klaponderstel onder skeelerschoenen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Peter671, 9 dec 2012.

  1. Peter671

    Peter671 New Member

    Beste forumvrienden,

    Hallo ik ben Peter.
    Sinds vorig jaar ben ik een recreatieve skeeleraar.
    Ik heb de powerslide r4
    Deze heeft een half hoge schoen
    Dit in verband met zwakke enkels
    Deze schoenen zitten erg goed
    Nu het winter wordt zou ik graag een klapset onder de schoenen willen
    Want het is erg leuk om te gaan schaatsen
    ik schaatste in het verleden alleen op natuur ijs
    met Zandstra combioren
    Ben van plan deze winter zowel op de baan en als het weer het toelaat
    op de baan te gaan rijden
    Welke klapset kan ik het beste aanschaffen
    Het budget is ongeveer 200-300 euro
    Graag hoop ik via dit schaatsforum aan nuttuge informatie te komen
  2. telemikey

    telemikey New Member

    Hoi Peter,

    even kijken of ik goed kan recapituleren wat ik gisteren bij de winkel op de schaatsbaan te horen kreeg:
    - de steek (afstand tussen voorste bevestigingspunt en achterste) van een skeeler schoen schijnt afhankelijk te zijn van de maat van de schoen
    - bij maat ca 41 komt de steek van de skeelerschoen overeen met de steek van een ijzer.

    Concreet betekent dit dat je een relatief kleine voet/ schoen moet hebben wil het passen. Maar om zeker te zijn zou ik gewoon met je schoen langs een schaatswinkel!

    Ik heb gisteren een klapijzer van Evo onder mijn rollerblade halfhoge schoenen laten zetten. Morgen eens kijken hoe dat rijdt!

    Succes.
  3. Peter671

    Peter671 New Member

    De steekmaat is 195 mm
  4. Frozen

    Frozen New Member

    Wat telemikev zegt is niet altijd waar dacht ik, skeelerschoenen hebben een vaste maatvoering: oudere schoenen voor frames met 5 wielen of erg kleine maten (kindermaten bijna) hebben 165mm steek (dit komt inderdaad overeen met de meeste schaatsmontages). De nieuwere generatie skeelerschoenen schoenen hebben bijna allemaal 195mm (net als jouw r4's dus) wegens de grote wielen die eronder zitten.

    klapmechanismes van schaatsen hebben echter vaak 2 verschillende steken:
    165mm steek: dit is de meest courante steek en wordt door bijna alle fabrikanten wel gemaakt.
    De 'schaatsteek': hierbij verspringt de montageafstand per 2 schoenmaten. Zo ruwweg heeft een maat 40-41 iets van om en bij de 160-165mm afstand. Een maat 44-45 heeft dan weer 195mm. Dit wordt vooral gebruikt door Viking en de schaatsen van Powerslide als ik het juist heb.
    Sommige andere merken maken ook onderstellen met schaatssteek omdat ze dan ook op schoenen van de "concurrentie" kunnen gebruikt worden.

    Om een directer antwoord te geven op je vraag van welke ijzers: in jouw prijsklasse heb je volgens mij keuze uit de maple blizzard of een powerslide finisline alu met de grootste schaatssteek, deze zijn normaal voor schoenmaat 44-45 met 195mm steek. De lengte van het mes is dan wel 17.5 inch, met een kleinere schoenmaat misschien wel wat vreemd of onhandig in de bochten.
    Viking onderstellen zouden ook kunnen, maar normaal zijn die wat duurder dan de door jouw genoemde 200-300 euro.

    Ook bestaat er een adapter van Raps om een schoen van 195mm op een 165mm klaponderstel te zetten, dus mocht je denken dat je later nog eens een schaatsschoen zou kopen met 165mm steek is het misschien gemakkelijker om nu een onderstel van 165mm te nemen en een adapter voor je huidige schoen.

    Wat je wel zeker moet doen voor je een onderstel koopt is naar de schaatswinkel gaan met je schoenen, daar zal men zeker weten welke klaponderstellen erop passen. (ik kan het ook mishebben, ga er dus niet blindelings op voort :wink: )
  5. harker

    harker New Member

    Heb onder mijn Bont Jet skeelerschoenen (maat 42,5) een Maple Blizzard setje staan. Steekmaat 195. Deze ijzers vallen binnen jouw budget.
    Er was wel een klein probleem met de boutjes. Gleufje in de ijzers net te smal voor de boutjes. Een millimeter uit laten boren.
    Kan er op de baan redelijk mee uit de voeten.
    Op natuurijs wat minder. De ijzers 'happen' vanwege de vorm aan de voorkant iets te makkelijk in oneffenheden.
  6. Peter671

    Peter671 New Member

    Bedankt voor de reactie's
    Ik ga deze week wel eens bij de sportwinkel langs met mijn schoenen
    Ik had ergens gelezen dat je je ijzers aan de voorkant ronder kan laten slijpen
    dit voorkomt dat je op natuurijs gelijk in iedere scheur vast komt te zitten
    Kijken wat ze daar in de winkel over zeggen
  7. joahim132

    joahim132 New Member

    Ikzelf heb met exact hetzelfde probleem lopen worstelen. Zie thread: viewtopic.php?f=3&t=7713

    Hieronder mijn bevindingen en tips van derden:

    - vooral reguliere schaatshandelaren hebben me allemaal verteld dat het onmogelijk is een klapset onder een skeelerschoen te zetten. De waarheid blijkt echter wat genuanceerder te zijn.

    - mij lijkt een klapset van een grote maat onder de skeelerschoen zetten en de boel uit laten boren een wat halfbakken oplossing.

    - daarnaast: 195 mm steek maakt dat voorste bevestigingspunt te ver voorop de schoen zit. Hierdoor zit het klapmechanisme te ver naar voren en schijnt het nauwelijks werking te hebben (wellicht oorzaak van het 'happen' op natuurijs?).

    - oplossing schijnt de adapter van cado motus te zijn ( http://www.cadomotus.com/cadomotus-exch ... apter.html ), hiermee 'verplaats' je het scharnierpunt in feite naar de juiste plek onder de schoen en kun je dus elke 165mm set monteren. Wel sta je hierdoor iets hoger op de ijzers (dus verder van het ijs af).

    - ikzelf heb er na lang wikken en wegen voor gekozen een complete set te kopen. Geen gedonder en goed passend materiaal. Vooral maple verkoopt goede schoenen voor goede prijzen (RL 7000). Kies eventueel een overjarig modelletje (skate-dump). Een tweedehands klapset eronder en je bent voor €300 klaar. Ideaal!



    succes met de zoektocht!
  8. harker

    harker New Member

    Was in mijn geval een klapset maat 43 onder een schoen maat 42,5.
    Het uitboren had ermee te maken dat de gleuven in de klapset 5 mm zijn en de bevestigingsbout schoen 6 mm. En dan zijn er twee mogelijkheden.....
    En het klapmechanisme zit onder de bal van de voet....

    'Happen' wordt veroorzaakt door de vorm van het ijzer. Nogal haaks aan de voorkant bij Maple met als gevolg dat een opgevroren sneeuwrandje ineens een probleem kan worden.
  9. gberends

    gberends New Member

    Momenteel verkoopt Evo als het goed is onderstellen met steek 195mm, ook powerslide heeft klapschaatsen met steek 195mm...
  10. telemikey

    telemikey New Member

    Excuses voor de desinformatie, in dat geval.

    Toevallig pasten er bij mij mooie Evo klappers onder... gaan als de brandweer: vliegende start krap an 40sec op een rondje! Wooohooo.
    (en toen kreeg ik wat techniek tips van een ervaren vriend van me en blijkt dat er HEEEEEEEEEEEEL wat aan mn techniek te schaven valt :oops: )
  11. 1997giorgio1

    1997giorgio1 Member

    even een wijziging:
    -de steek van een echte moderne skeelerschoen is altijd 195mm, bij schaatschoenen is dit 165mm of schaatssteek (verschilt dan per maat)


    Verder zouden de Evo's dus passen, of de Powerslide Finishline Alu Gold. Deze heeft een harder mes (64rc Bi) dan de evo's dacht ik.
  12. Peter671

    Peter671 New Member

    Bedankt voor alle info.
    Ik heb zojuist de Salomon pro combi met free skate ijzers gekocht :)
    Ik ga het komende week proberen op de baan .
    Mijn ervaringen zal ik vertellen zo gauw ik ze getest heb.
  13. Eveen

    Eveen Member

    Hallo,

    Ik wil graag een Evo chrome inline klapset onder mijn skeelerschoenen zetten. Is er al iemand die hier ervaring mee heeft?
  14. BdeB

    BdeB New Member


    wat wil je weten, of het past als je recente skeeler schoenen hebt past het. Hoe het rijdt geen idee ken het onderstel niet maar is een van de weinige onderstellen met steek 195.

    schaatsen met skeelerschoen gaat prima , heb zelf een tijde op powerslide core schoenen gereden. en mochten me nieuwe maple mpl 1 goed bevallen dan volgend seizoen ook mischien op het ijs
  15. Eveen

    Eveen Member

    Ze passen idd onder mijn skeelerschoenen。 Zou graag willen weten of iemand al ervaring heeft met het rijden op dit onderstel。

Deel Deze Pagina