Rechte hoek schaatsijzer in slijptafel.

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Amateur, 9 jan 2013.

  1. Amateur

    Amateur New Member

    Beste forumleden.
    Mijn oude slijptafel is stuk en ben nu op zoek naar een nieuwe. Ik slijp al heel wat jaren zonder problemen meerdere paren schaatsen. Het forum diverse malen doorgelezen en informatie ingewonnen bij diverse schaatswinkels en mijn oog is gevallen op de Joha Pro. Dit lijkt me een van de betere tafels. Als jullie hier een andere mening over hebben deel ik die graag. Deze week heb ik in de schaatswinkel mijn schaatsen ingeklemd in deze Joha tafel en het viel me op dat, wanneer ik onder de tafel (flink) tegen de schoen duw, het ijzer over een soort verende weerstand met een duidelijke middenstand van het ijzer in de tafel, een beetje heen en weer kan klikken in de tafel. Dit heb ik bij mijn eigen tafel nooit meegemaakt en ook niet bij de andere merken tafels in de schaatsshop. Heeft volgens mij te maken met het hol/bol systeem van de inklemming i.p.v. twee rechte kanten van de klem. Het zal allemaal wel meevallen, want het krachtmoment dat je met je steen zijwaarts op het ijzer zet tijdens het slijpen is dusdanig laag dat het ijzer wellicht niet schuin geduwd zal worden, en heel veel schaatsers hebben deze tafel en zijn enthousiast, maar toch voelt de gedachte dat het ijzer niet onbeweegbaar in het blok zit voor mij niet helemaal lekker. De draaiknoppen waren goed vast aangedraaid. Is dit bij iemand ook al eens opgevallen en/of maak ik me zorgen over niets.
    Nog een andere vraag: Kan dit hol/bol systeem geen kwaad voor je ijzers, dat je bij (te) hard aandraaien een knikje in je ijzers duwt. Lijkt me ook onwaarschijnlijk, maar toch houdt dit me wel bezig. (Mede door mijn nieuwe PM ijzers, waar ik uiteraard heel zuinig op ben).
    Alvast dank voor jullie reakties.
  2. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Joha slijpblok werkt prima, Overigens slijp ik met een diamantsteen (en ook mijn gewone slijpsteen) van voor naar achter en niet diagonaal.
  3. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Haha, dan zou je ze wel heeeeel hard moeten aandraaien. Zolang je er geen prijzen mee kunt winnen of levens mee hoeft te redden: gewoon vast is vast genoeg hoor. Super slijptafel die Joha Pro.
  4. gberends

    gberends New Member

    De Joha slijptafel is zelden haaks, de slijptafel van Evo doet het stukken beter en heeft een betere manier van inklemmen. Joha heeft vooral de 'naam'.
  5. Amateur

    Amateur New Member

    Bedankt voor de reacties, hierbij een laatste update
    Afgelopen weekend de slijptafel van EVO bekeken en getest met mijn schaatsen. Door de bevindingen de tafel meteen gekocht.
    Thuis twee paar schaatsen geslepen en ik kan niet anders zeggen dat het voor mij een meer dan uitstekende tafel is. Goed stevig en stabiel, mooi dik materiaal. Antislipplakkers. De schaatsen staan voldoende breed uit elkaar (12 cm.), de tafel is lekker lang zodat maat 44 er zonder enig probleem inpast, het inklemmen gaat heel makkelijk, ruime hoogte van de gaten in de zijkanten om de buizen doorheen te steken zonder deze te beschadigen, en het belangrijkste: ze staan er zeker stabiel in, geen of nauwelijks beweging in te krijgen. Ik mis alleen de voor/achter aanslag, er zitten wel gaten voor in de zijkanten, misschien zat de aanslag er wel bij, maar in de winkel konden ze de doos niet meer vinden. (ik gebruik nu het braamsteentje als aanslag, anders maak ik daar nog wel iets voor).
    Kortom: Zonder de Joha Pro tekort te doen, want volgens mij geldt bovenstaande voor het merendeel ook voor die tafel, vind ik de EVO een tafel waar duidelijk goed over is nagedacht. Ook qua prijs zeer zeker interessant.

Deel Deze Pagina