Keuze tussen lage & hoge schoen (geen harde skeelerschoenen)

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door BotteSchaats, 13 jan 2013.

  1. BotteSchaats

    BotteSchaats New Member

    Hallo allemaal!

    Ik heb vrij laat, op mijn 15e, leren schaatsen. Ik ben toen begonnen op ijshockeyschaatsen. Twee jaar terug ben ik op oude, eigenlijk te grote, conventionele noren gaan rijden. Hoge noren met een leren schoen zonder voetholtesteun. Dit gaat nu vrij goed. Ik kom vooruit, alleen nog niet zo snel. Echter, na een wat langere tijd gaat mijn rechter enkel toch zwikken. Mijn linker enkel houdt zich vrij goed.
    Al met al rijd ik nu de laatste 4 jaar, voornamelijk op natuurijs, met deze noren. Gezien de weinige uren die ik heb gemaakt op het ijs gaat het naar mijn idee toch vrij aardig, maar zeker nog niet perfect.
    Nu wil ik nieuwe noren gaan aanschaffen. Ik heb een hele mooie schaats gevonden die geleverd wordt met twee soorten schoenen. De ene schoen is laag, alhoewel nog wel tot boven de enkelknokkel, met een hak die verstevigd is met fiberglas en die custom-fit te maken is. Daarnaast heeft deze schoen een ankle strap.
    De andere schoen is 2 à 3 centimeter hoger een heeft aan de bovenkant van de schoen ook nog een strap zitten. Daarnaast is de schoen precies hetzelfde als het lagere model, dus met een hak die custom-fit te maken is en met een ankle strap.
    Nu is mijn vraag, welke schoen moet ik nemen? Biedt de lage schoen door de thermoplastische hak en de ankle strap genoeg steun om het zwikken tegen te gaan, of moet ik toch voor de hogere schoen gaan?
    Het is misschien handig om te weten dat ik vrij diep zit, bij mijn ijshockeyschaatsen kreeg ik altijd last van zere schenen door de hoge schoenschacht.

    Alvast bedankt voor jullie reacties!
  2. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Re: Keuze tussen lage & hoge schoen (geen harde skeelerschoe

    Ik weet niet over welke schaatsen dat je praat, maar de normale thermoplastische schoenen (zoals de Gold 2005) geven al veel meer steun dan een normale schoen. Ik ben ooit begonnen op Viking Specials met een thermoplastische hak. Daarna naar de Gold 2000 gegaan omdat in de bochten mijn schoen om mijn enkel kon wegdraaien. Dat loste het hele zwikprobleem op. Ik kan je wel aanraden om voor een gehele thermoplastische schoen te gaan en niet alleen waarbij de hak vervormbaar is.
  3. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Re: Keuze tussen lage & hoge schoen (geen harde skeelerschoe

    Wat voor schoen je ook gevonden hebt: ga ze passen en probeer dat vooral in schaatshouding. Wees kritisch. Als de pasvorm gelijk is zal de hoogte van de schacht bepalend zijn voor je keuze. Het mag er allemaal nog zo fijn uitzien, je weet pas meer wanneer je je voeten erin hebt gestoken. Een ander kan je op dat gebied nooit adviseren. Er zijn geen twee voeten gelijk. Welke schoenen heb je op het oog?
  4. BotteSchaats

    BotteSchaats New Member

    Re: Keuze tussen lage & hoge schoen (geen harde skeelerschoe

    Bedankt voor jullie reacties!
    Ik twijfel tussen de Pro-Line Carbon noren van Nijdam:
    http://www.nijdam.com/nl/schaatsen/product/3420,norenschaats-carbon-laag.aspx
    http://www.nijdam.com/nl/schaatsen/product/3421,norenschaats-carbon-hoog.aspx
    Ik weet dat er veel betere schaatsen te vinden zijn (zoals de Viking Gold 2000 en 2005) maar mijn magere studentenbeurs laat dat niet toe :lol:
    Binnen het geldbedrag wat ik aan mijn nieuwe schaatsen uit wil geven zijn dit toch wel de beste schoenen, voornamelijk door de custom-fit te maken hak.
    Maar klopt het dat de hoogte van de schacht helemaal niet zo veel bijdraagt aan de stabiliteit?
  5. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Re: Keuze tussen lage & hoge schoen (geen harde skeelerschoe

    Dat klopt voor een groot deel. Als de schoen een minimale hoogte heeft (voor mijn gevoel 1 à 2 cm boven de enkelbotjes) dan heb je genoeg steun. Wel op voorwaarde dat de schoen stijf genoeg is. Aan het plaatje te zien zal de lage schoen al hoog genoeg zijn. Verder zegt IJsmonster hier wel eens (bijna altijd) hele zinnige dingen. Die raad zou ik ook maar opvolgen.
  6. BotteSchaats

    BotteSchaats New Member

    Re: Keuze tussen lage & hoge schoen (geen harde skeelerschoe

    Ik wil jullie nogmaals bedanken voor de tips! Top!
    Morgen ga ik de schoenen passen. Rest mij nog één vraagje...
    Ik neem aan dat ook deze noren ook gewoon strak aan de voet moeten zitten? Geen ruimte over en dergelijk bij de tenen?
  7. Diverking

    Diverking New Member

    Re: Keuze tussen lage & hoge schoen (geen harde skeelerschoe

    Hoi,

    IJsmonster heeft gelijk. Passen die schoenen! Die moeten echt zo goed mogelijk zitten.
    Dat gaat je nl heel veel opleveren. Techniek aanleren wordt makkelijker. Minder zere voeten etc.
    En bovenal hou je zo plezier in het schaatsen.

Deel Deze Pagina