Viking Unlimited vs Zandstra Race HH of toch wat anders?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Zwedenfan, 30 nov 2012.

  1. Zwedenfan

    Zwedenfan New Member

    Om te kijken of ik schaatsen leuk vond en bleef vinden heb ik mij 3 jaar geleden een paar combinoren gekocht. Na een aantal winters natuurijs had ik de smaak aardig te pakken. Deze winter wat lessen vast genomen om de techniek wat bij te schaven. Jullie voelen hem al aankomen natuurlijk: rechtuit prima maar in de schaatshouding de bochten door wordt natuurlijk net niks.

    Ik had al wat om mij heen gekeken en mijn oog was eigenlijk gevallen op de Zandstra Race HH. Wat rondgebeld naar schaatswinkels in de buurt, maar nergens te bekijken natuurlijk. De laatste meneer aan de telefoon vond de genoemde schaatsen zelfs helemaal niks en raadde de Maple 7000 serie aan. Na wat speurwerk bleek dat met een lage schoen dus ik heb eerst maar even bij de ijsbaan lage noren gehuurd om te kijken of ik uberhaupt nog vooruit kwam. Niet dus. Mijn enkels klapten alle kanten op, iemand langs de kant zal gezworen hebben dat ik voor de eerste keer op schaatsen stond... ;-) Dus na 1 rondje weer fijn ingeleverd.

    In de winkel bij de ijsbaan heb ik nog even de Viking Unlimited aangehad en dat voelde al een stuk beter. Wel ruimte om de enkels te buigen maar ook de stevigheid om ze niet steeds links en rechts door te laten knakken. Heb nu eenmaal zeer zwakke enkels en ikgok dat dat ook niet meer goed komt.

    Ik zoek dus schaatsen waarbij ik op de baan mijn techniek wel kan verbeteren maar straks op natuurijs ook rustig een x aantal km's kan schaatsen.Werkt het thermoplast van bv de Maple ook nog ondersteunend in de enkels of is het toch beter wat te zoeken met een wat hogere schoen?

    Wie heeft een idee wat wijsheid is? ;-)
  2. Lex

    Lex New Member

    Welke schaats?, welke schoen?
    Altijd blijft dit een probleem... ga altijd passen en pas zoveel mogelijk verschillende schoenen.. schrooom nooit om door te vragen.. jij bent klant..

    Ik zie de laatste tijd wel steeds vaker mensen redelijk snel en lekker schaatsen op die dikkere klappers van zandstra (die je ook vast kunt zetten..)
    De 1177 race HH, zijn voor schaatsen eigenlijk te hoog boven de enkels. (meer voor skeeleren) Ik heb zelf de zandstra 1144 en dit is nog niet net te doen.. rondjes van 45 sec. gaan goed...

    Alex
  3. Rinus

    Rinus Member

    Even voor de duidelijkheid: je hebt hoge schoenen en hoge noren. Die dingen met een hoge schoen noemt men doorgaans combinoren (zeg maar zo'n ski/ijshockeyschoen). Het 'hoge' uit hoge noren zit hem in de hoogte van de potten, dus zeg maar hoe hoog de schoen boven de schaats staat.

    Heb je een medische conditie waardoor je enkels zwak zijn? Toen ik van combinoren naar gewone schaatsen (met lage, leren schoen) ging, leek het ook alsof ik opnieuw moest leren schaatsen. De spieren die je overeind houden bij het schaatsen zijn gewoon nog niet ontwikkeld. Daarvoor kan je oefeningen doen (op een been staan bij tandenpoetsen bijvoorbeeld).

    De thermoplasten werken bijzonder ondersteunend. Je hebt daarin ongeveer de steun van een combinoor, maar het gevoel en de flexibiliteit (in langsrichting) van een lage schoen.

    De Zandstra HH lijkt me wat hoog voor fatsoenlijk schaatsen op de baan. Op natuurijs lijken ze me wel aardig. Je kunt, als je je schaatstechniek wat wilt ontwikkelen, beter gaan voor een wat lagere schoen, want dan kan je de hoek tussen onderbeen en voet kleiner maken en dat heb je nodig voor een goede techniek. Lijken met de Zandstra LH of de Maple 7000's alweer een stuk beter. De Viking unlimited is wellicht aardig voor op natuurijs, maar die zal ook je ontwikkeling op een zeker moment beperken.

    Ik ben vanaf natuurijs op mijn cheap-ass combinoren overgestapt naar (slecht idee) cheap-ass normale noren (half jaar oid) op de baan, naar (veel beter idee) vaste Raps Lion (2 seizoenen), naar (topidee) klappers Viking Gold 2005 (nu anderhalf seizoen dacht ik).
  4. Zwedenfan

    Zwedenfan New Member

    Dank voor de reacties!

    Voor zover ik weet is het niets medisch (maar ik ga dan ook het liefst niet naar ome dokter ;-)), wel kan ik op gewoon blote voeten oid zeer slecht op 1 been staan. Ook ga ik regelmatig (vooral door mijn rechter) enkel heen, wellicht dat mijn enkelbanden wat slap zijn... Zolang ik mij kan herinneren had ik dit probleem al met schaatsen, vandaar dat de combinoren in eerste instantie een prima oplossing waren.

    Misschien moet ik dan toch eens naar de winkel toe om te proberen hoe zo'n thermoplast schoen zit. Met de gewone noren vorige week klapten mijn enkels van links naar rechts... Een klein beetje steun daar zou voldoende moeten zijn, de combinoren die ik nu heb zitten natuurlijk een stuk hoger. De noren die ik van de ijsbaan had geleend zaten weer net te laag onder de enkel.

    We puzzelen nog wel even verder! Is er een ijsbaan waar je wat meer verschillende soorten schaatsen kunt proberen toevallig?
  5. Rinus

    Rinus Member

    Volgens mij kan dat in Utrecht en Haarlem in ieder geval. Het klinkt overigens wel alsof je daadwerkelijk fysiek wat minder stevige enkels hebt, dus dan is een schoen met meer steun inderdaad op zijn plaats.
  6. martwest

    martwest New Member

    @zwedenfan:
    Schaats je in de juiste schaatshouding? Dwz diep, met een kleine knie- en enkelhoek? Daarmee zet je je enkels 'op slot' zodat je eigenlijk niet kan omzwikken. Als je in de juiste schaatshouding schaatst en dan toch doorzwikt, ligt het idd aan je enkels. Als je vrij rechtop schaatst, hoeft het helemaal niet aan je enkels te liggen.
  7. Zwedenfan

    Zwedenfan New Member

    Ze blijven omklappen, of ik nu rechtop sta of in de schaatshouding... Misschien is het nog een kwestie van training, dat zou kunnen aangezien de correcte schaatshouding met mijn huidige schaatsen maar matig lukt. Ga donderdag eens bij de schaatsmeneer langs, ben benieuwd wat die te melden heeft!

Deel Deze Pagina