Wereldbekerfinale, 9-11 maart, Berlijn

Discussie in 'Lange baan' gestart door dedeut, 5 mrt 2012.

  1. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Met de eerste ben ik het eens, met de tweede niet. Zoals het nu ging, ging het goed. De nadruk hoort te liggen op degenen die nu in vorm zijn en minder op degenen die hoog in de wereldbeker stond. En dat betekent, dat je de volgorde van plaatsen omgekeerd moet doen aan je intuitie. Dat wil zeggen als eerste de beste in de WB-stand, dan de snelste van de 1-na-laatste wedstrijd, en daarna de snelste in de laatste wedstrijd. Doe je het namelijk omgekeerd, zoals jij voorstelt, dan kun je blijven zitten met iemand die totaal uit vorm is, maar wel toevallig nog de 3e Nederlander is in de Wereldbekerstand. Zo werkte het vorig jaar, en dat ging toen niet goed...
  2. villaweb

    villaweb New Member

    Ik was in Berlijn.
    Bij de start viel er iemand (door de afstand zag ik niet wie) bijna en draaide een pirouette. Pas halverwege de andere zijde hadden de 2 rijdsters het pas door, daardoor was de achterstand al niet meer in te halen.
    Jammer, maar in Heerenveen gaat het zeker beter.
  3. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Goed punt; theoretisch gezien is dat inderdaad mogelijk. Maar dat geldt alleen als ook de twee best geklasseerden de twee tijdsnelsten worden. Bovendien kan ongeveer hetzelfde probleem ook ontstaan bij het huidige systeem, namelijk dat degene die toevallig de derde tijd rijdt in de laatste WB (de twee reeds geplaatsten rijden de snelste tijden) zich plaatst. Dit zag je bijvoorbeeld bij de 500 dames, waarbij het eigenlijk een loterij was of van Riessen, Gerritsen of Kuipers zich zou plaatsen als derde dame, terwijl ze alledrie nogal onspectaculaire tijden hebben neergezet. Maar ik geef toe, de kans is groter dat zoiets bij mijn alternatief gebeurd. De vraag is echter wat je belangrijker vindt: eenvoudiger te begrijpen plaatsingsregels of een iets grotere kans op de beste mensen.

    Overigens zijn er nog andere alternatieven te bedenken die eenvoud met een grote kans op de beste mensen combineren:
    - Neem de tijdsnelste uit de op een naar laatste WB, en de twee tijdsnelsten uit de laatste WB en doe dus niets met de WB-stand (nadeel, je kunt de WB winnen maar niet naar het WK afstanden gaan. Echter, als dit zou gebeuren zou dit ook betekenen dat aan het eind van het seizoen uit vorm bent geweest).
    - Neem de beste uit de WB stand na de op een naar laatste WB en de tijdsnelsten uit de twee laatste WB's.
  4. Mcat

    Mcat Well-Known Member

    Nou zelfs de NOS verwisselde de foto's van de Vriesen bij een van de Worldcups :)
  5. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Natalia Czerwonka. Juist de Poolse in vorm ;)
  6. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Dat lijkt me niet zo moeilijk. Volgens mij is de 2e het basiscriterium om die regels op te stellen. Overigens zat het probleem van de onbegrijpelijkheid niet zo zeer in de volgorde, als wel in het feit dat onduidelijk was wie in Berlijn wel en wie niet meededen om de tickets (jouw eerste punt). Daar kwamen nog bij een gelijke stand op de 500m dames en het afmelden van Wüst.

    En zo ingewikkeld is het toch niet: de tijdsnelste van Heerenveen gaat sowieso en de nummer 2 van Heerenveen mag hopen.
  7. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Zeker is het 2e criterium het basiscriterium. De perfecte regels (qua selectie van de beste schaatsers) zouden echter waarschijnlijk een eindeloze lijst van mogelijke uitzonderingen bevatten. Vandaar dat eenvoud ook een rol speelt. De vraag is echter hoe je de afweging tussen deze twee waarden maakt.

    Hoe ingewikkeld zijn de regels zoals ze nu zijn? Voor regelnerds zoals jij en ik (en enkele anderen op dit forum) zijn de regels helemaal niet zo ingewikkeld. Maar je hebt zelf gemerkt dat er erg veel verwarring omtrent de regels was op dit forum de afgelopen twee weekenden (begrijpelijk, want ik kan me goed voorstellen dat de meeste mensen hier meer geinteresseerd zijn in andere dingen). En als veel mensen op dit forum de regels al niet snappen dan begrijpt mevrouw Zetten uit Tiel er al helemaal niets van.

    Daarnaast moet je je natuurlijk ook afvragen wat de belangen zijn. De kwalificatieregels voor de OS mogen best iets ingewikkelder zijn omdat er veel op het spel staat. Hier gaat het echter om kwalificatieregels voor het WK, en ik denk dat het gemak van de tv-kijker dan best iets zwaarder mag wegen, vandaar mijn suggesties voor kleine aanpassingen (want, nogmaals, ik denk dat de regels in principe goed zijn zoals ze zijn, behalve dan dat ze misschien wat te ingewikkeld zijn).
  8. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    het moeilijke hieraan vind ik dat je een heel seizoen net niet de beste beste rijder op een afstand kan zijn, maar wel de nr3 telkens op meerdere secondes zet en dan door een onnozele verkoudheid (of 1 foutje, nl slecht ingedeelde race in geval van Bergsma) één keer een paar tiendes trager te zijn je startplaats kan verliezen

    edit: enfin goed, ik zie in de praktijk niet hoe je dit probleem kan oplossen, dan moet het voor NL maar zo

    edit2: de huidige situatie voelt zo raar aan, mss moeten de beste zoveel in de stand van de WB sws geplaatst zijn?
    Kramer, De Jong en Bergsma zijn 1,2 en 3, Blokkie staat 19 punten achter Bergsma met race meer gereden, zie echt niet in waarom Bergsma zijn plaats zou moeten afstaan omdat ie voor één keer eens een paar tienden trager was
  9. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Goede argumenten, zeekoei. Bergsma is het hele seizoen de betere 5 km rijder geweest, is een veel zekere garantie voor een medaille....dan is het bijna belachelijk dat hij het WK-afstanden mist omdat Blokhuisen een paar tienden is geweest. Zou extra zuur zijn als dit een olympisch jaar zou zijn geweest.
  10. villaweb

    villaweb New Member

    dank je...had ik kunnen verwachten van je ;)
  11. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    En ze heeft zich nog zo in de kijker geschaatst afgelopen seizoen.
    Heb de beelden trouwens terug gezien en je hoort Karolina-Domanska Ksyt roepen dat ze moeten wachten op Natalia... toen pas hadden ze het door.
  12. villaweb

    villaweb New Member

    dat ze ksyt riep hoorde ik niet, maar wel dat ze vlak voor mn neus (halverwege/eind bocht 1) erachter kwamen dat ze iemand vergeten waren
  13. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Jorrit Bergsma is het hele seizoen goed in vorm geweest, maar hij is blijkbaar:
    • Nu slechter in vorm dan Jan Blokhuijsen.
    • Te dom om zijn prioriteiten op orde te hebben.
    • Niet in staat om op een schema te rijden.
    Het klinkt hard, maar hij wist wat hem te doen stond en hij faalde keihard in die missie. Geen clementie.
  14. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Haha, ik heb het streepje verkeerd gezet ;) Karolina Domanska-Ksyt riep naar de meiden dat ze Natalia waren vergeten en dat hoorden ze idd ter hoogte van jou (ik zag je staan).
  15. Davey

    Davey Active Member

    Daarnaast heeft Blokhuisen toch wel de 3de tijd van het seizoen na Kramer en Bergsma en heeft hij hem iets recenter gereden dan Bergsma, die de laatste tijd de 5km's toch iets moeizamer rijdt dan in oktober/november.
  16. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    :lol: Yeah right...en als een Linda de Vries, onze beloved Marrit Leenstra, zou hebben verslagen vorig weekend...dan zou Leenstrafan heel anders piepen. :lol:
  17. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Nou, dan zal een medaille geen enkel probleem moeten zijn. Show 'em Blokhuisen! Je bent meer dan alleen het trainingsmaatje van. :lol:
  18. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Ik heb dit topic niet gelezen omdat ik het eekend geen computer heb gehad, maar wilde nog even opmerking dat ik het ontzettend leuk vond dat er zoveel publiek was in Berlijn! Voor mij mag daar wel weer eens een groot toernooi georganiseerd worden, laatste was ook in 2008.
  19. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dan was Marrit Leenstra alsnog naar het WK gegaan. Had ik heus niet lopen piepen hoor. Daarnaast is op de lange afstanden het starten na iemand een enorm voordeel en op de korte afstanden (t/m 1500) niet echt. Jorrit Bergsma wist dat hij 6.14.0 moest rijden voor een WB-zege en 6.20.0 voor plaatsing voor het WK afstanden. Als je blijkbaar een zege op de WB belangrijker vindt dan een zege op de WK, dan moet je rijden zoals Jorrit deed. Is je hoofddoel echter het WK afstanden, dan moet je vooral zorgen onder de 6.20 te rijden.

    Verder hoop ik dat Bergsma de 10km straks wint, nou is dat misschien ook wel omdat ik (zoals de meesten) weinig met Bob de Jong heb.
  20. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Maar dan wel met vrije verkoop voor Nederlanders ;) In 2008 hadden ze alleen via pakketreizen of, als je geluk had, nog ter plaatse aan de kassa. Wie van te voren wilde kopen, kreeg te horen dat dat alleen voor Duitsers was (of nou ja, mensen met een Duitse bankrekening) :evil:

Deel Deze Pagina