Reparatie hielstuk Gold 2005

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door axmaster, 31 jan 2012.

  1. axmaster

    axmaster New Member

    Beste mensen, waarschijnlijk heb ik tijdens een marathon een schaats tegen het hielstuk van mijn Gold 2005 gekegen. Er zit een flinke 'schaafwond'. Stukjes glasvezel zitten los. Op de Vikingsite staat bij FQA:

    V: Het hielstuk van mijn Gold 2005 is beschadigd. Hoe en kan je dit repareren?
    A: Door er laagje voor laagje 2 componenten hars op te smeren is de hiel te repareren.

    Heeft iemand dit al eens gedaan? Zo ja, wat heb je gebruikt? Epoxy of polyestherhars? En waar heb je het gekocht? Bouwmarkt, automaterialenhandel,... Ik hoop eigenlijk zo'n dubbele injectiespuit te vinden die het hars en de harder automatisch mengt.

    En hoe krijg je het hielstuk na reparatie weer glad. Schuren met een steeds fijnere korrel (tot boven de 1000)?

    Suggesties van harte welkom,
    Groet, Peter
  2. sltwg

    sltwg Member

    Hallo Axmaster.
    Ik zou eens bij een surfplankenzaak gaan vragen, die hebben verstand van polyester/epoxy.
    Die hebben ook polyester/epoxy die helder blijft en dat spul wat je bij de bouwmarkt haald word geel/bruin of grijs.
    Succes ermee.
  3. HA01761

    HA01761 Active Member

    Direct na aanbrengen van de epoxy plastic folie (gewoon vershoudfolie) er strak overheen, dan hardt 'ie glad uit en hoef je er daarna niks meer aan te doen.
  4. axmaster

    axmaster New Member

    Goede tips, ik ga ze proberen. Ik kan me uit de tijd dat ik zelf m'n surfplanken repareerde inderdaad nog herinneren dat polyester geel/bruin wordt. Was ik helemaal vergeten. Voordeel van de polyesterharsen die ik gebruikte was dat ze snel hardden. Epoxy blijft langer vloeibaar. Ik zal Viking eens vragen wat voor hars zij gebruiken.
    Nogmaals dank, groet,
    Peter
  5. Pigion

    Pigion Member

    Even ter informatie:

    Epoxy kan over polyester, doch polyester niet over epoxy. Epoxy is wat sterker, hecht iets beter. De snelheid van uitharden kan je niet direct relateren aan het soort hars, heeft te maken met hoeveelheid/type verharder, temperatuur etc. Bij het aanmaken exact de goede verhouding nemen. Als ik het begrijp is het een schaafwond, dus cosmetisch. De folie die je er eventueel over kan spannen is cellofaan folie. Uitgeharde hars is goed te bewerken met een vijl en schuurpapier.
    Vraag eerst eens aan de fabrikant wat type hars gebruikt is.
    Pigion
  6. Mcat

    Mcat Well-Known Member

    Je kunt ook naar de winkel gaan waar de schaats is gekocht. Misschien kunnen zij nog iets voor je doen.
  7. axmaster

    axmaster New Member

    Ik heb Viking gevraagd welke hars ik voor de reparatie van het hielstuk kan gebruiken. De (snelle) reactie van Viking was 'iedere soort epoxy'. Daar ga ik na het weekend maar eens naar op zoek. Eerst lekker op natuurijs schaatsen dit weekend.
    Peter
  8. Rinus

    Rinus Member

    De hak van de Gold 2005 is kevlar, geen glasvezel, maar dat maakt voor de hars niet uit. Epoxy kan je gewoon bij de bouwmarkt krijgen, in zo'n dubbele injectiespuit. Verder tips die hierboven al genoemd zijn. Succes!
  9. axmaster

    axmaster New Member

    Om het topic af te sluiten: bij de Gamma heb ik voor 5 Euro epoxy gekocht (van Bison, in het lijmvak). De suggestie met de vershoudfolie werkte goed. Het hielstuk ziet er weer uit als vanouds. Nogmaals dank voor alle tips.
    Peter

Deel Deze Pagina