Nieuwe schaatsen 750-1000 Euro

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door janwillem5000, 13 dec 2011.

  1. janwillem5000

    janwillem5000 New Member

    Best Forumleden,

    Komend weekend wil ik nieuwe schaatsen gaan kopen bij Van Der Hoorn.

    Ik ben er nog niet helemaal uit wat voor materiaal ik nodig heb. Wat het beste bij mij aansluit.

    Eerst wat over mijn voeten en techniek.
    Mijn techniek is matig, mijn 1e sport is wielrennen dus ik schaats vooral op mijn conditie en kracht in de benen. (44,7 500m, Den Haag). Ik heb met een werknemer van Van Der Hoorn gesproken. Die gaf aan dat het mogelijk was evt. 2 verschillende maten schoenen te leveren mocht dat nodig zijn. OF een kleiner en groter vallende schoen van dezelfde maat. De voorkant van mijn voeten zijn redelijk breed

    Voor schoenen neig ik naar Nagano Gold 2005 sprint (brede versie). Maar ik sta open voor iets anders.

    Als ijzers ben ik er nog niet uit. Viking en Maple zijn de 2 grote merken. Maple schijnt wat stijver te zijn. Maar ik heb geen idee wat voor mij beter is.

    Graag advies
  2. bertvermeij

    bertvermeij New Member

    Tip:
    laat je niet leidendoor merken, met name bij de schoenen.
    Pas diverse schoenen, van diverse merken. Ik heb zelf ooit een keuze gemaakt uit Raps, Viking en Bont. Na diverse schoenen meermalen aa gehad te hebben bleven er drie over, waaruit ik met mijn ogen dicht (echt waar, want het gaat om het gevoel!) en kwam ik uit op Bont X5 - wat achteraf ook nog de goedkoopste bleken te zijn.....
    Ik heb er een Nagano Sprint klapset onder laten zetten.
    Inmiddels rij ik al voor het 7e seizoen met veel plezier op deze schaatsen.

    Bert
  3. twentenaar

    twentenaar New Member

    zelf ben ik fan van de maple sl-800 schoen. mogelijk afgaande op jou verhaal ook een goede optie. deze zit steviger na goed vervormen steviger om de enkels dan een viking schoen en is nog eens breder ook. Verder rijd een comet laser van maple ook zeer lekker. na jaren nagano 2005 sprint te hebben gereden vond ik deze een verademing in voornamelijk de bochten. Het leuke van maple is dat ze ook setkortingen hebben, scheelt je dan bijna 100,-. een speciazaak bij ons in twente (visionsports.nl) heeft nu deze maand deze ook nog eens scherp geprijst.

    succes met je keuze
  4. Tjark

    Tjark Active Member

    QFT!.

    Passen en neem de tijd!. Bekende merken zijn Viking, Bont, Maple, Raps, Powerslide. In jouw prijssegment zijn eigenlijk alle schoenen wel thermoplastisch en (redelijk) aan te passen.
    Viking-schoenen zijn bv vrij symmetrisch, terwijl Bont's erg a-symetrisch zijn waardoor de voorvoet soms beter de ruimte heeft.

    Qua onderstel: Viking, Maple... whatever... beiden hun voors en tegens. Maple is een beetje duur: PM Viking en PM Maple schelen zo'n 160 euro...

    Qua budget: liever goede (en evt duurdere) schoenen op een goedkoper onderstel, dan slechte schoenen op een duur onderstel. Dus als er een concessie gedaan moet worden in de prijs, doe dat in het onderstel.
  5. Diverking

    Diverking New Member

    Ik sluit me aan bij het statement
    " Vooral veel passen! Ennn uuh in Ter Aar kan je goed terecht (ervaring). Voor het door jouw genoemde budget kan je een mooie combinatie maken. Als je schaatsen goed bevallen en lekker zitten wordt het stukken makkelijker om verder aan je techniek te werken.

    Allhoewel 44,7 op de 500 hoef je je niet voor te schamen hoor :D
  6. janwillem5000

    janwillem5000 New Member

    Bedankt voor al het Advies,

    Bij schoenen is het dus gewoon een kwestie van passen en kijken wat lekker zit.

    Voor ijzers ben ik er nog niet helemaal uit.

    Op dit moment zit ik vooral te twijfelen tussen de:

    Comet Steel Laser van Maple &
    Viking Nagano Sprint 1.1 PM (nikkel).

    Wat is technisch het verschil tussen deze ijzers en wat zijn de voordelen/ nadelen.

    @Diverking, Ik weet dat mijn tijden niet heel slecht zijn. Maar ik merk dat mijn techniek minder is dan de mensen waar ik mee train en ongeveer even hard rijden.

    Er is technisch dus nog veel verbetering mogelijk. Ik ben 17, dit is mijn 3e seizoen wedstrijden. Maar ik verwacht niet dat ik ooit een geweldige techniek zal krijgen. Daarom wil ik weten wat daar de beste ijzers voor zijn. Want ik hoor veel tegenstrijdige verhalen over Maple's en Vikings

    Alvast Bedankt,
  7. Rinus

    Rinus Member

    Verschil onderstellen Maple vs. Viking zit volgens de meeste mensen vooral in de stijfheid van de buizen. Viking zou wat soepeler zijn en daarom gemakkelijker sturen. Goed voor de technische rijder. Maple zou wat stijvere buizen hebben, waardoor ze wat minder soepel sturen en geschikt zouden zijn voor de 'krachtrijder'. Ik heb zelf de goedkoopste set van Maple eronder zitten (Blizzard). Die heeft helaas alleen niet zulke harde ijzers, dus ik slijp relatief veel. De veren van Viking schijnen lastig te vervangen te zijn, de veren van Maple zitten gewoon aan de buitenkant, dus met een beetje krachtsinspanning heb je daar zo nieuwe op gezet. Daarnaast zijn de veren van Maple ook te verstellen, voor een gemakkelijker of moeilijker openklappend onderstel.

    Van der Hoorn is wat mij betreft een van de beste, zo niet de beste op het gebied van service en advies, maar staart zich erg blind op Viking. Als je veel verschillende modellen schoenen wil passen raad ik je Koolesport/Skate-dump in Middelburg aan (heeft Viking, Raps, Maple?, Bont, Powerslide, Mogema (ook de oudere modellen)). Mocht je dat te ver weg vinden, dan heb je bij Oomssport in Den Haag ook nog een tamelijk groot assortiment (Viking, Bont, Maple en wat Powerslide voor skeelers).
  8. janwillem5000

    janwillem5000 New Member

    Mijn keuze:

    Ik ben vannochtend naar van der hoorn geweest.

    Ik heb zoals jullie aanraden schoenen gepast, Maple vondt ik helemaal niks, veels te hard naar mijn zin. en volgens van der hoorn was deze aan de voorkant niet goed te vervormen. waardoor ze daar de drukpunten moeilijk uit konden halen.

    Ik heb gekozen voor 2 nagano gold sprint 2005 schaatsen, een klein vallende 40 en een groot vallende 40 (scheelt ongeveer een halve maat) wegens grootte verschil in mijn voet. ik voelde eerst nog een drukpunt bij mijn kleine teen, die hebben ze eruitgehaald. En de schaatsen zitten nu als gegoten.

    Als ijzers heb ik gekozen voor de Twin Laser van Viking Maple (Oeps), ik heb wel de punten laten ronden.

    Maandag zal ik kijken hoe het bevalt.

    Bedankt voor al het advies.
  9. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Leuke topic, ga morgen nogeens lezen!
  10. Tjark

    Tjark Active Member

    Heeft Viking nu ook al Twin Lasers net als Maple? ;)

    Maar succes ermee. Viking 2005 schoenen zijn idd heel comfortabel.
  11. Diverking

    Diverking New Member

    JanWillem5000,

    Goede keus en bij Van der Hoorn zit je goed. Ga lekker rijden en als er nog wat aan mankeert kan je altijd terug om het e.e.a nog optimaler te maken. En uuh is Twin Laser niet van Maple? Laat nog effe weten hoe ze rijden.
  12. janwillem5000

    janwillem5000 New Member

    Geen Viking maar Maple ijzers inderdaad, foutje! zat te knippen en plakken en heb het over het hoofd gezien.

    Schaatsen rijden erg lekker. Ik merk wel dat de schoen veel harder is als mijn Viking Huurschaatsen. Je kan eigenlijk niet meer scheef op je voeten staan.

    De Maple ijzers zijn even wennen. Ik merk nu, dat als ik de bocht inga dat ik de eerste keer als ik pootje over ga mn rechterschaats schuin op de achterkant neerzet waardoor de achterkant heel kort over het ijs schraapt. Dit was me met mijn oude schaatsen wel opgevallen maar niet zo duidelijk als nu. bij de Twin lasers hoor je het meteen. Bij het uitgaan aan de bocht merk ik dat ik meer snelheid kan maken.

    Vanavond mijn eerste wedstrijd op de nieuwe schaatsen, ben benieuwd.
  13. richardvanschie

    richardvanschie New Member

    ik denk dat je hieraan goed hebt gedaan. op deze manier leer je zelf ook wat je technische minpunten zijn!
    verder is een groot verschil tussen maple en viking is dat je met viking heel veel kunt corrigeren en met maples niet, maar dan ga je op maples wel harder (over het algemeen). verder is maple wat duurzamer.
    veel succes!
  14. Tjark

    Tjark Active Member

    Over dat corrigeren deel ik 't gevoel, maar de 2 anderen niet. Kyou-hyuk Lee rijdt toch heel hard op Vikings (al verloor ie dit weekend net van Groothuis op Maples ;) ). En duurzamer: ook Maple heeft z'n problemen met bv de lassen van de brug.

Deel Deze Pagina