Drukpunt enkelknokkel

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Jean Luc, 11 jan 2012.

  1. Jean Luc

    Jean Luc New Member

    Ik heb de laatste weken wederom last van een drukpunt aan de binnen kant van mijn linker enkelknokkel.
    Dit probleem openbaart zich na 40 minuten schaatsen bij de afzet van de linkerschaats in de bochten.
    De plek wordt natuurlijk steeds gevoeliger en ik kom door pijn minder goed door de bochten.
    Ondanks dat er al verschillende malen de plek in de schoen (nagano 2005) iets ruimer is gemaakt kom ik er niet vanaf.
    Ik wil nu wat anders proberen en de ijzer aan de achter kant 1mm naar buiten schuiven! Mijn vraag is nu is dit verstandig en is het probleem herkenbaar en zijn er ander oplossingen bekent.

    Groet, Jean Luc
  2. Tjark

    Tjark Active Member

    Je kan 't altijd proberen, neem daarna ook de tijd om er aan te wennen (weekje of 2). (mm of 2 mag ook).
    Denk er ook over na om de glijstand van je ijzers gelijk te houden, dus ook aan de voorkant de ijzer te verschuiven: zo blijf je op 't rechte stuk meer glijden zoals je gewend bent. Even experimenteren.

    Je kan evt ook (tijdelijk) een dun stukje neopreen (2mm) ofzo aan de binnenkant van je schoen doen om de druk te verlichten. Een oud (dun) muismatje bv, maar je kan ook een stukje stof nemen.
  3. Jean Luc

    Jean Luc New Member

    Ik zal inderdaad de voorkant ook iets opschuiven om het gelijk te houden met de oude situatie.
    Ga er wel vanuit dat het 'overkomen' ander gaat aanvoelen en zal er wel aan moeten wennen.

    Bescherming binnen de schoen deed ik al maar dan met een stukje uit een oude zeem van een wielerbroek.
    Dat hielp zeker maar blijft op den duur niet op zijn plaats zitten.

    Ik ga het vanavond in Assen uitproberen.

    Groet, Jean luc
  4. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Als je enkel een beetje beurs is geworden, zijn die compeedpliijsters ook best prettig; hebben een siliconenbedje, en de plijsters blijven vrij goed zitten; de zere plek hersteld makkelijker, geeft veel relief!
  5. Rinus

    Rinus Member

    Mijns inziens zijn drukplekken een kwestie van schoen, niet van ijzer. Desalniettemin kan experimenteren geen kwaad. Ik heb vanaf begin van 't seizoen tot december lopen schuiven met m'n buizen totdat ze goed voelden. Vanmiddag ga ik naar Ooms om m'n 2005's te laten pressfitten, want m'n linkerenkel heeft een drukplek ter grootte van een voetbalveld, waardoor ik de laatste training van de pijn van 't ijs ben gestapt. Was met uitknobbelen niet te verhelpen. Ik heb ingezet op de pressfit.
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Je schoenen zijn toch al een keer gevormd? Dan vraag ik me af waarom uitknobbelen niet helpt. ik ben bang dat je al een extra knobbel hebt opgelopen. Ik heb zelf ook een keer de fout gemaakt om met pijn te blijven doorschaatsen. Gevolg was aan de buitenkanten van mijn voeten een extra enkelknobbel. :(
  7. Jean Luc

    Jean Luc New Member

    Ik had de hoop dat door het naar buiten schuiven van het ijzer ik in de bocht bij het afzetten met mijn linker schaats iets langer druk kan zetten zodat mijn enkel aan de binnen kant minder gauw gaat wringen en dus minder druk krijgt.
    Opnieuw de schoen vormen zal bij geen optie zijn, heb ik al een gedaan. Uit ervaring weet ik dat als 3 tot 4 weken niet schaats het probleem weer weg is, maar dit is natuurlijk geen optie!

    Gisteren in Assen ging het redelijk, na een 45 minuten begon ik licht wat te voelen en heb toen een kussentje geplaatst en weer geschaatst tot deze verschoven was.
    Vreemd genoeg heb ik totaal niets gemerkt van de 1,5 mm dat het ijzer verschoven was het ging als altijd (goed gevoel).

    Groet, Jean luc
  8. Rinus

    Rinus Member

    Ik heb in totaal twee en een halve training geschaatst met die pijn. Eerst kwam het op en dacht ik dat het wel weer over ging, de tweede keer deed het flink pijn, tenzij ik hard doorschaatste (maar je moet toch een keer rusten). De derde keer ben ik van het ijs gestapt. Tussendoor ben ik langs Ooms in Leiden geweest, maar daar hadden ze alleen de knobbeltang. De boel is bij aankoop vacuüm getrokken, maar het lijkt niet voldoende te zijn geweest om de schoen écht om mijn enkel te vormen.

    Denk aan een strakgespannen doek waar je met je vinger in duwt. Daar sluit het doek zich niet om je vinger, maar drukt het slechts op de punt van je vinger. Dat doet mijn schoen met mijn enkel. Het sluit niet om mijn enkel, maar blijft op de buitenkant drukken. Daarom denk ik dat hij nog een keer helemaal verwarmd moet worden. Wat denk jij? (Van der Hoorn is voor mij eigenlijk geen optie, omdat ik geen auto en rijbewijs heb. Ooms kan per OV wel.)
  9. Rinus

    Rinus Member

    Als vervormen niet helpt, wellicht geeft je ijzer verplaatsen dan toch verlichting. Gewoon je verstelsleutel meenemen, schaatsen, goed voelen en halverwege de boel een stukje verplaatsen. Dan weer schaatsen. Mocht je niet zeker zijn van je zaak, dan eerst een of twee trainingen met die verstelde buizen schaatsen. Ik was behoorlijk zeker van mijn zaak en heb gerust tijdens één training m'n ijzer vaker verzet om de juiste stand te vinden.
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Bedoel je misschien het gedeelte op de halve hoogte van de schoen? Dat is volgens mij echt iets typisch van Viking. Ik had het ook met de Nagano Golds. Helemaal onderin zit de kuip, daarboven drukt ie tegen de enkels en daarboven zit een beetje speling. Misschien heeft het er ook mee te maken dat ik een behoorlijk smalle voet heb, althans bij de enkels. Bij een bredere voet zal het materiaal zich waarschijnlijk wat beter vormen en niet extreem naar binnen vallen.
  11. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Wellicht iets dat vaak wordt vergeten: Bij het vervaardigen van mijn custom-schaatsen (Viking) werd er onder de knobbels een klein beetje klei aangebracht. Als ik goed heb geluisterd zou dit ook moeten gebeuren bij het press-fitten van de Gold Vikings.

    Misschien eens navragen bij je dealer?
  12. wortelzicht

    wortelzicht New Member

    Ik vorm zelf mijn schoenen en plak op de enkelknobbels een compeed blarenpleister voor het vervormen, zo heb ik net dat beetje extra ruimte. Succes!

Deel Deze Pagina