Hartslagmeter

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door henkie143, 11 jan 2012.

  1. henkie143

    henkie143 New Member

    Hallo allemaal

    ik ben vandaag 18 geworden en als verjaardagscadeau mag ik een hartslagmeter uitzoeken, dat wilde ik graag.
    nu ben ik een beetje aan het rondkijken wat handig is, maar eigenlijk weet ik niet goed wat nou het meeste geschikt is voor schaatsen. Als het mogelijk is zou ik hem ook graag gebruiken voor hardlopen of fietsen
    ik heb wel wat rondgekeken en kwam toen onder andere deze tegen: Polar CS300. die is in ieder geval ook geschikt voor fietsen, en hardlopen stelt volgens vrij weinig eisen dus moet dat ook wel lukken. gegevensoverdracht is wel erg leuk, vind ik zelf, maar als daar iets extra's voor moet worden aangeschaft kan dat ook nog later. voor deze CS300 was een microfoontje al genoeg, en dat heb ik al.

    het budget zit rond de 100 euro en een webshop is geen probleem

    graag hoor ik jullie suggesties

    edit: ik zag net in ene boekje van polar dat de CS300 geen rondetijden aangeeft. nou is dat geen enorm probleem aangezien ik ook een transponder heb, maar die kan ik pas later bekijken. De RS300X is wellicht ook een optie, deze heeft wel die mogelijkheid, maar kan dus niet als fietscomputer worden gebruikt (waar ik ergens nog een oude van heb liggen evt.)
  2. oudeamateur

    oudeamateur New Member

    @henkie123,
    Ik heb zelf een goedkope Cresta PM233. Moet me niet met alles willen bemoeien, weet eigenlijk te weinig van hartslagmeters, maar voel toch enige behoefte om je te waarschuwen voor een te weinig doordachte aankoop.
    Zelf struikel ik op te veel functies van zo'n hartslagmeter. De meeste van die functies ga je denk ik nooit gebruiken. Door de ingewikkeldheid van het ding gebruik ik hem weinig. Soms druk ik ook onbedoeld op een of ander knopje en dan is weer de hele instelling weg. Een aantal hartslagmeters zijn ook batterijvreters.
    Wat ik wel zou willen hebben er op is een eenvoudige rondenteller plus rondetijdmeting. Toch fijn regelmatig real-time dingen te zien. En moet goed afleesbaar zijn, ook in het donker.
    Minder grote investering dan nieuwe schaatsen, maar advies om goed uit te zoeken wat je wilt.
  3. ijsduiker

    ijsduiker New Member

    Henkie143,

    eerste waar je even aan moet denken is in welke omgeving je je hartslagmeter wilt gebruiken. Zijn er in je directe omgeving meerdere sporters die op dat moment een hartslagmeter dragen (train je bijvoorbeeld in een groep/peleton?). Dan is een gecodeerde harslagmeter (zoals Polar ze heeft) erg fijn, omdat je anders het signaal van een hartslagmeterband van iemand naast je op kunt pikken. Dat is waardeloos.

    De Polar hartslagmeters staan bekendd om hun precisie, dat vind ik zelf erg prettig.

    Denk inderdaad goed na waar je hem primair voor wilt gebruiken. Wil je bijvoorbeeld trainingsprogramma's kunnen laden om daarmee gericht te trainen of wil je hem alleen gebruiken voor registratie en achteraf uitlezen? En ook de sport waar je hem primair voor wilt gebruiken moet je leidend laten zijn. Mijn ervaring is dat een compromis meestal net niet werkt. En dat lijkt mij zonde.

    Succes met je keuze!
  4. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Gecodeerde hartslagmeter is helemaal goed. Denk er wel aan dat je laagfrequente (HZ onbekend) en hoogfrequente (2.4 GHz) zenders hebt. De 2.4 GHz raad ik af voor het schaatsen. Het laagfrequentere signaal wordt beter ontvangen als je je hand op je rug hebt en de zender op je borst.

    Ik heb 2 polars een S625X en een RS800CX. De 625X is laagfrequent. Daarmee heb ik nooit signaalverlies. De RS800CX is hoogfrequent. Daar heb ik wel signaalverlies mee. De 625 geruik ik voor het schaatsen. De 800CX gebruik ik voor de triathlon. Beide hartslagmeters zijn zeer geavanceerd, maar vallen buiten jouw budget.

    Mijn advies is om eerst eens te kijken wat je echt wilt. Wil je een hartslagmeter om gemiddelden te kunnen zien en verder niks dan is dat helemaal goed. Wil je een apparaat waarmee je hartslag kan zien, eventueel koppeling snelheidsmeter, trapfrequentie, loopfrequentie etc? Met of zonder uitlezen op de computer? Calorieverbruik? EPOC?

    Sites die ik veel heb gebruikt voor vergelijk zijn hartslagmetershop.nl en futurumshop.nl
    Hier vind je ook andere merken dan Polar zoals Suunto en Garmin.

    Veel plezier met je zoektocht.
  5. henkie143

    henkie143 New Member

    dankjewel voor jullie tips. ik ga waarschijnlijk dit weekend in een winkel in de stad kijken, daar had mijn ouders van alles gezien dat ook nog in de aanbieding was. ik denk dat de RS300X op dit moment het handigst is en dat ik het op mijn fiets wel moet redden met een simpele fietscomputer en dat horloge altijd erbij kan dragen puur als hartslagmeter. ik weet niet precies of veel mensen op de baan er gebruik van maken, het zal wel mee vallen, maar aangezien ik volgend jaar wss uit huis ga en dan wss ook op ene andere baan ga trainen en dus beter het zekere voor het onzekere nemen. het boekje zegt 5kHz. mag je dat tot de lage frequentie rekenen? ik denk het wel he. nadeel van de RS300X is alleen dat ik niet zonder extra apparaatje gegevens kan overzetten
  6. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    5 kHz is inderdaad lage frequentie. Met deze koop ben je gewoon goed uit. Je kan alles registreren wat er noodzakelijk is. Veel plezier ermee!
  7. henkie143

    henkie143 New Member

    Nog even een vraagje. ik keek net nog wat op het internet en daar kwam ik de Garmin FR70 tegen. dat leek mij een erg mooie optie alleen heeft deze dus een frequentie van 2,4 GHz. hoe groot is nou eigenlijk het belang daarvan, hoe vaak gaat dat mis, uiteindelijk beweeg je in de bochten je arm toch weer voorwaarts waardoor hij de verbinding dan niet verliest door lange tijd achterop zitten
  8. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Je raakt iedere keer het signaal kwijt als er geen verbinding is. Hoe erg dat is? Mijn software trekt gewoon een lijntje. Ik kan daar wel mee leven. Bij een marathon rijden ben ik gedurende langere tijd het signaal geheel kwijt. Wat vervelend is voor analyse.

    Over het algemeen krijg je wel weer sneller signaal als je je HRM voor je houdt.
  9. henkie143

    henkie143 New Member

    oke! ja marathons rij ik nauwelijks. ik ben toch een man van de middellange afstanden en rij meestal niet erg veel lange duur, veel interval en dan rij ik vaak wel stukken met 1 of 2 handen los, dus dan zou dat niet zo'n probleem zijn, want ik vond die garmin verder erg voordelig eruit zien!

Deel Deze Pagina