Teamsprint

Discussie in 'Lange baan' gestart door Reitse, 28 feb 2011.

  1. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Een nieuw onderdeel, even een nieuw onderwerp.

    Komend weekend in Thialf wordt de Teamsprint voor het eerst verreden. Afgelopen weekend hebben we op Kardinge al een demo gehad hiervan, genoeg spektakel en leuk om te zien.
    Voor wie vast een voorproefje wil zien hiervan, aanstaande woensdag gaan (op dit moment) 23 teams op Kardinge verder uitproberen. Niet alleen pupillen F (!) maar ook teams van gewestelijke selecties, Jong Oranje en marathonteams. Daarmee lijkt het onderdeel bij alle facetten van het schaatsen nu al draagvlak te krijgen.

    Voor de Groningers onder ons, kom lekker kijken. De deur staat open :mrgreen:

    Aanvang is om 18:15.

    Ik ben wel heel erg benieuwd hoe dit onderdeel in Heerenveen gaat vallen. Als liefhebber van de 10km en het allrounden moet ik wel zeggen dat het onderdeel wel erg leuk is, ik vind het meer aanspreken dan de ploegenachtervolging.
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Jammer dat er nog geen strijd komt tussen de grote rijders. Bij de heren zou dan Zuid Korea de grote favoriet zijn geweest met Kang-Seok Lee/Kyou-Hyuk Lee/Tae-Bum Mo. Bij de dames had ik Nederland een goede kans gegeven met Annette Gerritsen/Margot Boer/Ireen Wüst.
  3. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Een combinatie van Smeekens/Groothuis/Tuitert zie ik anders ook wel hard rondgaan :)
  4. proeme

    proeme Well-Known Member

    Helaas heb ik woensdag anders verplichtingen, anders was ik graag even gaan kijken.
    Van de wedstrijd in Thialf zullen wel geen beelden gemaakt worden...


    beetje offtopic: kan ik ergens een lijstje vinden met schaats-evenementen zoals dit in Kardinge? Op kardinge.nl staan alleen de grote evenementen zoals de world cup junioren finale. Ik zou graag eens wat foto's gaan maken bij zo'n evenement (combineren van 2 hobby's)
  5. wereldrecord

    wereldrecord New Member

    Hoeveel rondjes is de teamsprint eigenlijk? :?:
  6. Edwin

    Edwin Active Member

  7. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    www.knsbgroningen.nl, staat alles op.

    Teamsprint is erg goed verlopen en een heel leuk onderdeel! Hoorde dat de teams van Jong Oranje erg enthousiast waren. Van Pupil F tot Master F, het kon meedoen en kon het ook uitrijden. Het is daarmee bereikbaar voor alle "lagen" van het schaatsen, waar de ploegenachtervolging toch meer voor de stayers is (als je kijkt naar gewestelijke/clubrijders).
  8. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Leuk onderdeel, denk ik.

    Nadelen:
    -Het is (net als bij de Team Pursuit) moeilijk goed in beeld te brengen. Je ziet niet goed wie er voor ligt. Zeker op zo'n kort nummer (waar het om 1/100-ste's gaat) is dat jammer.
    -Het programma voor een aantal toprijders zal vol worden als dit een WK-onderdeel wordt. Want bij veel landen zal de laatste rijder (de 1200 meter-man) ook iemand zijn die de teampursuit al rijdt. Zeker bij de dames. (Wust, Nesbitt, Lobysheva). Maar Davis of Morrison zijn een ideale tweede of derde man in de teamsprint.

    Beide problemen zou je op kunnen oplossen door er een 3x400 meter estafette van te maken. Gewoon traditioneel in paren van twee landen, met binnen en buitenbochten en kruisingen. Met shorttrack-duwwissel op het finish-rechte eind. Dat is beter in beeld te brengen, en een onderdeel voor de échte snelle 500-meter mannen en vrouwen.
  9. doddeltje

    doddeltje Member

    daarvoor ligt de snelheid bij langebaan volgens mij te hoog
  10. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Zo te zien, rijden op de team sprint teams tegen elkaar met starts aan beide kanten van de baan, net als bij de ploegenachtervolging. Wat is dat voor waanzin? Dat kun je toch helemaal niet volgen als fan of als tv-kijker in die 1 minuut 20, dat het gaat duren.

    Bij het wielrennen gebeurt dat ook niet; daar is het een pure tijdrit met 1 ploeg tegelijk in de baan. Ach, het zal anders wel weer te lang gaan duren. Stel je voor, 12 teams achter elkaar, dat kost je zeker 20 minuten (= 10 minuten extra in vergelijking met 2 teams tegelijk starten ).

    Als je experimenten zo slecht opzet, moet je het ook niet gek vinden dat ze mislukken. Net als bij die massa-start komend weekend, waarbij nog steeds uitgegaan wordt van een niet-duurzaam model met tig Nederlanders in de baan en wat verdwaalde buitenlanders. Het kan pas interessant worden als er maar 3 of 4 Nederlanders startgerechtigd zijn.
  11. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    het zou veel spectaculairder zijn als ze naast elkaar zouden start, na 1 rondje wisselen (en daar zit natuurlijk het gevaar en de reden waarom ze het niet doen) en dan in het laatste rondje allebei naar de binnenbaan
  12. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Snelheid ligt hoog, tuurlijk. Maar bij shorttrack wisselen ze met zijn allen dwars door elkaar heen, vlak voor een bocht. Hier heb je alle ruimte en alles in eigen hand. Dus het lijkt me veiliger. Maar spectaculair zal het wel zijn. Wel iets om op te oefenen iig.
  13. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Dat is niet waar! Bij het wielrennen gaat het ook met twee teams tegelijk, aan beide kanten van de baan. Met kwalificaties en daarna een strijd om goud en om brons waarbij het alleen om winnen of verliezen en niet om tijd gaat.
  14. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Is het trouwens verplicht om steeds na één rondje iemand af te laten vallen of is dat alleen maar de beste tactiek? Zou me kunnen voorstellen dat voor sommige teams 600+400+200 meter op kop of 300+300+600 op kop een beter resultaat zou opleveren? Wie weet dat gewoon afwisselen ala team pursuit voor sommige teams zelfs nog beter werkt...
  15. Elina

    Elina Well-Known Member

    Ja, onderstaande komt uit het document van de ISU waar Edwin gisteren naar heeft gelinkt.
  16. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Je hebt helemaal gelijk, ik heb het even nagezocht. Ik herinnerde het me anders van de spaarzame beelden die ik op tv heb gezien, maar misschien was dat wel juist omdat het zo moeilijk in beeld is te brengen ?
  17. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Voor de mensen die er wat van gezien hebben gisteren: Wat vonden we er van?


    Ik vond het persoonlijk nogal rommelig. Heel veel mensen in de inrijbaan en op de schermen werd het niet handig in beeld gebracht.
  18. marieke

    marieke New Member

    Ik heb alleen de eerste races gezien.
    Ik vond het er erg rommelig uitzien, maar dat komt natuurlijk ook dat er erg veel jongens en meiden aan het inrijden waren. Wanneer je dit als echt evenement neerzet, moet je ervoor zorgen (lijkt mij) dat er niet meer dan 2 groepen aan het inrijden zijn, anders zie je er echt niks van.

    Op zich is het wel een spannend iets, maar scheelt het nu echt zoveel met de ploegenachtervolging?
  19. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    ik heb het via de livesteam gekeken en ik vond het spectaculair. Met name mooi dat de finnen even mee deden, rondje 24 hoog, 25 laag en dan met z'n drieen door de bocht. net nog even Tommi Pulli gesproken en die vond het ook geweldig om aan mee te doen omdat hij volgens hemzelf nog nooit zo hard was gegaan. Ik denk dat met name de presentatie en in beeld brengen het grote probleem is. Live lijkt het me nog spectaculairder en als ze de rondentijden een beetje goed weer geven is het goed te volgen volgens mij.
  20. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Ik vind het een mooi onderdeel, maar live was het niet zo heel goed te volgen. Er werd niks gemeld over rondetijden, en het werd ook niet in beeld gebracht op de schermen. Als het goed in beeld wordt gebracht dan heeft het zeker potentie, meer dan de mass-start waar ik persoonlijk niks in zie. Maar het was niet echt een goed begin op deze manier.

Deel Deze Pagina