Wankelende enkels

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Lakai, 25 jan 2011.

  1. Lakai

    Lakai New Member

    Hallo forumbezoekers!

    Vandaag een training gehad en wat ik heel erg had was dat mijn enkels alle kanten op knalden. Ze zwikten niet volledig om, maar ik had totaal geen controle over mijn enkels. Aan de leraar voorgelegd, en die zij dat ik dieper moest zitten, omdat je dan je enkels vast zet. Dat lukte al beter, maar dan loop ik aan tegen het feit dat ik verkramping krijg aan de zijkant van mijn schenen.

    Wat zijn goeie oefeningen om dit tegen te gaan? Ik merk als ik thuis (droog) in diepe zit oefen, dat dat vooral zwaar is voor mijn bovenbenen, en niet zozeer mijn schenen.
  2. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Hoi, ja helemaal kun je t niet vermijden, die pijnen en stijfheid.
    je moet t zo zien ; dat je lichaam, liever je benen en voeten, in een voortdurende staat van intense arbeid verkeren, vooral om de balans te handhaven.
    Je leraar zal niet alleen dieper zitten bedoelen, maar vooral dat je goed achterop BLIJFT, als je een goede enkelhoek zoekt, en vindt( kleiner dan 90 graden, zodat je knieen tenminste boven je tenen zitten , is dat eigenlijk voldoende, dat houd je aan ten allentijde!
    Voorts let erop dat je je voeten afwikkelt van hiel, resp. de buitenkant van je voeten , naar de bal van je voeten.de binnenkant van je voeten zijn alleen echt actief tijdens de valbeweging en de afzet.
    Ga dit invoelen met blote voeten, let op hoe krachtig je benen zijn wanneer je op je hiel staat, vandaaruit ga je bij het schaatsen duwkracht ontwikke;len, en niet van je voorvioet.
    De buitenkant van je voeten zijn actief, om je volledige lichaamsgewicht op te vangen, voel hoe onnatuurlijk dit is als je dat op de binnenkant van je voeten doet, dus, word je van die zaken bewust.
    Schaatsen is balanceren, en t kost tijd om al deze dingen goed onder de knie te krijgen. succes. :D
  3. Rinus

    Rinus Member

    (D'r is op het forum een hele hoop te vinden aan oefeningen om die spieren sterker te krijgen.)

    Tijdens het tanden poetsen op één been staan of langzaam traplopen in schaatshouding, desnoods twee treden tegelijk.
  4. Rover

    Rover New Member

    Een korte reacite van mijn kant: ik heb jaren op vaste noren (Viking marathon thermisch) geschaatst en had eigenlijk altijd het eerste uur last van mijn onderbeen, vooral mijn schenen. Ik heb echter klapijzers gekocht en onder mijn huidige schoenen geschroefd en voor mij was het een openbaring. Doordat ik nu mijn been goed kan strekken aan het eind van de slag, ontspan ik mijn onderbeen en voet veel beter. Absoluut geen pijn meer, nu doen mijn bovenbenen eerder pijn, zoals het hoort. Véél ontspannender rijden.
  5. wortelzicht

    wortelzicht New Member

    Een redelijk goedkoop hulpmiddel is de losse enkelstrap van bv powerslide.
    In mijn trainingsgroep is iemand die deze gebruikt en ze ging ineens als een jekko zo strak.
  6. Lakai

    Lakai New Member

    Op de een af andere manier doe ik dat liever niet...
    Ik vind dat het uit mijn lichaam moet komen.

    het is niet zo dat ik zwakke enkels heb, maar ik zoek eerder traininkjes om mezelf en mijn houding te versterken!
  7. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Hoi Lakai,
    ken je de schaatsplank??Misschien heb je daar wat aan!
    Vergis je trouwens niet hoeveel je aan spierversterking werkt door t schaatsen alleen!
    Maar ik heb t idee, zoals je zelf aangeeft dat je enkels niet zwak zijn, dat je meer worstelt met je balans,zoals "iedereen", daarom moisschien ook zinvol om hier op t forum onder schaatstechniek de verschillende technische onderdelen te lezen, onderwerpen als , balans , overkomen, insteken,etc.; binnenkant buitenkant van de schaats, lichaamszwaartepunt etc.

Deel Deze Pagina