doorgezakte voet (overpronatie)

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Wim Weemaes, 9 jan 2011.

  1. Wim Weemaes

    Wim Weemaes New Member

    Ik heb last van een doorgezakte linkervoet ofwel overpronatie. Dit maakt het lastig om goed op de buitenkant in te zetten. Vooral in de bochten is dit natuurlijk hinderlijk. Heeft iemand hier ervaring mee en bestaat er een remedie?
    vrgr,
    Wim
  2. Rinus

    Rinus Member

    Ik heb ook last van overpronatie, maar heb nooit een verband gelegd tussen overpronatie en niet goed kunnen inzetten op de buitenkant. Ik heb wel laatst ten behoeve van het goed inzetten m'n rechter ijzer iets naar binnen geplaatst ten opzichte van m'n schoen, dat hielp significant bij het goed overkomen.

    Kortweg: probeer je ijzers iets verder naar binnen te zetten, waarschijnlijk helpt het. Mogelijk heeft dat wel wat meer 'zwikken' in de glijfase tot gevolg. Wat voor schaatsen heb je?
  3. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Ik heb medelijden met je :D Heb zelf hetzelfde probleem, met rechts, en alle goed tips ten spijt (overkomen, lichaamszwaartepunt, etc) en ondanks het vele trainen, het bezoeken van een podoloog, en het proberen van alle soorten schaatsen, is het niet op te lossen. Ik heb ook de indruk dat mensen die hier niet mee te maken hebben (lees: het zelf niet hebben) veel te makkelijk denken over het aanpassen van de techniek, waarmee alles op te lossen zou zijn. Ik ben al vele jaren aan het worstelen, maar het euvel blijft bestaan. Dus ik heb nu maar geaccepteerd, met pijn in mijn hart, dat het nooit beter dan dit zal worden.
    Er is al veel over geschreven, onder andere hier: viewtopic.php?f=2&t=2870&hilit=helphelphelp (ik dacht toen nog dat het aan mijn enkel lag, maar het is feitelijk gewoon een doorgezakte voet).
  4. Wim Weemaes

    Wim Weemaes New Member

    Bedankt voor de meelevende reacties. Ik heb onlangs nieuwe schaatsen gekocht. Viking Marathon Gold 2005 met Maple Blizzard ijzers. De ijzers zijn al iets naar binnen geplaatst dus ik denk niet dat dat de oplossing is. Daarvoor had ik 25 jaar oude Viking II schaatsen. De schoenen hebben nooit veel steun gegeven, maar waren nu wel erg slap geworden. Mijn nieuwe schoenen bieden veel meer steun en dat schaatst significant beter. Dat neemt niet weg dat ik vroeger nooit of veel minder last had van overpronatie. Eigenlijk merkte ik dat vorig jaar zomer, toen ik een keer op sandalen liep, pas voor het eerst. Mijn rechter enkel/voet is stabiel, maar de linker zakt door. Ik denk dat het met de leeftijd te maken heeft (ben inmiddels 59 jaar). Naarmate de vermoeidheid toeneemt, heb ik er meer last van en wordt het echt hinderlijk.
    vriendelijke groeten,
    Wim
  5. Rinus

    Rinus Member

    Kan jij je voet met behulp van een steunzool/inlegzool corrigeren? Ik draag in al mijn schoeisel inlegzolen (MySole ergnomica) en dat helpt flink wat. In dat geval is het de vraag of je schaatsen gevormd zijn naar je doorgezakte voet en dus geen steun geven. Een stukje foam of opnieuw vormen naar je 'goeie' voet zou dan helpen.

    Misschien denk ik er te makkelijk over hoor, de enige echte last die ik er ooit van heb gehad is niet kunnen hardlopen (knieën lopen dan in de soep) en een blessure tijdens de Nijmeegse vierdaagse (en ik ben ook nog jong).
  6. Wim Weemaes

    Wim Weemaes New Member

    Ik heb geen last van platvoeten en heb een normale voetholte. Ik vraag me dan ook af of inlegzolen veel zullen helpen. In de vorige discussie over dit onderwerp, waarnaar enkeltje verwees, werd gesproken over sinusplaatjes en enkelstraps.Ik zal me daarin eens gaan verdiepen.
  7. Rinus

    Rinus Member

    Misschien heb ik een verkeerd idee van overpronatie. Bij overpronatie zak je toch juist te ver naar binnen als je een stap zet?

    Meer kan ik helaas niet verzinnen, succes in ieder geval!
  8. xiliosis

    xiliosis New Member

    Steunzolen werken prima bij ingezakte voeten. Deze passen echter niet zo goed in schaatsen.
  9. Mcat

    Mcat Well-Known Member

    Maar je kunt wel bij een podoloog zooltjes voor sportschoenen laten maken, dus misschien ook voor schaatsen. Vraag er eens na.
  10. schaatsbart

    schaatsbart Member

    ik zag gisteren een man , die heb ik even aangesproken , reed op mooie schoenen, geloof merk sever. hij vertelde dat om carl verheijen er op reed. Maar dat t in feite orthopedische9 aangepaste schoenen zijn, dit bedrijf heeft zich dus gespecialiseert op dit gebied. zo,n schoen is kostbaar, maar t is misschien voor de serieeuze liefhebber een onderzoek waard.http://www.seves.nl/page/products.html#
  11. Rinus

    Rinus Member

    Seves maakt inderdaad mooie schoenen! Verder heb je ook nog Groothuis en Van Horne als custom schoenproducent. En uiteraard kan je bij Viking en Raps ook custom made schoenen krijgen.

    edit: maar goedkoop is 't nooit.
  12. iceman

    iceman Member

    Hoi Wim

    Ik rij al 4 en en half jaar op schoenen van SEVES , ik ben in 1994 begonnen met schaatsen kon toen nog geen pootje over ,inmiddels rij ik al 6 jaar Marathons M3 .
    Ik had ieder jaar andere schoenen het was een drama, in 2005 - 2006 eruit geweest met een hernia daarna met hulp van schoon mama €€€€€€€€ een paar SEVES schoenen aangeschaft €950,00.(ik had lompe voeten)
    Sindsdien nog veel meer plezier in het schaatsen gekregen , maar het is althans bij mij super gegaan en nog geen minuut spijt gehad.

    Ciao THE ICEMAN 2
  13. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Ben vandaag bij een sportpodoloog geweest, want ik tob al jaren met mijn doorgezakte rechterenkel. Ik werd er eerlijk gezegd niet wijzer van. Heb uiteraard alle soorten schaatsen al geprobeerd, inclusief Gold 2005. Euvel nimmer kunnen corrigeren. Ik zal Seves eens bellen...... Lijkt me wel een hele uitgave, terwijl ik mij inmiddels begin af te vragen of ik niet beter kan stoppen (je kunt namelijk ook tegen beter weten in door blijven proberen, en dan wordt het sneu :? ).
    Ben wel heel benieuwd naar wat Iceman allemaal heeft gehad en geprobeerd voordat hij Seves heeft gekocht!
  14. Wim Weemaes

    Wim Weemaes New Member

    Tja, dat ziet er mooi uit die SEVES schoenen. Ik heb echter net nieuwe schaatsen dus daar moet ik het voorlopig maar mee doen. Overigens ging de laatste keer een stuk beter, dus misschien is er nog hoop. En anders misschien toch steunzolen proberen. Helaas op het moment een klein breukje in de pols als gevolg van een val op de fiets drie weken geleden. Ik had er tot nu toe mee door gesport, maar dat werd werd me gisteren na onderzoek in het ziekenhuis "verboden".
    Iedereen bedankt voor de reakties en het meedenken.
  15. BP

    BP Active Member

    Een doorgezakte voet heeft niets te maken met op de binnenkanten rijden/ moeilijk buitenop in kunnen zetten. Ik ben afgekeurd voor Militaire dienst vanwege mijn zwakke enkels, maar schaatsen is nooit een probleem geweest. Schaatsen draait namelijk alleen maar om je balans en het vermogen het lichaamszwaartepunt over te brengen. Problemen met voeten en enkels worden pas een probleem als je dat nog niet goed beheerst en dan is het bij een doorgezakte voet natuurlijk wel prettig om goede schoenen te hebben. Maar dus niet vanwege de inzet.

    En inderdaad de Seves schoenen zijn prima, maar elke op maat gemaakte schoen of evt. thermoplastische schoen zou moeten kunnen voldoen. Ga in elk geval niet klooien met zooltjes.
  16. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    @BP: je weet duidelijk niet waar je het over hebt. Weer het verhaal over de techniek (en materiaal) waarmee alles op te lossen zou zijn. Ik word daar na 10 jaar stoeien een beetje boos om! Neem van mij aan: sommige fysieke afwijkingen zijn niet met inzet/techniek op te lossen.
  17. iceman

    iceman Member

    Ik heb vanochtend wat info ingewonnen over dit onderwerp bij mijn fysio.
    Met een paar opmaat gemaakte schaatsschoenen (Groothuis-Viking-Seves) moet dat probleem volgens de fysio opgelost kunnen worden.
    Want een inlegzooltje in een gewoone schaatsschoen (nagano)is haast niet te doen.

    Ciao THE ICEMAN 2
  18. Rinus

    Rinus Member

    Even inhakend op die inlegzooltjes...

    De betere schoenenkerel (en natuurlijk ook podologen), kunnen je prima helpen met het improviseren van een 'inlegzooltje'. Bij een kennis van me hadden ze een paar stukjes foam op strategische plekken geplaatst, om zo de pasvorm te fixen.

    Echte zooltje lijken inderdaad niet passen in de betere schaats.
  19. BP

    BP Active Member

    Ben nog steeds tegen zooltjes. "Enkeltje", als je nog steeds de marathon mid hebt zijn er best schoenen met meer steun te bedenken. Nogmaals: Combinatie techniekverbetering en schoen op maat of thermoplastische schoen zou moeten helpen. Denk eens aan Raps, over het algemeen steviger, iets hoger sluitend rond de enkel dan Viking. Vroeger bouwde Leo van Overdijk uit Vlijmen een versteviging in de voetholte in de oude Viking Specials in. Later was hij mede-ontwikkelaar van de Raps Demarage, een van de eerste succesvolle schaatsschoenen met kuipzool. Misschien kan hij je verder helpen als je geen schoenen op maat wil, maar een verbetering aan wil brengen in je huidige schoen.
  20. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    @ BP: Marathon Mid was echt jaren geleden. Heb daarna de Gold 2005 gehad, en heb nu de Zandstra Race (hoog model) en heb ook de Speciaal nog ergens liggen. Het is het allemaal niet. Kwa techniek weet ik alles, echt waar, maar ik kan het niet in de praktijk brengen (met 1 enkel, de andere gaat prima). Dat is dus heel frustrerend, want ik zal nooit een goede slag krijgen, terwijl mijn hoofd wel weet hoe het zou moeten.

Deel Deze Pagina