verschil in klapsets viking???

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Tias, 22 dec 2005.

  1. Tias

    Tias New Member

  2. ducatif1

    ducatif1 Member

    De oude klapset kun je alleen in de lengte van een schoen verstellen, tenzij je een breedte gleuf hebt in de schoen.
    Als een veer kopt gaat op de oude klapset moet het hele onderstel eronder uit. Kost iets meer tijd dan met de nieuwe.
  3. ice-man

    ice-man New Member

    de "oude" klapset is er in verschillden maten die een aantal schaatsmaten bevaten (bijvoor beeld L is er voor 40 t/m 42). deze zijn met een schoen met breete sluif ook zijdelings instelbaar.
    mijn ervaring is dat niet het hele onderstel er afmoet voor het vervangen van de veertjes.
    voor de nagano onders tellen hebben ze nu twee soorten veertjes voor het "oude" echter niet.
    wat beter is verschilt p.p. ik zie ze nog steeds op de WC, dus aan de kwalitiet zal het niet aan liggen.
  4. Bernard

    Bernard New Member

    Die met die ronde achter pot is de losse klapset waarmee je een vaste schaats kan ombouwen tot een klapschaats. Die met die rechthoekige achterpot is een buis met klapset eraanvast. Het opmerkelijke is dat volgens de officiele prijslijst het goedkoper is om een vaste schaats te kopen en die zelf om te bouwen met een losse klapset. Er zal dus wel een kwaliteit verschil zijn, maar dat weet ik niet precies.
  5. Tias

    Tias New Member

    oude schaats ombouwen???

    hoi

    kan ik een oude vaste! viking special met mijn oude klapsetje van viking dus ombouwen naar een klapschaats???
    kan iemand misschien aangeven hoe ik dat het best kan (laten?) doen?

    want een nieuwe viking special schoen kopen is vrij pittig in de prijs, ik heb nu al zo;n oud setje inclusief Special ijzers. Deze zijn nog goed.

    een hele nieuwe set kopen is gewoon te duur, en tweedehands moeilijk te krijgen.
  6. Tias

    Tias New Member

    -hehe, je bedoelt zeker de vaste (afschroefbare) marathon serie van vaste schaatsen... :D :D :D
  7. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Conventionele schaatsen zijn om te bouwen naar klapschaatsen.
    Ik weet dat dit o.a. gebeurt bij Jan van der Hoorn in Ter Aar.

    voor meer info zie: www.janvanderhoorn.nl

    Krizz
  8. Dik

    Dik New Member

    Ik heb jarenlang met het inbouwklapsetje geschaatst (ronde pot), het is duidelijk van mindere kwaliteit dan de vaste Viking klapset waar ik nu op rijd. M'n oude setje was duidelijk instabieler en er zat vrij veel speling in als ik 'm uitklapte.
  9. Tias

    Tias New Member

    dat kan inderdaad wel kloppen hoor...

    ik heb dus die ronde potten achterop, en het kan misschien aan mijn niet volmaakte techniek liggen... het overkomen zit er gewoon niet goed in, maar ik heb het gevoel dat ie met een klein beetje druk al openklapt. de veren zijn nog uitstekend. misschien dat ik langer druk moet houden op het been waar ik mee afzet, dat ik het gevoel van '' een rake klap/slag maken'' meer krijg.

    voor mij lijkt de nieuwe klapset van viking een meer efficientere afzet te geven.
  10. ernie2007

    ernie2007 New Member

    Veel mensen die van een een viking schaats hebben met potten eronder, en een klapset willen hebben. Zullen toch kiezen voor de ombouwset van viking,
    dit omdat het ijzer gewoon behouden kan worden, en zo een tussenbouwset kost +/- maar 130 euro en een complete klapset kost minimaal 300 euro`s. Ijzer is nou eenmaal het duurst. De kwaliteit van de tussenbouwset is wel veel minder als die van een nagano onderstel. Het nagano systeem is veel stabieler en heeft veel minder snel speling!
    Maarja zoals ik had gelezen veel mensen hebben moeite met veer vervangen! Dan is deze ombouwset zeker een voordeel, omdat je deze veer met behulp van een schroevendraaier kan vervangen 8) !
  11. Anonymous

    Anonymous Guest

    Met alleen een imbussleutel! Dat is zeker waar, en ach die speling is een kwestie van onderhoud! Menig topper rijdt ook nog op de oude klapset omdat het ijzer makkelijk te verwisselen is en de onderdelen los te verkrijgen zijn. Bij de Nagano het je het probleem dat als er iets kapot is je vaak meer moet vervangen!
  12. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Sprak vandaag iemand die op de eerste klapset van Viking rijdt. Zeker geen topper, traint eens per week en rijdt ook wel eens een wedstrijd. Was dit seizoen al aan de vierde set veren toe en had serieuze speling in het mechaniek....
  13. ernie2007

    ernie2007 New Member

    Uhm ja het kan wel kloppen... maar via methode van onderzoek zou je kunnen concluderen dat je wel degelijk meerdere meningen naast elkaar moet leggen voor je een conclusie trekt!
    Als ik een iemand spreek over een maple onderstel wat niet naar behoren functioneerd kan ik ook niet direct conclusies trekken!
  14. ice-man

    ice-man New Member

    idd over alle merken hoor je goede en slechte verhalen. dus echte conclussie zijn moeilijk te trekken
  15. Hans

    Hans New Member

    de verschillen tussen de oerklapset van viking en het Nagonoonderstel kloppen inderdaad. Wel moet ik de opmerking maken dat er dit jaar een nieuwe versie is gekomen van hetnagano klaponderstel waarbij de buigel niet meer tegen de onderkant van de schoen kan drukken!

    Verder zou ik bij het ombouwen van een marathonmodel naar en klapschaats gaan voor een van de setjes van Finn, de vikingklapset komt uit het tijdperk dat de klapschaats iet totaal nieuws was... de klapsets van finn zijn nog wat langer door ontwikkeld, functioneeren prima en zien er ook nog gelikter uit...
  16. Anonymous

    Anonymous Guest

    Ik zou een Finn systeem afraden ivm met lastige levering, beperkte verkooppunten (ook voor onderdelen) en de kwaliteit!
  17. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Nou, de kwaliteit is wel goed, zeker de Gold gaat niet stuk. De andere nadelen staan wel...
  18. Krijn

    Krijn Member

    zit zelfs toch levenslange garantie op? Finn moet gewoon een goede marketingman in dienst nemen...dan weet ik zeker dat ze de concurrentie aankunnen met Maple en Viking
  19. Roel

    Roel New Member

    of die nieuwe klapset van viking waar Sven Kramer op rijdt :)
  20. allard

    allard Active Member

    Die rode met de gaatjes bedoel je? Dat is volgens mij best wel een goede, maar ik hoorde zaterdag van iemand dat er al mensen waren die hem kapot hadden gekregen (met schaatsen). Ik heb gelijk ff een lijstje met vragen naar viking gestuurd, omdat ik nog wat moest weten, maar die zeiden dat er nog niets bekend was. Afwachten dus....

Deel Deze Pagina