ijzer stellen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door kaiser01, 22 dec 2010.

  1. kaiser01

    kaiser01 New Member

    ik heb klapschaatsen ,nagano gold 2005 schoen met maple onderstel
    mijn linker ijzer is goed afgesteld maar met mijn rechter wil het maar niet lukken
    ronding is 23 en zit er net een maand in(door ervaren man gedaan)
    het probleem is dat iedere afzet de voorkant (punt) extra naar buiten wil
    hij glijd niet echt lekker rechtdoor maar gaat gelijk op de binnenkant van de ijzer en loopt vandaar naar buiten
    heeft er iemand misschien nog tips om er wat aan te doen?
  2. roelblink

    roelblink New Member

    zoals ik dit lees, zit je rechter ijzer scheef onder je schoen.Heb je al geprobeerd met de voorkant ijzer iets naar binnen en achterkant iets naar buiten te zetten?
  3. vikoning

    vikoning New Member

    Dat is opmerkelijk, want dat gevoel herken ik bij mijn huidige (vaste) schaatsen ook:
    viewtopic.php?f=3&t=6209

    Nu wil ik dit topic niet vervuilen, maar zou je dit verschil op het oog kunnen zien? Of is het (fracties van) milimeterwerk?
  4. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Is echt heel slecht te zien met het blote oog...
    Wat je het slimste kan doen is met potlood markering aanbrengen van de huidige situatie en daarna gaan verstellen. Daarna proberen, voelen of het beter of slechter is en daarna bijstellen.
  5. kaiser01

    kaiser01 New Member

    ik heb de voorkant ijzer iets naar binnen verplaatst maar heb het idee dat hij nog meer wegloopt naar buiten(vooral de punt)
  6. VvW

    VvW New Member

    ik denk dat je het onderstel nu juist de verkeerde kant op verschoven hebt.
    In de oorspronkelijke stand stond het onderstel te ver naar binnen, met als gevolg dat je onmogelijk op de "buitenkant" kon komen( je zou dan naar de buitenkant omvallen) , met als gevolg dat je meteen naar binnen klapt met je voet. Op dat moment krijg je het gevoel dat je schaats wegloopt, omdat je daardoor direct begint te sturen.
    In combinatie daarmee kan het onderstel ook nog scheef staan, niet recht onder je voet in de lengte, wat dat gevoel nog eens versterkt.

    Je moet ervoor zorgen dat het onderstel zo onder je voet staat, dat jij bepaald wanneer je gaat kantelen. Je kan dit ook voelen als je je schaatsen thuis aantrekt en op 1 voet gaat balanceren, je vind zo behoorlijk goed de juiste balans. NEt zoals op het droge, moet je het gevoel hebben op een plat vlak te staan. Als nu je onderstel niet goed staat zul je je voet scheef moeten plaatsen om "balans" te vinden, en dan begint de ellende.
  7. schaatsbart

    schaatsbart Member


    helemaal juist, en goede tip! droog passen !
    Misschien is een van je ijzers niet echt recht! als t modderen blijft ga dan naar een goede schaatswinkel!je word er alleen maar steeds critischer van van al dat gepruts.
  8. kaiser01

    kaiser01 New Member

    ik heb nog steeds niet de ideale afstelling gevonden na van alles geprobeerd te hebben,ijzer naar binnen,naar buiten etc. blijf het gevoel houden dat die weg loopt
    mijn buitenkant enkel zakt iets te ver door naar buiten waardoor ik gelijk naar de binnenkant val vandaar die gelijk wegloopt
    nu heb ik van iemand gehoord om een sinusplaatje te plaatsen (een soort wig) aan de achterkant zodat het hielbeen weer recht komt te staan ten opzichte van het ijzer
    ik wil dit proberen maar moet het dikste gedeelte dan aan de binnenkant komen?

Deel Deze Pagina