Aankoopadvies: lage enkels

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Nono, 2 dec 2010.

  1. Nono

    Nono New Member

    Hoi forumleden,

    (Ik weet niet hoe je een nieuw "onderwerp"kan plaatsen, dus reageer ik hier. )Misschien is er iemand die mij kan adviseren? Ik ben namelijk op zoek naar een paar goede schaatsen om met name mee te toeren/ op natuurijs te schaatsen. Nu heb ik al heel wat (lage) noren weggedaan omdat ik er kapotte enkels in rijd.
    Het is voor mij altijd al een crime om goede schoenen te vinden, die er ook nog een beetje leuk uit zien, want ik heb hele smalle voeten (mt 39).
    Gelukkig heb je met noren daar niet zo'n last van, maar heb ik vooral last van m'n lage enkels, waardoor ik altijd blaren en vreselijke wonden krijg. Ondanks de vele compeedpleisters en zelfgemaakte halve zooltjes heb ik vorig jaar radeloos m'n oude kunstschaatsen weer gepakt. Die zitten prima, maar hier kan je natuurlijk niet ver mee rijden. en aangezien het nu aardig aan het vriezen is, begint t weer te kriebelen.

    Ik wil toch weer toerschaatsen/noren gaan proberen. maar sta niet te springen om op combi-noren of kabouterschaatsen te proberen. M'n techniek is redelijk, alleen de lage bouw van m'n enkels zijn het probleem. ( Ik heb dus geen zwakke enkels, ik zwik niet en doe veel aan sporten/hardlopen, maar het is dus puur het hoge randje wat bij de noren in m'n vlees snijdt)

    Weet iemand voor mij een oplossing, aangezien er inmiddels vele type noren bij zijn. Mijn budget is max. 150 euro en ik kom waarschijnlijk tweedehands uit)

    Al zo vast bedankt!

    Modbreak: afgesplitst
  2. flevolander

    flevolander New Member

    Hallo Nono,

    Uit je verhaal blijkt dat je 'lagere' enkels hebt dan gemiddeld, wat voor irritatie zorgt in de noren.
    Een oplossing kan zijn om inderdaad combinoren aan te schaffen (bijv. Zandstra Semi Soft 1692, past in budget)
    Of te gaan voor een thermoplastische schoen die helemaal aan jou voet wordt aangepast. Helaas zal dit ook tweedehands wel wat meer kosten dan het budget wat jij ervoor over hebt.

    Misschien toch wat langer doorsparen. Want je kunt beter 1 keer iets goeds aanschaffen, daar heb je verdere schaatsleven plezier van.
    Succes!
  3. IJskrasser

    IJskrasser Member

    Ik ben toch een beetje sceptisch over jouw begrip "lage enkels". Voor de zekerheid dus eerst een algemeen verhaal.

    Veel mensen mensen die klagen over enkels denken in hun schoenen te kunnen hangen; krijgen pijn in hun enkels; en klagen vervolgens over 'zwakke enkels'. Dat is dus het probleem helemaal niet. Terwijl de oplossing niet zit in 'lage noren' of 'skischoenen'. De oplossing zit in de schaatstechniek. De voet altijd in het verlengde van het been houden, ook in de afzet. Nooit zijdelings hangen, kantelen of zwikken. De kracht die je uitoefent moet altijd in het verlengde van je been zijn. Dan heb je dus ook helemaal geen hoge schoenen nodig.

    Nu heb je het over snijden en blaren. Mijn eerste vraag is dan: waar zitten die? Achterkant, voorkant, zijkant, binnen, buiten? De achterkant duidt meestal op een slechte techniek. De zijkanten vrijwel zeker. De voorkant op een te hoge of te stijve schoen.

    Als het alleen een drukpunt is (die aanwijsbaar komt door de schoen) dan is het een kwestie van pasvorm en/of het thermoplastisch vormen van de schoen (als dat kan).

    Maar staar je niet blind op het materiaal en vergeet je techniek niet! Heeft er al eens iemand naar je techniek gekeken?

    Algemeen advies over schoenen: pasvorm-pasvorm-pasvorm. Dat bepaalt je comfort, en dat geeft je contact met de ijzers.
    1. De leest (ik heb zelf ook smalle voeten). Merken kunnen onderling veel uitmaken. Een schoen die er breed uitziet is dat meestal ook voor je voet.
    2. (Thermoplastische) versteviging. Maar ook weer niet teveel!
    3. Aanpasbaarheid, dat is het wonder van thermoplasme. Het beste met behulp van een apparaat op luchtdruk die de schoen naar je voet vormt, sommige winkels hebben die.

Deel Deze Pagina