klapschaats of salomon?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door hoogland1951, 6 nov 2010.

  1. hoogland1951

    hoogland1951 New Member

    Ik ben een recreant met een vaste schaats en wil nu overgaan tot het kopen van een klapschaats (Viking) of Salomon. De Salomon lijken mij erg comfortabel maar op de baan wat log. Aangezien ik meestal op de baan schaats is de keus dan gauw gemaakt; dus Viking klapschaats. Toch twijfel ik. Wie geeft mij een goed onderbouwd advies?

    Bij voorbaat dank..
  2. Rinus

    Rinus Member

    Die Salomons zijn gemaakt voor lange rechte einden. Ze zitten comfortabel, geven veel steun en zijn vergevingsgezind. Verder sta je laag bij de grond, is je ijzer meestal langer dan gebruikelijk en zijn de punten opgeslepen om makkelijker 'uit' scheuren te kunnen rijden. Ook is de ronding aangepast aan de rechte einden (dit valt natuurlijk te verhelpen). Allemaal heerlijk voor op natuurijs en op zich ook prima te doen op de binnenbaan.

    Maarrr:
    - doordat je laag bij de grond zit, kan je niet diep zitten in de bochten; je schoen zal dan eerder het ijs raken;
    - door de hoge schoen kan je ook op het rechte eind minder diep zitten;
    - door de lange ijzers kan pootje over nog wel eens lastig zijn.

    Van bovengenoemde punten heb je geen last met de Vikings.

    Ik zou voor de Vikings gaan. Wat voor model had je in gedachten?
  3. hoogland1951

    hoogland1951 New Member

    Ik denk aan de Marathon Mid.

    gr.
  4. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    NIET DOEN!!! Dat is rampmateriaal waar je nog spijt van zult krijgen. De onderstellen van Viking zijn geweldig, maar die fijne lage prijs komt doordat ze er een flutschoen op gezet hebben.
    Zeer slappe schoenen, die mid's.

    Spaar nog wat door en koop goede thermoplastische Vikings, te beginnen bij de Viking marathon speciaal en allround. De Golds zijn nog populairder.

    Of kies voor de prijsbewuste oplossing: een paar powerslide schaatsschoenen, Bont Jet schaatsschoenen, of probeer nog ergens een paar Mogema schaatsschoenen op de kop te tikken, schijnen heel goed te zitten.
    Die zijn goedkoper en even stevig of steviger als de duurdere Viking schoenen. Enige nadeel is dat ze niet van echt leder gemaakt zijn, maar van kunststoffen (wat ze dus een heel stuk goedkoper maakt).
  5. Rinus

    Rinus Member

    Ik raad je de Mids ook af.

    Als je aan iets in die richting denkt, kies dan alsjeblieft voor een wat steviger schoen van Viking, of neem de Lions van Raps. Die is steviger dan de Mids en kost minder.

    De kunststof schoenen die BlueSinquel hierboven noemt worden door sommigen verafgood en door anderen verguisd. Verguisd vaak vanwege 'niet voldoende gevoel met 't ijs' en het niet kunnen maken van een voldoende grote hoek tussen voet en onderbeen.

    Als ik zou moeten kiezen tussen de Mids en de Salomons wordt het al wel wat lastiger, maar kies ik nog steeds voor de Vikings.

    edit: even een nuance: het scheelt wel of je die Mids nieuw wilt kopen of niet. Nieuw zou ik ze niet zo snel kopen denk ik, tweedehands kan je je al een minder grote buil vallen. Ter vergelijking: ik rij op tweedehands Raps Lion. Die zou ik nooit nieuw gekocht hebben, dan had ik er wel een honderdje bijgelegd en wat beters gekocht, maar zo tweedehands was 't dan weer dikke prima!

    Schelen jouw opties veel in prijs?
  6. hoogland1951

    hoogland1951 New Member

    Oke, bedankt voor de reactie. Ik weet al wat meer.

    groeten

    :D

Deel Deze Pagina