Schaats loopt dwars weg

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Jean Luc, 2 nov 2010.

  1. Jean Luc

    Jean Luc New Member

    Elke keer weer als ik begin met schaatsen moet ik pak weg de eerste 6 rondes voorzichtig zijn omdat ik met name met mijn rechter schaats wegglij. De achterkant van de schaats loopt dan overdwars weg en kan ik het elke keer maar net opvangen. Na een tijdje is dat weg en kan ik vrij uit schaatsen. Ik begrijp eigenlijk niet goed hoe dit kan en dus ook niet hoe ik het moet voorkomen.
  2. DePrins

    DePrins New Member

    Klinkt als een flinke braam op je schaatst. Slijp je je schaatsen wel?
  3. Jean Luc

    Jean Luc New Member

    Nee, ze zijn geslepen en daarbij na een ronde of 6 is het zo beetje over. Ik vermoed zelf eigenlijk dat ik in het begin te voorzichtig ben en mijn schaats recht neer zet maar weet dit niet zeker.
  4. Tjark

    Tjark Active Member

    hmmm, als 't over gaat na 6 rondjes, zou 't toch niet aan een braam moeten liggen. Het kan zijn dat je de eerste rondjes nog 'te recht' op je schaatsen staat of neerzet. Als je schaats loodrecht op 't ijs zet, heb je geen grip en kun je zijwaarts wegglippen. Na een paar rondjes val je dan wat meer in je slag en is 't probleem over. Probeer dus een goede zijwaarte valbeweging te maken en plaats je schaats net wat later, zodat je misschien wat eerder op de buitenkant van je ijzer staat en meteen spoort.

    (maar check zeker de braam mogelijkheid)

    --edit-- ah... dat krijg je dus als je in de trein met teveel dingen bezig bent, dat de TS alweer heeft gereageerd :)
  5. Jean Luc

    Jean Luc New Member

    Morgen middag sta ik weer op het ijs en zal ik hier aandacht aangeven. Ik vermoed ook dat ik de schaats te recht neer zet in het begin om wat voor rede dan ook?? Wordt vervolgt!
  6. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Dit probleem had ik dus ook (zie een ander recent topic) en heb ik opgelost door de ronding kleiner te laten slijpen.
    Ik had eerst ronding 25 erin zitten, daarmee gleed ik telkens weg. Nu ronding 22, en ze staan als een huis.

    Dit komt doordat het contactpunt met het ijs kleiner wordt bij een kleinere ronding. Hierdoor wordt de punt belasting verhoogd (meer gewicht rust op een kleiner oppervlak) en als gevolg glijd je minder snel weg.

    Het hangt helemaal van je gewicht en de ijs kwaliteit af welke ronding je er het beste in kunt zetten. Ik ben 73kg en schaats op kunstijs met 10 graden buiten temperatuur goed met een ronding 22m. Als je zwaarder bent kun je beter overweg met een vlakkere ronding, en lichter dan kan je een kleinere ronding nemen.

    Ook als je op natuurijs schaatst is een vlakkere ronding goed te doen, omdat dat doorgaans stroever ijs is, heb je dus sowieso meer grip. Ik gleed daar prima op met ronding 25 meter, terwijl ik mezelf telkens onderuit schopte op kunstijs met dezelfde ronding.

Deel Deze Pagina