Op snelheid: Linker schaats aan het ijs in de bocht.

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Allrounder, 15 sep 2010.

  1. Allrounder

    Allrounder New Member

    Hallo allemaal,

    Op snelheid gebeurt het regelmatig dat ik met m'n linker schoen het ijs raak, waardoor je flink wat snelheid en tijd verliest op bijv de 500 meter.

    Ik heb al verschillende tips gehad, maar nog niet de juiste en ik zou blij zijn als iemand de juiste of een goede tip heeft.

    Alvast bedank!
  2. allard

    allard Active Member

    Stap 1: Als je al behoorlijk snel rijdt, zorg ervoor dat je zowel sprintplaatjes als sprintbuizen hebt. Dan kom je zo hoog mogelijk op je schaats te staan.
    Stap 2: Train je enkels. Als je schaats al sprintplaatjes e.d. heeft, moet je een enorme snelheid behalen om met je schoen aan het ijs te komen.... behalve als je enkel naar beneden toe kantelt. Dit kan je alleen voorkomen door je kracht en coordinatie rond je enkels te verbeteren.

    Daarnaast kan je nog kijken of je onderstel bij je linkerschaats niet te ver naar binnen staat. Dat laat de schaats ook meer naar binnen klappen.
  3. MrBean

    MrBean New Member

    Het is de bedoeling dat je schaats, lees voet, recht onder je been blijft staan. Bij jou klapt je voet/schaats dus te ver door. Dit is een kwestie van training en wellicht een aanpassing in techniek. Kijk hier naar met een trainer is mijn advies.

    Eigenlijk zou je voet dezelfde stand in de bocht moeten hebben als op het rechte stuk tijdens het 'overkomen'. Dus iets naar buiten, maar wel recht onder je been. Waarom lukt dat op het rechte stuk wel en in de bocht niet? Waarschijnlijk omdat je in de bocht wat schuiner hangt, wat in principe goed is. Maar daarbij stuur jij die houding denk ik vanuit je voet ipv je heup/lichaam. Je zal dus moeten proberen meer te hangen (vanuit ontspanning), waarbij je voet even schuin komt te staan als je been, dus in een rechte lijn. Zorg dus voor sterke enkels!

    Misschien is dit overbodig, maar zorg dat je wel schaatst zonder sokken, zodat je dit gevoel veel beter kunt overbrengen.
  4. Allrounder

    Allrounder New Member

    Okee bedankt voor de tips tot nu toe, maar hebben de sprint plaatjes ook nadeel?? of kom je alleen wat hoger op te staan?


    Bedank!
  5. HA01761

    HA01761 Active Member

    En plak een stukje tape op je schoen tegen het slijten.

    Qua techniek: zorg dat je in de bocht het grootste deel van de afzet met links al vroeg maakt. Strek je linkerbeen niet maximaal door, of zorg in ieder geval dat je niet zover doorstrekt dat je romp roteert, want dan raak je uit balans.
  6. MrBean

    MrBean New Member

    Ik zou stap 1 en stap 2 wel omdraaien als ik jou was.
  7. Tjark

    Tjark Active Member

    Het hangt ook nog eens van de grootte van je voeten af, of beter gezegd: de breedte. Hen je grotere voeten, dan zijn ze in de regel ook breder, en kan je bij een gelijke ijzerhoogte een minder kleine hoek maken. Zoals al gezegd kunnen sprintplaatjes een uitkomst zijn, maar dat is typisch iets voor Vikings. Maple's en Raps' zijn over het algemeen al hoger dan Vikings.
  8. sleemrijse

    sleemrijse New Member

    Dat ken ik ook...

    Vorig jaar erg veel gedaan en gewoon geprobeerd rechter neer te zetten. In het begin is het een beetje wennen maar daarna verlies je er geen snelheid meer aan en gaat alles goed. Zo ging het bij mij ten minste...

    Sjoerd
  9. henk bos

    henk bos New Member

    Als je probeert om je schaats recht(er) neer te zetten in de bocht verlies je veel sturing, dus druk en dus snelheid. Beter is om juist te proberen je schaats meteen scheef neer te zetten waardoor deze meteen gaat sturen. Je kunt dan ook meteen krachtzetten/ afzetten waardoor dat niet meer aan het einde van je strekking hoeft.
    Wat nog wel eens wil helpen is je te focussen op de afzet zijwaards maken. Maak je je afzet met links teveel naar achter dan loopt je schaats iets bij je weg waardoor de schoen eerder het ijs zal raken. Probeer maar eens.

    Groet,

    Henk

    http://www.topskating.nl
  10. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Ik heb misschien een techniek voorbeeld( niet zelfbedacht, beheers het ook nog niet, maar train hierop!)

    Je hanghoek moet wel inorde zijn! En je zet je schaatsen goed in! :idea:
    Het accent van je afzet ligt dominant op je rechterschaats,
    met links blijf je klein en schuin zitten , en je haalt je been niet extra door naar achter om aftezetten, dat doe je uitsluitend met rechts!, links houdt je dus korter bij je, en je lift je knie( tillen onder door) en zet m ver vooruit!, op koers.

    Links en rechts hebben een andere taak, ahw. :!:

    opmerking: Ik begrijp dat met de klapschaats, de achterafzet veranderd is; de schaatstechniek!
    zoals bovenstaande zinnen aangeven. Door de actieve korte insteek links, ben je veel eerder ready for action( vergeef me deze amerikanisme!) Denk maar aan shorttrack, en alle amerikanen van nu doen het ook!
    Bijkomend voordeel is ook dat je minder snel met links weg kunt schuiven, los van de slijtage, dat is slechts een materieel punt, daar gaat het wat mij betreft niet om! Hier heb je met links een enorme tijdswinst( been hoeft niet helemaal van achter te komen!!

    De tip, om op rechts te focussen in de afzet, kreeg ik van de week, ook om op het rechte eind goed m,n grenzen te onderzoeken betreffend m,n timing, terugsturen, valbeweging( leren wachten).
    Neurologisch werkt het schijnbaar zo het beste om je op een ding tegelijk te concentreren! :idea: , heel gek maar t werkt verbluffend , maakt je focus erg helder en precies! door je aandacht op je rechtervoet te houden in de training van je timing! :wink:

    In de bocht doe je eigenlijk hetzelfde als op het rechte eind, dwz met rechts afzetten, natuurlijk is het een ander verhaal t lopen van een bocht, maar t gaat om die taakverdeling; focus voor de afzet op rechtervoet houden: Je hoeft je aandacht niet steeds te verdelen tussen links en rechts, ze hebben niet dezelfde taken , maar passen inelkaar! Natuurlijk moet je links ook goed analyseren wat je moet doen, zie hieronder. ik kan t helaas hier niet zo goed uitleggen, maar..... misschien helpt er wel iemand!! :roll:

    Voor mij is t nog wennen, beetje zoeken om links in de bocht goed waar te nemen of ik t goed doe, de routine om ook links door aftezetten zit ook in je systeem, als een neiging, of als de aandacht verstrooid is!

    Ik heb geen idee, of ik t allemaal duidelijk vertel zo! Maar ik dacht dat t de moeite waard zou kunnen zijn, als bijdrage! Er zullen zeker wel mensen zijn die er meer over kunnen vertellen, en waarschijnlijk ook helderder! Vind het zelf een heel mooi en boeiend vraagstuk over de schaatstechniek!
  11. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Ik heb na meerdere verrekte enkelbanden wat slappe enkels.. ook altijd problemen met schoen aan het ijs en daardoor nauwelijks afzet met linker been mogelijk. Trainen van kuitspieren en enkels deed wel iets maar mijn grote sprong voorwaarts is geweest het intapen van mijn enkel en het gebruiken van de powerstraps tevens zet ik mijn linkerbuis wat meer naar buiten.
  12. schaatsbart

    schaatsbart Member

    http://www.andrewlove.org/blog/blogpics10/40-1.jpg
    dit lijkt me een goede foto voor dit onderwerp.
    Je ziet hier bij andrew, dat zijn inzet rechts fors is( grote overstap),
    haast agressief naar voren gericht, terwijl zijn rug mooi rond blijft en z,n kont laag.
    Links lijkt hier nog veel uittestrekken, maar dat ligt er meer aan dat hij zo fors overstapt met rechts.
    Hij staat hier dus al op rechts, en links is nu vrij.
    De diepe zit maakt het mogelijk om extra veel druk op te bouwen, en accelleratie te ontwikkelen!
    http://www.andrewlove.org/blog/blogpics10/40-3.jpg
    Op deze foto, zie je hoe goed andrew in z,n hanghoek zit, er zit geen torsie in z,n romp, hij staat mooi geordend op z,n schaats links. ,z,n knie links komt goed naar voren, rechterschouder blijft mooi achter naar buiten, waardoor zijn lijn niet verandert, links heeft hij veel tijd om tijdens de glijfase druk verder opte bouwen, terwijl hij met z,n rechterbeen (nu los) buitenom naar voren gaat komen, da even teruh naar de vorige foto, om het beeld van de lijn te completeren.
    helaas geen foto van het terugkomen binnendoor van het linkerbeen, het liften van de knie !
  13. allard

    allard Active Member

    Als je het over goede techniek hebt, moet je niet aankomen met een afbeelding van Andrew. Die man doet technisch zo veel verkeerd(is niet vreemd. Hij is pas erg laat begonnen met schaatsen).
    Zo zie ik hier dat hij zijn rechter voet veel te vroeg neerzet. Links is nog lang niet gestrekt.
    Zijn bovenlichaam staat veel te recht op en zijn rug trekt ie hol.
    En dit zijn alleen de punten over zijn basishouding. Vanuit een filmpje kan je nog veel meer fouten ontdekken.

    Neem liever een foto van Jeremy Wotherspoon, of Shani Davis. Die zijn technisch vele malen beter.
  14. schaatsbart

    schaatsbart Member

    ok, allard dat zat er wel in, hij trekt zijn rug niet hol, als je goed kijkt, maar jij zal t wel beter weten!
    gezever over details, vind ik het een beetje!
    natuurlijk wotherspoon! davis rijdt ook niet vlekkeloos, wel efficient, en met dezelfde input als je begrijpt wat ik bedoel! aanvallend! Een beeld is maar een beeld, kom jij maar dan met een goed voorbeeld, of doe t zelf voor!!
    bedenk wel even wat deze man voor de schaatssport doet, en er zijn wel idealerer beelden te bedenken, maar als je t goed vindt. toch maar even binnen het kader van het onderwerp hier geplaatsd! Zo gek is dat toch niet!
    lijkt me zo! :|
  15. schaatsbart

    schaatsbart Member

  16. allard

    allard Active Member

    Gezever over details? Ik heb het hier over fouten in zijn basishouding. Dat kan je moeilijk details noemen.
    Ik weet prima dat Andrew in ieder geval op internet aardig wat doet voor het schaatsen, door zijn blog. Ik snap alleen je punt niet dat hij daarom een geschikt voorbeeld zou zijn qua techniek(of is er nog een andere interpretatie van die zin mogelijk?).

    En ja, Davis is ook niet technisch volmaakt, maar er zijn weinigen die in de bochten(waar we het hier over hebben) zo weinig fouten maken als hij.

    De foto's van groothuis en Shimizu zijn technisch inderdaad vele malen beter, al heeft Groothuis op die foto zijn bovenlichaam wat te hoog. Dat heeft hij de laatste jaren behoorlijk verbeterd.

    [edit]
    Kijk hier eens als je niet gelooft dat hij zijn rug hol trekt. Hij trekt duidelijk met zijn schouders omhoog. Dan strekt de rug dus, en is niet meer bol.
  17. schaatsbart

    schaatsbart Member

    aan allard,
    ja sorry man, ik reageerde wat geirriteerd, na mijn inspanningen om mee te denken over t onderwerp, was ik een beetje ontevreden met je commentaar! Ik heb andrew niet perse uitgekozen omdat hij een voorbeeld bij uitstek zou zijn, maar ik kwam zijn fotos tegen op zijn blog en heb die gebruikt ter illustratie, van o.m., de hanghoek en insteek met links, naar mijn idee zag je mooi dat hij goed recht op z,n schaats staat, en nauwelijks rotatie in z,n bovenlijf heeft, enkele punten die overeen kwamen met opmerkingen en aanwijzingen van andere forumleden. het was gewoon een impuls , ven het toeval dat ik nou juist hem tegenkwam! Veel van zijn videos zijn erg interssant en redelijk goed van kwaliteit, en hij heeft er nog alwat gemaakt, van toch wel goede schaatsers, zoals keith en marty! Allemaal al interssant genoeg materiaal voor de lezers hier,..... denk ik hoor!

    Ik ben zelf helemaal niet zo een goede schaatser, ben ook veel te oud (51), maar fanatiek man, dat had ik nooit achter mezelf gezocht! ik heb in haarlem waar ik schaats , t geluk gehad dit jaar een schaatstrainer ontmoet te hebben, die me een beetje gecoached heeft, waaronder juist dit onderwerp bochtentechniek( zoals de pros :wink: ). henk bos legt t allemaal wat vlotter uit dan ik, in zijn bijdrage, zonder alles te analyseren enzo!, ook dat aandacht op rechts houden, wat een gouden tip is. echt diep zitten en blijven, en ferm stappen zijn pittige onderdelen voor bovengemiddelde schaatstalenten, en onontbeerlijk voor wedstrijdrijders!
    Schaatsgekken als ik, hobbelen daar een beetje achteraan, zeg maar! Maar pas op , he!, opa is niet echt gek, natuurlijk!, die let wel op! :D

    de foto van Andrew die jij bijvoegd, hier, is inderdaad pijnlijk hol! AUW! Meeeens helemaal fout! Naar de rubriek rugklachten!
    In die door mij gekozen foto, is z,n onderrug nog redelijk bol, en z,n bekken goed gekanteld, dat dacht ik tenmimste goed gezien te hebben!
    Nou ja, een plaatje, en een verhaal zijn niet hetzelfde, ik ben meer van het verhaal uitgegaan zeg maar, en heb zo t plaatje recht gepraat( of krom :!: ), begrijp je wat ik bedoel?

    En toen kwam jij even langs met je aanmerkingen :wink: ; werd me even de bek gesnoerd :D
    Verder helemaal geen boosheid, Allard!
    dank voor je reaktie, en veel schaatsplezier!
    groet bart.
  18. jacket

    jacket New Member

    De linker schoen aan het ijs is een veelvoorkomend probleem.

    dit komt door twee dingen.
    het eerste is al genoemd, het knikken van de enkel. Wat je vaak hoort is: ik heb zwakke enkels daarom kan ik niet schaatsen. Naar mijn mening is dit niet zo. Als je houding goed is, kan je niet knikken in je enkel. probeer je linker knie eens naar voren te drukken, hierdoor zet je je enkel op slot en kan je niet meer knikken.

    verder ligt het niet aan de hoogte van het ijzer maar aan de techniek, en dan met name de houding.
    De fout is dat men de linker heup laat hangen, hierdoor wordt er met het linker been te ver doorgestrekt. en komt de schoen aan het ijs.

    Nu lijkt de makkelijkste oplossing, niet je heup laten hangen. Dit is helaas niet zo simpel.

    Wat bij mij erg goed werkt is niet op me heup letten maar op me schouder. De linker kant van je bovenlichaam zit namelijk aan elkaar vast. Als je iets doet met je schouder bewegen je heupen meteen mee. probeer dus in de bocht eens je linker schouder op te tillen(of je rechter te laten hangen)

    ik hoop dat je er iets aan hebt,
  19. kavee

    kavee Member

    Deze redenering klopt niet.
    Aan het einde van de afzet is het linkerbeen gestrekt en zit de enkel dus niet meer 'op slot'. De enkel kan in deze fase dus zeker een knik maken.

Deel Deze Pagina