Help Help Help

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door kevinjansen, 13 jan 2010.

  1. kevinjansen

    kevinjansen New Member

    Ik heb een vraag aan jullie!!
    Ik schaats al een tijdje op zandstra ving klapnoor, het nadeel van deze schaats is dat het een combi noor is en dat ben ik eigenlijk helemaal zat!!
    Ik wil graag naar een gewone klapschaats, alleen zit ik met het probleem dat ik zwakke enkels heb, dus als ik op een gewone lage noor schaats sta ik in de bochten niet helemaal stabiel! Ik ben dus op zoek naar een stevige schoen zodat ik dit probleem minder heb, zelf zat ik te denken aan een thermoplastische schoen want dit biedt meer stevigheid toch??
    Ik hoor graag van jullie wat een geschikte schoen is voor mijn enkels! of wat ik kan doen om het sterker te maken!

    Alvast bedankt,

    kevin
  2. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    1. Wees niet zo lui en bekijk de rest van het forum, je bent nummer 15832095 met deze vraag.

    2. Zoveel is het van mij ook niet gevraagd om te reageren, en ik vind het toch leuk om te doen, dus deze schoenen kan ik je aanraden uit eigen ervaring en gelezen ervaringen van anderen:

    Bont Jet LT / ST
    Viking Gold/Gold 2000/Gold 2005
    Maple G4
    Powerslide C serie, XXX (triple X)

    Je enkels krijg je sterker door gewoon veel te schaatsen, of anders te gaan skeeleren. Op skeelers sta je nog hoger dan op schaatsen, dus train je ze extra goed (hoe hoger, hoe zwaarder) en je kan het in de zomer vrijwel dagelijks doen.
    Ook kan je op je tenen gaan lopen de hele dag door. Of met je tenen op de traprand staan, en dan omhoog en naar beneden bewegen vanuit je enkels.
  3. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Er is zelfs een topic met dezelfde titel, als ik het goed heb. Ging volgens mij ook over zwakke enkels...... :D
  4. theo smits

    theo smits New Member

    Hoi Kevin.

    Ik heb ook zwakke enkels en ben na lage Raps Lion overgestapt naar Raps Buzzard schoenen met een ballangrud onderstel. De schoen is thermoplastisch en het onderstel is voor een klapper laag. Je hoeft niet bang te zijn dat de schoen in de bochten het ijs aanraakt. Dat is vaak een broodje aap. Met mijn oude Raps Lion raakte ik het ijs ook niet. Ook niet als ik aan de binnekant rijdt.
    Theo.
  5. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Nou, het is niet altijd een broodje aap. Vorig seizoen reed ik op Viking 'Unlimited' schaatsen, lage softbooths met een lage vaste schaats eronder. De schoen is vrij breed, omdat het feitelijk een schoen in een schoen is, dus dat werkte wel tegen. Maar als ik voor mijn doen toen een beetje vlot doorreed kwam ik soms met de linkerschoen tegen het ijs.
    De Raps Buzzard schoen vind ik overigens en vrij slappe schoen. Hij is wel steviger dan schoenen zonder thermoplastisch verharde kuip (contrefort), maar voor zo'n schoen is ie wat slap.
  6. RobertV

    RobertV New Member

    Ach zwakke enkels? Ligt voor een groot deel toch aan training denk ik hoor... Zou me er niet van laten weerhouden om nieuwe 'lage' schaatsen aan te schaffen.
    Heb zelf ook 2 seizoenen op die Zandstra's geschaatst, en ben een tijdje terug overgestapt op de Gold 2005. Heb mezelf ook altijd voor gehouden dat ik zwakke enkels had, omdat er tot een aantal jaar terug nogal eens wat aan mankeerde. ;) Heb er geen spijt van gehad, en valt me 100% mee. Gezien het feit dat ik op moment van overstappen nog aan het revalideren was van een knieoperatie, met gevolg dat ik nogal wat stabiliteit mistte, kon ik er na een paar avondjes toch vrij aardig mee overweg. In het begin met het ene been nogal wat zwabberig, maar dat schaats je er vanzelf uit. Ben zelf ook echt geen toptalent, maar de overstap heb ik absoluut niet als vervelend ervaren, integendeel zelfs.

    Heb verder geen ervaring met andere schoenen, maar zoek vooral een schoen die lekker zit, en waar je genoeg steun aan hebt. Staat al genoeg geschreven op het forum, dus ga er maar eens een avondje voor zitten. ;)
  7. Beaub

    Beaub Member

    Het met je schoenen het ijs raken is zeker geen broodje aap verhaal.
    Ik had tot voor kort de Raps Lions, op zich altijd prima mee geschaatst. Omdat ik na verloop van tijd toch wat harder ben gaan schaatsen kwam ook het probleem van schoen op het ijs steeds vaker naar voren. Toen ik ze in november vervangen heb voor een paar nieuwe schaatsen (Powerslide M1 + Powerslide Finishline Alu onderstel), zaten er toch wel degelijk behoorlijke slijtplekken op de punten waar het ijs geraakt werd.

    Verder is de stevigheid zeker erg belangrijk: ik heb die gevonden in de Powerslide schoenen. Maar: ook bij de Vikings en Rapsen zul je die zeker vinden.
  8. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Je raakte het ijs in dit geval omdat je je enkel niet recht genoeg hield. De powerslide klapsets zijn gewoon hoog en dus prima om lekker in de bocht te hangen.
  9. theo smits

    theo smits New Member

    De Raps Buzzard is geen slappe schoen. Hij geeft voldoende steun. Het verschil met een powerslide is dat de kuip lager is en de enkelknobbels nagenoeg vrij zijn. De scheelt wrijving en blessures. Natuurlijk raak je met een softbooth het ijs bij het snel nemen van een bocht. Maar met een normale noor met een smalle schoen gebeurt dat niet snel. Zeker niet met dat h=gehark in de binnenbaan.
  10. Lewis

    Lewis New Member

  11. spike

    spike Member

    het is geen broodje aap verhaal, maar wel een kwestie van goed bochten lopen. Je moet nml je linker schaats goed ver in de bocht zetten, goed ver de binnenbocht instappen dus. Als je dit niet doet zal ook de schoen van een wedstrijd klapschaats het ijs raken in de bocht, zeker als je die met een hoge snelheid probeert te lopen. En inderdaad zal dit met een laag type eerder gebeuren dan meet een hoog model.
    Ook kan je je linker ijzer iets uit het midden zetten iets naar links, maar niet teveel experimenteren!

    Groet Peter

Deel Deze Pagina