de juiste slag leren, op de goede weg?

Discussie in 'Techniek & training' gestart door ijskonijn, 27 feb 2010.

  1. ijskonijn

    ijskonijn New Member

    Hallo, ik ben sinds begin dit jaar fanatiek (3 a 4x per week) gaan schaatsen. Daarvoor heb ik wel jaren geskeelerd maar ook niet heel constant, sommige jaren elke dag 8km, sommige jaren vrijwel niet. Toen ik ging schaatsen dacht ik alleen "even" de bochten te moeten leren, dat schaatsen lukte verder wel, het was toch net zoiets als skeeleren?
    Kwam ik even van een koude kermis thuis... Nooit geweten dat er zoveel techniek kwam kijken bij schaatsen! Nu blijkt dus dat ik mezelf een verkeerde techniek heb aangeleerd, ik zet namelijk niet goed met mijn hak af en ik zet mijn voet keurig bij, dus mijn linkervoet komt van links voordat ik hem naast mijn rechtervoet zet, zonder dat dat been eerst naar achteren geweest is. (De S-bocht, begrijp ik uit eerdere postings hier) Resultaat: krassend over het ijs. Ik probeer goed achterop te zitten en met mijn hak af te zetten maar op het laatst gaf/geef ik toch nog vaak een laatste zetje opzij met de voorkant van mijn schaats. Ik probeer vanalles uit om dat uit mijn systeem te krijgen en nu stuurde ik gister weer iets terug naar binnen op het laatste moment voordat ik mijn andere schaats neerzette. (Ik reed toen ook heel even op de binnenkant van mijn ijzer en "viel" daardoor automatisch weer op de andere schaats.) Geen gekras meer, wel een wat zwalkend geschaats naar mijn gevoel. (En spierpijn in mijn billen!) Nu is mijn vraag, voordat ik mezelf weer iets verkeerd aan leer: Zit ik nu op het goede spoor?
    (Ik heb ook les maar dit keer pas over dik een week en ik wil deze week nog even verder oefenen, het moet me toch lukken!)
  2. Tjark

    Tjark Active Member

    Dit stuk kan ik even moeilijk volgen...

    Maar 'niet krassen' is een kwestie van oefenen en proberen om met je hele schaats af te zetten ipv met je punt. Dit laatste is ook met klapschaatsen belangrijk, maar aan het einde onderdruk je je enkelstrekking niet meer. Denk daarbij dat als je echt krachtig afzet of versnelt, je met vast schaatsen altijd zal krassen.

    Concentreer je ook op goed op 1 been in schaatshouding glijden. Goed met je gewicht op je hak. Als je dat hebt, in combinatie van je onderrug goed rond maken door je bekken achterover te kantelen (buikspieren aanspannen), dan zal je makkelijker zijwaarts afzetten.
  3. ijskonijn

    ijskonijn New Member

    Hoi Tjark,

    Bedankt voor je reactie, dat stukje waaraan je refereert klopt inderdaad niet. Ik bedoelde te zeggen: op de buitenkant van mijn ijzers, en dan val je op een gegeven moment vanzelf weer naar binnen. Maar klopt het dat je op het laatste moment even op de binnenkant van je schaats rijdt voordat je je andere schaats neerzet? Hoop dat ik nu duidelijker ben. Maar alvast erg bedankt voor je tips!
  4. HA01761

    HA01761 Active Member

    Uiteraard, je bent al bezig met afzetten op het moment dat je je nieuwe standbeen plaatst.

    Tip: neem les!
  5. Tjark

    Tjark Active Member

    als je 'goed' schaatst, dan schaats je op 't rechte stuk op alle kanten van het ijzer (ok, behalve de bovenkant ;) ).

    Als we links nemen: \ dan | dan / (van achteren op je hak gezien)

    - Je zet de linker schaats neer aan het einde van je afzet met rechts (je staat zo kort mogelijk op 2 benen): \ op de buitenkant dus, het begin van de S-curve (de onderkant van de S)
    - Je krijgt dan de glijfase: | Je staat recht op de schaats, het middenstuk van de S
    - Daarna krijg je de valbeweging, kom je op de binnenkant van de schaats, stuur je terug; recht naar voren, de bovenkant van de S: /
  6. ijskonijn

    ijskonijn New Member

    Kijk, dat is een helder verhaal, daar kan ik wat mee! Ik vind het nog wel eng om op de buitenkant te gaan staan, weet jij oefeningen waarmee je dat kunt leren? Of is het gewoon een kwestie van doen? Ik heb het gevoel niet goed te kunnen sturen als ik op de buitenkant ga afzetten.
  7. ijskonijn

    ijskonijn New Member

    In de bochten vind ik het overigens niet eng om op de buitenkant te gaan staan en daarmee afzetten gaat ook prima.
  8. Tjark

    Tjark Active Member

    Echte oefening?
    - Op 't rechte eind _gecontroleerd_ overstappen naar beide kanten.
    - rustig rijdend, beetje rechtopstaand, al je gewicht op je hak zetten op de buitenkant en gecontroleerd naar glijden toe.


    En verder is het veel geduld, rustig oefenen/voelen en vooral _NIET_ je enkel 'zijwaarts' knikken om op de buitenkant te komen!
  9. ijskonijn

    ijskonijn New Member

    Zodra die K Uithof weer open is ga ik het oefenen! Goeie ook van die enkels, begreep dat je knie en je enkel en je schaats (en je heup, pfff alles eigenlijk!) In 1 rechte lijn boven elkaar moeten blijven. Dus om op de buitenkant te rijden moet je knie ook iets naar buiten?
  10. Tjark

    Tjark Active Member

    nee, je moet je ijzer onder je navel plaatsen. Als je dan alles recht houdt is alles ok. (je navel zit in het midden, je been aan 1 kant van je lichaam; ergo: je hebt 2 lijnen die een hoek vormen (navel-ijzer en heup-ijzer))
  11. ijskonijn

    ijskonijn New Member

    Oke, duidelijk! Nu de uitvoering nog! :D Heel erg bedankt voor je hulp!

Deel Deze Pagina