De S-vorm vergeleken met schaatshoogte.

Discussie in 'Techniek & training' gestart door BlueSinquel, 13 jan 2010.

  1. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Beste allemaal,

    Laatst hoorde ik van een semi-prof schaatster dat hoe goed je de S-vorm kan maken bij rechtuit schaatsen, afhangt van de hoogte van je onderstel, dus hoe hoog je boven het ijs staat.

    Als je hoog staat, kan je gemakkelijker een S-vorm schaatsen dan als je laag staat. Dit is ook wel te verklaren in een gedachte experiment, denk een t.o.v. de ondergrond niet bewegend persoon, behalve over de Z-as (boven-beneden). Deze kantelt zijn schaats, en begint een S-vorm te maken. Het enige gewricht dat beweegt, is de enkel, de rest is gefixeerd. Bij een hoge schaats zal de S groter zijn dan bij een lage schaats, omdat ie verder uit kan wijken naar links en rechts (door de hoogte).

    Nu vraag ik me af, een hoge noor (m.u.v. Viking) is bij de hak 7,5cm van de grond, Viking zit op iets van 7cm met de sprint ijzers en Ballangrud ijzers zijn nog eens 1,5-2cm (zie de website) lager dan Viking.

    Wat is, uit ervaringen, een prettige (minimale) hoogte om deze S-vorm goed te kunnen rijden? Vooral Ballangrüd en lage noor schaatsers of mensen die hierop technisch goed gereden hebben, ben ik benieuwd naar hun reactie. Is hierop een goede voorwaartse techniek te handhaven, dus met een S-vorm?
  2. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Ik geloof er niets van dat het ermee te maken heeft hoe hoog je boven het ijs staat. Als ik s-jes rijd (op 1 been zigzaggend) doe ik dat vanuit het centrum van mijn lichaam, zeker niet door mijn enkel te kantelen. Mijn enkel blijft te allen tijde gefixeerd. Ik zet mijn ijzers beurtelings op binnen- en buitenkant door met mijn balans te spelen. Dat dwing ik af door hoodzakelijk door met heupen en knieën te werken. Ook wanneer ik normaal schaats kantel ik mijn enkel niet.
  3. casselt

    casselt New Member

    hoe kan je vooruit rijden met een s-vorm??
    ik heb het geprobeerd maar het lukt mij niet hoor.
    ik blijf heel veel heen en weer gaan...
    nog tips??
  4. henk bos

    henk bos New Member

    Beste Kasselt,
    Dat je heen en weer gaat is een heel goed teken! Doordat je een S vorm hebt gemaakt (de route van je schaats) komt schaats uiteindelijk weer (bijna) helemaal in voorwaartse richting. NU ben je in de gelegenheid om weer zijwaarts af te zetten. Door deze zijwaartse afzet zul je dan weer naar de andere kant slingeren waarop je door middel van die S weer naar voren stuurt om je klaar te maken voor de volgende zijwaartse afzet. Dit slingeren hoort nu eenmaal bij een goede zijwaartse afzet. Wanneer de snelheid hoger wordt zal de slinger beweging minder groot worden. Dit heeft te maken met het feit dat de voorwaartse snelheid meer invloed krijgt op de richting van je lichaamszwaartepunt.

    Groet,

    Henk
    http://www.topskating.nl
  5. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Weet je zeker dat je enkel geen enkele rol speelt?
  6. casselt

    casselt New Member

    ok want ik ga nogal heen en weer op de baan
    en vooral in leiden is dat niet heel handig aangezien die baan super klein is!
  7. Tjark

    Tjark Active Member

    Lijkt mij ook van niet hoor. Ten eerste moet er op het rechte eind zeker niet 'gekanteld' worden met de enkel. Die blijft zijdelings ook gefixeerd. Sterker nog: hoe dieper je zit, hoe meer gefixeerd deze is en hoe minder je 'm ueberhaupt zou kunnen kantelen (wat je dus ook niet wil).
  8. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Heel zeker: speelt geen enkele rol. Heb er zelfs nog even iemand naar laten kijken, ter controle. Wat je voelt is namelijk niet altijd wat je doet. Als ik op 1 been s-jes rijd spelen overigens ook mijn knieën geen rol (dacht eerst dus van wel, nooit echt op gelet).

    Vaak zie ik mensen hun enkel naar binnen kantelen voordat ze plaatsen, in de veronderstelling dat ze dan kunnen 'overkomen' en 'goed op de buitenkant inzetten'. Echter, daar gaat een valbeweging aan vooraf, als je het goed doet. Bij het s-jes rijden op 1 been is dat ook het geval: je lichaam bevindt zich beurtelings links of rechts van het schaatsijzer.
  9. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Je kantelt je enkel NIET bij het maken van een S-curve. Je zet je schaats schuin in doordat de lichaamsgewicht over het inzetbeen hangt (valbeweging). Je enkel blijft gefixeerd.
  10. allard

    allard Active Member

    Enkel(en ook knie) kantelen inderdaad nooit in zijwaartse richting bij het schaatsen. Je sturing haal je uit het verplaatsen van je LZP, en het sturen van je heup; en de fijne coordinatie om je schaats recht te houden(of in een bepaalde hoek) komt uit je tenen, en niet uit je knie zoals vaak gebeurt.
  11. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Ok, ik zal eens naar de reactie vragen van die vriendin die zei dat de schaats hoogte iets uitmaakt.
    iig bedankt allemaal.

Deel Deze Pagina