hoe goed zijn thermoplasten aan te passen aan je voet

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door delftschaatser, 17 jan 2010.

  1. delftschaatser

    delftschaatser New Member

    Mijn volgende paar schaatsschoenen gaan thermoplasten worden, daar ben ik wel van overtuigd. Je leest veel over de Vikings, maar een stuk minder over bijvoorbeeld Maple of Raps. En aangezien je de schoen pas echt kan beoordelen als hij naar de voet gevormd is, is het moeilijk kiezen.

    Ik heb laatst ook gehoord dat bij Maple alleen de bovenkant, rondom de enkels, vervormd kan worden. Klopt dat of had ik hier met een verstokte Viking fan te maken?

    Is het ook belangrijk om bij een dealer te gaan die zo'n speciaal apparaat heeft om de schoen na verwarming om je voet heen te persen, of kan een vakman zonder die apparatuur hetzelfde bereiken?
  2. vlasje79

    vlasje79 Member

    Enfin, zal ik maar eens reageren na 160 hits...
    Viking is begonnen met de thermoplasten en de "anderen" zijn gevolgd met soortgelijke materialen.
    Raps is wat harder dan Viking en volgens mij is Maple ook wat harder maar daar heb ik geen ervaring mee.
    De schoenen zijn wel zo ongeveer gelijk te vervormen lijkt me. Misschien wat details anders, maar daar zit het verschil niet echt in.
    Ik heb me laten vertellen dat je in feite al 95% van het vervormen bereikt na opwarmen en aandoen. Dat vacuum trekken zijn de laatste beetjes.
  3. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Bij dat vacuum trekken (overigens niet echt een leuk gevoel) werd de Gold 2005, die geheel thermoplastisch is, en die je meestal een maat (of 2) kleiner neemt, uiteraard ook bij mijn voorvoet samengeknepen. Resultaat was dat ik bij het schaatsen nimmer de druk op mijn voorvoet goed kon uitoefenen, omdat ik daar in de breedte (terwijl ik hele smalle voeten heb) te weinig ruimte had. Nu heb ik de Allround (jawel), en die is van voren niet thermoplastisch. Daar ligt mijn voorvoet veel platter/mooier in de schoen.
  4. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Zal aan je Gold's liggen. Ik heb Bont Jet's tot 2x aan toe vacuüm gezogen, ik heb brede voorvoeten maar ze zitten als gegoten, precies aan maar zonder druk punten.

    Ik denk dat de grootte van de (stijve) bodemplaat het verschil maakt. Een grote plaat, die ruim voorbij je voorvoet steekt (van boven gezien) zal het niet toelaten dat je voorvoet van de zijkant afgekneld wordt.
  5. vikingschaatsen.nl

    vikingschaatsen.nl New Member

    Hoe gaat dat vacuüm zuigen eigenlijk in zijn werk? Ik heb mijn Nagano Golds aangemeten gekregen door ze te verwarmen en men heeft ze met de hand gevormd om mijn voeten heen.

    Nu ei de schaatsleraar vandeweek dat ze bij de enkels meer hadden moeten knijpen, omdat ik erg smalle enkels heb. Ik moet dus nog effe terug.

    Maar wat is dat vacuüm zuigen exact?
  6. Lieke

    Lieke New Member

    Schaatsen verwarmen en aantrekken, Plastic zak om de voeten, slangetje erbij, goed dichtbinden en het slangetje zuigt de lucht eruit, een soort stofzuigeridee eigenlijk :p Zeer vervelend gevoel
  7. Flipkikker

    Flipkikker New Member

    maar het feit dat je voeten in een lekker warme schoen zitten maakt een hoop goed..

    ik was echt verbaast over hoe amateuristisch dat vacuüm trekken er eigenlijk uit ziet, ik had echt verwacht dat ze daar en speciaal apparaat voor hadden ofzo.. maar het is echt gewoon een plastic zak een een klein pompje...
  8. Flipkikker

    Flipkikker New Member

    als we het toch over vervormen en vacuüm trekken hebben,

    weet 1 van jullie eigenlijk hot die revolutionaire hotwater techniek van de nieuwe maple schoenen in zijn werk gaat??
  9. dutchflea

    dutchflea New Member

    Aha, revolutionair...

    Ik ben bang ongeveer zo.

    (Ik zou alleen niet gaan staan op de verwarmde schoenen, kan me herinneren dat dat wordt afgeraden. Gewoon vetertjes vast en rustig op je stoel zitten, toch?)

    Ongeveer net zo professioneel als dat vacuum trekken dus. :lol:

Deel Deze Pagina