WK junioren 2020 Tomaszow Mazowiecki

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 20 feb 2020.

  1. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    De inschrijflijst van het WK junioren staat op de ISU-site. Aanvullend op de analyses van Lorca:

    - Bij de dames gaan alleen Robin Groot en Femke Kok voor het allrounden, bij de heren alleen Jarle Gerrits.
    - Japanners doen helemaal niet meer aan allrounden, die hebben alleen stayers en sprinters ingeschreven
    - Daarmee lijkt de strijd bij de dames vooral te gaan tussen beide Nederlandse meisjes en de Canadese Alexa Scott. Op verre afstand dan nog wat Russinnen en Viktoria Stirnemann. Maar die zit denk ik al op een punt of 5-6 in het eindklassement.
    - Bij de heren wel meer spanning op voorhand. De Noor Kongshaug en de al zeer ervaren Koreaan Jae Won Jeong lijken mij de grote favorieten. Met het wegvallen van de stayers Arito en Aldosjkin, is de strijd om het podium open voor Tsjistjakov, Odor, Jarle Gerrits en een van de 3 Canadezen.
    G1ant en Lorca vinden dit leuk.
  2. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Zonde zeg dat Arito en Aldoshkin niet meedoen aan het Allround toernooi. Nou net twee namen om naar uit te kijken. Nederland had nog wel Jordy van Workum achter de hand voor het allroundtoernooi (ook de beste die we op dat gebied hebben), maar die is tijdens de WCJ in Minsk getroffen door een bacteriële infectie (oorzaak; het slechte eten aldaar). Harm Visser, zijn vervanger, zal dus niet gaan allrounden. Daarmee moeten we bij de jongens dus echt gokken op de Mass Start (en eventueel de TP). Met Vergeer en Visser hebben we twee jongens die dit jaar met goede eindsprints al medailles hebben gepakt op dit onderdeel bij de junioren Maar Chung en Odor in een sprint verslaan is een utopie.
  3. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Femke Kok neemt alvast een voorschot op prolongatie van haar allround wereldtitel bij de junioren. Wat een verschil met de rest op de 500m. Als enige onder de 39 seconden en dik ook. De Japanse Kumagai komt met 0.65 sec verschil nog het meest in de buurt. Wellicht had Fledderus, specialist op de sprint, ook nog onder de 39 sec gekund, maar zij komt bij de start onfortuinlijk ten val. Dan rijdt je jezelf het hele jaar constant op het podium en dan gaat het uitgerekend hier op dit moment mis. Met de start hadden de Nederlandse dames het sowieso al moeilijk vanochtend. Myrthe de Boer kwam nauwelijks goed weg en verliest dure tijd en ook Robin Groot gleed een beetje weg. Dat die laatste hier, als allrounder met een voorkeur voor de langere afstanden, podium rijdt op de 500m is wel bijzonder te noemen. Haar 500m is zeer degelijk voor een allrounder, maar klaarblijkelijk zijn er bij de meisjes nauwelijks goede specialisten op deze afstand in het buitenland. Dat gaat bij de jongens zo dadelijk wel anders zijn met sterke Russen, Japanners en Koreanen.
    Camila, Duif en Koen vinden dit leuk.
  4. Duif

    Duif Well-Known Member

    Dat viel mij ook op ja, de belabberde eerste passen van de Nederlandse meisjes. Op Kok na dan natuurlijk. Verder positief verrast door de Duitse Anna Ostlender, die 4e wordt. Geweldige techniek, nog nauwelijks spieren zichtbaar, wat op heel veel doorgroei mogelijkheden wijst. Victoria Stirnemann viel me wat dat betreft tegen. En die is al wel behoorlijk uit de kluiten gewassen. Ook leuk om 3 Spaanse meisje te zien. Alle 3 in de 41 seconden. De Kazachse meisjes rijden ook bijna allemaal dezelfde tijd, in de 42. sec. Jammer dat er één onder uit ging. Ook een Fins meisjes met mogelijkheden gezien. Wel nog echt een meisje, dus die zal ook nog flink kunnen doorgroeien.
    Lorca vindt dit leuk.
  5. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Aii, en daar valt Kongshaug. Een van de podiumkandidaten voor het Allroundtoernooi. Zonde.
  6. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    En er is ook al een andere Noor gevallen. Dat doet de denken aan het Christoffer Rukke tijdperk ...
  7. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Hele knappe opening (9.8) van Westenbroek na die lange periode van blessureleed. Maar als je op verschillende banen in Nederland 35-ers en 36-laag hebt gereden, dan valt die volle ronde heel erg tegen. Zeker als Gerrits (als 1500m specialist) twee ritten later al 0.17 sec sneller is. Met deze tijd kan Gerrits wel vooruit in zijn allroundtoernooi. Pakt heel veel tijd op titelverdediger Chung.

    EDIT: Arevyev opent net zo hard als Westenbroek, maar is in de volle ronde een volle seconde sneller dan Westenbroek. Toch laat het wel zien dat er behoorlijk talent en explosiviteit in die jongen zit.
    Laatst bewerkt: 21 feb 2020
  8. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Bij de mannen 500m hetzelfde podium als vorige week in Minsk, ware het niet dat de gedoodverfde favoriet dan toch eens geklopt wordt. Kuratsubo is de gelukkige Japanner die het goud pakt op deze afstand. Hij is net 0.003 (!) sneller dan Arevyev. Die andere sterke Japanner - Morishige - pakt het brons op 0.06 seconde van de Rus. Wat een minuscule verschillen zeg! De Koreanen Cho en Lee worden 4e en 5e voor Jarle Gerrits die als beste Nederlander 6e wordt. Niet slecht. Hij doet wat hij moet doen en pakt op de korste afstand behoorlijk wat tijd op zijn allround concurrenten. Onze inmiddels welbekende Spanjool Nil Llop wordt 7e voor Stefan Westenbroek. Roth (Canada) en Klein (Duitsland) sluiten de top 10 af.
    Duif en EenBrabander vinden dit leuk.
  9. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Groot rijdt op de 1500m in een direct duel haar ''rivale'' Alexa Scott even op 4.2 seconden :eek:

    Edit: toch nog een daverende verrassing. Kok lijkt met nog 400m te gaan haar wereldtitel op de 1500m met gemak te verdedigen, maar beleeft een moeizame laatste ronde en ziet haar aanzienlijke voorsprong op Groot teniet gaan. Groot onttroond Kok en neemt de individuele wereldtitel op de 1500m van haar landgenote over. Clean sweep voor Nederland, want het brons gaat naar Merel Conijn (die vorige week ook al zo sterk bezig was met 3 afstandzeges). Rin Kosaka sloeg de 500m over, maar stelt op de 1500m flink teleur met een 9e plek. In het allroundklassement gaat Kok overigens nog altijd soeverein aan de leiding. Ook de zilveren medaille voor Groot lijkt al in de pocket nu Scott op zo'n achterstand is gezet. Wellicht dat er nog strijd gaat komen tussen Groot en Kok morgen op de 3000m. Voor Kok duurt het zware seizoen misschien net iets te lang.
    Laatst bewerkt: 21 feb 2020
    chicagodude en Duif vinden dit leuk.
  10. Duif

    Duif Well-Known Member

    Kok heeft sinds haar doorbraak alleen nog maar 500 meters gereden, dat breekt haar hier op denk ik. Al moet gezegd worden dat Groot ijzersterk reed. Conijn ook ja, vooral haar bochten zijn indrukwekkend. Op het recht eind is er nog wel wat te verbeteren. de Boer vond ik echt tegenvallen. Misschien doordat ze haar piek had bij de YOG, waar ze goud won op de 1500m, maar technisch was het heel matig. Stond bijna rechtop, zal nog flink aan haar kniehoeken moeten werken. En van de zomer urenlang naar de kniehoeken van Femke Kok kijken. Ook Stirnemann vond ik weer tegenvallen. Ze heeft nog echt zo'n oude Oostduitse duwslag, zoals je dat ook nog bij Pechstein ziet, maar daar kom je in het huidige schaatsen niet zo ver meer mee. De Noorse Furnee vond ik dan technisch weer heel goed rijden,
    Lorca en Koen vinden dit leuk.
  11. Duif

    Duif Well-Known Member

    Geen idee wat Jarle Gerrits is overkomen. Hij is de hele wedstrijd niet in beeld geweest, maar op de 300m doorkomst lag hij al meer dan 3 sec achter op zijn directe tegenstander. Materiaal pech of gevallen bij de start, misschien horen we het nog.
  12. Duif

    Duif Well-Known Member

    Bij de jongens gaat de winst op de 1500m uiteindelijk naar de Japanner Horikawa in 1.49.48. 04. voor de Rus Chistiakov. Het brons is voor de Koreaan Chung. De onfortuinlijke Kongshaug grijpt net naast de medailles en wordt 4e. De Russen met 3 man bij de eerste 6. De man met het snelste PR, Gabriel Odor, vertrok als een raket maar ging helemaal op een hoop. Viel nog bijna en wordt uiteindelijk 8. De Nederlandse jongens eindigen als 14e (in 't Veld) en 16e (Visser) Gerrits wordt 41e en laatste.
  13. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    De Boer lijkt inderdaad een beetje ''op'' te zijn. Haar eerste volle ronde zag er nog wel krachtig uit, maar daarna was het gelijk klaar. Zelfs de schaatshouding en techniek (waarmee ze aan het begin van het seizoen juist zo opviel) is momenteel teveel gevraagd. Niet vreemd ook als je ziet wat die junioren allemaal wel niet moeten rijden aan toernooien en kwalificatietoernooien.

    De jongens moet ik zo even terugkijken. Vervelend in ieder geval om Gerrits zo ver in de uitslag terug te zien. Daar moet iets zijn gebeurd. De 1500m is nou net zijn beste afstand en hij pakte behoorlijk wat tijd op de 500m in een nieuw PR - een podiumplek (en misschien wel winst) op het allroundtoernooi zat er gewoon in. Ontzettend zuur. Hopelijk pompt Gerrits er morgen nog een goede 1000m uit. Voor de rest zullen we bij de jongens moeten hopen op een goede zondag bij de teamonderdelen vrees ik... Als we Harm Visser, iemand die vooralsnog alleen opvalt in marathons en Mass Starts, al moeten inzetten op de 1500m gaat het niet helemaal goed.

    Edit: Grappig om die Aldoshkin te zien rijden. Dat lijkt wel op Semerikov met double push techniek.
    Laatst bewerkt: 21 feb 2020
  14. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Waarom doen de Chinezen niet mee aan het WK junioren? Een gebrek aan schaatsers is niet het probleem...
  15. Duif

    Duif Well-Known Member

    Misschien door het virus ? Ik heb geen idee.
    Lorca vindt dit leuk.
  16. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Ik schakel net op tijd in om Blair Cruickshank te zien schaatsen. Toch een interessante naam, gelet op haar familie, maar die techniek is niet om aan te zien. Ik kom niet uit de tijd dat ik haar moeder (Bonnie Blair) live heb kunnen zien schaatsen, maar schaatste die ook met een dergelijke techniek?
  17. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Zou kunnen inderdaad. De Chinezen hebben toch behoorlijk wat talent om af te vaardigen. Bij de meisjes zijn er zelfs c-junioren die op banen als Harbin al tijden in de 4.20 laag rijden.
  18. Koen

    Koen Well-Known Member

    de meisjes/dames doen het goed. weer 1, 2 en 3. Femke Kok eerste 1.17.14 en tweede Robin Groot 1.17.97 pakt in laatste rondje 0,5 terug op Femke.
  19. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    En weer een clean sweep voor Nederland bij de meisjes. Kok wint eenvoudig de 1000m in 1.17,14. Groot is de enige die Kok de 1.17 in kan volgen: 1.17,97. Fledderus neemt revanche voor haar onfortuinlijke val op de 500m gisteren en kaapt het brons voor de neus van Scott weg. Ze verliest 9 tienden op de Canadese in haar slotrondje, maar had enorm veel tijd gewonnen bij de start. Maar beiden finishen qua tijd zeer ruim achter Kok en Groot (beiden in de 1.19). Niveau in de breedte valt toch wat tegen; de buitenlandse meisjes ontlopen elkaar in de breedte niet veel (een verschil van 1,5 sec tussen de nummers 8 en 23), maar dat niveau is ook niet echt hoog te noemen. Het zegt genoeg dat een De Boer die hier absoluut niet helemaal fit/in vorm is nog steeds eenvoudig top 10 rijdt.
    Duif vindt dit leuk.
  20. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Toch nog individueel succes bij de mannen! Yves Vergeer van Okay Fashion & Jeans wordt op 3 seconden van de Rus Aldoshkin 2e op de 5.000m. Verschil had iets kleiner kunnen zijn, maar Vergeer had in de laatste ronde de grootst mogelijke moeite om een langzamere Canadees in te halen in zijn rijbaan (kwartetstart). Desniettemin knap, want hij rijdt op het moment supreme in het langzame Tomasjoef gewoon een PR. In tegenstelling tot de sterke 4.13 van Groot bij de dames, valt 6.36 als winnende tijd bij de heren wat tegen. Al wordt de 5000m natuurlijk ook maar zeldzaam weinig gereden bij de junioren in internationale wedstrijden. Juist degene met de meeste ervaring van de junioren, Chung, zakt redelijk door zijn hoeven op de 5000m. Het brons is er voor de Amerikaan Dawson, die het hele jaar al goede zaken doet op de langere afstanden.

    Waar Femke Kok haar Allroundtitel prolongeert, daar lukt dat Chung bij de jongens niet. De Rus Christiakov (of Tsjistiakov, zoals je wil) was sneller dan Chung op de kortere nummers en is dat nu ook met een sterke vlakke rit op de langste afstand zodat Rusland weer eens een junioren allroundkampioen aflevert. Of nou ja, ''weer''... Voor de laatste Russische juniorenkampioen moet je alweer terug naar de Sovjet-Unie.

    Edit: misschien valt de achterstand van onze junioren op de langste afstanden toch enigszins mee. Vergeer is dit seizoen best vaak geklopt in Nederland. Immerzeel, Van Workum en Snellink waren al (ruim) sneller dit seizoen. Of misschien heeft Vergeer hier enorm gepiekt. Waar de eerder genoemde jongens nipt onder de 6.40 reden in Thialf en Inzell doet Vergeer dat in Polen.
    Laatst bewerkt: 22 feb 2020
    fransvanbakel, chicagodude, Duif en 2 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina