Onderstel: Viking ns 2005 sprint, Marchese record 525 of EVO LT PM?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Glide-Ahead, 17 aug 2014.

  1. Glide-Ahead

    Glide-Ahead Active Member

    Hallo,

    Na mijn topic over de helium of de gold 2005 schoenen, ben ik eigenlijk toch ook aan het aarzelen welk onderstel ik zal nemen.. De 3 modellen in het onderwerp zijn diegene waar ik tussen twijfel, ik lees over alle 3 goede ervaringen op dit forum.

    Ik schaats voornamelijk lange toer afstand, geen sprint. Ik ben ongeveer 70kg zwaar en mijn techniek is bij lange na nog niet perfect. Ik zoek een onderstel waarmee ik in de toekomst ook IUT's op kan rijden. Tevens wil ik er ook nog mee op natuurijs kunnen wanneer dit er ligt. (ik laat de marchese record overigens rond slijpen aan de voorkant mocht ik die nemen).

    Is voor allen wat te zeggen of zitten er toch duidelijk betere/slechtere bij? Wat zijn de ervaringen?
    Laatst bewerkt: 17 aug 2014
  2. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Ik zou je aanraden om de meest flexibele buis te nemen. Deze helpt je meer met sturen. Dat is waarschijnlijk de Marchese. De EVO ken ik niet.
  3. Glide-Ahead

    Glide-Ahead Active Member

    Okay. Ik moet wel zeggen ik kom van slappe NSX Mogema's af. Dat gezwabber vind ik maar niks. Ik zoek wel echt wat stijver dan dat, maar ook weer niet té stijf (Maple bijvoorbeeld is denk ik weer te stijf voor me).
    Laatst bewerkt: 18 aug 2014
  4. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Een NSX Mogema is wel wat anders dan Marchese. Ik heb in het verleden wel eens weten te regelen dat ik een setje mocht testen. Gewoon vragen aan je dealer. Als dat niet lukt de distributeur contacten.
  5. Glide-Ahead

    Glide-Ahead Active Member

    Inmiddels is de afweging voor mij wat veranderd. Ik wil sowieso stalen buizen, geen aluminium. Verder vind ik de Marchese Appelboor eigenlijk best lelijk, er is genoeg ander keus dus die valt ook af.
    Wat ik nu wel gezien heb is dat Maple met 'flex' varianten komt van de Comet laser en Twin laser onderstellen. Heeft iemand zich al gewaagd aan de aankoop hiervan?

    De afweging komt nu neer op Viking Nagano PM of Maple Comet Laser flex...lastige keuze want ze zijn denk ik heel vergelijkbaar.
  6. Glide-Ahead

    Glide-Ahead Active Member

    Het is de Viking Nagano PM geworden.
    schaatsbart vindt dit leuk.
  7. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Heerlijk ijzer!:)
  8. Joost s

    Joost s New Member

    En hoe bevalt jouw dit ijzer ?
    Zit zelf ook aan dit ijzer te denken. Of EVO PM.
    Misschien bij de schaatsbaan vragen omver testen.
  9. Patrick510

    Patrick510 Active Member

    Wat betreft IUT's heb je een goede keuze gemaakt, maar dat kun je op ieder ijzer wel rijden sinds het basisniveau heel laag is. Er zijn er zelfs die op combinoren aan komen wandelen in de onderste categorie. NSK's hebben een iets hoger basisniveau maar met een 500 meter rond de 50 seconden kom je de inschrijving meestal wel door.
  10. Glide-Ahead

    Glide-Ahead Active Member

    Samenvattend: doorontwikkeld en beproefd onderstel, echter het verbaast me niks dat deze bouwconstructie in het verleden kinderziekten had.
    Wat betreft het schaatsen, ze bieden veel zekerheid op het ijs, voelen heel stevig.
    Enige minpuntje is dat de buizen niet exact haaks op de potten gemonteerd zijn..het scheelt bijna niks, maar ze zijn iets uit het lood. Dit zag ik niet bij andere merken (Maple, Cadomotus o.a.). Dit foutje hebben meerdere Viking ijzers die ik bij de dealer heb bekeken.

    Ik raad je wel aan stalen buizen te nemen, enerzijds is de uitzetting en krimp dan nagenoeg gelijk an het mes, anderzijds kan je ze recht buigen mochten ze krom raken (aluminium buizen niet, daarin ontstaan haarscheurtjes). Ook 'veren' stalen buizen beter onder belasting wat het stuurgedrag ten goede komt.

    ...neem vooral de Vikings;)
    Als je kan testen doe vooral :)
    Laatst bewerkt: 14 dec 2015

Deel Deze Pagina