Shorttracktraining

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Hank, 15 mrt 2007.

  1. Hank

    Hank New Member

    Ik heb erg goede ervaring met jeugd die gelijk met de overstap van het jeugdschaatsen naar de langebaan, ook op shorttracktrainen gaat.
    Ik denk dat het trainen op een afgesloten stuk ijs waarop je op elke vierkante meter de pupillen kunt observeren en corrigeren erg nuttig is. Ook het feit dat er meer oefenvormen mogelijk zijn, maakt shorttracktraining voor de kids extra leuk. Tot slot is shorttrack qua techniek minder vergevingsgezind dan langebaanschaatsen, dus dat geeft een extra groot leereffect.
    Mijn stelling is dat we het als langebaanschaatsers zoveel mogelijk moeten stimuleren dat onze jeugd ook minimaal een tijd lang ook shorttrack gaat doen. Reacties?
  2. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Ik denk dat het zeker voor de bochtentechniek erg goed is. De verschillende selecties van de KNSB gaan ook elk jaar wel eens een shorttracktrainig doen.
    Echter, er is wel een praktisch probleem: voor shorttrack heb je aparte schaatsen nodig. Kinderen hebben al regelmatig andere schaatsen nodig, en als dat in tweevoud moet, is het vaak te duur voor veel ouders. Licenties enzo zijn ook al niet goedkoop, plus dubbele lidmaatschappen.
  3. Hank

    Hank New Member

    kosten shorttrack

    Is idd. zo. Echter: kosten licentie vallen volgens mij heel erg mee (kan me niet eens meer herinneren óf dit oormerk extra kostte). CLub lidmaatschap correct. Bij de club op Thialf kun je trouwens shorttrackschaatsen huren.
    Schaatsen wordt idd wel een beetje duur zo af en toe. Als ik alleen al de diesel reken ....... :oops:
  4. Niek

    Niek New Member

    Mijn dochter heeft een proefles gehad en ze vond het erg leuk en gaat volgend jaar naast lange baan dus ook op shorttrack. In het begin (zeker als ze geen wedstrijden rijden) kunnen ze op de gewone noren redelijk uit de voeten. Dit werd gewoon door de vereniging gepromoot. Pas later als ze echt beter gaan rijden dan wordt het een ander verhaal. De kosten vallen dus behouden een helm die vele al hebben van het skeeleren en kniebeschermers wel mee.

    Mijn dochter is 10 en kan zo zeker nog een jaar op haar gewone noren (gaat wel al pootje over door de bocht en rijdt langebaan wedstijden en dus geen krabbelaar meer) Ze is zeer gemotiveerd om op deze manier haar bochtentechniek te verbeteren.
  5. allard

    allard Active Member

    Ik heb vorig jaar ook een korte proefles gedaan op te kleine schaatsen. Ik vond het erg leuk om te doen, maar omdat de schoenen te klein waren ben ik er toch maar snel vanaf gegaan.

    Misschien als ik volgend jaar geld heb voor eigen schaatsen nog een keer proberen, want langebaanschaatsen gebruiken is voor mij geen optie (op de 400 meter baan zelfs al eens met de schoen op het ijs gekomen).
  6. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Bochtentechniek bij short track is toch wel heel anders dan bij langebaan, maar dat was niet het onderwerp van discussie. ;-)

    Ik ben er zelf ook wel voor om jeugdige schaatsers die mogelijkheid te bieden. Het is allemaal wat kleinschaliger en biedt goede mogelijkheden voor een speelse aanpak. Het specifieke materiaal maakt het wel een stuk leuker, doordat je enorm wendbaar bent. Zodra snelheid een rol gaat spelen lijkt het me dus prettig wanneer er goed materiaal voorhanden is. Ik heb wel eens een seizoen op (short track) materiaal gereden dat niet was voorzien van een geschikte ronding. Bochten werden een hindernis in plaats van een kick en dat werkte erg demotiverend.

    Een extra oormerk naast je andere licentie kost je geloof ik een tientje, dus dat lijkt me geen onoverkomelijk probleem.

    Ik ben zelf met het idee aan het spelen om een aantal pupillen maar ook 'loslopende jongeren' eens op short track schaatsen te laten rijden. Ik zie veel jeugd met stoerheids-ambitie rondrijden op ijshockeyschaatsen. In langebaan hebben zij geen zin; ze willen lekker klooien. Shorttrack kan de brug slaan tussen de speedkick van langebaan en het speelse, flitsende element van ijshockey. Zou mooi zijn wanneer ze vanuit die tak van sport dan weer de 400m baan op gaan :)
  7. Hank

    Hank New Member

    Shortrack

    Heb het nog even nagekeken, maar volgens mij kostte een extra oormerk hooguit EUR 1,30 (marathon was in ieder geval gratis voor pupillen).
    Volgens mij gaat de bochtentechniek pas bij een hoog shorttrackniveau wezenlijk verschillen. Dan krijg je Canadese bochten en maak je vaak geen slagen meer in de bocht. In plaats daarvan snijd je met extra veel druk achterop plat door de bocht.
    Voor je zover bent, is het net als op de langebaan: diep zitten, achterop zitten, linkerschaats goed plaatsen en goed opzij onderdoor strekken (niet naar achter), met de benen slag afmaken en afzetten, heup er goed in. Natuurlijk heb je op lange baan klappers en bij shorttrack hogere ijzers die er scheef onder staan, maar de aandachtspunten en leereffecten zijn hetzelfde, tótdat de shorttracker op het niveau is gekomen dat hij/zij begint te werken aan zijn specifieke shortrbochtentechniek. Tenminste, zo zie ik het. Of bedoelt het ijsmonster iets anders?
  8. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Nou dat extra oormerk lijkt me dan geen enkel probleem meer :)

    Als je de jeugd echt wilt (laten) ervaren wat shorttrack is, kun je dat toch het beste op shorttrackmateriaal laten doen. Shorttrack IS een en al bochten, dat is juist de kick ervan. Die bochten vormen zowel de kern als de kick van het shorttracken. Als de kern (en dus de kick) onbereikbaar is, zal de motivatie flink afnemen.

    De bochtentechniek is echt anders (dan bij langebaan) en dat ervaar je direct in het begin. Meteen al krijg je te maken met een veel krappere radius en je snelheid die verhoudingsgewijs veel hoger ligt. Op langebaan-materiaal kom je zelfs bij lage snelheden al gigantisch in de problemen. Het niveau hoeft dus beslist niet hoog te zijn.

    Op het moment dat de trainingen/lessen op strikt lineaire wijze opgezet worden, met eerst aandacht voor allerlei andere elementaire oefeningen en pas daarna de bocht, vermoed ik dat de lol er snel af is.

    E.e.a heeft wellicht ook te maken met de leeftijd en vaardigheden van de jeugd. Voor heel jonge rijders is een 400m baan een behoorlijk lang traject. Bij shorttrack is het allemaal wat kleinschaliger en dat kan erg prettig zijn voor zowel pupillen als trainer. Maar alleen het feit dat er op een shorttrackbaan training gegeven wordt, maakt de training nog geen shorttracktraining.

    Ten slotte: als het werkelijk om shorttracken gaat:
    m.b.t. het materiaal is het wellicht mogelijk om de jeugd te laten rijden op ... ijshockeyschaatsen :) Serieus! Dat spul is overal te huur en je kunt er in ieder geval lekker mee experimenteren in die bochten. Tuurlijk; je rijdt er wel heel anders op, maar ik denk dat je daarmee de kern en dus de kick wel bereikbaar kunt maken, en aldus de jeugd voor shorttrack kunt enthousiasmeren.
  9. trui

    trui New Member

    Goed materiaal is heel belangrijk, op gewone noren kun je weinig bij shorttrack. Eerst wachten tot iemand het hogere niveau haalt en dan overstappen op shorttrack materiaal werkt niet. Iemand zal nooit erg goed er mee worden. Gewone noren lopen bijna rechtdoor de bocht uit, en het enige wat je daaraan kan doen is overstappen en veel, waardoor je een hoge snelheid krijgt en dan weer uit de bocht vliegt. In tegenstelling tot shorttrack schaatsen waarbij je in de bocht stuurt zonder dat je overstapt en tijdens het overstappen zelf.
  10. Hank

    Hank New Member

    Shorttrack

    Ben het helemaal eens met het feit dat de beleving van de bocht op de shorttrackbaan heel anders is. Het is voor jonge kinderen veel makkelijker hier bochten te lopen dan op de wijde 400 meter baan. Ik bedoelde te zeggen dat de aandachtspunten voor de bochtentechniek en de basis van die techniek hetzelfde blijven tótdat je aan de Canadese bocht gaat werken. En inderdaad: bij de shorttrack is dat voor de kids veel makkelijker, maar uiteindelijk gaat het ook op de 400 meter baan lukken. (een internationaal bekend schaatstrainer heeft me ooit gezegd dat kinderen tot hun 11e of 12e eigenlijk helemaal niet op de langebaan zouden moeten schaatsen. Dat ging me nét iets te ver, maar voor een hele groep kan ik daar wel een eind in mee gaan).
    Ben er ook voorstander van om meteen op shorttrackers te gaan rijden. Zelf hebben we onze oudste eerst een maand of twee op een paar langebaanschaaten met extra ronding laten rijden, maar ook daarmee hield hij de bocht gewoon niet. Dat ging op shorttrackers meteen een stuk beter. De jongste hebben we vanaf les 1 al op shorttrackschaatsen gezet. Dat je pas op shorttrackers zou hoeven bij een hoger niveau is dus een misverstand. Wat ik bedoelde te zeggen, is dat de basistechniek van de bochten pas gaat verschillen van de langebaan (dus niet de beleving en het gemak waarmee het lukt) wanneer je op de specifieke shorttrack-bochtentechniek overgaat, en daar ben je de eerste tijd echt nog niet aan toe.
    Het idee stoere jeugd op hockeyschaatsen via het shorttrack naar de langebaan te krijgen is een leuke. Nu nog zien hoe je dat handen en voeten kunt geven in de praktijk.
  11. doddeltje

    doddeltje Member

    ik doe nu, uit noodzaak, aan shorttracken, en ik kan de mensen die over geschikt materiaal spreken alleen maar gelijk geven.

    Ik rij nu nog op heel slechte messen zonder kromming (en ronding 20 of zo), en zelfs als ik maar op 30% van mijn kracht rij, vlieg ik de bocht al uit. Op langebaanschaatsen zou ik dus helemaal niets kunnen uitrichten. Volgende week ga ik voor het eerst met deftige messen rijden, ik hou jullie op de hoogte :wink:

    wat ik wel duidelijk merk is dat shorttrack technisch aan de ene kant moeilijker is dan langebaan, aan de andere kant eenvoudiger. Het is veel moeilijker om goed over te komen (door de positie van de messen), wat juist zeer belangrijk is bij shorttrack (door de kromming van de messen). Aan de andere kant heb je geen echte glijfase en heb je dus wat meer speling
  12. Hank

    Hank New Member

    Hoi Doddeltje, ik snap je noodzaak niet helemaal. Ook zonder noodzaak is shorttrack leuk en goed voor je techniek. Je conclusie voor geschikt materiaal deel ik, maar dat staat hierboven ook wel ergens.
    Overigens maakt een doorsnee shorttracker op het rechte eind ook 2-4 slagen, waarbij je ook moet overkomen en een glijfase hebt, scheef geplaatste en gebende buizen of niet. Succes op je deftige messen!

    Komen jullie allemaal de kunst afkijken dit weekend? Vrijdag 23 t/m zondag 25 nov. '07 Worldcup Shorttrack in Heerenveen. Vrijdag gratis toegang tot de voorrondes. Weekend bij de finales kids t/m 12 onder begeleiding ook gratis. Meer info via de KNSB site.
    :idea:
  13. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Ik wel es een shorttracktraining gedaan op gewone langebaanijzers.

    Op zich wil het wel maar als je een beetje snelheid krijgt dan zie je de boarding van heel dichtbij... Het had de bedoeling ons beter bochten te leren rijden, ik was de eerste weken doodsbang een bocht te rijden.... MAar goed, mijn bochtentechniek was toen ook heel beroerd ;)
  14. doddeltje

    doddeltje Member

    Hank, ik ben deze zomer verhuisd naar de UK, dus ik kan niet meer langebaanschaatsen, ze hebben hier enkel shorttrack :wink: Het is wel leuk om te doen, maar ik was afgelopen vrijdag in Breda op de baan, en het gevoel van langebaanschaatsen is toch iets helemaal anders. Ik heb 2 uur puur genoten (ook al had ik al 7 maand niet meer op mijn klappers gestaan; het ging trouwens verbazingwekkend vlot)

    wat het glijden betreft: de shorttrackslag op het rechte eind is vergelijkbaar met een verkortte sprintslag bij langebaan: heel snel overgaan op je andere been, zonder een rust/glijfase zoals je bij langere afstanden wel hebt.
  15. ijsmonster

    ijsmonster Member

    zorg dat ge spoedig die deftige messen krijgt! Ge wilt 't ijs niet meer verlaten!

    heeeel veel plezier. \o/
  16. doddeltje

    doddeltje Member

    aan alle mensen die beweren dat je ook op langebaanschaatsen kunt leren shorttracken: forget it!

    gisteren op deftige messen gereden, en het verschil is gewoon niet te beschrijven! Dankzij de kromming in de messen kan je probleemloos de bochten houden. Waar ik met de vorige messen vreselijk moest inhouden in de bocht en er toch nog bijna uitvloog, kon ik gisteren aan 100% de bocht ingaan en terug uitkomen!
  17. Tjark

    Tjark Active Member

    ijshockey doe je toch ook niet op noren? :)

    Maar 't maakt zeker veel uit, helemaal als je shorttrack ijzers ook nog gebend zijn!

Deel Deze Pagina