Schaatsen slijpen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Sjoerd, 24 nov 2004.

  1. zoef

    zoef New Member

    Ik probeer 2 x per week (recreatief) te schaatsen op m'n lage vikingII.
    1x training
    1x voor mezelf.
    beide keren ruim een uur.

    hoe vaak moet ik redelijkerwijs mijn schaatsen laten slijpen (kost op ijsbaan 10.50 )?
    wat kost complete slijpset om zelf te doen? is het lastig om het zelf goed te doen.
    hoop vragen....
  2. Hank

    Hank New Member

    hoe vaak slijpen

    Of je schaatsen laag of hoog zijn, maakt niet uit. Hardheid van het ijzer wel. Ook of je er recht opstaat of "zwikt", en of je met je hoezen op het ijs stapt of op de ijzers door de hal banjert.
    Mijn standpunt: slijp regelmatig; dan heb je ze altijd scherp en is het steeds maar even werk. Viking II rijder bijvoorbeeld elke week. Het bedrag dat je noemt, vind ik aan de hoge kant. Slijpmateriaal is er in veel soorten en prijzen. Een goede slijptafel gaat wel je leven lang mee als je er een beetje normaal mee om gaat. In een eerde berichtje heb ik al gemeld dat op www.jeugdschaatsen.nl (onder materiaal) een redelijk uitgebreide beschrijving staat over slijpen.
  3. Remco

    Remco Member

    Ik vind EUR 10,50 wel prijzig hoor! Ik liet mijn schaatsen altijd slijpen voor ongeveer EUR 6,- bij een schaatsspecialist.
    Een paar maanden geleden heb ik via marktplaats een (viking)slijpblok met slijpsteen voor een paar tientjes op de kop kunnen tikken. Ik schaats ook 2 keer per week (1x training en 1 keer recreatief) en ik weet zeker dat ik na 1 seizoen de kosten er weer uit heb.
    Het slijpen zelf valt me heel erg mee. Er zijn verschillende websites waar goed wordt uitgelegd hoe je moet slijpen en het is ook echt niet zo moeilijk. Bovendien organiseert mijn vereniging 1 keer per seizoen een materiaal- en slijpavond. Waarschijnlijk kan je trainer je ook wel adviseren.

    Kijk dus eens rond op marktplaats, speurders enz. Af en toe staan er interessante slijpblokken op. Kies wel voor een stevig model, zodat je geen last hebt van wiebelende schaatsen tijdens het slijpen!
  4. Hank

    Hank New Member

    slijpblok

    Als je het helemaal goed wilt doen, moet je een slijpblok kopen dat bij jouw breedte ijzers haakse hoeken heeft. Anders staan de ijzers er niet rechtstandig in. Je kunt dit (vaak?) corrigeren door vervanging van de ringen in het blok. Controle of de schaatsen haaks staan bijvoorbeeld door na slijpen en polisten schaatsen links-rechts te wisselen en dan met een vlakke steen weer een paar kleine krasjes creëren. Zorgvuldig checken of die krasjes dan de volle breedte van het ijzer beslaan.

    De JOHA PRO slijptafel schijnt een constructie te hebben waarbij je bij verschillende ijzerbreedtes toch haakse hoeken en dus rechte schaatsen hebt. Ik heb dan ook deze gekocht en hij bevalt mij uitstekend. En wat is dan dat bedrag over weet ik hoeveel jaar?

    Ik slijp met een foss steen, alleen de fijne kant, daarna met diamant (M3 - fine) = altijd rechte steen en polijsten met een harde superfijne steen die ik in het winletje op Thialf heb gekocht. De driehoek met vellen zijn met te zacht. Heb het idee dat het ijzer er in "wegzakt" waardoor ik de schaatsen weer minder scherp maak.

    Bramen doe ik met diamantsteentjes in drie kleuren (blauw, rood, groen) van grof naar fijn. Diamant slijpen en bramen altijd met water. Werkt perfect!
  5. HA01761

    HA01761 Active Member

    Na 2 a 3 x zijn ze toch echt niet zo scherp meer (zeker gezien Viking II geen extreem harde ijzers zijn)

    Dus zeker als slijpen E 10,50 kost (is dat niet voor ronden + polijsten trouwens? voor slijpen alleen is t echt idioot duur :? ) zal zelf slijpen al heel snel gaan lonen...

    Een slijptafel heb je vanaf ongeveer E 100 (hoewel er nu op marktplaats slijptafels van E 48 worden aangeboden!), slijpsteen ongeveer E 25, afbraamsteentje kost een paar euro.

    Best veel geld dus, maar met 2 seizoenen heb je het eruit.

    Als je wilt leren slijpen kan je je trainer / instructeur vragen of die een keer een slijpavondje wil organiseren, of iemand weet die dat doet.
  6. Archi

    Archi New Member

    Zelf heb ik maples, ik heb nogal moeite met het afbramen van de schaats. Heeft iemand hier een tip voor? (en ja ik heb wel een afbraamsteen, en gebruik die, volgens mij zoals gebruikelijk..)
  7. Hank

    Hank New Member

    Ervaring met Maple heb ik alleen voor shorttrackschaatsen. Een diamant braamsteen en dan langzaam met flinke druk langs het ijzer halen (met water). Je voelt en hoort 'm de braam eraf slijpen.
  8. Archi

    Archi New Member

    jmmr, dat heb ik al geprobeert, en het werkt niet super. Dat valt echt tegen heb wel een andere manier om zo'n dito diamant steentje buiten het blok te gebruiken. namelijk: Zet een sterk magneetje op het diamante steentje dan blijft hij beter zitten en glijd er niet zo makkelijk af..
  9. gaisdergerman

    gaisdergerman New Member

    Zit er eigenlijk nog veel kwaliteitverschil tussen de slijpstenen? De slijpsteen van Foss kost bijna de helft van die van Viking. Zit er nu zoveel verschil tussen?
  10. SkateMind

    SkateMind New Member

    Re: slijpblok

    De laatste check die je noemt is een hele goede!!!

    Ik zie echter niet helemaal in waarom een blok aangepast moet zijn aan de breedte van het ijzer (of heb ik je uitleg verkeerd begrepen).
    Als een van de twee "inklemstukken" waar het schaatsijzer tussen wordt gespannen maar volledig recht is, dan kan de andere best rond of driehoekig zijn. Verder moeten de schaatsen natuurlijk wel evenhoog in de slijpblok zitten.
    In dit geval doet het er niet toe hoe het inklemmechanisme werkt en je zult dus nooit met zo'm ringen hoeven werken.
  11. SkateMind

    SkateMind New Member

    Beetje late reactie, maar:

    Tip 1- Zorg dat je voldoende braam maakt bij het slijpen (met gladde diamant stenen is dat vaak lastig)
    Tip 2- Zorg dat je braamsteentje (als het een stenen is) schoon is (kan met een glasplaat en slijpkorrels)
  12. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

  13. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

  14. RR1991

    RR1991 New Member

    Zullen de sponsors blij mee zijn :p Wel zonde! :eek:
  15. gertjan

    gertjan New Member

    Hoi,

    even een 'newbie' vraagje:

    hoe ziet een braam eruit!!
    ik zie namelijk een hoop ijzervijzel na het slijpen met de grove kant, maar (die ik met een doekje weghaal). men zegt dat je met de nagel moet voelen; maar kun je het anders zien?
  16. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Soms wel soms niet. Je kan je ijzer dwars voor je nemen, dan laat je em heen en weer kantelen en moet je op zoek naar de reflectie van het licht.
    Heb morgen wel mooie foto voor je van mega-braam ;)

    Voelen gaat gemakkelijker, met je nagel in de lengterichting van het ijzer over de hoek van het ijzer laten glijden. Dan voel je de "haakjes" snel genoeg.
  17. allard

    allard Active Member

    Hangt er vanaf wat je onder braam verstaat, aangezien ik nog wel eens verschillende definities hoor.

    Deze versie is de braam die je na het slijpen op je schaats ziet (de echte braam). Deze kan je eigenlijk niet zien, en moet je voelen met je nagel van onder naar boven:
    [​IMG]

    De linker hier is erg overdreven de "braam" die je ziet als je ijzer bot is. Die kan je goed herkennen door schuin naar je snijvlak te kijken en lichtspelingen te bekijken.
    [​IMG]
  18. Koen

    Koen Well-Known Member

    heb eigenlijk een vraag over schaatsen slijpen,
    ik heb mijn schaatsen laten slijpen en had met schaatsen op Flevonice helemaal geen grip op het ijs. gleed alle kanten op, pas derde ronde ging het weer. waren ze wel goed geslepen??? of juist te goed??? (ik ben geen ervaren schaatser)
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Te goed geslepen lijkt me niet, of het ijs moet zo zacht zijn dat je er helemaal doorheen sneed. Heb je met je nagel gevoeld?
  20. Koen

    Koen Well-Known Member

    ijs was keihard, kreeg er alleen helemaal geen grip op, heb wel met nagel gevoelt maar ik ben geen kenner.

Deel Deze Pagina