recht op de schaats

Discussie in 'Techniek & training' gestart door groentje, 13 jan 2007.

  1. groentje

    groentje New Member

    Hallo bedankt voor de tips voor achter op de schaats, dat lukt aardig. maar echt recht op de schaats valt tegen. vraag: welke oefening? :?:
  2. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

  3. Krijn

    Krijn Member

    zelfde oefening als achterop de schaats...en gewoon heel veel oefenen! en vooral niet bang zijn om te vallen ofzo.
  4. Flurie

    Flurie New Member

    En als je valt weer opstaan en doorgaan.
  5. Arno

    Arno New Member

    Heel simpel oefeningetje: beetje snelheid maken, op twee benen glijden, goed door de knieën zakken, schaatsen tegen elkaar aan en dan één been optillen. Als je je schaatsen tegen elkaar aanzet, dan weet je zeker dat ze rechtop staan. Verder moet je goed letten op de plaatsing van de schaats. Als het glijden op een been niet lukt dan plaatst de schaatser in de meeste gevallen zijn been niet goed onder zijn lichaamszwaartepunt en staat de schaats daardoor waarschijnlijk teveel op de binnenkant.
  6. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Wij krijgen hiervoor standaard elke training balans oefeningen. Meestal moeten we de schaatsen naast elkaar zetten (recht!) en eerst met de handen vooruit glijden. Daarna met de handen op de rug en daarna met de handen aan je enkels.

    Vervolgens beginnen we aan de oefening die Arno net vertelde. Ook hebben we oefeningen waarbij je glijdt op twee benen en een been vooruit zet. (Je laat dan je linkerschaats staan en zet dan je rechterschaats een stukje naar voren).
  7. Saphira

    Saphira New Member

    naast het op het ijs trainen van het recht op de schaats staan, kan je natuurlijk ook je enkels trainen (want daar zit het voornamelijk in) op het droge.

    dit kun je doen door je schaatsen aan te trekken en dan op een been te gaan staan, probeer dan zolang mogelijk op een te blijven staan zonder houvast te zoeken, je probeert dan de hele tijd het evenwicht te zoeken, je corrigeert je enkel continu, waardoor deze sterker wordt, na een tijd zal je merken dat je dit langer vol kunt houden wat uiteindelijk resulteert in het rechter op je schaatsen staan.

    ik hoop dat je hier wat aan hebt
  8. Lieke

    Lieke New Member

    of op het droge met je ogen dicht op een been..
  9. ijsmonster

    ijsmonster Member

    In sommige gevallen bieden de gebruikte schoenen een rijder niet genoeg steun en/of zijn de enkels (nog) niet krachtig genoeg om het zwikken op te vangen. Veel schaatsdocenten hameren erg op het gevolg (scheef staan) of het gewenste resultaat (recht staan ;-)), terwijl je -denk ik- beter kunt proberen de oorzaak weg te nemen.

    Ik neem aan dat je naar binnen gekanteld op je schaatsen staat. Er zijn hierboven inmiddels genoeg prima oefeningen genoemd, daarnaast zou je misschien ook eens naar je materiaal kunnen kijken.

    Niet dat alles altijd aan je materiaal ligt hoor, maar goede schoenen kunnen een boel schelen. Zelf heb ik iig fijne schoenen die me voldoende steun bieden. De rest doen mijn enkeltjes braaf. Succes!
  10. ijsmonster

    ijsmonster Member

    oww ik bedacht nog iets: Je kunt -afhankelijk van je materiaal- je schaats t.o.v. je schoen iets verstellen. Het ijzer komt dan iets meer naar binnen of naar buiten te staan.

    Bovendien staat bijna niemand helemaal recht op de schaats. Tijdens het rijden ben je vrijwel altijd in meer of mindere mate aan het snijden. Als je perfect recht op je ijzer staat ga je 'driften'. Maar misschien moet je deze laatste trut-opmerking maar negeren; we weten allemaal wat je bedoelt. :wink:
  11. Tim Hoornweg

    Tim Hoornweg New Member

    Ik schaats al best wel een tijdje en ik had nooit last van scheef staan. Nu heb ik nieuwe schaatsen en nu sta ik soms wel scheef. Ik heb die oefening geprobeerd van 'op het droge op één schaats staan', maar dit houd je niet langer dan 10-15 seconden vol. Ik heb nu mijn ijzer anders onder mijn schaats gezet, ik zal eens kijken of dat helpt (het is sowieso raar want ik heb het alleen met rechts dus ik denk dat het aan mijn ijzer ligt).
  12. Tinuz

    Tinuz New Member

    Als je nieuwe schaatsen 'gewone' noren zijn en vorige combinoren is het verschil natuurlijk niet zo raar. Wel als je van gewone noren naar andere noren gaat. Maar waarschijnlijk moet je gewoon weer wennen. Succes ermee!
  13. Tim Hoornweg

    Tim Hoornweg New Member

    Ik had eerst Vinking Marathon Mid schoenen en ik ben overgestapt op de Viking Nagano. Het verschil is dat die Nagano's tweedehands zijn dus misschien ligt het daar aan. Die schoenen zitten al vanaf het begin niet lekker.[/quote]
  14. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Nagano zegt niet zoveel, welke is het precies? Misschien kun je ze laten vervormen?
  15. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Dat is niet zo vreemd hoor, de meeste mensen hebben 1 'zwakkere' voet en zelden 2 precies gelijke voeten (ff afgezien van het gebruikelijke verschil tussen links en rechts dan, he? :wink: ). Ik zou net zo lang pielen met de stand van de ijzers tot je het gevoel hebt dat ze recht onder je voeten staan.

    Nagano is het klaponderstel. De schoenen heten Gold. Die kun je (laten) vervormen. Als dat nog niet gebeurd is, kan ik me voorstellen dat de schoen nog gevormd is naar de voeten van de vorige drager, en niet naar die van jou. Dat kan idd pijnlijk zijn. Als de schoen wel gebakken is maar nog wat pijnlijke plekjes oplevert, kun je met een hetelucht pistool de schoen ter plekke verwarmen (niet te lang op 1 plek blijven braden!) en handmatig vervormen.

    Ik heb zelf ook een paar gebruikte en een paar nieuwe Golds. Allebei in de oven geweest en ik voel het verschil niet hoor!
  16. Flurie

    Flurie New Member

    Zelf ben ik ook bezig geweest met het verplaatsen van mijn rechter ijzer. In het begin van het seizoen stond ie niet helemaal lekker, maar ik reed het ene pr na het andere, dus heb het zo laten staan. Toen ik mijn eerste piek had gehad ben ik ook mijn ijzer gaan verstellen, Daarbij is het wel belangrijk dat je niet blijft verstellen maar ook leert te wennen aan het verschil. Het zal niet altijd meteen lekker aanvoelen. Dus als je gaat sleutelen, neem de tijd om te wennen en laat het gerust een keer een week of twee zo staan (mede afhankelijk van het aantal trainingen in de week).
  17. Tim Hoornweg

    Tim Hoornweg New Member

    Volgens mij klopt het niet helemaal wat je zegt, je hebt he nu over de 'Nagano Gold'. Die zijn vervormbaar. Ik heb de Nagano Allround (zie plaatje op de link). Deze kan ik niet naar mijn voet vormen maar ik wil toch eigenlijk gewoon nieuwe schoenen die zich naar mijn voet zetten. Ik heb nu wat veranderd aan de stand van mijn ijzer en dat ga ik morgen uitproberen.
    http://www.viking.nl/uploads/img/t_naganovikingallround.jpg
  18. Tim Hoornweg

    Tim Hoornweg New Member

    Sorry, wat ik net schreef was alleen een reactie op ijsmonster. Voor Flurie: ik probeer er al een heel seizoen aan te wennen maar dat lukt niet echt. Ik heb mijn ijzer nu anders gezet en ik neem morgen mijn sleutel gewoon mee naar de ijsbaan, dan kan ik een beetje gaan zoeken.
  19. Flurie

    Flurie New Member

    Als tip: eerste half uur sleutelen, daarna gewoon rijden. Misschien beter om 1 schaats per keer te doen. Ze beïnvloeden elkaar ook namelijk.
  20. Tim Hoornweg

    Tim Hoornweg New Member

    Ik heb mijn schaats versteld en het ging meteen een stuk beter vanochtend :D . Omdat ik nu rechter op mijn schaats sta kan ik ook beter mijn gewicht overbrengen. Het is nog niet helemaal perfect maar ik moet er ook nog aan wennen denk ik en het voelt nu lekker dus ik ga niet meteen weer sleutelen. Ik denk dat mijn ijzer helemaal niet goed stond, want ik merk nu ook dat ik met rechts een beter afzet heb in de bocht de bocht dan eerst :) Bedankt voor de tips

Deel Deze Pagina