oefeningen voor kinderen om recht op de schaats te staan

Discussie in 'Techniek & training' gestart door jokos, 24 okt 2009.

  1. jokos

    jokos New Member

    Hallo allemaal,
    Sinds kort ben ik vrijwilliger bij het jeugd-schaatsen en het valt mij op dat sommige kinderen erg scheef (naar binnen)op hun schaatsen staan. Ik ben benieuwd of er oefeningen zijn om de kinderen wat sneller recht op de schaats te krijgen. Wanneer ik op de baan achter iemand schaats, probeer ik hem/haar te motiveren om de schaats recht te houden. Sommige gaan direct rechter staan zolang ze eraan denken maar bij anderen lijkt het net of ze het niet KUNNEN. Heeft hier iemand tips of oefeningen om dit voor elkaar te krijgen.
  2. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Oefening: zo lang mogelijk op één been blijven staan.

    Oefening: je schaatsen om en om een S-vorm laten schaatsen, terwijl je op je andere been staat (dus NIET leunen op je afzettende been!). Die S-vorm bereik je door de afzettende schaats eerst op de buitenkant te zetten, weg laten lopen, en daarna weer op de binnenkant terug laten komen.
    Zo wen je aan de binnen en buitenkant van het ijzer.
  3. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Het is lekker veilig om te proneren op schaatsen, als je echt perfect kaarsrecht op je ijzers staat glijd je weg. Je ijzers gaan dan glibberen en driften. Zodra iemand dat voelt worden de schaatsen meteen naar binnen gezet, terug in safe-modus...
    Naast bovengenoemde kan materiaal (te grote of slappe schoenen, etc), positionering onderstel, anatomie (x-benen) en lichaamshouding een oorzaak zijn. Niet onbelangrijk om daar naar te kijken.

    Ik laat mensen wel eens gewoon op de buitenkant van hun schaatsen staan; probeer op deze wijze maar eens wat te glijden. Vaak valt ze dat ontzettend mee. De meesten gaan vanzelf een beetje aan het glijden en leren zo de begrenzingen van hun materiaal kennen. Een enkeling blijft het moeilijk vinden, ik probeer dan de oorzaak te achterhalen.

    Ik laat mensen ook wel eens opletten of hun schaatspunt telkens ongeveer onder hun navel te voorschijn komt. De meesten rijden tussen hun schaatsen in (veiligheid).

    Had ooit een ervaring bij een schaatsschool in centraal NL bij: een jeugdgroep waarvan 1 rijder met de binnenkant van haar schoenen het ijs geregeld raakte. Zij werd bij mij gedumpt; de instructeur had haar oefeningen gegeven voor enkelversterking maar had niet de indruk dat ze er iets mee deed omdat er nog steeds geen verbetering was. Liet hij ook duidelijk merken. Ik kwam van haar te weten dat ze altijd op combinoren had gereden maar van die schaatsschool 'normale' noren had moeten :shock: aanschaffen. Gevolg: vreselijk zere voeten die in haar enkels sneden, de lol in het schaatsen was eraf, klant kwijt en weer een schaatser minder.
    Heb haar aangeraden weer een stel combinoren te regelen, andere docent te vragen of andere schaatsschool om er weer lol in te krijgen. De instructeur in kwestie had overigens een paar comfortabele Gold 2005's aan zijn voeten hangen...
  4. Tuttifrutti

    Tuttifrutti Well-Known Member

    *kinderen laten 'lopen' als pinguins
    *kinderen vaart laten maken en dan glijden op 2 benen en dan uitleggen dat ze er goed op moeten leggen om recht op de schaatsen te staan
    *tweetallen maken en het ene kind het andere kind laten duwen en het geduwde kind moet dan goed op de voeten letten

    en zoals al gezegd hier is materiaal ook wel heel belangrijk. Op slechte schaatsen met te weinig steun is het gewoon erg lastig
  5. jokos

    jokos New Member

    De kinderen schaatsen bijna allemaal op viking combinoren, Die met veters en 1 'skate-binding' die een nylon band over de voet aantrekt met een rode sluiting. Lijkt mij als leek een goede schaats om de beginselen van het schaatsen onder de knie te krijgen. Ben zeer benieuwd naar de uitwerking van de bovenstaande oefeningen. Ga het allemaal proberen volgende week. Bedankt!!
  6. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Hmz, combinoren, dan ligt het niet aan de enkels maar gewoon aan de techniek vermoed ik.

    Een mooie oefening vind ik (en zo heb ik het vroeger goed geleerd) is het vaart maken en dan uitglijden op één been, het andere been een beetje optrekken. Je kunt er wedstrijdjes van maken wie het verste kan glijden, je kunt alleen goed ver glijden door recht op de schaats te staan. Zo motiveer je ze wel denk ik.

    Verder is het ook belangrijk dat ze de schaatsen goed aan hebben. Zelfs combinoren zitten niet goed als de veters te los zitten. Als het jonge kinderen zijn, vraag de ouders hierop te letten.
  7. Lammert

    Lammert Member

    De schaatsleraar van mijn zoon geeft als huiswerk mee: op één voet balanceren en 'm dan bewegen zodat je van de buitenkant op de binnenkant komt te staan. Valt nog niks mee, zo heb ik zelf al gemerkt. ;-)

    Overigens zie ik wel dat materiaal veel uitmaakt. Voor vriendje van mijn zoon voor het eerst lage noren gehuurd om te kijken of ie daar al aan toe is, maar op de baan hebben ze dan alleen die Viking juniors die zodanig slap zijn dat hij vreselijk gaat proneren. Kinderen moeten toch wel enorme bikkels zijn en echt lol in schaatsen hebben als ze het daarop willen volhouden. Mijn zoon rijdt zelf op Maple blizzards met een kuip en dat biedt zoveel meer ondersteuning. Hij gaat er eigenlijk net zo makkelijk op over de baan als vorig seizoen op z'n combi's.
  8. jokos

    jokos New Member

    Vorige keer heb ik per abuis de verkeerde schaatsen beschreven. :oops: . De kinderen schaatsen voornamelijk op Viking Unlimited! deze zijn beduidend lager dan de combinoor. Ik heb trouwens thuis zelf even geoefend met het balaceren op 1 been en ik denk dat ik de kinderen ook maar 'huiswerk' ga geven. :lol: Wanneer iemand nog meer tips heeft hou ik me aanbevolen, maar ik ben al zeer tevreden met alle reacties.Heel veel dank!
    Kan het niet afwachten tot het weer vrijdag is :D
  9. vlasje79

    vlasje79 Member

    De schoen / materiaal doet inderdaad wel heel veel ja. Zie soms kinderen met een schaats die een maat te groot is. Op de groei gekocht zegmaar. Tja, daar kun je dan natuurlijk nooit fatsoenlijk op staan he. Ook die dubbele paar wollen kousen helpen niet. Weet dus niet hoe dat zit bij die kids?
  10. kwakie

    kwakie New Member

    Mogelijke oorzaken van scheefstand/doorgezakte enkels op het ijs:
    De scheefstand op de schaats, of wel doorgezakte enkels, kan een aantal oorzaken hebben. De twee belangrijkste oorzaken van scheefstand of doorgezakte enkels zijn:
     Zwakke enkels, slappe gewrichtsbanden.
     Te ruime of slappe schaatsschoen.

    Zwakke enkels:
    Zwakke enkels train je juist door te schaatsen, waardoor ze steeds sterker worden. Het moeilijkste is dit begrip ‘zwakke enkels’ goed te definiëren. Jonge kinderen hebben meestal zwakke enkels, immers bijna alle gewrichtsbanden van jonge kinderen zijn nog los en soepel. Door op lage schaatsen te beginnen (Easygliders of Viking junior) worden de enkels juist getraind zonder ze al teveel te belasten. In combinoren worden de enkels nauwelijks belast dus ook niet getraind. Discussiëren over sterke of zwakke enkels is heel moeilijk omdat er veel begripsverwarring is. Omdat het enkelgewricht een complex geheel is van spieren, botten en gewrichtsbanden is, is slechts door een specialist vast te stellen of een kind al dan niet te soepele/zwakke/hypermobiele gewrichten heeft. Hypermobiele gewrichten komen slechts voor bij 5-7% van de Nederlandse bevolking, echter bij jonge kinderen is dit in verhouding iets meer, namelijk bij één op de 5. Met het bereiken van de puberteit, worden gewrichten en banden minder soepel en zal de hypermobiliteit bij veel kinderen uiteindelijk afnemen. Kwestie van geduld dus.

    Teveel ruimte in de schoen:
    Een ander en veel onderschat probleem is dat de meeste standaard schaatsschoenen en dus ook de Viking Junior een vrij vlakke voetplaat hebben en daardoor het hielbeen nog al veel ruimte heeft om te schuiven, waardoor het gewicht van de schaatser/het kind niet recht boven de buis komt te staan en dus daardoor ook scheefstand ontstaat, hoe strak je de veters ook vastbind. Een goed middel om de voet boven de buis te fixeren zijn "Power Anke Straps" die in de volksmond ook wel bandjes gemoemd worden.

    Waarom bandjes?
    Door te veel souplesse in de spieren en gewrichtsbanden en de wat slappe schaatsschoen van de Viking Junior, staan kinderen veelal met doorgezakte enkels naar binnen of buiten toe op de schaatsen, waarbij het naar binnenzakken het meest voorkomende is. In dit geval kunnen extra bandjes (de ankle powerstraps) om de schaatsen, van de hiel tot over de wreef, een (tussen)oplossing bieden om plezier in het schaatsen te houden zonder op de vermaledijde combinoren over te stappen.


    Samenvattend:
    De bandjes voorkomen letterlijk dat je voet in je schoen schuift voorwaarts of zijwaarts (LZP naar binnen of buiten over de buis) zonder dat je de veters strak hoeft te strikken en de doorbloeding van je voet in het geding komt (koude dode voeten).
    Het heeft het afgelopen seizoen bij meerdere kinderen geholpen met ongeveer de zelfde kenmerken (geen standaardvoeten: breed voor en achter een smal hielbeen en enkelgewricht). Door de ankle powerstrap kon hij zijn hiel gecentreerd boven de buis te houden, zonder de veters van de schoen te vast aan te trekken (koude en dode voeten) en daardoor scheefstand voorkomen. De ankle powerstrap voorkomt dus niet scheefstand op zich, maar een van de voorwaarden waardoor scheefstand ontstaat wordt weggenomen. De powerstrap helpt niet tegen zwakke enkels, het geeft hooguit iets meer steun omdat het de schaatsschoen nauwer rond het enkelgewricht laat aansluiten. Door goed evenwicht en stabiliteit krijg je dan ook meer controle over het recht op de schaats staan.
    Bij sommige kinderen helpt superstrak veteren van de schoen waarschijnlijk ook maar ja: de noodzakelijke doorbloeding van de voet en de lage prijs voor 2 bandjes tussen €15,00 en €20,00 maken altijd de praktische mens in mij wakker. Liever een happy kind dat met veel plezier goed leert schaatsen.

    Klik hier voor het artikel op schaatsleswiki.nl http://www.schaatsleswiki.nl/uploads/2009/12/over-bandjes-en-zwakke-enkels-2.pdf

Deel Deze Pagina