NK ploegenachtervolging in het leven geroepen

Discussie in 'Lange baan' gestart door Marcel Vos, 7 jul 2023.

  1. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    fransvanbakel vindt dit leuk.
  2. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ja, maar niet handig om dat aan het eind van het kwalificatietoernooi voor de wereldbekers te doen. Dan zullen de toppers niet meer aan de start komen. Maar goed, het is een begin.

    De puzzel mbt het NK allround/sprint is opgelost door dit te plannen een week na het WK afstanden en 2 weken voor het WK allround/sprint. Ook hier de vraag of de toppers aan de start zullen komen...
  3. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Beter dan aan het begin, dan doet helemaal niemand mee.
  4. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Die introductie van het NK Ploegenachtervolging is wel mooie gespreksstof voor op het forum zo midden in de zomer denk ik. Bij mij roept het in ieder geval al allerlei gedachten en vragen op.

    Op de eerste plaats is het goed dat dit NK wordt toegevoegd denk ik. Ik verwacht niet dat het de meest competitieve wedstrijden gaan worden. Echt spannende strijd verwacht ik op de eerste plaats niet, maar ik laat me graag verrassen. De meerwaarde zit hem er vooral in dat er een extra wedstrijd is voor de ploegenachtervolging. In mijn ogen is de ploegenachtervolging (samen met de team sprint eventueel) namelijk het onderdeel waarbij wedstrijdritme het belangrijkst is. Het ironische is juist dat het dan weer het onderdeel is dat Nederlanders het minst rijden gedurende een seizoen. Het is niet uitzonderlijk dat een schaatser aan de vooravond het WK Afstanden al acht 1500 meters achter de kiezen heeft in het betreffende seizoen, tegenover slechts één ploegenachterrvolging. Er wordt regelmatig gesproken over wedstrijdritme. Ik denk dat het belang van wedstrijdritme op individuele onderdelen niet overschat moet worden. Nils van der Poel begon zijn seizoen 2021/2022 met een wereldbeker op de 5000 meter, zonder voorafgaand aan die wedstrijd ook maar één trainingsrit te rijden. Die WB won hij meteen en ook met een bovengemiddeld verschil richting de nummer 2 als je het vergelijkt met de 5000 meters die volgden. Een ploegenachtervolging bevat elementen die naar mijn mening specifieke wedstrijdoefening vereisen. Bijvoorbeeld het duwen. We zien met enige regelmaat een valpartij op de ploegenachtervolging. Als iemand vermoeid raakt, daardoor minder in balans is en dan een duw krijgt op uitgetrapt eis in de veel bereden binnenbochten, dan ligt een valpartij echt op de loer. Dus dat is typisch iets waar een achtervolgingstrein mee om moet gaan. Hoe duw je op een constante en efficiënte manier, hoe wissel je efficiënt (of wissel je juist niet). Allemaal dingen die heel lastig zijn zodra je ze op wedstrijdsnelheid moet uitvoeren. Vanuit dat oogpunt dus goed dat er met het NK ploegenachtervolging een gelegenheid wordt gegeven om eens een extra rit mee te pakken.

    De positie op de kalender is ook voer voor discussie. Het weekend van het WCKT is nu het drukste weekend geworden van het hele schaatsseizoen (voor zover het dat nog niet was). Alle onderdelen behalve de team sprint zijn er nu in Thialf. Het WK Afstanden heeft die Team Sprint wel, maar dat is over 4 dagen in plaats van drie. Daarnaast ligt het probleem ook niet zozeer aan de sprintzijde, maar bij de middenafstandsrijders, allrounders en stayers. De mass-start voor de vrouwen is verplaatst naar vrijdag en de mass-start voor de mannen is verplaatst naar zaterdag. Even ervan uitgaande dat het programma van de individuele afstanden niet wijzigt dan wordt het dit:

    Vrijdag
    5000 meter mannen
    1e 500 meter mannen
    1500 meter vrouwen
    2e 500 meter mannen
    Mass-start vrouwen

    Zaterdag
    3000 meter vrouwen
    1e 500 meter vrouwen
    1500 meter mannen
    2e 500 meter vrouwen
    Mass-start mannen

    Zondag
    10.000 meter mannen
    5000 meter vrouwen
    1000 meter vrouwen
    1000 meter mannen
    Ploegenachtervolging vrouwen
    Ploegenachtervolging mannen

    Met de kanttekening dat er waarschijnlijk ook wel een marathoncup zal zijn op zaterdagavond, ook niet heel handig in combinatie met de mass-start. En op zondag is het niet heel lekker om een ploegenachtervolging te rijden met een 10.000 meter of 5000 meter al in de benen. Aangezien er kwalificatie voor de wereldbeker hangt aan de individuele afstanden, vrees ik een beetje voor het deelnemersveld op de ploegenachtervolging. Wellicht kan er reglementair iets worden verzonnen om rijders vrij te spelen voor de ploegenachtervolging. Bijvoorbeeld dat Roest indien hij zich in de top 5 rijdt op de 1500 meter en 5000 meter een aanwijsplaats krijgt voor de 10.000 meter op basis van vormbehoud. Dat moet je natuurlijk wel in een algemeen geformuleerde regel gieten en dat is wel lastig.
    Sporttechnisch gezien was het denk ik beter geweest om het NK ploegenachtervolging te houden het weekend vóór het WCKT, dus tussen Holland Cup 1 en het WCKT in. Dat weekend zijn er even geen grote belangen, maar zie je wel dat veel rijders één trainingsritje meepakken in de aanloop naar het WCKT. Misschien zouden best veel rijders bereid zijn dat ritje in te ruilen voor een NK ploegenachtervolging. Anderzijds snap ik de huidige positie ook wel. De NOS gaat voor een paar ritten ploegenachtervolging geen uitzending optuigen, dus door het te combineren met het WCKT kunnen wij er waarschijnlijk wel van genieten via een livestream.

    Dan nog de regels omtrent deelname. Daar wordt niet erg diep op ingegaan in het artikel op schaatsen.nl. Dit staat er: "Op het NK krijgen de vier commerciële teams (Reggeborgh, Jumbo-Visma, Zaanlander en IKO) een startbewijs. Ritsma mag als bondscoach één team aanwijzen en de rest van de tickets zijn te verkrijgen via een selectiewedstrijd." Op de eerste plaats vraag ik me af of ook buitenlandse rijders toegestaan zijn. Mag Bart Swings meedoen voor Team IKO? Bij een ander NK, het NK voor clubteams, mogen buitenlandse rijders van Nederlandse clubs meedoen, maar ik weet niet hoe het hier zit. Mag een team ook meerdere ploegen inschrijven? Team Zaanlander heeft zes dames, in theorie dus twee ploegen van drie. Gaat waarschijnlijk niet gebeuren, maar zouden zij twee ploegen mogen inschrijven? Of moet de tweede ploeg dan de selectiewedstrijd rijden? Of mag het überhaupt niet? De vier genoemde ploegen (Reggeborgh, Jumbo-Visma, Zaanlander en IKO) zijn de ploegen die een A-licentie hebben bij de KNSB. Bij mijn weten vallen rijders uit developmentteams en marathonteams daar niet onder. Dat zou dus betekenen dat Team Reggeborgh hun marathonrijder Bart Hoolfwerf niet mag opstellen in combinatie met Bosker en Roest en Jumbo-Visma geen formatie met De Jong, Anema en Hoogendoorn (JV development) kan neerzetten, om maar wat opties te noemen. Of wordt het reglementair nog opgelost met een constructie waardoor het wel zou kunnen? En hoe zit het daarbuiten voor wat betreft de selectiewedstrijd? Wat voor teams mogen daar mee doen? Marathonteams, KTT's? En mogen die ook mixen met elkaar op allerlei mogelijke manieren?

    Genoeg dingen waar ik benieuwd naar ben dus. Het zal wel duidelijker worden zodra november nadert.
    Marcel Vos vindt dit leuk.
  5. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Goeie post, maar hier ben ik niet helemaal mee eens. Nils van der Poel reed misschien geen echte 5000 meter voor de eerste wereldbeker, maar hij reed wel regelmatig 12 ronden lang op wedstrijdsnelheid. Hetzelfde kun je prima doen in een ploegenachtervolgingstraining. Ga gewoon de lengte van een TP in de training rijden op wedstrijdsnelheid en die vermoeidheid is hetzelfde als bij een echte wedstrijd.

    Dit NK is goed omdat het het rijden van een volledige TP aanmoedigt, niet omdat het anders onmogelijk is.
  6. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Van der Poel reed nooit 12 ronden op wedstrijdsnelheid, maar steeds 3x4 ronden met een ruime minuut rust ertussen. En dat deed hij dan 2x. Iets dat natuurlijk alleen kan dankzij die rust tussendoor. Een echte wedstrijd heeft hij in training in die weken nooit nagebootst volgens zijn document.

    Natuurlijk is het rijden van een TP in training in theorie mogelijk. De praktijk leert echter dat het zeer lastig is. Volgens mij worden bij die trainingssessies nooit wedstrijden nagebootst, omdat de coaches van de commerciële teams dat niet willen.
  7. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Zoals in eerdere topics aangegeven ben ik groot voorstander van dit idee. Ik denk daarnaast dat het op den duur ook qua sponsorexposure een heel leuk onderdeel gaat worden. Een keertje écht strijd tussen de commerciële ploegen als collectief, in plaats van individuele sporters in een sponsorpak. Zal tijd nodig hebben om uit te groeien tot een volwaardig NK-onderdeel, maar dat komt wel. Zeker als je ook de marathon, development én talententeams redelijke kansen geeft om zich te selecteren (en het liefst die categorieën laten rijden in samenstellingen naar eigen keuze om zo sterk mogelijke teams te formeren -> dus ook met rijders van andere ploegen).

    In de huidige planning komt het onderdeel wel heel ongelegen. De rijders die zich inzetten voor de TP zijn toch al met name de multi-gedisciplineerde atleten en die krijgen zo wel een onhandig zwaar programma in het eerste serieuze wedstrijdweekend van het jaar. Schouten en Groenewoud komen bijvoorbeeld al snel aan 5 onderdelen in drie dagen. Groenewoud heeft WC-kwalificatiekansen op 6 afstanden. Voor haar kan het helemaal een onhandig toernooi worden, nu zij op zowel de 5km, de 1000m als de TP (allen op één dag) uit de voeten kan. Dat geldt in iets mindere mate ook voor ARdJ, al zal zij mogelijk de 5km bij voorbaat al skippen.

    Daarnaast een klein nadeel voor mij als toeschouwer: ik ga altijd standaard op de zondag naar Thialf. Heerlijk vol en gevarieerd dagje met de langste afstanden, de 1000 meters en tenslotte de Mass Starts. Wel een tikkeltje jammer dat dit nu op de schop gaat.
  8. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    De planning van dat NK ploegenachtervolging is niet handig, en dat maakt het bij voorbaat al een grote vraag of de eersterangs achtervolgingsrijders gaan meedoen.

    Als er nog aparte NKs sprint en allround waren geweest, had het NK ploegenachtervolging prima in het bijprogramma van het sprinttoernooi gepast.

Deel Deze Pagina