Nieuwe bijzondere uitvinding: titanium schaatsblad

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Mark TT, 20 nov 2004.

?

Gaat dit concept een revolutie voor het schaatsen betekenen zoals destijds de klapschaats?

  1. ja

    0 stem(men)
    0,0%
  2. nee

    0 stem(men)
    0,0%
  3. ik twijfel hieraan

    0 stem(men)
    0,0%
  4. ik durf hier niets over te zeggen

    0 stem(men)
    0,0%
  1. Herik

    Herik New Member

    Dat het glij-ijzer harder is vind ik prima. Dat de glij weerstand minder is vind ik nog beter. Dat de buis stijver is is volgens mij niet nodig. Er zijn idd mensen die beweren dat een wat minder stijve buis prettiger is (ik hoor daar ook bij). Dat een stijve buis minder verlies geeft is in principe waar maar deze verliezen zijn niet in verhouding met de verliezen die optreden in het klap scharnier! In de tijd van de vaste schaatsen was stijfheid belangrijk omdat in het laatste stuk van de afzet veel druk op de voorkant van het ijzer werd geplaatst. Er trad dan een groot moment op bij de voorste pot. Dat was ook de tijd dat Raps groot werd met de super stijve Flyer buis dat gefreesd was uit 1 stuk aluminium (met ingelijmd PM ijzer).
    Met een klap schaats is er echter niet meer z'n groot moment bij het scharnier. Het moment dat de buis te verwerken krijgt is net zo groot als het maximale moment dat het scharnier aankan. Dit zal wel niet zo heel groot zijn want met de hand kun je een Viking al naast het potje krijgen. Deze buiging komt niet uit de buis maar van het scharnier.
    Tegenwoordig worden de stuureigenschappen van de ijzers veel belangrijker gevonden. De Mogemas en Maples zijn niet voor niets zo populair ten koste van Raps. Een manier om ze beter te laten sturen is om ze te buigen. Dat is prettig in de bocht maar minder op het rechte stuk. Je hoopt maar dat je netto sneller gaat.
    Een nieuwe manier is om de buizen zó te maken dat ze onder de belasting van de bocht wel buigen op een manier dat je er voordeel bj hebt en dat ze op het rechte stuk niet zo erg buigen of op een manier dat je er geen last van hebt. Mogema doet daar er zijn best in.
    De gasten die dat titaan gaan lassen zullen heus we erg positief zijn over de mogelijkheden maar thermische spanningen blijven er altijd. Ik heb er niet zo'n verstand van maar ik ben sceptisch. (Eigenlijk heb ik helemaal geen verstand van lassen en dat zal dan ook wel de reden zijn dat ik nog nooit iets helemaal recht aan elkaar heb kunnen bakken.)

    dus:
    Een hard, glad en licht metaal is vast wel beter maar stijfheid heeft tegenwoordig niks meer met energieverlies te maken maar alles met stuureigenschappen.

    Dit alles was IMHO!
  2. allard

    allard Active Member

    Hoe gaat het nu met de ontwikkeling van deze schaats?Ik ben namelijk erg nieuwsgierig naar de resultaten.
    De sites zouden in januari online zijn, maar dat zijn ze nog steeds niet.
  3. Helmud

    Helmud New Member

    Re: Watersnijden

    Komt dat filmpje nog??? Ik ben net zoals Allard ook wel erg benieuwd naar de laatste testen en nieuwe kennis die je hebt opgedaan de laatste tijd. Laat je het nog eens weten?
  4. Xenon

    Xenon New Member

    Dit is geen fabeltje, het is een feit. Maar dat wil nog niet zeggen dat het nadelig is. Gewoon eventjes rekening mee houden met het ronden van je schaats.
  5. Helmud

    Helmud New Member

    Ik had Mark TT maar ff een mailtje gestuurd, dit kreeg ik terug:


    Hoi Mark,
    Ik ken je van je berichten op het schaatsforum, over die titanium blades. Hoe staat het er tegenwoordig mee, en boeken jullie nog vorderingen? Kortom ik ben erg benieuwd naar de resultaten, laat je nog eens wat van je horen?
    Groeten,
    Helmud

    Hoi Helmud,
    Titaan schaats project heeft even plaats moeten maken voor een ander project wat tussendoor kwam. Medio oktober ga ik er mee verder (model laten buigen en lassen).
    Tot dan, geen nieuws....
    Groeten, Mark




    Hij vindt schaatsen dus niet meer zo belangrijk nu het seizoen ten einde loopt, jammer, want zo zal het testen waarschijnlijk ook wel niet het volgend jaar kunnen gebeuren.
  6. Henk Jan

    Henk Jan New Member

    @ Xenon: En toch: als je je alu Maple in de vriezer legt en een dag later de rondingsmeter er langshaalt zul je geen verschil zien in vergelijking met een bij normale (+) temperatuur.
  7. allard

    allard Active Member

    Als het zo zit, mag ie alles wat ie tot nu toe gedaan heeft wel naar mij sturen, en dan ga ik er wel mee verder. Dan rijd ik volgend jaar m'n pr's op titanium. :lol:
  8. Tjark

    Tjark Active Member

    Das natuurlijk wel jammer pas in oktober weer verder. 't was mooi geweest als hij nu al een paar setjes klaar had liggen zodat de toppers ze nu aan het einde van het seizoen hadden kunnen testen. Als ze dan bevallen konden ze er hun voordeel mee doen in het aankomende olympische jaar. Want welke topper gaat nou _in_ het olympische jaar nog overstappen?

    Maar ik ben wel benieuwd naar de ontwikkelingen.

Deel Deze Pagina