Linkerbeen in de bocht

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Arno, 17 jan 2006.

  1. Arno

    Arno New Member

    Ik heb twee keer in de week een uur les van verschillende trainers. In de bochten "til" ik mijn rechterschaats teveel over de linkerschaats. Ik zie ook dat er meer dan bij anderen krasjes zitten op mijn linkerschaats. Een van de trainers noemt het overigens een "Cindy Klaassen bocht", die schijnt dat ook te doen.

    Van de ene trainer kreeg ik nu de aanwijzing om mijn linkerbeen in de bocht wat meer naar de buitenkant van de bocht te zetten. Dat werkte wel, moet ik zeggen
    Van de andere trainer kreeg ik een andere aanwijzing voor hetzelfde probleem. Volgens hem moet ik mijn linkerbeen juist meer naar binnen en naar voren zetten (een "klauwende" stap maken met links). Dat werkte óók. Wat nu?
    De tweede manier kost wel meer kracht en is misschien meer iets voor de korte afstanden.
  2. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Als je je rechterschaats over je linkerschaats heen zet bouw je juist extra druk op je linkerschaats op (je voorkomt dat je te vroeg op je rechterschaats gaat staan waarmee je energie verspilt).
    Dat lijkt me niet iets om direct te veranderen, tenzij het je echt problemen oplevert.

    Ik snap alleen het tweede deel van je posting niet helemaal...
  3. rovar

    rovar New Member

    Ik denk dat jouw probleem is dat je niet of niet genoeg 'in de bocht hangt'. Zoals Henk Gemser op T.V. wel eens zegt: "je moet in de bocht smal schaatsen".

    Je moet eerst zorgen dat je goed in de bocht hangt. Dat wil zeggen, zonder vertikale of horizontale rotatie van je boven en onderlichaam in de bocht 'hangen', zodat je linkerheup meer naar binnen helt dan de buitenkant van je linkerschaats. Dit is een ervaring die je moet proberen te voelen en dan heb je het te pakken.

    Wat je dan moet doen is je klein maken en je afzetten net zoals je dat op het rechte stuk doet.

    Bij het overstappen mag de rechterschaats maar enkele centimeters van de grond komen. Je zet je af met je rechterschaats, 'trapt' je linkerschaats naar voren en zet hem recht neer zonder te krassen, en als je vervolgens het volle gewicht op je linkerschaats hebt, zet je je links af en zet je je rechterschaats ruim voor de linker. Je zet je rechterschaats dus voor je linker, niet erover heen. Dat is bij jou denk ik de reden dat je krassen op je schaats hebt, en waarschijnlijk heb je de buitenkant van je linkerschoen dan ook nog geschaafd omdat je niet genoeg in de bocht hangt door de rotatie tussen je boven en onderlichaam.

    Probeer dit eens, er gaat echt een wereld voor je open. Je hebt dan een betere controle in de bocht, kunt veel hogere snelheden aan, en kunt dan zelfs in de bocht versnellen omdat je optimaal gebruik maakt van de centrifugaalgracht.

    Succes.
  4. umpire

    umpire Member

    Probeer je rechterbeen een beetje voor je andere langs te tillen ipv er helemaal over heen. Dat zei de trainer tegen mij, werkt wel.....
  5. doddeltje

    doddeltje Member

    wat voor mij helpt is de punt van je rechterschaats naar beneden houden als je je been overzet, dan blijf je automatisch laag. Ik hou dus gewoon mijn voet min of meer gestrekt na de afzet
  6. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Ga ik er lekker tegenin :D

    Wil je goed druk opbouwen met je linkerbeen zal je rechterbeen in de lucht moeten hangen (daar kan je dan geen gewicht op zetten).
    Maar goed, da's oud nieuws.
    Inderdaad afzet met je hak, je klapsysteem hoeft eigenlijk nauwelijks open.
    Verder, als je met links hebt afgezet, zet je linkerbeen dan actief in, dat wil zeggen druk je knie naar voren voordat je hem inzet. Let in je afzet op dat je schaats afgezet wordt en voorkom dat je jezelf omhoog drukt.
  7. rovar

    rovar New Member

    Het vorige antwoord verwart me. Ik heb geleerd met de bal van je voet af te zetten, ook in de bocht. De klapschaats hebben ze volgens mij uitgevonden om vooral in de bocht je enkel beter te kunnen strekken zodat je met nog meer kracht af kunt zetten zonder je achillespees over te belasten en zonder met de punt in het ijs te komen, wat de boel juist af zou remmen. Dus het klapmechanisme zou m.i. juist in de bocht goed zijn werk moeten doen, zonder het mechanisme te overstrekken natuurlijk.
  8. pad

    pad New Member

    goed geleerd dan! verder is het helemaal niet slecht als je je rechter schaats over je linker heen terughaalt! je moet hem alleen niet te ver naar binnen zetten in de bocht (dus niet te ver er overheen halen), het is eigenlijk net zo als je met het inzetten van je linkerschaats moet doen: de ene voet zo dicht mogelijk bij de andere houden, daardoor blijf je in de bocht hangen en houdt je druk. daarna moet je idd met de bal van je voet afzetten, en niet met je hak, dat is een goede oefening om je afzet zijwaarts te houden, maar om echt snelheid te maken, werkt het niet optimaal en je kunt net zo goed weer op vaste schaatsen gaan rijden.
  9. Anonymous

    Anonymous Guest

    Je moet hem eroverheen tillen! Ga je hem ervoor langs schuiven dan verplaats je je lichaamszwaartepunt waardoor je instabiel wordt! Dat is mijn optiek hoor! Ik zou het zo houden!
  10. hoihoihoi

    hoihoihoi New Member

    Waarom stap jij over? Dat doe ik zelf ook niet... is veel beter hoor. Neej hoor maar ff serieus. Je moet ff heel langzaam een lange bocht maken. Probeer maar een heel stuk in de bocht op je linker voet terwijl je overstapt te leunen. Oftewel stap maar eens een paar rondjes heel langzaam over.
  11. Anonymous

    Anonymous Guest

    Als je al goed een bocht kan doorversnellen zijn dat soort beginnersoefeningen niet nodig hoor!
  12. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Hoezo niet?? Soms is het heel goed om weer even de basis opnieuw te oefenen. Even handjes voor en zijwaarts afzetten en over het ijs terug laten lopen is heel goed om weer even precies het terugstuurpunt te voelen.
  13. Anonymous

    Anonymous Guest

    Ja en dan zoveel erbij nadenken dat je het op topsnelheid niet meer goed kan uitvoeren...
  14. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Het uit ten treure blijven herhalen van basisoefeningen zorgt er juist voor dat je die als je op topsmelheid zit of gans verrot zit ze ook nog goed tot redelijk uitvoert.
    Ik herhaal ook nog wekelijks basisoefeningen tijdens de techniek trainingen die ik heb.


    Krizz
  15. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Bijna goed... Als je de basisdingen veel oefent gaan ze als het ware "in je spieren" zitten. Je hoeft er dan juist helemaal niet meer over na te denken, al weet ik niet hoe dat zit als er veel bier in je lijf huist.... :p
  16. Anonymous

    Anonymous Guest

    Ja maar als je weet hoe het werkt dan zou je ook moeten weten dat de streksnelheid ook een rol speelt en als je het langzaam gaat oefenen 'vergeet' je dit belangrijke element dat door de komst van de klapschaats nog belangrijker is geworden, Willie Wortel!
  17. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Maar wat heb je aan streksnelheid als je afzet nergens goed zit?

    Maar goed, kennelijk heb jij dé perfecte techniek uitgevonden en is discussie zinloos...
  18. Anonymous

    Anonymous Guest

    Matig om zo af te haken maar ik wil alleen maar zeggen dat je niet alles zo zwart wit kan zien...

Deel Deze Pagina