ISU Congres 2024

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 30 apr 2024.

  1. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ja, daar is hij dan: de agenda voor het ISU Congres dat van 10 juni tot 14 juni in Las Vegas gehouden zal worden. Volgens de statuten moest die op 30 april openbaar worden en dat is gelukt.

    In die agenda de voorstellen waar de leden van de ISU zich over kunnen buigen om het schaatsen beter te maken. Dat zijn er 297, maar slechts een paar zijn interessant voor de lange baan.
    Belangrijkste is om de gemengde estafette een volwaardig onderdeel te laten worden. Vanaf 2027 onderdeel van het WK, en erkenning van wereldrecords. Waarschijnlijk als opmaat naar kandidaat-onderdeel voor de Olympische Spelen van 2030.
    Tweede is om gele kaarten te gaan uitdelen bij onregelmatigheden, en dat zal dan vooral gelden bij de massastart. Bij eerste lezing is het mij niet duidelijk of er ook sprake is van rode kaarten (in de definitie wel), maar er staat dat een DQ al volgt bij een gele kaart.
    Verder nog wat klein grut of verduidelijking (bijv. bij het op 1 ronde zetten bij een massastart).
    Deze voorstellen kwamen van de Technische Commissie van de ISU zelf en krijgen daarom vaak het voordeel van de congresleden.

    Maar landen kunnen ook zelf voorstellen aandragen. Bij de langebaan is er 1 land dat daar gebruik van heeft gemaakt. Bij vorige congressen waren dat er beduidend meer. Dat zegt misschien wel iets over de interesse in de langebaan heden ten dage. Dat ene land is (*dus*) Nederland. Maar het komt wel met 3 voorstellen voor terug naar het verleden:
    - Weer elk jaar een WK allround en sprint
    - De 500 meter weer 2x rijden
    - Op het WK junioren bij de mannen weer de allroundcombinatie 500-1500-3000-5000 rijden
    Zelf voorstellen doen betekent ook dat Nederland zelf draagvlak moet gaan zoeken. Ben benieuwd of ze hiervoor voldoende medestanders hebben. Nederland heeft iemand in de TC zitten, maar blijkbaar is het niet gelukt om de hele TC achter deze voorstellen te krijgen en ze namens de TC in te dienen. Dat zegt al iets over de mogelijke steun. Een TC waar nog steeds een vacature voor is: er is een plekje voor een (ex-)atleet, maar dat is al 2 jaar niet gevuld. Wellicht daarom ook het voorstel om de plek voor coach of atleet ook op te kunnen vullen met een "expert".

    Kortom, geen spetterende vernieuwingsdrang. Wel wil de ISU de hele regelgeving tegen het licht houden en volgend jaar bij een buitengewoon congres volledig nieuwe statuten voorstellen: veel korter en minder gedetailleerd. Klinkt goed, maar het betekent wel dat er meer macht terecht komt bij de ISU om naar bevind van zaken te kunnen handelen.
     
  2. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Dus ze willen echt voor de mixed relay gaan. Het onderdeel zelf vind ik niet zo interessant, maar dat is niet zo belangrijk. Veel belangrijker is dat de manier waarop de winnaar bepaald wordt, en dat is op dit moment een complete shitshow. Het gaat op tijd, maar de heats worden verreden als shorttrack heats, and als je met tragere landen in de heat zit dan kun je er niets aan doen dat je tijd ook langzamer is.

    Ik ben benieuwd wat ze hier op gaan verzinnen. Als schaatsers elke weekend drie keer een mixed relay moeten rijden (voorrondes, halve finales, finale) dan gaat dat veel te veel ten koste van de andere afstanden en daar is ook eigenlijk geen ruimte voor in het programma.
     
  3. michiel0128

    michiel0128 Active Member

    Het IOC geilt op gemengde onderdelen. Zelf heb ik er niet zo veel mee. Maar het is wel de beste kans op een extra medailleomderdeel op de spelen.
     
  4. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ik zie nu ook het voorstel van de TC om bij het WK junioren het allround-onderdeel helemaal te schrappen. Opgegeven reden is dat het voor landen zo'n gedoe is om allround-schaatsers te selecteren ten koste van plekken op de afzonderlijke afstanden. De gruwel.
     
    Duif vindt dit leuk.
  5. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Moeten we een extra medaille onderdeel willen op de OS dan? Ik dacht dat het IOC uiteindelijk geen uitbreiding wilde van onderdelen, maar misschien ging dat enkel om het aantal sporten en niet om het aantal medaille onderdelen per sport.

    Enfin, ik zie het wel. An sich ben ik niet tegen een gemengd onderdeel als het goed uitgevoerd wordt. Tot nu toe vond ik het al meer potentie hebben dan de TS, hoewel de laatet in het stadion wel weer leuk is..
     
    Yuskov vindt dit leuk.
  6. Forza

    Forza Active Member

    Gemengde onderdelen zijn vaak wat potsierlijk, maar als het er komt dan hoop ik wel dat de limiet voor het aantal deelnemers per land wordt uitgebreid.
     
  7. proeme

    proeme Well-Known Member

    Dit. Ik vind het onderdeel wel echt mooi om te zien, juist met die heats. Maar het bepalen van de einduitslag is echt compleet idioot.
     
    Yuskov vindt dit leuk.
  8. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Door het format om de estafette te rijden met maar 1 man en 1 vrouw is uitbreiding helemaal niet nodig. Zeker 10 tot 15 landen kunnen met hun gekwalificeerde rijders een estafette-duo opstellen. Zoals meneer en mevrouw Thorup voor Denemarken. Of Kersten-Smeding voor Groot-Brittannie.
    Als Nederland een ploeg heeft met 8 mannen en 8 vrouwen kun je daar prima een koppeltje uit samenstellen. Nuis-Beune of Bosker-Wijfje lijkt me wel wat.
     
  9. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Nee dat moeten we niet willen. En zeker geen teamonderdeel. Door de beperking op het aantal deelnemers, is het aantal medailles dat per schaatser wordt uitgereikt eigenlijk al te groot. Dat wordt met nog een teamonderdeel er niet beter op.
     
  10. Forza

    Forza Active Member

    Dan krijg je (met name in Nederland) weer dat niemand wil rijden of ervoor wil trainen, en er weer gelegenheidsteams opgesteld worden i.p.v. de best mogelijke teams. Als de bond team onderdelen echt serieus neemt, dan moeten teams zich kunnen kwalificeren los van plaatsing op individuele onderdelen, zodat je de hoogste kwaliteit aan de start krijgt.
     
    proeme vindt dit leuk.
  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ik vind het onderdeel te klein om het tot een Olympisch onderdeel te maken. En dat zou dan waarschijnlijk ten koste van de team pursuit gaan. Niet doen dus.
     
  12. Kristian

    Kristian Active Member

    ISUs technical comittee wants to remove allround from the junior worlds. So maybe the long term development in 2030 is MGR in the Olympics instead of 10k men and 5k women? No WK or EK-allround on the calendar.
     
  13. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik zie de volgende problemen met de mixed gender relay:

    • Het is meer een sprint/middenafstands onderdeel, dus een lange afstand of allround vervangen door de relay maakt het ongebalanceerd.
    • Als je niets weghaalt wordt het programma overvol.
    • Het gaat of in meerdere heats gereden worden, of het moet zoals de TP en TS in paren tegenover elkaar.
      • Als je meerdere heats gaat rijden dan ga je de middenafstandsrijders echt overbelasten met een 500, 1000, 1500, TS, MGR, en evt nog een TP en MS.
      • Als je het in paren tegenover elkaar gaat doen (op tijd dus) dan wordt het weer een superkort onderdeel dat zo voorbij is.
     
  14. Kristian

    Kristian Active Member

    I think that the most important issue in Las Vegas is to reinstate annual allround-/sprint World Champs.

    Then, in the future, the calendar should be improved from there. A modified version of my previous model in short:

    Cut the season in two halves. WCKT1 at the start of the season. WC1 and 2 serve as EK- and 4CC personal qualification. WC3 serve as both EK and 4CC Championships as well as a normal World Cup Event. Thus instead of awarding World Cup "medals", WC3 awards regional championship medals. Results in the A groups rank before results in B. Each A group extended with the total number of 4th and 5th ranked skaters from each nation in the respective A-groups. Possibly max 3 skaters from each country count in the regional championships.
    WC 1-4 also count for the World Allround/sprint Championships held in early january. Personal spots (1500+3000W/5000M and 500+1000), in addition to granted national spots from the championship last year. (NK allround and sprint held around X-mas holidays to distribute one last WK- spot in each of the four categories. Others gained through WC1-4) WC4 also serve to conclude, and decide new total national quotas on each distance in the second half of the season, as well as national quotas in A in the first race on each distance during WC5. Then its time for WCKT2: Fight for spots to WC-Events 5-7. Those World Cup Events serve as personal qualification to the WSD-Champs in March. Qualification rules along lines presented earlier.
    No more EK allround and sprint. The model described used every season apart from Olympic years when the Allround- and sprint Worlds are moved to March, and you have a slightly different qualification system regarding the EK and the Olympics.

    Edited.
     
    Laatst bewerkt: 10 mei 2024
  15. Forza

    Forza Active Member

    Het idee om de WK allround en sprint in het midden van het seizoen te organiseren lijkt me prima. Kwalificatie daarvoor op basis van de wereldbeker lijkt me eerlijk gezegd niet helemaal eerlijk, omdat de wereldbeker is bedoeld voor afstandsspecialisten en niet voor allrounders. Quota per land op basis van de vorige uitslag is eenvoudig en duidelijk, en heeft volgens mij altijd best aardig gewerkt. De wereldbeker wordt mijn inziens ook niet aantrekkelijker voor de doorsnee kijker door toevoegen van complexe plaatsingsregels.
     
    VorstM, Duif en Kristian vinden dit leuk.
  16. Kristian

    Kristian Active Member

    Hm. Maybe all spots gained through last seasons World Championship, but distributed partly through WC1-4 and NK Allround and sprint? The concern could be that som prioritize away WC1-4 if they dont have to do it to make it to the WK allround/sprint and WK Afstanden? If you distribute only one spot in one of the four categories through NK, it will be risky to drop out from the World Cup. On the opposite, maximum two spots gained through WC1-4 seems appropiate since there cant be too many single distance specialist omitting the possibility to have skaters doing the combinations (1500+3000/5000 and 500+1000)
     
  17. Kristian

    Kristian Active Member

    This model is now rather: Cut the single distance season in two halves, with a "samalog lounge" in the middle. ;)

    Is it better to put more emphasis on the NK Allround and -sprint? I.e. to distribute all the tickets to the WK allround/sprint via that Event?
    The benefits from participating during WC1-4 will then be: EK and 4CC as described. In addition I have talked about top-3 (max one skater per nation) in the World Cup standings after WC4 getting the advantage of getting a granted spot in A during the first race on each distance when the season restarts in the second half. Beneficial when it comes to World Single Distance qualification. Then there is of course the World Cup itself. The series that needs strenghtening. On a non-personal level, the first half decides the national quotas in the second.
     
    Laatst bewerkt: 11 mei 2024 om 07:12
  18. Kristian

    Kristian Active Member

    "De wereldbeker wordt mijn inziens ook niet aantrekkelijker voor de doorsnee kijker door toevoegen van complexe plaatsingsregels"

    Exactly, but non complex rules definitively would.
     
    Laatst bewerkt: 15 mei 2024 om 09:25
  19. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Een simpel voorstel lijkt me de regel:
    "de snelste 4 schaatsers per WB die nog geen WK-plek hebben verdiend voor hun land, verdienen een WK-plek."
    Wel met een maximum van 3 per land.

    In onderstaand overzicht:
    - verdient een zwarte schaatser een WK-plek voor zijn land
    - heeft een roze schaatser al een WK-plek verdiend voor zijn land
    - overschrijdt een grijze schaatser het maximum per land

    WB1
    1.45,57 JPN-1 M. Yamada (1e)
    1.45,59 USA-1 Stolz (2e)
    1.45,59 CHN-1 Ning (3e)
    1.45,63 JPN-2 Ichinohe (4e)
    Tussenstand: 2 plekken voor JPN, 1 plek voor USA en CHN

    WB2
    1.44,80 NED-1 Nuis (1e)
    1.45,36 NED-2 Roest (2e)
    1.45,51 CHN Ning (3e) - Ning heeft al een quotumplek verdiend door zijn rit bij WB1 en verdient dus niet nog een plek voor China
    1.45,73 NOR-1 Eitrem (4e)
    1.45,91 GER-1 Dombek (5e)
    Tussenstand: 2 plekken voor JPN en NED, 1 plek voor USA, CHN, NOR en GER

    WB3
    1.44,67 USA Stolz (1e)
    1.45,34 NED Nuis (2e)

    1.45,74 JPN-3 K. Yamada (3e)
    1.45,78 NED Roest (4e)
    1.46,06 CHN Ning (5e)

    1.46,51 NOR-2 Engebråten (6e)
    1.46,57 NOR-3 Kongshaug (7e)

    1.46,57 NOR Johansson (8e) - Noorwegen kan niet meer dan 3 plaatsen verdienen en Johansson is de vierde Noor die zich op basis van zijn uitslag plaatst
    1.46,79 NED-3 Krol (9e)
    Tussenstand: 3 plekken voor JPN, NED en NOR, 1 plek voor USA, CHN en GER

    WB4

    1.46,41 NOR Kongshaug (1e)
    1.46,48 USA Stolz (2e)
    1.46,99 CHN Ning (3e)
    1.47,07 NED Roest (4e)

    1.47,19 NED Dijs (5e)
    1.47,19 BEL-1 Swings (6e)
    1.47,29 GER Dombek (7e)
    1.47,47 NOR Engebråten (8e)

    1.47,64 CAN-1 Howe (9e)
    1.47,67 JPN Tsuchiya (10e)
    1.47,82 JPN Ichinohe (B1)
    1.47,95 NOR Eitrem (11e)

    1.48,32 USA-2 Lehman (12e)
    1.48,47 JPN K. Yamada (13e)
    1.48,65 CAN-2 De Haître (B2)
    Tussenstand: 3 plekken voor JPN, NED en NOR, 2 plekken voor USA en CAN, 1 plek voor CHN, GER en BEL

    WB5

    1.40,87 USA Stolz (1e)
    1.41,78 CHN Ning (2e)

    1.42,77 NED Dijs (3e)
    1.42,83 CAN Howe (4e)
    1.43,24 JPN Ichinohe (5e)
    1.43,26 NOR Kongshaug (6e)

    1.43,48 ITA-1 Trentini (7e)
    1.43,53 NED Prins (B1)
    1.43,62 BEL Swings (8e)
    1.43,81 NOR Eitrem (9e)
    1.43,81 JPN K. Yamada (9e)

    1.43,90 KOR-1 Chung (B2)
    1.44,18 KOR-2 An (B3)

    1.44,25 GER Dombek (11e)
    1.44,30 CAN De Haître (12e)

    1.44,37 JPN Nonomura (13e)
    1.44,44 NED Roest (14e)
    1.44,50 CAN-3 Gélinas-Beaulieu
    Tussenstand: 3 plekken voor JPN, NED, NOR en CAN, 2 plekken voor USA en KOR, 1 plek voor CHN, GER, BEL en ITA

    WB6
    1.44,01 USA Stolz (1e)
    1.44,79 CHN Ning (2e)
    1.45,73 CAN Howe (3e)
    1.45,99 NOR Engebråten (4e)

    1.46,11 BEL-2 Vosté
    1.46,25 NED Dijs (5e)
    1.46,26 NED Krol (6e)
    1.46,59 NOR Johansson (7e)
    1.46,64 USA Lehman (8e)
    1.46,80 JPN Nonomura (9e)
    1.46,83 CAN Gélinas-Beaulieu (10e)
    1.47,02 GER Dombek (11e)

    1.47,02 ITA-2 Di Stefano (B2)
    1.47,13 NOR Lunde Pedersen (B3)
    1.47,16 GER-2 Klein (B4)
    1.47,21 JPN Ichinohe (12e)
    1.47,38 KOR Chung (13e)
    1.47,56 ITA Trentini (14e)

    1.47,63 GER-3 Emele (15e)

    Eindstand:
    3 plekken voor JPN, NED, NOR, CAN, GER
    2 plekken voor USA, KOR, BEL, ITA
    1 plek voor CHN

    Het leuke van dit systeem is dat er elke wereldbeker nieuws is omdat er vier nieuwe quota worden vergeven. Ook al haalt een land geen medaille, dan kan een sportsite toch koppen met "Canada verdient eerste twee WK-plekken op 1500 meter" of zo.
    Het beloont ook de wat mindere schaatsers die naar het WK toe pieken, want die kunnen bij de latere WB's makkelijk een plek verdienen omdat de meeste toppers al zijn geplaatst.

    De reservelijst kan trouwens wel op basis van het WB-klassement.

    In vergelijking met de daadwerkelijk verdeelde WK-plekken hebben Amerika en China een plek minder, en hebben Duitsland en België een plek extra. Dan hadden Klein en Swings gereden in plaats van McDermott (20e) en Sun (22e).

     
    fransvanbakel en Marcel Vos vinden dit leuk.
  20. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Het WK Afstanden wordt als belangrijker gezien. Daarom is het WK Sprint/Allround mijn insziens altijd beter af op de kalender ná het WK Afstanden.
     

Deel Deze Pagina