Een heel seizoen goed zijn

Discussie in 'Lange baan' gestart door Sabine, 14 mrt 2005.

  1. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Wat ik dit jaar veel heb gemerkt, voor al in Inzell is dat veel schaatsers erg veel moeite hebben gehad met het constant presteren dit seizoen, er zijn echt maar heel erg weinig schaatsers die dit hele seizoen goed zijn geweest! Neem bijvoorbeeld Groenewold, ze was in het begin van het seizoen erg sterk en daarna was ze helemaa uitgeblust, toen de grote toernooien kwamen. Wennemars piekte op het WK en daarvoor, maar na het WK heeft hij het ook niet echt goed meer gedaan. Hij heeft geloof ik 1 wedstrijd daarna nog goed gereden maar daarna heeft hij ook niks meer gewonnen. Jan Bos die heb ik in het begin van het seizoen amper gezien en die was juist goed in het eind. Uytdehaage heeft het hele seizoen eigenlijk niet sterk gereden, alleen op het EK was hij goed. Maar hij heeft natuurlijk een ongeluk gehad, en bvb. Greta Smit had een blessure. Nijenhuis was aan het eind ook uitgeblust, maar hij heeft het op het ijsgala nog wel heel goed gedaan. Maar bij de worldcups finale en in Inzell viel hij tegen. Bob de Jong heeft in het begin van het seizoen niet slecht gereden, maar zijn absolute top zat helemaal aan het eind. Moniek Kleinsman heeft aan het eind ook nog weinig gepresteerd, maar het was natuurlijk ook ene zwaar seizoen voor haar. Romme was heel erg goed in het voorseizoen maar toen de prijzen te verdelen waren hoorde je er ook niks meer van. Als je zo over het algemeen kijkt zijn er toch weinig schaatsers die een heel seizoen goed zijn. Dat hoor je als schaatser toch wel te kunnen als je echt voor de prijzen wilt gaan, als je zorgt dat je piekt in januari/februari/maart dan heb je goede kansen op de wereld en europese kampioenschappen, maar dan haal je waarschijnlijk geen titel bij de worldcups, want de meeste wedstrijden daarvan zijn voor januari. Als ik kijk naar Nederland dan zijn de paar schaatsers die wel constant waren: Ireen Wüst( begon bij het NK en eindigde met wereldtitel junioren en afgelopen weekend nog al die wereldrecords in calgory), Sven Kramer( begon bij het NK eindigde met de wereldtitel junioren), Carl Verheijen(heeft volgens mij over dit hele seizoen aardig constant gepresteerd, hij was op zijn best op het NK, en op het WK afstanden, daar tussenin was hij wat minder). Er zullen vast nog wel namen zijn die ik ben vergeten maar als je over het algemeen kijkt dan valt het me toch tegen dat de (meeste) Nederlandse schaatsers niet in staat zijn het hele seizoen te presteren. Dan hoop ik wel dat ze hun piek volgend jaar goed op de Olympische Spelen kunnen mikken anders zitten we dan dadelijk met allemaal van die uitgebluste schaatsers..
  2. lindavdsalm

    lindavdsalm Active Member

    Een heel seizoen goed zijn is ook bijna onmogelijk. Je ziet het ook wel aan de buitenlandse schaatsers. De Canadezen waren echt super goed in vorm aan het begin van het seizoen, maar presteerden in Inzell minder. Claudia Pechstein heeft nu net de pech gehad door vlak voor de WK afstanden ziek te worden, want zij was wel in een topvorm. Net zoals elk seizoen is ze aan het begin van het seizoen minder in vorm. Ook wel een kwestie van planning natuurlijk.
    Vooral voor volgend jaar is het belangrijk voor de schaatsers om te pieken met de Spelen. En ik denk dat het niet heel slim is om je hele trainingsopbouw om te gaan gooien. Nu Kramer en Wüst naar TVM gaan is het maar de vraag hoe ze komend seizoen zijn. Het kan natuurlijk ook goed uitpakken.
  3. fred

    fred Member

    Nou nou, je vraagt nogal wat van onze schaatsers :) ; een heel seizoen goed zijn , en dan ook nog eens pieken op de grote toernooien. Inmiddels heeft het schaatsen zich zo ontwikkeld, dat dat gewoon niet te doen is. Er worden (hoofd)doelen gesteld, momenten waarop men wil pieken, doorgaans de grote toernooien, EK, WK en WK afstanden. Probleem in Nederland is, is dat men al vroeg in het seizoen behoorlijk moet presteren, om in de eerste wintermaanden aan bod te komen (plaatsing voor de Worldcup) En je kunt je wel helemaal op een EK of WK richten, maar; je moet je eerst nog maar zien te plaatsen daarvoor.
    Maak je over de strategie voor volgend seizoen maar geen zorgen; iedereen zal zich richten op hét hoogtepunt: de O.S. Veel schaatsers zijn daar al veel langer mee bezig; Carl Verheijen bijv. heeft afgelopen zomer harder en intensiever getrainend dan ooit; dat is ook een mogelijke verklaring voor zijn iets mindere presteren dit seizoen (vergeleken met vorig zeizoen dan hè, toen hij echt super was)
  4. lindavdsalm

    lindavdsalm Active Member

  5. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Nee, maar moet er dan niet iets aan de organisatie gedaan worden, dan is een seizoen gewoon te lang!
  6. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Het is idd een verschijnsel dat nog wel eens onderschat wordt.
    Ik ben geen trainer of deskundige, maar er spelen volgens mij drie belangrijke factoren een rol.

    - het mentale aspect: het is moeilijk om je elke week opnieuw op te laden
    - lichamelijke vermoeidheid: het rijden van wedstrijden is lichamelijk zwaar. Je gaat vaak net iets te veel in het rood.

    maar misschien wel de belangrijkste

    - een verlies aan condititie. In de dagen voor een belangrijke wedstrijd bouwen schaatsers hun trainingsarbeid af. Ze pieken. Op korte termein heeft dat een gunstig effect: je rust namelijk uit. Maar als je dat vaak moet doen in een seizoen mis je gewoon trainingsuren ten opzichte mensen die gewoon door zijn blijven trainen.

    Daarom ben ik er van overtuigd dat het grote aantal wedstrijd de grootste reden is van het verlies van Nederland op de WK allround.
  7. Monique

    Monique Well-Known Member

    Helemaal mee eens!
  8. Mark

    Mark Active Member

    Dat zal wel meevallen, het aantal schaatsers wat zich alleen daar op richt is klein. En bovendien, eigenlijk richt niemand daar op, want het OKT is veel belangrijker dan de OS.
  9. pad

    pad New Member

    het okt is natuurlijk niet belangrijker dan de OS zelf...
    natuurlijk moet je je wel eerst plaatsen enz. maar in
    Nederland is het natuurlijk niet zo dat schaatsers "mee-
    doen om het meedoen", in dat geval zou namelijk
    plaatsing het belangrijkste doel zijn. nee, NL schaatsers
    doen mee om te winnen en dan is het OKT gewoon een
    hindernis die genomen moet worden op weg naar het
    hoogste doel: de Olympische Spelen.
  10. Sjoerd

    Sjoerd Active Member

    Een vierde factor die volgens mij ook meespeelt is het vele reizen. Als topschaatser ben je gedurende het seizoen volgens mij geen 2 weken op dezelfde plaats en heb je bij een aantal wedstrijden te maken met jet-lags en zo.
    Ook dat zijn aanslagen op je lichaam, waarvan je steeds moet herstellen.

    Sjoerd

Deel Deze Pagina