De bocht volgens Jac Orie

Discussie in 'Techniek & training' gestart door fred, 29 jul 2008.

  1. fred

    fred Member

    Ok mensen, hoogste tijd, in deze ijs-loze periode, voor een opfris-moment schaatstechniek, en wel betreffende: De Bocht. Ik kwam dit http://www.skateonline.nl/content/ stukje tegen van Jac Orie, waarin zijn visie over hoe het zit met de heupen in de bocht. Interessant en ook verrassend (wat mij betreft), zijn standpunt dat je de heupen naar buiten zou moeten draaien. Hier spreekt een bewegingswetenschapperd en trainerd van topschaatsers, maar ik kan niet zeggen dat ik het met hem eens ben. Naar binnen draaien van de heupen heeft als gevolg naar buiten sturen van schaatsen, dat snap ik, maar; in plaats van draaien is het toch ook mogelijk de heup in de bocht te duwen , dus naar binnen te bewegen in een horizontaal vlak; zo sturen je knieen helemaal niet naar buiten, integendeel zelfs, die komen ook richting bocht te hangen. Bovendien, als ik m'n heupen naar buiten draai, komt m'n lichaamsgewicht ook meer naar rechts, en schouders/bovenlichaam naar links, kortom alles wat je nodig hebt om lekker uit de bocht te vliegen, toch?

    Benieuwd wat schaats-techneuten en bochtenliefhebbers hier van vinden.

    PS; de link geeft de hoofdpagina; even kijken bij 'Columns' ongeveer halverwege.
  2. Tjark

    Tjark Active Member

    Dit is de directe link dus.

    Met jouw punt over het ook 'horizontaal vlak in de bocht duwen' heeft Orie het juist:
    Afgaande van een bepaalde snelheid, de straal van de bocht en de krachten ligt de hoek, eigenlijk vast, maar dit is de "totale hoek" die het lichaamszwaartepunt maakt ten opzichte van het contactpunt met het ijs.

    Een beginner op lage(re) snelheid zal nooit a la Wotherspoon in een bocht kunnen hangen: daar heeft die persoon te weinig snelheid voor.

    Waar het wel allemaal om draait is of je met je schouders of met je heup in de bocht hangt ten opzichte van je lichaamszwaartepunt (LZP). Grofweg/makkelijk kun je zeggen dat je LZP ergens 10cm achter je navel zit 'in' je lichaam.

    Als je bv op schoenen op je linkerbeen gaat staan dan kun je in evenwicht staan door je lichaam 1 rechte lijn aan te nemen, dus je neus, navel en voet zitten dan op 1 lijn (kun je mooi zien door naar beneden te kijken). Dat is mooi in evenwicht. Op de schaats in de bocht kun je ook zo'n mooi ideaalbeeld voor ogen houden (Neem een topper in gedachten).

    Nu gaan we kijken wat niet-toppers kunnen doen. Gaan we terug om gewoon op schoenen op 1 been te staan. Ik kan ook op 1 been blijven staan door m'n schouders ruim links van mijn linker voet te plaatsen en mijn heupen/kont naar recht te bewegen. Zeker als je je schouders dan ook nog eens helemaal naar links draait (10 uur). M'n kont gaat meer naar rechts, maaaaar: ik ben nog steeds in evenwicht, ik val niet. Ok, ik sta niet prettig, maar ik kan blijven staan.

    Dit is wat veel mensen dus doen: die 'kijken' te veel met hun schouders de bocht in.

    Het andere uiterste is m'n kont naar links van m'n linker voet brengen en m'n schouders juist naar rechts. Ook dan sta ik niet echt 'soepel', maar ik kan blijven staan, ook weer in evenwicht.

    Maar nu komt het. Probeer deze 2 uitersten maar eens uit en let op de hoek die de zijkant van je linkeronderbeen maakt met de platte vloer, aan de linker kant. Iemand voor recht voor je of achter je staan kan dit zien (iemand die links/rechts van je staat ziet het niet, het is dus niet de hoek die je voorkant/schenen maken (enkelhoek knie boven tenen)).
    Deze zijwaartse hoek zal bij het teveel met de schouders naar binnen kijken beduidend groter zijn dan bij je kont naar binnen draaien. Je schaatsen staan dus rechter en hebben minder grip. Bij extreme gevallen staan die onderbenen zelfs loodrecht ten opzichte van de vloer (en heb je op schaatsen dus helemaal geen grip).

    Al met al is de totale hoek (LZP - ijs) gelijk: anders kun je niet duurzaam blijven staan. Maar hoe het lichaam zich verder vormt, daar is aan te werken vaak.

    Maar Orie heeft ook wel gelijk: iemand kan niet _alleen_ zijn heup veranderen en die meer in de bocht zetten en de rest hetzelfde houden. Als daardoor zijn hoek met het ijs veranderd, moeten er ook andere dingen veranderen om het geheel in evenwicht te houden. Bv meer snelheid of, bij meerdere beginners, minder in de bocht te draaien met de schouders...
  3. Tjark

    Tjark Active Member

    66 pageviews en maar 1 reaktie?

    Of zitten hier alleen maar schaatskijkers op 't forum ofzo!!!
  4. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Vaak voel je zelf wat het hardste/beste gaat.. en naast je heup in de bocht drukken ligt het ook aan de kantleing van je bekken.. zwaarte punt lager is makkelijker door de bochten maar ook de draaing van je bekken om de lengte as.. waarbij jsuit met indraaien meer grip komt..

    Krizz

    PS ik druk mijn heup er lekker in.. want als Jac dit zo zegt op de site van Mark "Ik kan geen bocht fatsoenlijk lopen zonder te vallen" Tuitert tja.. zou ik hem dan nog geloven.. :lol: :lol:
  5. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Ik kan nog geen eens pootje over in de bocht vandaar dat ik niet heb gereageerd ;)
  6. rovar

    rovar New Member

    sorry tjark, maar ik zit zo met 30 graden in ieder geval met m'n hoofd bij het fietsen en ben net een boeiend artikel over Core stability for cycling aan het lezen; tip van mijn sportarts.

    klinkt misschien niet doordacht maar mijn trainer vindt dat hele gedoe over wel of niet je heup in de bocht een beetje overtrokken. en nu mijn mening: vergelijk het met bekkenstabiliteit bij fietsen (zie bovenstaand artikel): met fietsen moet je je bekken ook stabiel houden, anders kun je nooit veel kracht zetten. of haal ik nu dingen door elkaar? het is ook erg warm...
  7. Tjark

    Tjark Active Member

    nee hoor, moet met schaatsen ook. En core stability is erg van belang, ook bij niet sprinters :)
  8. fred

    fred Member

    Tjark, dank voor je uitleg, er is me weer veel duidelijk geworden; met name dat we (lees; ik) erg gefocust zijn op de heup, hoe die zich gedraagt in de bocht, terwijl dat nauw samenhangt met de rest van het lichaam, m.n. schouders.
  9. rovar

    rovar New Member

    wat ik hier eigenlijk mee wilde zeggen is dat je alleen maximaal kracht kan zetten als je enkel, knie, heup (en dus de romp) precies in lijn staan. dus als je je heup in gaat draaien, je niet meer in lijn bent en dit ten koste gaat van afzetkracht. en dat geldt m.i. voor zowel fietsen als schaatsen. vandaar het artikel over core stability.
  10. Tjark

    Tjark Active Member

    Grotendeels gelijk en ik ben 't er mee eens...

    maar je mag het ook wel nog even uitleggen aan deze 2:
    http://tinyurl.com/55b7p5
    en
    [​IMG]

    *grapje* (omdat er ook nog techniek & stijl bij komt kijken :wink: )
  11. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Het leek mij tijd om mij maar weer eens op dit forum te begeven. Ik val meteen met mijn neus in de boter met een wetenschappelijk bochtenverhaal. Ik krijg weer helemaal zin in oktober....
  12. Bernard

    Bernard New Member

    Ik ben het niet met Jaq eens.

    Dat stuk dat je zwaartepunt vast ligt dat klopt natuurlijk. Dat is klassieke natuurkunde volgens Newton. (En zo lang je niet met bijna de lichtsnelheid gaat of zo klein als een atoom bent klopt dat heel erg goed.)

    Maar dat stuk over die heupen, die redenatie klopt niet. Hij gaat er vanuit dat als je je heupen draait dat dan ook je schaatsen draaien. Dat is krom. Wat voor bocht je ook in je lijf wringt, je kan altijd je hele lichaam met schaatsen en al zo draaien dat ze alle kanten opwijzen die je maar wil. (alleen zullen de meeste richtingen gevolgd worden door een val)

    Het belangrijkste lijkt mij dat je afzet de goede kant opgaat, en veel klassieke schaats aanwijzingen zijn ook om een goede zijwaarste afzet te stimuleren.

    Schuin hangend tegen de muur denk ik dat met de heupen naar binnen, makkelijker zou moeten zijn. Maar dat kan ik beter aan de experts over laten. Iedereen die mij ooit een bocht heeft zien rijden weet dat ik er eigenlijk mijn mond over zou moeten houden, want mijn bochten lijken nog nergens op.
  13. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    ik heb het artikel jaren geleden gelezen, want die bestaat alweer een tijdje... ik merk zelf wel dat als ik op mijn heupen concentreer dat ik meer in rechte lijn zit...

    want in een bocht heb je de neiging om met je schouders er in te gaan maar dan breng je je zelf uit balans en juist doordat ik mijn heup de bocht wat induw merk ik dat mijn bochten lekkerder lopen..maar goed volgens mij als ik mijn heup de bocht induw, dan draait hij iets naar buiten ipv binnen..
  14. Archi

    Archi New Member


    Ik stel voor ga eens in schaatshouding zitten, ga op 1 been staan en hou je vast aan een tafel. Probeer nu eens je knie naar binnen en naar buiten te draaien, let wel draaien!! Voel nu wat je heup doet en wat je voet wil.

    Voor luie mensen: je komt tot de conclusie dat wanneer je je knie naar binnen draait je heup naar buiten gaat en dat je voet mee wil met je knie: naar binnen. Wanneer men zijn knie naar buiten draait wil de voet ook naar buiten en de heup naar binnen.
    Je krijgt hetzelfde resultaat als je je heup of voet probeert te bewegen.


    Deze foto (btw pupil van Orie) laat zien dat de heupen naar buiten gedraaid zijn en de knie naar binnen gaat.


    [​IMG]
  15. Bernard

    Bernard New Member

    Dit is een prachtige foto, dank je wel.

    Mijn belangrijktse argument was eigenlijk dat ik vind dat zijn
    waarom niet deugt. Als zo iemand iets zegt moet je dat eigenlijk
    gewoon doen. Ook al geloof je het waarom niet helemaal.
  16. allard

    allard Active Member

    Ik denk dan ook niet dat de term "heup in de bocht zetten" die je trainers vaak hoort roepen, écht bedoeld is om mensen te laten schaatsen met alleen de heup in de bocht. Het lijkt me dat het meer een methode is om iemand in zijn geheel meer te laten hangen in de bocht. Want als je voor je gevoel je heup wat naar binnen draait, draai je eigenlijk je hele lichaam wat meer naar binnen. is
  17. KlaasJan

    KlaasJan New Member

    Ach dat gemekker over techniek. Doe gewoon wat voor jou werkt. Als het maar hard gaat!
  18. allard

    allard Active Member

    Je moet anders wel eerst wéten wat voor jou werkt. Dit soort discussies helpen daaraan bij te dragen.

    Als het je niet interesseert, zou je natuurlijk ook kunnen beslissen niet in dit subforum te kijken, zodat we niet te vaak dit soort reacties tegenkomen.

Deel Deze Pagina