Algemene zaken rondom Sotsji 2014

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door ZeeKoei, 7 mrt 2013.

  1. Monique

    Monique Well-Known Member

    Kunnen ze die Spelen niet alsnog aan een ander land toekennen? Ik weet wel dat dat niet meer kan nu, maar het zou wel erg leuk zijn. Ik snap mensen niet die zulke wetten bedenken en goedkeuren. Ik snapte al die protesterende Fransen ook al niet, niemand verplicht hen toch om zelf een homohuwelijk aan te gaan? En je hebt er toch geen last van een ander dat wel doet? Ik vraag me echt af waar al die homohaat toch vandaan komt.
  2. proeme

    proeme Well-Known Member

    Volgens mij gaat dat twee kanten op. Homo's schreeuwen net iets harder dan andere groepen dat ze gewoon geaccepteerd willen worden, maar hebben tegelijk hun eigen Gay Parades, hun eigen Olympische Spelen (Gay Games) en noem maar op...

    Daarnaast botst homo-acceptatie en religie ook vaak met elkaar, en tegenwoordig wordt dan steeds vaker de kant van homo's gekozen (bv de weigerambtenaren. Daar kun je hele lange vervelende discussies over houden, en dat moeten we hier maar niet doen, maar ik kan me voorstellen dat het voor mensen toch krom aanvoelt: omdat geen enkel mens minder waard is en iedereen geaccepteerd wordt zoals hij is, mogen mensen met een bepaalde mening hun werk niet meer doen...)

    Als je dan vraagt: waarom zoveel homohaat? Ik denk dat bovenstaande punten daar een grote rol in spelen.

    of dwalen we nu te veel af?
  3. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Als het je werk is om de wet uit te voeren, en het staat in de wet dat homo's mogen trouwen is dat niet zo gek toch. Mensen met die mening mogen best dat werk doen, alleen moeten ze wel voldoen aan de functievereisten. Net zoals een burgemeester met een hekel aan lintjes knippen, toch echt af en toe een lintje moet doorknippen.

    Daarnaast is het zo dat je niet met alle mogelijke meningen rekening kunt houden. Stel dat er een ambtenaar is die gehandicapten of mensen van een ander ras minderwaardig vindt, moet hij/zij dan ook kunnen weigeren deze mensen te trouwen?
    jaap vindt dit leuk.
  4. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Elke minderheidsgroep heeft toch zijn eigen feestjes? Hardrockers hebben eigen festivals waar ze eindelijk een keer in de meerderheid zijn en niet tegen hun zin met vervelende popmuziek worden geconfronteerd. Armeniërs hebben hun eigen restaurants waar ze lekker Armeens kunnen praten en Armeens eten kunnen nuttigen. Homo's hebben hun eigen café's en parades waar ze ook een keer de meerderheid zijn en niet bang hoeven zijn voor homofobe reacties op flirten.

    Maar goed, hoe gaan we dit terug naar schaatsen breien? De Gay Games hebben overigens nog nooit een wintereditie gehad, in februari 1986 stond er eentje gepland voor Denver, Colorado, maar die ging niet door vanwege financiële en logistieke problemen. Verder zijn er ook nog World Outgames en EuroGames als varianten op de Gay Games.

    Misschien moeten we even wachten op het hoe zich ontwikkelt want dat (de meerderheid van de) Nederlanders het een belachelijke wet vindt moge inmiddels wel duidelijk zijn en het is wel een schaats- en geen homoforum.
  5. proeme

    proeme Well-Known Member

    @dedeut: ik was niet van plan een discussie te starten, maar schetste slechts wat gevoelens die bestaan. Wat jij zegt is volledig legitiem, maar wel erg theoretisch. Probeer je eens te verplaatsen in iemand die al jaren lang huwelijke voltrekt, ineens daar iets bij moet gaan doen waar hij niet achter staat en daarom de laan uit gestuurd wordt, onder het mom van tolerantie en acceptatie... Dat voelt ***

    @Leenstrafan: op een of andere manier zijn die homo-feestjes wel veel meer in de openbaarheid dan bij andere minderheidsgroepen, en dat komt (althans, bij sommige mensen) over als "kijk ons eens". Dan kun je je toch afvragen of ze hun aparte positie niet zelf ook in stand houden.

    Maar goed, laten we terug gaan naar het schaatsen, voordat ik als homofoob overkom...
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Jammer dat de sport weer eens wordt overschaduwd door die ellendige politiek. Iig zijn er al Kamervragen in voorbereiding. Nu even doorbijten.
  7. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    @dedeut en proeme: Waarom je het mooiste moment van je leven zou willen laten leiden door een volstrekt willekeurige ambtenaar die misschien niet eens achter jouw beslissing staat is mij onduidelijk. Het lijkt me zoveel logischer om te kiezen voor een ceremoniemeester die je zelf uitkiest en er daarmee iets veel persoonlijkers van te maken.

    @proeme: De Gay Pride en met name de Canal Parade trekken inderdaad wel veel aandacht, maar het is dan ook altijd midden in de zomer wanneer het sowieso komkommertijd is en ook evenementen als het Rotterdams Zomercarnaval, de Nijmeegse Vierdaagse en de Zwarte Cross worden dan uitgebreid van reportages op televisie voorzien. Qua Gay Prides in homofobe landen als Rusland, logisch dat daar aandacht voor is, net als voor de Arabische lente en de protesten in landen als Turkije en Brazilië. Als mensen demonstreren en daar vervolgens geweld bij komt kijken is dat gewoon nieuws.
  8. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    @Proeme: de gay games zijn idd wel iets waar - ook vanuit de homowereld zelf - de nodige kritiek op is. Persoonlijk vind ik dat ook onnodig en zetten ze zichzelf daarmee heel erg apart buiten de samenleving.
    De gay parade vind ik dan juist wel weer prima. Ten eerste omdta er qua acceptatie nog wel wat te verbeteren valt, en bovendien zijn parades voor minderheden vrij gewoon. Misschien in NL wat minder, maar hier in de VS heb je ook parades voor de latinos, voor african-americans etc.

    Dat de gayparade zoveel aandacht krijgt is simpelweg omdat het uitbundig is, maar vooral omdat er zoveel publiek op afkomt. En dat betekent weer dat mensen het leuk vinden, toch? Als de plaatselijke dierenoptocht zoveel publiek zou trekken en goed bekeken zou worden op tv, dan zou daar ook zoveel aandacht aangeschonken worden...

    Terug naar het schaatsen en de OS in het algemeen: het zou mooi zijn als de Russische atleten zich publiekelijk zouden uitspreken, maar het blijft angstvallig stil...jammer.

    En boycotten, tja, ik ben er zelf niet zo'n voorstander van om dat op te leggen aan de sporters. Als je zolang naar een piekmoment toeleeft, dan moeten ze voor zichzelf maar beslissen of hun principes sterker zijn.
    Bovendien zou het ook wel wat dubieus zijn om Sochi te boycotten, terweijl we wel leuk naar Beijing zijn gegaan, en daar waren ook flink wat vraagtekens bij te zetten....misschien wel een stuk meer dan bij Sochi. Het zou wel een prestatiue zijn van Rusland om na 1980 voor de tweede keer geboycot te worden :)
  9. Mcat

    Mcat Well-Known Member

    Een Russische atleet die zich uitspreekt zal zijn carriere wel kunnen vergeten. In Rusland is men (nog) niet zo tolerant.
  10. Mcat

    Mcat Well-Known Member

  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    De bekendste Russische schaatser, Ivan Skobrev, is een uitgesproken Poetin-aanhanger.
  12. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Nog een grapje over de homopropaganda bij De Speld. Zal niet ontkennen dat ik die gedachte ook al eens gehad heb in het verleden.
  13. sandervg

    sandervg New Member

  14. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Volgens mij staat dit topic inmiddels voller met statistiekjes (evt. af te splitsen) en berichten over de mensenrechten in Rusland (ook evt. af te splitsen) dan met direct nieuws over de Spelen, maar in het nieuws gaat het ook lekker door. De bekende Britse (joodse, homoseksuele) komiek/acteur/presentator/schrijver/journalist/activist Stephen Fry roept op tot een boycot en gaat zelfs zover als de Russische antihomopropagandawet te vergelijken met Nazi-Duitsland in 1936 toen daar ook de Olympische Spelen waren (Winter én Zomer).

    Minister Timmermans ziet minder in de boycot. Misschien moeten Ireen, Frans (en Stephen) eens rond de tafel gaan zitten deze nazomer.

    [​IMG]
    Stephen Fry (This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.)
  15. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Het lijkt mij wel een goed idee om met Ireen als vlaggendrager de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie te vervangen door een regenboogvlag. En misschien kunnen alle schaatsers wel met een regenboogbandje schaatsen. Lijkt me veel effectiever dan een boycot (en bovendien kunnen onze schaatsers dan ook gewoon schaatsen).

    Ik ben voor!
    jaap vindt dit leuk.
  16. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Laten we dan iemand kiezen die niet ondertussen gewoon weer is zoals Poetin het graag ziet.
  17. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Ik ben ook voor!!

    Ik denk dat het de taak is van de politiek om zich hierover uit te spreken en eventueel te boycotten. De sporters moeten zich gewoon op hun sport kunnen richten, zij hebben hier ook niet om gevraagd. In Peking is dat volgens mij ook op die manier verlopen.
  18. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Ireen Wüst als vlaggendraagster lijkt sowieso de logische keuze als meest gevierde huidige Nederlandse wintersportheld (twee keer goud). Bovendien is de 5000 meter mannen waar onze andere grote held Sven Kramer moet meelopen al op 8 februari, direct na de openingsceremonie en de 3000 meter vrouwen van Ireen Wüst "pas" op 9 februari. Tijdens de sluitingsceremonie kan Marrit Leenstra (winnares 1000, 1500 en ploegenachtervolging) dan de vlag dragen en symbolisch Ireen vol op haar mond zoenen (en Bastiaan en Matteo dan ook maar).
  19. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Heel mooi bedacht ;) maar volgens mij gaan de dames van de 3 kilometer ook nooit naar de openingsceremonie. De regel is geloof ik dat sporters die 48 uur na de ceremonie moeten racen niet meelopen.
  20. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dan is het misschien juist een mooi statement om Sanne van Kerkhof de vlaggendraagster te laten zijn. Ze is wat minder bekend en moet zich ook nog maar even plaatsen voor de Spelen (bij Ireen gaan we daar blind vanuit, maar Sanne moet het ook lukken, sowieso als onderdeel van de relayploeg), maar het shorttrack begint pas drie dagen na de openingsceremonie en juist door een wat minder bekende atleet de vlag te laten dragen vestig je de aandacht erop. Mensen gaan zich dan afvragen wie die Van Kerkhof is en waarom ze eigenlijk de vlag mag dragen en zullen dan snel de link leggen met de lesbische (biseksuele?) geaardheid van onze vlaggendraagster.

Deel Deze Pagina