Adaptieve radius

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door BlueSinquel, 5 aug 2009.

  1. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Beste mede schaatsliefhebbers,

    Laatst heb ik een paar Mogema nsx comp2 ijzers gekocht. In de winkel werd mij vertelt over de aparte buis vorm van dit onderstel: deze is zo krom als een banaan, zodat het lemmet in het midden groter is dan aan de uiteinden, waardoor in de bocht deze verder buigt, en je zo een met de bocht mee gebogen schaats krijgt, enkel tijdens de bocht natuurlijk.

    Nou mijn vraag: Is dit echt een voordeel en weegt het op tegen de nadelen? (bijvoorbeeld dat ze minder stijf zijn op het rechte stuk).

    Sommige Raps ijzers schijnen, aan de specs te zien, ook deze 'flex' techniek te hebben. Diederik Hol heeft dus geen patent hierop aangevraagd?

    En nog een vraagje voor de echte die-hards: waarom hebben niet alle klapijzers van Raps deze techniek? Vooral de duurste (V12) lijkt het volgens de specs niet te hebben.

    Groet en bedankt,

    Vincent
  2. Tjark

    Tjark Active Member

    Gecondoleerd met je nieuwe ijzers...

    (geintje)


    Nou, gelukkig is het onderstel helemaal recht. Alleen loop de buis 'toe' naar het midden. Daar is deze dus smaller en flexibeler zodat deze buis idd meer kan buigen en meebuigt in de bocht _en_ bij het afzetten op het rechte stuk met terugsturen (zelfde druk)

    Het idee was idd heel leuk. En mensen die er op gereden hebben, hebben idd altijd het gevoel dat ze lekker in de bocht zitten. Maar uiteindelijk zijn alle* wedstrijdrijders 't er wel over eens geworden: je benen lopen sneller vol door de 'druk' en de tijden zijn niet sneller.
    Voor een recreatieschaatser die 1x in de week eens wat rondjes rijdt, of iemand die gewoon wat lollig bezig is, is dat verder niet zo'n probleem.

    Verder is het meer een schaats voor rustig/constant schaatsen voor lichte personen. Een mannelijke sprinter van 90+ kg moet echt niet op die dingen rijden.

    Raps heeft wat anders: zij hebben 'carve'. Dit is net als met 'carve' skis: het lemmet is getailleerd, d.w.z. halverwege het lemmet is hij dunner dan aan de uiteinde. Zo krijg je ook een 'hulpje' in de bocht. Nadeel is dat je eigenlijk ook ronde braamsteentjes moet hebben/gebruiken volgens Raps.

    Omdat carve 'het' ook niet is. Toppers vinden het toch niet altijd even lekker rijden. Dan liever 'gewoon' de buizen benden.

    Iig heb je wel buizen die er mooi high-tech uitzien. Schaatsen doet 't 'niet', maar oogt wel leuk :)

    Let wel dat Mogema al bijna 2 jaar niet meer bestaat. Garantie heb je gelukkig als comsument van de schaatswinkel, maar handig is het evt. niet.

    * De enige die er goed op reed was Casper Helling.
  3. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Tjark, you're the man. Thanx voor deze prima uitleg, helder. Het is me duidelijk dat ik zowaar schroot gekocht heb (..tong uitstekende emo werkt niet..). (even ervan uitgaande dat ik geen Helling-achtig iemand ben)

    Nou ga ik er gelukkig gewoon op toerrijden, mijn techniek is nog lang niet zo ver voor wedstrijden, (tegen die tijd koop ik wel maple ofzo) dus alles is nog niet verloren. Maargoed als arme student moet je wat he, deze waren zo lekker goedkoop en de winkelier zei dat er nog veel op gereden werd en dat dat buigen goed was in de bochten (blabla enz).
  4. ducatif1

    ducatif1 Member

    hoho..Stop :shock:
    Deze recreatieve toerrijder rijdt op Mogema NSX Pro..en al jaren schaats ik ermee. De zg. klapveren zijn steeds moeilijker te vinden bij de div. schaatswinkels, alhoewel Stouwdam een behoorlijke voorraad ervan heeft. Zou gewoon effe een extra setjes veren kopen en achter houden voor het geval er 1 breekt.
    Met mijn 75 kilo schoon aan de haak heb ik weinig problemen met de Mogema's in bochten rechte stukken en eventueel bij wat tussensprintjes. Nou ligt mijn snelheid niet op die van de echt snelle schaatser maar met gemiddelde ronde tijden van 45 seconder voldoen ze voor mij prima. En een tochtje van 200km op Flevonice op de Mogema's was ook geen probleem.
    Veel plezier ermee
  5. Tjark

    Tjark Active Member

    Ik zeg ook niet dat er niet op te schaatsen is. Helling won/wint er marathontochten mee van 100en km's.

    Ik zei ook "meer een schaats voor rustig/constant schaatsen voor lichte personen" :)
  6. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    niet stokend bedoelt hoor, maar:

    'Schaatsen doet 't 'niet', maar oogt wel leuk Smile'

    Och we overdrijven allemaal wel eens, niet waar?

    Zo te horen zijn het prima schaatsen voor mij, aangezien ze me een handje helpen, en mijn 'record' (ik misbruik het woord ff) ligt ergens rond de 1.30 minuten voor 400 meter, weliswaar op te grote schaatsen die niet klappen. Tegen de tijd dat ik 45 sec haal zijn ze aan vervanging toe.

    Aankomende winter zijn die 30 seconden er iig snel vanaf, al zeg ik het zelf. Op skeelers heb ik deze zomer leren double pushen, als het aan mij ligt gaat het met schaatsen even snel. :wink:
  7. Mik

    Mik New Member

    Moet je voor de grap eens op ijs proberen.. is niet zo'n succes ;-)
  8. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Zal ik zeker doen, been strekken wanneer ik op de buitenkant glij toch? volgensmij krijg je dan hetzelfde effect als met je skate in een gleuf (tussen bijv. tegels) blijven steken..

    Ik bedoelde overigens met dat 'even snel' het leren _goed_ te schaatsen.
  9. allard

    allard Active Member

    Ik vind het overigens vrij knap als je in een zomertje écht hebt leren doublepushen. Er zijn namelijk nog steeds maar een handjevol mensen in de wereld, die een doublepush uitvoeren die écht effectief genoemd kan worden. De rest maakt een beweging die er op lijkt.
  10. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Euh, mijn trainer zei dat ik het kon, nadat ie het me zag doen. Ik kan het niet zo heel extreem, maar ik merk wel degelijk het verschil met wind tegen bijv..
    Je praat hier wel met een echte skeeler freak, ik heb weken achter elkaar elke dag op die dingen gestaan, en nu nog om de dag. Dan gaat het snel goed met de techniek hoor;)

Deel Deze Pagina