3000 meter dames, zaterdag 10 februari 2018

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door G1ant, 29 jan 2018.

?

Wie wint de 3.000 meter vrouwen

  1. Martina Sablikova

    4 stem(men)
    6,1%
  2. Ireen Wust

    25 stem(men)
    37,9%
  3. Antoinette de Jong

    20 stem(men)
    30,3%
  4. Miho Takagi

    9 stem(men)
    13,6%
  5. Natalia Voronina

    1 stem(men)
    1,5%
  6. Ivanie Blondin

    3 stem(men)
    4,5%
  7. Iemand anders...

    4 stem(men)
    6,1%
  1. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Starten in de laatste rit is een voordeel, behalve als er in een eerdere rit een concurrent een stuk harder rijdt dan verwacht, dan wordt het ineens een nadeel. Denk aan Zhang, Ter Mors en Bergsma in Sochi. Op de korte afstanden kan het eigenlijk alleen maar een nadeel zijn.
  2. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    upload_2018-2-9_10-40-36.png
    Forza en HaagscheBluf vinden dit leuk.
  3. Snits

    Snits Member

    Opvallend eigenlijk dat er 5 dames met een sneller PR dan Wust aan de start staan. Toch schat ik haar kansen hoog in. M.i. gaan Wust/Takagi/de Jong/Sablikova de top 4 bezetten. Over de volgorde ga ik nog even nadenken.
  4. MasterAJA29

    MasterAJA29 Active Member

    Hmm wat zal ik eens gaan voorspellen. Ik ga toch voor 1 Wust (ze gaat alleen de laatste ronde een beetje kapot en dat is zoals het verleden heeft bewezen genoeg voor goud), 2 Sablikova, 3 Takagi (ik denk eigenlijk dat de Jong 3e wordt, maar dan ben ik te chauvinistisch).
  5. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Om de een of andere reden schaatst Wust niet goed op de 3 km op hoogte. Op laaglandbanen heeft ze het 2e beste PR vlak acther nummer 1.
  6. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    De wedstrijden op hoogte zijn altijd in november, dan is ze gewoon nog niet goed.
    tkwouter vindt dit leuk.
  7. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Haar persoonlijke records op de 1500 en 1000 zijn gereden in november 2013, dus ze kan wel goed zijn in het being van het seizoen. Er zijn ook wel wedstrijden op hoogte in de tweede helft, en toch heeft ze in 12 jaar tijd nooit onder de 3:58 gereden.
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Nee. Aan de tijden te zien was er duidelijk iets aan de hand, zeker op de langste afstanden:
    Kramer die na correctie op de 5km 1.6 sec sneller zou zijn dan op het EK allround, zijn tot dan toe beste prestatie allertijden toen hij iedereen aan gort reed. En op de 10km zelfs ruim 10 (!!!) sec sneller dan in zijn Olympische race in Sochi of zelfs 11.5 sec sneller dan bij het NK afstanden vorig jaar.

    EDIT: de waardes waar de NOS mee kwam was 0.5-0.8 m/s. Het door mij berekende voordeel was ongeveer 0.4-0.5 % op de eindtijd wat overeen komt met een extra windsnelheid van 0.1 m/s.
    Laatst bewerkt: 9 feb 2018
  9. Elina

    Elina Well-Known Member

    Het gaat bijna beginnen!
    Ik ga voor Antoinette.
    HaagscheBluf vindt dit leuk.
  10. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Dit is één van de weinige afstanden waarop niemand dit seizoen echt een topprestatie heeft geleverd of meermaals een internationale wedstrijd op heeft gewonnen.

    Vanuit Nederlands perspectief de grootste kans voor Ireen Wüst, de enige individuele kans van Antoinette de Jong en waarschijnlijk de enige Olympische race ooit voor Carlijn Achtereekte. Morgen worden we ook veel wijzer over het niveau van Martina Sábliková en de Japanse dames. Dat Ivanie Blondin of Natalya Voronina een Olympische 3km winnen, kan ik me eigenlijk niet voorstellen. Marina Zueva is voor mij een gevaarlijke outsider voor brons. Claudia Pechstein komt snelheid te kort.

    Maar eigenlijk is dit morgen allemaal bijzaak. Het is immers carnaval en voor een Brabander is dat toch een belangrijker dan een sportwedstrijd.
  11. HaagscheBluf

    HaagscheBluf Well-Known Member

    Ik dus ook.
    Ik heb geen goed gevoel over de beroemde februari-vorm van Wust.
    Ik hoop er naast te zitten, want ze is al een grootheid maar zou de ultieme 3000 meter schaatster ooit worden als ze wint.
    Maar het voelt niet lekker.
    Raar OKT, raar NK.....nee, ik houd mijn hart vast.
  12. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Blondin maakte vorig jaar de grootste sprong vergeleken met het voorseizoen. Doet ze dat weer, wint ze. De Jong en Takagi schaatsten het uit voor 2/3. Aangezien ze tegen elkaar rijden, denk ik dat Takagi licht in het voordeel is.
    EenBrabander en Asterisk vinden dit leuk.
  13. tkwouter

    tkwouter Active Member

    De Jong, Wüst, Sábliková.
  14. IKE

    IKE Active Member

    wust wint gewoon dat staat bij voorbaat al vast
  15. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Een overzicht van de toppers op basis van gecorrigeerde tijden. Eerst de beste prestatie seizoen 2015 t.e.m. 2017, daarachter de beste seizoenprestatie (gele regel). Daaronder de beste prestatie van seizoen 2014 en verder terug. Daarachter de beste WK afstanden prestatie 2015 t.e.m. 2017 (grijze regel). Om een indicatie te krijgen hoe de verhoudingen liggen, bereken ik een gewogen gemiddelde: is het beste resultaat van 2015-2017 of 2018 (gele regel) gereden op laagland dan telt die voor 80% mee en de ander voor 20%. Is die gereden op hoogland dan telt die voor 60% mee en de ander voor 40%. Sablikova reed haar beste race pas in maart, voor haar heb ik haar beste WK afstanden (grijze regel) mee genomen.

    Dames_3000m.jpg

    Op basis hiervan steken er 3 dames boven uit, al is het afwachten of Sablikova er wel staat. Achtereekte schat ik iets lager in omdat ze nog nooit een Olympische Spelen reed.
    De Jong was dit seizoen al bij 4 wedstrijden sneller dan Wüst. Gaat zij dit ook nu doen? Gezien haar vorm schat ik Miho Takagi hoger in voor een medaille dan Sablikova.

    Aantal keren dat iemand sinds 2015 beter was in een officiële wedstrijd dan de 4:02.51 van Takagi: Wüst en Sablikova 6x, de Jong 1x.
  16. VictorP

    VictorP Well-Known Member

    Het zal ongetwijfeld positief bedoeld zijn, dat portret van Antoinette de Jong met haar paard wat we net zagen bij de NOS... maar door het soort muziek en de zachte commentaarstem kwam het niet echt opbeurend over! o_O
    leenstrafan vindt dit leuk.
  17. Patrick John

    Patrick John Well-Known Member

    Voorbeschouwing 3km vrouwen 10 februari 2018.

    Het Olympische schaatsfeest gaat beginnen met de 3km vrouwen met 8 kandidaten voor de medailles:
    Wust-Achtereekte-de Jong-Takagi-Blondin-Pechstein-Sablikova-Voronina

    Allereerst de vrouw die geschiedenis wil schrijven op 4 Olympische Spelen een gouden medaille. Ireen Wust.

    In de schaatshistorie is dat nog nooit gepresteerd, zowel niet bij de mannen als bij de vrouwen (of überhaubt op de Winterspelen). Op 4 OS een medaille halen is al bijzonder. Dat is slechts 3 personen in het verleden gelukt. Natuurlijk Claudia Pechstein zelfs al 5x en goede kans op een 6e keer.
    Annie Friesinger heeft ook op 4 OS een medaille gehaald, maar dat was de laatste keer op de ploegenonderdeel. Bij de mannen was er Bob de Jong die op 4OS een medaille heeft gehaald. Voor Wust is het dus de eerste van 4 mogelijkheden om een unieke prestatie te leveren en direct haar beste kans. Op de andere afstanden waarop ze rijdt komen de favorieten uit Japan. Op deze afstand heeft ze het vaakst op mondiaal niveau gewonnen (2xOS en 3xWK). Ze weet precies wat ze moet doen om te winnen.
    De loting heeft niet meegezeten, want ze zal vanaf het begin wegrijden bij slowstarter Weidemann, dus zal ze de gehele race alleen moeten rijden. Dat heeft ze vaker moeten doen en ook vroeg in het programma een tijd moeten zetten heeft ze vaker gedaan en is zelfs vaak een voordeel gebleken. Bovendien heeft Ireen bewezen op OS iets meer te kunnen, wat vooral bleek in 2010 toen ze in de moeilijke overtrainde jaren na teleurstellingen op de 1000m en 3km toch nog goud wist te pakken op de 1500m.
    Ze heeft dit al jaren in haar hoofd en weinig zullen tegen haar durven wedden.


    Haar jarenlange rivale Martina Sablikova is natuurlijk altijd een kandidaat voor het goud op de lange afstanden. Ze heeft altijd wel kwakkelmomenten gehad in het seizoen, maar dit seizoen lijkt het slechter dan normaal. Ze kon dit seizoen nog geen WC gewonnen dat is haar sinds 2005-2006 niet meer overkomen. Er zat een opwaartse lijn in het voorseizoen, maar vervolgens was ze niet op het EK afstanden en was de WC in Erfurt ook niet bijzonder. Het is voor mij een raadsel hoever ze nu is. Feit is wel dat ze voor het laatst in 2008 buiten het podium is geëindigd bij een groot kampioenschap op de 3km. Grote kans dat dat hier ook weer gaat lukken.

    De nieuwe generatie staat wel te trappelen en de voorvrouw hiervan is Antoinette de Jong. Eigenlijk is alles perfect geweest voor haar. Ze heeft op deze afstand dit seizoen niets fout gedaan.
    1e op NK, 1e op de WC in eigen land, PR op hoogte verbeterd, 1e op OKT, goede laatste test in Erfurt en ze heeft zich niet gel laten maken onder dit succes. Gewoon lekker in de schaduw van kopvrouw Ireen gebleven om in alle rust naar dit hoogtepunt te werken.
    Bovendien heeft ze de afgelopen 2 seizoenen al in de top meegedaan en op het podium gestaan. Ook de OS zijn niet nieuw voor haar dus zal ze niet overweldigd zijn.
    Tot slot heeft ze een mooie loting, goede tegenstandster (Takagi), niet als eerste van de favorieten en niet in de laatste rit.
    Geen enkele reden waarom ze niet heel goed zou presteren.

    De vrouw van het voorseizoen is Miho Takagi. Dat is gelijk de moeilijkheid. Kan ze dezelfde vorm weer halen en hoeveel druk komt erbij kijken door favoriet te zijn voor meerdere afstanden.
    Haar voorseizoen was nog niet zo goed als die van Annie Friesinger in 2002, die in het voorseizoen kon winnen op de 1000m, 1500m , 3km en 5km.
    Daarom werd Friesinger al voor de spelen gebombardeerd tot Koningin van de OS en die vielen mede daarom tegen. Ik weet welke verhalen er in de Japanse pers staan en welke druk zij zichzelf oplegt, maar ik kan mij niet anders voorstellen dan dat er veel spanning zal zijn dan normaal.
    Ze kan ook op de 3km uitzonderlijk goed presteren, maar alleen als ze vanuit de luwte rijdt op haar manier, dus rustig starten in het midden versnellen en vlak eindigen.
    Als ze zo durft te rijden met alle druk is de vraag.

    Natalja Voronina kent na een terugval vorig seizoen dit jaar weer een goed basisniveau. Bovendien kon ze de WC in SLC winnen in een mooi PR en door juist in de laatste ronde in een rechtsstreeks Sablikova voorbij te rijden, iets wat juist heel vaak andersom gebeurd.
    Ze heeft nu dezelfde loting, afwachten of ze ook op haar eerste OS zo’n prestatie kan neerzetten. Op het EK in eigen hal viel het niet mee met slechts een bronzen plak.

    Ook de 3e Nederlandse Carlijn Achtereekte maakt haar Olympisch debuut.
    Eigenlijk een iets ondankbare plaatsing. Ze zou het graag inruilen voor een plek op de 5km, omdat daar de medaillekansen gewoon groter zijn, omdat er minder favorieten zijn.
    Carlijn zal dit van haar af moeten zetten en net zoals Annouk vd Weijden op het OKT, de favorieten onder druk moeten zetten met een PR, als dat lukt is de medaille binnen.

    Voor de laatste 2 medaillekandidaten Ivani Blondin en Claudia Pechstein zal vooral de 5km tellen. Natuurlijk zullen ze als het erin zit willen toeslaan op deze afstand, maar de focus zal toch wel op volgende week liggen. Ze hebben wel bewezen me te kunnen doen, want Blondin is de leidster in de WC dit seizoen en wist in Erfurt te winnen en Claudia Pechsten eindigde in Calgary op de podium. Ze rijden tegen elkaar en als ze elkaar kunnen opzwepen in de laatste rondes zouden ze kunnen verrassen.

    Ik denk dat de oude garde(en iets minder garde) nog één keer gaat toeslaan. Mijn verwachting is hetzelfde podium als de afgelopen 2 seizoenen, dus Wust, de Jong en Sablikova (in die volgorde).

    Er zal in ieder geval hard gereden moeten worden, voor de medailles zal het onder de 4 minuten moeten gaan.

    Heel veel plezier, ik kan nauwelijks wachten!
    ZeeKoei, Jeronimo1 en HaagscheBluf vinden dit leuk.
  18. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Mijn voorspelling: 1. A. de Jong 2. Wust 3. M. Takagi
  19. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Behalve dat het Annette Gerritsen was, en Dijkstra geen commentaar geeft, is alles al gebeurd. En ik heb de uitspraak: 'Het is toch bijzonder wat zo'n Olympische omgeving met Wüst doet.' al gehoord, voordat ze gereden heeft. Wat weet de commentator wat ik niet weet?
  20. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    BLAMAGE van Kim... tsss
    SprintMaster vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina