Wereldbeker 5, Salt Lake City, 26-28 januari 2024

Discussie in 'Lange baan' gestart door Yuskov, 20 jan 2024.

  1. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Het disfunctioneren van het A-/B-groepsysteem wordt elk jaar wel weer pijnlijk duidelijk maar bij de ploegenachtervolging speelt dit nog wel het sterkst. Hoe kijken ze hier bij de ISU zelf nou naar, vraag ik me dan af.
    leenstrafan en Duif vinden dit leuk.
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Niet helemaal, deze keer waren de Belgen toch 8 honderdsten sneller dan Japan. En dan verliezen ze het op 4 duizendsten (!!!) van Frankrijk, echt curieus. Polen dus, maar ook met die 4 extra punten zaten ze er nog één punt naast.
    Verder eens dat de ISU hier een dikke bok geschoten heeft.
    Doe dan de puntentelling op alle tijden van de dag of de nummer een van B maar één punt meer dan de laatste van A. Of meer landen op tijd door. Men heeft hier niet goed over nagedacht.
    Laatst bewerkt: 28 jan 2024
  3. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    De Nederlandse sprinters mogen nog wel aan de bak. Nog maar 2 bij de eerste 20 in het sprintklassement (De Boo en Verbij). Tim Prins is nu 3e reserve en dat zou nu net genoeg zijn voor de 28e en laatste plek.
    Buiten de 20 snelsten komen dan nog prequalificados GER-2 en ITA-1, de eenlingen uit ESP, TPE, GBR en KAZ, een 3e Pool en dan dus de 3e Nederlander.
    Vandaag nog een 1000 meter, dus daar zou Prins zich dus nog moeten verbeteren. En maar hopen dat de schaatsers die net achter hem staan (Yankun Zhao en Zhihan Deng) niet over hem heen gaan.

    EDIT.
    Kan de KNSB er vandaag nog wat aan doen? Nuis is ziek, die zouden ze kunnen vervangen. Helaas hebben ze als reserve Tijmen Snel opgegeven. Die heeft geen 500 meter gereden, dus daar hebben ze niks aan. Otterspeer of Botman waren veel logischer keuzes geweest om als reserve op te geven: die hadden vrij makkelijk de 3e plek binnen kunnen slepen.
    Laatst bewerkt: 28 jan 2024
    RodyTur10 en Duif vinden dit leuk.
  4. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Het zou toch wat zijn zeg. Met Jenning de Boo die al geplaatst is op basis van het NK afstanden zou dat betekenen dat straks Botman, Krol, N'tab, Nuis, Otterspeer, Prins, Scheperkamp, Snel, Verbij, Wennemars en Westenbroek maar om één plekje op het WK sprint moeten rijden?
    Duif vindt dit leuk.
  5. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Wat een aanfluiting trouwens dat Nederland en Korea met z'n tweetjes in de B-groep moesten.
    Marcel Vos en RodyTur10 vinden dit leuk.
  6. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Eigenlijk zou Kazachstan ook in de B-groep rijden. Maar Kazachstan meldde zich af...
    Laatst bewerkt: 28 jan 2024
  7. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Miho Takagi is echt onvoorstelbaar goed dit seizoen.

    Wedstrijden waar Miho Takagi goud won
    Japans kampioenschap 1000m
    Japans kampioenschap 1500m
    WB Obihiro 1500m
    WB Obihiro achtervolging
    WB Beijing 1000m
    WB Beijing 1500m
    WB Stavanger 1500m
    WB Tomaszów 1000m
    WB Tomaszów 1500m
    WB Tomaszów achtervolging
    Japans kampioenschap sprint (met 4 afstandszeges)
    Viercontinentenkampioenschap 1000m
    Viercontinentenkampioenschap 1500m
    Viercontinentenkampioenschap teamsprint
    WB Salt Lake City 1000m
    WB Salt Lake City 1500m

    Wedstrijden waar Miho Takagi zilver won
    WB Obihiro 1000m
    WB Beijing 3000m B-groep
    WB Stavanger 1000m

    Wedstrijden waar Miho Takagi brons won

    niet van toepassing

    Wedstrijden waar Miho Takagi niet op het podium eindigde

    niet van toepassing
    RodyTur10, Asterisk, chicagodude en 4 anderen vinden dit leuk.
  8. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Jordan Stolz is inmiddels opgerukt naar plek 5 in de Adelskalenderen. Voor hem staan nog Hedrick, Kramer, Davis en Roest. Voor plek 3 moet hij straks precies 6.15.00 rijden, voor plek 2 6.13.46. Plek 1 van Roest is nog ver weg (6.05.97), maar op de 10km straks in Inzell zou het zo maar kunnen gebeuren....
    G1ant, fransvanbakel en Duif vinden dit leuk.
  9. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Stolz heeft vandaag slechts 25 minuten tussen zijn 1000 meter en 5000 meter.
  10. Hammer2001

    Hammer2001 New Member

    Super dat de Fransen het redden op de TP, zijn veel Fransen met potentie op dit moment. Ik hoop dat ze dit blijven ontwikkelen en hier ook geld in blijven investeren. Weet iemand hoe het bij de fransen is geregeld?
    tostiees-31 vindt dit leuk.
  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Zo wat is er fanatiek gevochten voor de WK sprint plekken! Drie Koreanen bij de beste 20 en zelfs twee in de top 10. Het moet niet gekker worden. Daardoor ging mijn voorspelling van 69.422 punten volledig de mist in. Als iedereen zou dubbelen zou de voorspelling op 2.065% beter, zijnde 68.912 punten uit zijn gekomen. Daar bleef de huidige nummer 20, Du nog 0.183 boven. Om zeker te zijn zal Prins dus nog sneller moeten. Gezien de Japanners nog wel een derde plek zullen willen en Kojima geen 500 meter reed, kan vanuit daar nog iemand over hem heen springen. Verder moet hij rekening houden met iig een Canadees en Chinees die vlak achter hem staan. Laten we zeggen dat 68.9 dan toch echt wel zeker is. Dan moet Prins naar 1:06.60 rijden.

    @Mjøsaman: volgens mij zijn er 28 deelnemers op het WK sprint en met 10 reserves gaat het tot plek 38 voor de landen zonder plek bij de eerste 20. Ik kom daarom tot deze lijst:

    Stand_WKsprint_heren_na500mBSLC_def.jpg

    In de laatste kolom de mutaties t.o.v. de stand voor dit weekend: + zijn nieuwe schaatsers met beide afstanden, de cijfers zijn schaatsers die voorbij Prins ging of onder hem zakten.
    Laatst bewerkt: 28 jan 2024
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  12. CasperW

    CasperW Well-Known Member

    Excuus hiervoor, het was vroeg toen ik keek. Al staat het argument nog steeds. Japan 2 van de 3x sneller dan zowel België als Canada, maar die twee landen hebben meer punten verzameld. De marges zijn miniem, maar de puntentelling en promotie/degradatie is hard.
  13. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Tae-Yun Kim is na een afwezigheid van 6 jaar opeens weer een serieuze schaatser. Raar maar ook goed.
  14. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Eens kijken naar een betere puntentelling voor de team pursuit. Probleem 1 is het te langzaam aflopen na plek 5. Dit zou beter zijn: 60-54-48-43-39-35-32-29-26 dus factor 0.9 consequent doorvoeren. Eerst afronden naar beneden en later naar boven.
    Voor de eerste drie van de B groep wil de ISU extra punten (probleem 2). Maar hoeveel is redelijk? In wedstrijden 1 en 2 waren de snelste 6 van de dag de ploegen in de A groep. Alleen gisteren zat de 5e tijd van de dag in de B groep.
    Alleen dan zou de bonus op de huidige 8 punten (en dan 5 en 2) moeten staan. Echter is het veel veiliger om de bonus te verlagen naar 5, 3 en 2 punten zodat de nummer 1 van de B groep alleen meer punten heeft dan de nummer 6 van de A groep.

    Uitwerking: in de eerste tabel eindigt Japan nog steeds 1 punt achter België. In tabel twee komen ze er drie punten voor. In beide gevallen plaatst Frankrijk zich op tijd. Misschien zou het beter zijn om de tijdsnelste te bepalen aan de hand van de onderlinge confrontaties: dan is België weer twee keer sneller dan Frankrijk ...

    Puntentelling_teampursuit_heren.jpg
  15. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Complexe materie over hoe het wel zou moeten, maar dat het huidige systeem niet deugt lijkt me duidelijk. Een taak voor de ISU om hier nog eens goed over na te denken. De selectie van de landen die in de A-divisie mogen starten is zeer bepalend voor de uitkomst.

    upload_2024-1-28_14-46-52.png

    Bij de dames hebben we gezien dat er in Obihiro geen B-divisie was, in Tomaszow een B-divisie met drie teams en in Salt Lake City een B-divisie met twee teams die qua niveau enorm uit elkaar lagen. Op zich geen wonder dat Kazachstan zich terugtrok. Die zullen tot de conclusie zijn gekomen dat ze niet echt iets hadden om voor te rijden en dan is een afmelding natuurlijk snel een feit als één van de rijdsters net niet helemaal fit is.

    En stel je ook eens voor dat bij de eerste wereldbeker van volgend seizoen er 7 mannenteams zich aanmelden. Dan rijdt er dus 1 team in de B-divisie? Dat is echt idioot. Dan zijn er voor het aantal wereldbekerpunten twee opties: 44 punten als je reglementair de finish haalt ongeacht wat voor tijd óf 0 punten bij een DQ. Nu is het zo dat er meestal veel meer dan 7 teams zich aanmelden, maar toch.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  16. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    De situatie is nog krommer. Check dit. Gisteren hebben er 10 vrouwenteams de Team Pursuit gereden. Normaal gesproken rijden die dan allemaal in de A-divisie. Door de late afmelding van Kazachstan zijn er uiteindelijk 8 teams in de A-divisie gestart en 2 in de B-divisie. Zou Kazachstan zich eerder hebben afgemeld, dan zou dit de eindstand in de wereldbeker zijn geweest:

    1. Japan 168 punten
    2. Canada 162 punten
    3. Polen 131 punten
    4. Verenigde Staten 115 punten
    5. China 117 punten
    6. Zwitserland 109 punten
    7. Nederland 108 punten
    8. Duitsland 108 punten
    9. Italië 105 punten
    10. Zuid-Korea 97 punten
    11. Noorwegen 40 punten

    Dan zou Nederland dus nog op klassement naar het WK mogen en Italië op basis van tijd. Duitsland zou buiten de boot vallen. Dus Kazachstan heeft hier invloed gehad op welke landen mee mogen doen aan het WK, zonder aan één wereldbekerwedstrijd te hebben meegedaan. Conclusie: de Duitse schaatsbond mag een bloemetje sturen naar Kazachstan.
    diploma, RodyTur10, HaagscheBluf en 5 anderen vinden dit leuk.
  17. zopie

    zopie Active Member

    Volgens mij komt het A/B probleem doordat het aantal schaatsers in de A groep ongeveer gelijk is aan het aantal schaatsers dat mee mag doen met het WK. Daardoor zijn de onderste regionen van A zo belangrijk. Als er bijvoorbeeld bij elke afstand 50 deelnemers in A waren, dan hadden we deze discussie niet gehad omdat de onderste regionen toch geen kans hebben op WK deelname. En waarom is de A groep dan zo klein? Omdat we ook graag een programma willen hebben dat niet al te lang duurt voor het grote publiek. Ik denk dat je er met een ander puntensysteem niet uitkomt zonder eerst dit probleem op te lossen.
  18. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Bizar ja. Dan zou je toch zeggen dat punten uitdelen op basis van de tijden aan het eind van de dag toch echt noodzakelijk is voor een eerlijk verloop als men koste wat kost aan die B divisie wil vasthouden. Het is niet voor het eerst dat de ISU het paard achter de wagen spant. Denk ook aan het puntenschraapsysteem waardoor half zieke schaatsers gaan rijden omdat ze anders naar de B divisie degraderen.
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Omdat men geen dweil midden in het team pursuit programma wil. Maar als je dan ziet dat er soms twee 500 meters of twee 1000 meters achter elkaar worden gereden op soms zwaar aangeslagen/uitgetrapt ijs, dan is het argument van mindere ijskwaliteit ook flauwekul. Vorig jaar hadden ze nog 8 teams in A bij de heren. Het gaat allemaal nergens meer over om dan nog één rit te willen schrappen.
  20. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Dit zijn toch gevaarlijke scenario's die de ISU zou moeten onderkennen. Na twee wereldbekerwedstrijden was duidelijk dat Duitsland er een belang bij had dat er gisteren een aparte A-divisie en B-divisie zou zijn. Italië had juist een duidelijk belang dat er geen B-divisie zou zijn. Ik ga ervan uit dat alles eerlijk verloopt, maar het systeem geeft wel een perverse prikkel voor omkoping/matchfixing. Daar moet iets aan gedaan worden, want met de huidige puntentelling gaat dit sowieso vaker voorkomen in de toekomst. Dat moeten we niet willen. Ik denk dat het beter is om een A- en B-divisie direct aansluitend te houden. Dus de Team Pursuit A-divisie als laatste onderdeel van de dag in de A-divisie, dan dweilen en dan direct de Team Pursuit B-divisie. En dan de wereldbekerpunten verdelen op basis van gereden tijden van de samengevoegde divisies.

Deel Deze Pagina