Teamonderdelen en mass start 2023-2024

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 14 jul 2023.

  1. Duif

    Duif Well-Known Member

    Hetz zoveelste bewijs dat al die team onderdelen niets met schaatsen te maken hebben zoals het ooit bedoeld is.
    ik snap ook niet dat er zoveel belang aan wordt gehecht. Ook op dit forum.
    In ieder geval heeft de ISU wel haar zin op deze manier. “Zo min mogelijk medailles voor Nederland”
    Khlebnikov vindt dit leuk.
  2. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Volledig mee eens. Welke onderdelen een schaatser wil rijden is aan de rijder zelf. Wil iemand geen TP rijden? prima. Wil iemand niet allrounden? Prima. Het verschil is wel dat je op de TP niet zomaar op elk dat het jouw uitkomt kan inschuiven of het kan laten schieten.
  3. mi

    mi Well-Known Member

    Vind ik ook. Maar ik vind ook dat de TP een reeele plek in de matrix verdient als er goed gepresteerd wordt en er een goede kans op goud is. Dan heeft gezien de prestatiedichtheid het mijn voorkeur om bijv de nummer 3 op de 5 km mee te nemen boven de nr 2 als die nr 3 ook in de TP ploeg zit. Dus er mag zeker gewicht aan worden gehangen.
    chicagodude vindt dit leuk.
  4. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Daar ben ik het mee eens, maar dan moet er eerst maar eens consistent op getraind worden met een vast team. Zoals de dames dat afgelopen seizoen in de tweede helft deden is prima, maar bij de heren was het nog steeds een zootje.

    Als we net zo'n geolied team krijgen als Canada of Japan bij de vrouwen dan hoort een plek daarvoor zeker in de matrix.
  5. mi

    mi Well-Known Member

    Uiteindelijk ligt de bal dus nog steeds bij de KNSB. Als die (door nu duidelijk te communiceren in de tussen Olympische jaren) kiezen om gewicht aan de TP te hangen ikv classificatievoordelen of beschermde status voor belangrijke toernooien dan is er best animo voor. Als die daar niet voor kiezen blijft het een kermisonderdeel.
    De kool en de geit sparen is lang genoeg geprobeerd en dat werkt niet.

    Het niet doen is ook een keuze he, maar dan kun je daar nu ook maar beter alvast duidelijk over zijn. Dan zien de echter A-rijders er waarschijnlijk vanaf en kan het een leuke WC-springplank voor anderen zijn. Maar dan moet je geen medailles verwachten.
  6. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Het irritante is ook dat dit alleen voor de Olympische Spelen een probleem is. Op het WK afstanden zouden we een heel apart team kunnen laten invliegen zonder enige problemen, maar op de OS moeten we ineens rekening houden met die duffe matrix. Tenzij we de komende jaren trainen en rijden met de matrix in het achterhoofd gaat dit weer een complete zooi worden.

    En uiteindelijk kan de TP ook niet bestaan uit drie schaatsers die zich individueel verder niet plaatsen, je kunt echt niet 1/3 van de plaatsen opgeven voor de kans op 1 medaille. Zeer kleine kans dat dit gebeurt, maar het kan wel en dat maakt het nog weer lastiger.
  7. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Bij het vorige OKT zou de 1500m plek dan naar Wijfje gegaan zijn i.v.m. de team pursuit. Dat lijkt me prima verdedigbaar aangezien zij zich altijd heeft ingezet voor dat onderdeel. Op de OS hadden we dan hooguit een bronzen plak ingeleverd op de 1500m, nou en!
    Niet willen meetrainen op het onderdeel = niet willen rijden. Als rijders er bewust voor kiezen er geen tijd en energie in te willen steken, even goede vrienden maar dan is de consequentie dat die rijder van een heel hoog niveau moet zijn om zich toch te plaatsen. Duidelijk voor iedereen. Voor Nuis geld trouwens dat hij zich via de derde plek in de prestatiematrix gewoon zou hebben geplaatst voor de 1500m.

    Je kunt er als land ook voor kiezen om helemaal geen team pursuit af te vaardigen. Kost je wel een startplek ...
    Laatst bewerkt: 24 aug 2023
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het probleem is dat de rijders al bij voorbaat, zonder overleg, niet willen (of allerlei eisen gaan stellen) en ook niet op de eerste training verschijnen. Waarom? Omdat ze denken daarmee een voordeel te hebben t.o.v. de concurrentie. Hoe kan dat voorkomen worden? Door te zorgen voor een omslag in het denken van de rijders. De standaard is nu dat een rijder gevraagd moet worden voor de team pursuit. Draai het eens om: in principe kan iedereen een team pursuit rijden. Als iedereen zijn steentje bijdraagt is de totale last per rijder ook het minst. Want rijders gaan dan bedenken of het nu echt zoveel energie kost om die twee trainingen aan het begin van het seizoen bij te wonen. Moet een rijder het willen om te vertrouwen op de uitzonderingssituatie dat hij zich afzijdig kan houden en zich toch kwalificeert.
  9. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Tja, maar je kunt niet iedereen erbij hebben, een training met 15 man is niet efficient.

    Als de superstayer Rob de Vries, die door zijn lage startsnelheid niet is uitgenodigd voor de TP maar toch geen zin had, 6:12.00 rijdt op het OKT en tweede wordt dan mag je hem niet bevoordelen ten opzichte van Marcel Bosser, die wel uitgenodigd is voor de TP maar geen zin had en ook 6:12.00 reed. Dan ga je mensen benadelen omdat ze sneller kunnen starten.
  10. mi

    mi Well-Known Member

    Het probleem is ook dat schaatsers denken dat een TP training in september-oktober-november zodanige belasting oplevert dat dit hun individuele prestaties beinvloed. Ben erg benieuwd wat voor heftig programma Ritsma dan wel niet verzonnen heeft eerlijk gezegd want (met achtergrondkennis van inspanningsfysiologie) geloof ik er echt geen barst van dat het team-trainingsplan nou echt zoveel afwijkt/zodanig niet in te passen valt dat dit echt uitmaakt als de knikkers in februari-maart verdeeld worden.
    chicagodude en Marcel Vos vinden dit leuk.
  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Tuurlijk vallen die trainingen wel mee. Het is gewoon zo dat er steeds weer schaatsers zijn (vooral de toppers, niet subtoppers als Marcel Bosser) die ook maar weigeren om ietsje van hun vrijheid in te leveren in het algemene belang. Roest die zijn zaakwaarnemer het woord laat voeren, wat een slappeling.
    chicagodude, mi en Marcel Vos vinden dit leuk.
  12. proeme

    proeme Well-Known Member

    mee eens!

    1 probleem: de selectiematrix. Bij het WK zit er geen maximum op het totale aantal deelnemers per land, dus kun je gerust Roest zijn eigen afstanden laten rijden en voor de TP iemand anders meenemen.
    Op de OS zit je wel met dat maximum, en dan kun je heel goed in de situatie komen dat je niet om Roest heen kunt. En dat weet Roest ook...
    Duif vindt dit leuk.
  13. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Je zou verwachten dat Patrick Roest dit meermaals besproken heeft met zijn teamgenoten van team Reggeborgh. Een collectief statement is vanuit zijn perspectief immers effectiever. Echter, blijkbaar kijken zijn teamgenoten er anders tegenaan want die blijven wel gewoon beschikbaar.
    chicagodude vindt dit leuk.
  14. mi

    mi Well-Known Member

    Maar het feit dat hij die ruimte krijgt is uiteindelijk ook een keuze.
  15. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dat is maar zeer de vraag. Na eind vorig jaar dacht ik dat het nu wel een keer klaar was met alle gezeik rond dit onderdeel. En dan begint het weer van voren af aan. Achterliggende gedacht zal wel zijn dat wederom de 1500m en team pursuit op één dag worden gereden en dat Roest alvast een voorschot wil nemen op een uitzonderingspositie. Wellicht ook met in gedachten dat hij alleen in zijn kracht zit als hij op kop kan rijden, wat dus tevens zijn zwakte is omdat op de andere twee posities hij geen meerwaarde is. Dus hij heeft er groot belang bij om de groep zo klein mogelijk te houden (anderen krijgen geen kans en hij is wel verzekerd van het WK). De KNSB en Ritsma moeten hier geen boodschap aan hebben en dit meteen afkappen, dan is het ook voor andere schaatsers duidelijk dat dit geen nut heeft. Dan kost dit gezeik Roest alleen maar onnodige energie. Na het laatste OKT zagen we hoe groot de afgunst naar elkaar zelfs binnen één ploeg was toen de mass start plek naar Kramer ging (Roest en Bosker boos). Dus ook binnen zijn eigen ploeg kon men hem wel eens scheef gaan aankijken..

    Overigens kon de tijd wel eens tegen Roest gaan werken, want bij de volgende OS kon zijn grootste kans op goud wel eens ..... de team pursuit zijn. Gezien de opkomende concurrentie van Eitrem (5km) en Snellink (10 km). Ook in de matrix kon de team pursuit wel eens hoger komen omdat Nuis en Krol op leeftijd komen en de jonge generatie Wennemars en Scheperkamp misschien nog niet helemaal wereldtop zullen zijn. En natuurlijk het fenomeen Stolz waar men tegen strijd. De kans dat er dan twee aanwijsplekken naar de team pursuit gaan voor degenen die er echt voor willen gaan blijft zo reeël.
  16. proeme

    proeme Well-Known Member

    van wie? Er staan straks 8 man op de Spelen. 1 daarvan is Roest, dat is wel ongeveer een zekerheidje. Maar heb je naast Roest nog 3 anderen die de TP kunnen rijden en zich in de selectie rijden?

    Als je 2 TP'ers hebt, dan heb je weinig andere keus dan Roest er toch weer bij halen.

    En zoals gezegd: Roest weet dat ook. Die man is niet dom.
  17. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ik heb hier al een aantal keer gezien dat er in 2026 maar acht schaatsers per land mogen doen aan de OS. Is dat al officieel bevestigd?
  18. proeme

    proeme Well-Known Member

    goeie vraag. Ik ben er vanuit gegaan dat het klopt aangezien het Forum hierzo vaak beter is geïnformeerd dan ikzelf ;)
  19. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ja, en dat is nou net het probleem; er zijn schaatsers die denken hun eisen wel door te kunnen drukken, danwel mee kunnen doen precies wanneer het hun uitkomt, omdat ze denken onmisbaar te zijn voor de TP. En in het verleden gingen de bondscoaches daar eigenlijk praktisch altijd nog in mee ook.

    Ik vind het eigenlijk wel verfrissend dat Ritsma dat niet doet, vorig seizoen niet met ARDJ, en nu niet met Roest. Prima. Laat maar eens merken dat je als topper niet onmisbaar bent bij de TP.
    G1ant vindt dit leuk.
  20. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Daar kan ik niet zo veel over vinden. Op de site van Milano Cortina 2026 new competition event formats (olympics.com) staat dat er 4 nieuwe events bijkomen. Wel staat er een link naar de quota's per sport:
    2023-06-20 - Milano Cortina 2026 Event Programme (olympics.com)
    Voor schaatsen totaal 164, volgens mij precies hetzelfde als in 2022. Over quota per land staat niets.
    Duif vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina