Doping in het schaatsen

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Oxylus, 18 nov 2012.

  1. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Screen Shot 2017-12-06 at 09.03.08.png

    Hebben we toch al - WADA?
  2. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Tja, daar is onduidelijkheid over. Veel (ook buitenlandse) media brengen het toch als: de Russen mogen allemaal, tenzij ze met doping in aanraking zijn geweest of niet meewerken aan komende controles.
  3. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Aydova/Aidova komt uit Kazachstan!?
  4. strawbale

    strawbale Well-Known Member

  5. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ah, dan heb ik daar scheef gekeken of er stond een verkeerd vlaggetje bij.
  6. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Dat denk ik ook - zie o.a.
    "To ensure a level playing field at the Winter Olympic Games in PyeongChang, the WADA Athlete Committee also stresses the importance of applying strict criteria and standards by the panel created to determine the eligibility of any Russian Athletes permitted to compete under the neutral flag."

    uit: https://www.wada-ama.org/en/media/n...mmittee-regarding-the-iocs-decision-on-russia
  7. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    @Mjøsaman : weet jij wanneer de ISU de definitieve OS-plaatsingslijst publiceert (volgens de planning)?
  8. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    De komende lijsten zullen plekken per land zijn en hebben hier niets mee te maken. De plek van Kulizhnikov zal gewoon worden ingevuld door een andere Rus, in principe. Met namen er bij is meestal pas een paar weken voor de Spelen.
  9. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Wat mij ten zeerste verbaast, is dat er nog altijd geen gedegen en onafhankelijk onderzoek is gedaan naar de werking van meldonium. Ik bedoel, we zijn nu twee jaar verder en we weten nog niks. Of heb ik iets gemist?
  10. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Tenzij de ISU besluit dat plekken veroverd door niet op de OS getolereerde atleten niet meer geldig zijn.
    Ook: de vervangers moeten dus allemaal voor die datum (waar ik naar vroeg) gescreend en goedgekeurd zijn
  11. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Tip of the iceberg?

    "The credibility of the Russian whistleblower Grigory Rodchenkov, who ran the Moscow anti-doping laboratory before fleeing last year and revealing what he knew to McLaren, was recently enhanced by the Oswald commission, who confirmed he was a “truthful witness”.

    Rodchenkov responded to the news by saying he agreed with the IOC’s decision to allow some Russians into the Pyeongchang Games which begin on 9 February as neutral athletes. However, he said the problem was even bigger than indicated.

    Rodchenkov’s lawyer, Jim Walden, said a new database, obtained by Wada last month, showed that “thousands and thousands and thousands” of Russian athletes were implicated in a “secret folder” which outlined all the times samples with performance-enhancing drugs in them had been switched for clean ones.

    Added Walden: “It is a roadmap not just to 30 athletes or the 1,000 athletes that McLaren believes, but thousands and thousands were protected by the Russian system.”

    zie: https://www.theguardian.com/sport/2017/dec/05/russian-olympic-committee-banned-winter-games-doping
  12. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Op 27 december maakt de ISU officieel de quota per land bekend. Maar die kunnen we na SLC zelf berekenen.
    Tot 12 januari kunnen de landen aangeven of ze gebruik maken van de behaalde quotaplekken of niet.
    Tot 24 januari is er dan een proces waarbij opengevallen plekken door de ISU aan andere landen worden aangeboden (en die kunnen die plekken aanvaarden).
    Pas op 28 januari hoeven de namen van de schaatsers worden aangeleverd.

    Speculatie: Ik neem aan dat de Russische quota gewoon blijven bestaan en dat de Wereldbekeruitslagen der Russen niet geschrapt worden. Wel zal RUS vervangen worden door AOR. Vervolgens beslist niet de Russische bond over het al dan niet aanvaarden van de quota, maar zal het panel van het IOC dat doen. En die zullen dat meteen op naam doen. Einde speculatie.
    SprintMaster vindt dit leuk.
  13. miquel1983

    miquel1983 Active Member

    De beslissing van het IOC is mijns inziens begrijpelijk; alleen vind ik vreemd dat schaatsers met een dopingverleden buiten de Olympische Spelen (dus niet op doping betrapt op de OS, maar daar buiten), nu wel van de Spelen geweerd worden, terwijl ze de rest van het seizoen gewoon mogen schaatsen.

    Koelizhnikov is vrijgesproken van dopinggebruik en wordt nu alsnog geschorst voor de Spelen. Dat lijkt me nogal inconsequent. Joeskov heeft 9 jaar geleden een keer marihuana gerookt en mag nu niet naar de Spelen. Kom op zeg, dat is 9 jaar geleden en bovendien gaat geen mens van marihuana harder schaatsen. Wat een onzin. Als iets geen sportdoping is, dan is het wel marihuana, want daar word je juist suf van en ga je zeer zeker niet harder van schaatsen. Dan moet je alcohol ook op de dopinglijst zetten. Net zo inconsequent dus als de drugswetgeving in het algemeen.

    Dat Fatkoelina en co. geschorst worden lijkt me logisch. Dat atleten niet onder de Russische vlag mogen deelnemen, vind ik logisch, om een statement te maken. Dat schone atleten vervolgens onder neutrale vlag mogen deelnemen, vind ik een prima oplossing, omdat je individuen nooit moet straffen naar aanleiding van groepsgedrag waar zij zelf niet aan deelnamen. Maar dat Koelizhnikov en Joeskov niet mogen deelnemen, vind ik ronduit debiel en erg jammer voor de sport. Om een simpel jointje. Ik kan daar met mijn kop echt niet bij. Ik denk dat ik die 1500 meter in Korea straks maar gewoon ga overslaan.
  14. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Ik weet het niet...op zich: inderdaad we moeten allemaal voor een schone sport gaan. Echter zodra men straffen gaat uitdelen dan moet je wel ZEKER zijn dat degene iets tegen de regels heeft gedaan. Je kunt niet zeggen: oh je werkt niet mee, dan ben je schuldig.... dat gaat ver. Zeker als we zien dat in Nederland iemand die 2 positieve tests heeft afgeleverd toch is VRIJGESPROKEN. Dan is het wel krom om sporters die niet aantoonbaar iets fout hebben gedaan, dat zij dan wel geschorst zouden worden.. omdat ze toevallig uit Rusland komen.
  15. H2O-s

    H2O-s Active Member

    Het feit is dat Koelizhnikov geschorst is geweest en daar niet voor vrijgesproken. Niet vorig jaar, maar in zijn juniorentijd en dat ging niet op een simpel jointje maar het middel waar ook Blake en andere Jamaicaanse sprinters geschorst voor zijn geweest. Ik acht de kans dat we hem op de Spelen zullen zien nihil.
    miquel1983 vindt dit leuk.
  16. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Dat eerste kan nu niet meer, dan hadden de schone atleten de kans moeten krijgen om quota af te dwingen. Het lijkt mij ook zwaar onwaarschijnlijk.

    Dat laatste: dat moet idd, daar heeft elke bond nu mee te dealen.
  17. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Merci. Blijft de vraag of alle Russische kandidaten op tijd gescreend zijn, maar ze kunnen vast alle schaat(st)ers in SLC testen en daarmee groen licht geven.
  18. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Ik heb even een paar dingetjes opgeschreven over deze situatie, excuses alvast voor de grote hoeveelheid tekst. Een uiteenzetting in 4 delen.

    Waarom Joeskov naar de Spelen moet mogen.
    Denis is een paar jaar geleden betrapt op marihuana en daarvoor geschorst geweest. Twee jaar lang. Los van of twee jaar achterlijk lang is (dat is het), toont het aan dat de Russische bond dus wel bereid was om Joeskov te straffen. Hij werd ook resoluut uit de schaatsploeg gezet. Als dit iets aantoont, dan zou het zijn dat Joeskov dus helemaal niet zo'n protege van de schaatsbond was, zoals bijvoorbeeld Skobrev wél (hij traint ook vaak buiten Rusland, getuige ook zijn visumproblemen bij de WC in Stavanger wegens te lang verblijf in Schengengebied). Natuurlijk, wat tegen hem speelt is dat hij meedeed in Sotsji, maar op die lijst waar Jeroen Stekelenburg mee stond te wapperen een jaar geleden, werd hij niet geidentificeerd als een schaatser betrokken bij dit programma.
    Daarnaast, hij is al 2 jaar geschorst. Voor een eerste dopingvergrijp was dat destijds maximaal en daarmee is elke overige straf niet te rechtvaardigen. Je kunt niet iemand twee keer straffen voor hetzelfde vergrijp. Een vergrijp, dat ook nog eens totaal los stond van de huidige situatie met Duchess-cocktails en in een andere tijd speelt. Dat brengt me op het volgende.
  19. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Waarom Koelizhnikov naar de Spelen moet mogen.
    Koelizhnikov is in 2012 betrapt op het gebruik van methylademine. Hij was toen 17 jaar. De affaire Rodchenkov begon toen naar zijn hoogtepunt toe te werken, met de OS in Sotsji als beoogd einddoel. Pavel, destijds junior, werd toen betrapt op die ene stof bij een juniorenwedstrijd (toch??? Ik kon hier eigenlijk geen bron over vinden, maar dit suggereert de wiki-pagina). De situatie waar dit IOC over handelt, gaat om een specifiek opgezet programma waarbij op hoog niveau sportende Russen een specifieke cocktail aan doping namen, de Duchess-cocktail en niet betrapt konden worden bij binnenlandse controles vanwege fraude met de monsters. Pavel Koelizjnikov is betrapt, op iets anders dan op die cocktail en buiten Rusland, terwijl hij nog helemaal niet op hoog niveau actief was.
    Ik denk dat het redelijk is om aan te nemen dat Pavel op eigen initiatief/die van zijn arts een beetje aan het aanbeunen was met middelen. Als hij in dat programma had gezeten, had hij namelijk niet aan de methylademine gehoeven, want hij kreeg dan al die cocktail toegediend. Waarom zou hij ook in dat schema zitten, want hij was 17 op dat moment en dit hele programma was opgezet om medailles te winnen op de olympische spelen in Sotsji. Bovendien, zodra hij geschorst was voor dopinggebruik, en hij zou toch in dat systeem hebben gezeten, zou dat toch wel zijn gediscontinueerd, aangezien hij nooit mee zou mogen doen aan de OS in Sotsji en, nogmaals, dit hele programma was opgezet voor de OS van Sotsji.

    Ik zou het bijna zover willen trekken, dat een dopingschorsing in het verleden eerder zou een argument kunnen zijn om sporters juist wél mee te laten doen, in plaats van niet.
    miquel1983 vindt dit leuk.
  20. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Amerikanen moeten eens hun bek houden.
    Het is opmerkelijk dat er zoveel Amerikanen zich zo fanatiek uitspreken. Dat is een trekje die ze waarschijnlijk van Lance hebben overgenomen, aangezien die ook altijd iedereen afsnauwde voor de camera, rechtzaken begon tegen iedereen die hem van doping beschuldigde maar daarnaast wel doodleuk een brief schreef waarin hij de Euskatelploeg van systematisch dopinggebruik beschuldigde (ook wel weer grappig, aangezien dat bij zijn US Postal natuurlijk gebeurde). Om maar niet te beginnen over alle gedrogeerde honkballers (tot voor kort een olympische sport) die er met een paar maanden schorsing voor anabolen vanaf komen, werkelijk elke Amerikaanse 100m-loper of loopster ooit, die echt allemaal betrapt zijn op het gebruik van werkelijk alles, alle -publiek bekende- dopingdokteren en -trainers die verblijven in de Verenigde Staten, zoals bijvoorbeeld Alberto Salazar, die echt al jarenlang actief zijn zonder dat de USADA er ook maar iets van opmerkte (of wilde opmerken).
    ZeeKoei, Nickel, miquel1983 en 2 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina