ISU Congres 2016

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 15 mrt 2016.

  1. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Kortom: de 10km en de massastart zijn niet meer te combineren en de 1500m en de massastart ook niet. Omdat de massastart samen met de TP de belangrijkste afstanden zijn voor het makkelijk binnen halen van een top 8 klassering, zullen er velen de 10km en de 1500 afzeggen. En natuurlijk ook de 5000m voor de TP.

    Hoe moeilijk is het nou om gewoon te starten met de TP?
    Mjøsaman vindt dit leuk.
  2. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik vind het programma van de WK afstanden een stuk verbeterd, dat is tenminste positief. Een EK afstanden voor de Spelen zie ik ook nog wel voor me, dan kunnen ze mooi nog even oefenen voor de Spelen. Een EK sprint lijkt me onzinnig want in Europa zit niet heel veel sprint geweld. Erg fijn dat de 10 behouden blijft voor het EK allround.
  3. proeme

    proeme Well-Known Member

    laatste 5 jaar: van de 15 podiumplekken bij de mannen gingen er 11 naar Europa en 4 naar anderen (Lee, Mo, Davis en Greig). Daarvoor was dat anders.

    Bij de dames is dat andersom. Daar zijn Erbanova en Ter Mors de enige Europese medaillewinnaars in de laatste 5 edities. Maar daarvoor was Europa (met name Duitsland en Nederland) goed vertegenwoordigd.
  4. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Pavel? Kjeld? Kai? Jorien? Marrit? Olga?
    De hele Top-4 van het WK sprint mannen was Europees! :eek:
    Zie ook @proeme's post.
    Mee eens. :D
    Leve de 10 km!
  5. Monique

    Monique Well-Known Member

    Dan moet ik eens in de historie duiken want dan heb ik het blijkbaar verkeerd op mijn netvlies. En wordt een EK sprint wellicht toch nog leuk. Tenzij van die 11 Europese medailles er 10 voor Nederland waren.

    Edit: ik was Pavel al helemaal vergeten, wat dom.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het programma op de WK afstanden is al erg vol zoals al eerder opgemerkt. Dan kunnen ze twee dingen doen: een dag toevoegen of onderdelen schrappen. De ISU doet geen van beide, tel uit je winst.
  7. proeme

    proeme Well-Known Member

    als je het op 4 dagen houdt zul je altijd hebben dat bepaalde combinaties niet handig zijn en schaatsers 'moeten' kiezen. Dag toevoegen lijkt me een betere optie. Ik heb niet op een rijtje gezet hoe je dat dan moet indelen, maar je hebt automatisch meer ruimte als je een dag extra neemt.
    Nadeel: minder schaatsen per dag is voor toeschouwers in het stadium niet aantrekkelijk.
  8. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ze schrappen een van de twee 500 meters en vervangen die door de Team Sprint.
  9. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Er waren verschillende indelingen ingediend en deze, die van Nederland, is het uiteindelijk geworden. Heel cynisch bekeken, vinden de meeste landen dit wel prettig. De 10 kilometer rijden ze toch niet, dus dan is zo'n extra rustdagje wel fijn. En degene die hem zouden kunnen rijden, de Swingsen, Pedersens, Francolinis van deze wereld, hebben nu een goed excuus om hem over te slaan. En dan hoeven ze de 10 kilometer op de Wereldbeker eigenlijk ook niet te rijden. Nee, dit is weer een nieuwe stap richting uitgang.

    Trouwens, in het tweede jaar na de OS, staan de EK afstanden en het WK allround op de kalender. Dan is er dus geen enkele wedstrijd voor de 10-kilometerspecialisten.
  10. proeme

    proeme Well-Known Member

    als het een EK allround was geweest ipv afstanden, had dat voor 10km-specialisten niet uit gemaakt. Als ik het goed begrijp blijft het WK afstanden wel jaarlijks.

    Voor 10km-specialisten verandert er dus niets.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het is een compromis: de 10km wordt weer iets verder ingeperkt (@KNSB: waarom stel je niet voor om meer 10km World Cups te houden als je zo van de traditie bent?) en als goedmakertje krijgen we overbodige toernooien er voor terug waar we nog meer Nederlandse kampioenen zullen zien (laat KK24 het niet horen ;)). Ongetwijfeld zullen zij daar heel blij mee zijn. Maar het blijft een compromis, ééntje waar de kool en de geit wederom zoveel mogelijk gespaard worden en waar niemand echt heel blij van zal worden. Het publiek zal de wirwar aan toernooien ook raar vinden.
  12. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Weet je dat zeker? Er stond nl. dinsdag een voorstel op de agenda om de WK afstanden alleen maar in de oneven jaren te organiseren, en de WKs allround en sprint alleen in de even jaren. Dat voorstel was ingediend door het ISU-bestuur. Dat betekent meestal dat het grote kans heeft ingevoerd te worden. Ik heb niet gehoord of dit voorstel aangenomen of verworpen is. Als dat niet zo is, houden we in ieder geval elk jaar een WK allround. Aan de andere kant was de hele operatie bedoeld om ruimte op de kalender te krijgen, en dat gaat zo niet door.

    Er was ook een voorstel om het WK allround en WK sprint samen te kunnen houden in een driedaagse, net zoals nu bij dat EK-gedrocht. Dat zou zich dan voordoen in het tweede jaar na de OS, precies in het jaar waarvoor er zo'n Winterfestival onderzocht wordt.
    Nu betekent zo'n festival dat top-shorttrackers die er over denken langebaan bij te gaan doen, dat wel zullen laten.

    En commercieel gezien kan ik je dan het programma van zo'n Winterfestival al wel uittekenen:
    In het eerste weekend (vr, za, zo) doen we het shorttrack, in het tweede weekend (do,vr,za,zo) het kunstrijden en de langebaan kan dan mooi op maandag, dinsdag en woensdag. Met dank aan de KNSB.
  13. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Dat een winterfestival de shorttrackers tegen houdt is natuurlijk onzin. In de enige echt belangrijke wedstrijd (de OS) botsen die programma's ook. Geen shorttracker stapt over voor alleen de WK afstanden, oid. Het gaat om de OS. En combineren als het in dezelfde week op dezelfde plek wordt gehouden is makkelijker dan als er 1 week tussen zit maar het op een ander werelddeel is.

    Daarbij is het toch onzin om een combiwedstrijd Sprint/Allround een gedrocht te noemen? Waarschijnlijk levert het meer publieke belangstelling, waardoor de kans op winst voor de baan ook groter is. Verder biedt het wat meer afwisseling, iets waar schaatsen natuurlijk ook gewoon wel op zit te wachten. Liefhebbers van de sprint (die in de meerderheid zijn) zullen nu ook het allrounden zien en misschien wel gaan waarderen. Ik zie werkelijk alleen maar voordelen van het samenvoegen van de sprint en allroundtoernooien, dat lijkt me één van de betere beslissingen die de ISU kan nemen.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  14. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Mooi is nu te zien hoe de 10 km uit de EK afstanden is gehouden. Als je als KNSB voor de traditie bent, dan zou je meer 10km's moeten propageren. Wat is er gebeurd: op het vorige congres heeft de KNSB twee voorstellen voor het EK gedaan: in ééntje zat de verschrikkelijke vierkamp met de 1000m (in de ander de 3km), dus GEEN 10km. Dat voorstel haalde het. Daarna kwam een storm van kritiek en nu heeft men, uit een soort vals sentiment, toch besloten de 10km op het EK allrounden te behouden. Echter wordt dit toernooi nog maar om de 2 jaar gehouden. In het gedrocht EK afstanden is er geen plek voor de 10km. De KNSB stelde dit jaar voor om deze alsnog toe te voegen. Maar dat voorstel haalde het uiteraard niet. Duh, de KNSB heeft de 10km 2 jaar geleden al laten vallen!
  15. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Waarom het een gedrocht is? Laten we eens een tijdschema maken van dag 2.
    500m vrouwen sprint (10 ritten) 0.00 - 0.20
    500 mannen sprint (12 ritten) 0.25.-0.50
    dweil 0.50 - 1.10
    1500 m vrouwen allround (10 ritten) 1.10 - 1.40
    dweil 1.40-2.00
    500 m mannen allround (12 ritten) 2.00 - 2.25
    1000m vrouwen sprint (10 ritten) 2.30 - 2.55
    dweil 2.55. - 3.15
    1000 m mannen sprint (12 ritten) 3.15 - 3.40
    dweil 3.40 - 4.00
    5000 m dames (4 ritten) 4.00 - 4.40
    dweil 4.40 - 5.00
    5000m heren (4 ritten) 5.00 - 5.30
    dweil 5.30 - 5.50
    5000m heren (4 ritten) 5.50 - 6.20
    dweil 6.20 - 6.40
    5000m heren (4 ritten) 6.40 - 7.10

    Als je voor het nieuws van 18.00 klaar wil zijn, moet je dus zo rond elven beginnen. Dat lijkt me toch geen aanlokkelijk vooruitzicht voor nieuwe kijkers om dat allemaal op de tribune (in de buitenlucht!) te gaan zitten bekijken. Er gaat natuurlijk ook geen enkel TV-station dit hele programma opeens wel uitzenden. Sterker nog, ik kan me zo voorstellen dat de NOS en de Noorse TV dit niet meer volledig gaan uitzenden. En als je dan toch gaat knippen, dan hoeft het ook niet meer allemaal live, en is een samenvatting tussen 17.00 en 18.00 ook wel voldoende, met het laatste blok 5 km's live.

    Wat je nodig hebt, zijn korte, spannende wedstrijden op niveau, niet een berg ritten van schaatsers die op het nippertje de limiet hebben gereden.
  16. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Dat er minder deelnemers kunnen ben ik het mee eens. Maar ik zou verder toch eerder een kaartje kopen voor de combiwedstrijd sprint/allround dan voor alleen allround, je ziet meer toppers.

    En je moet natuurlijk minder kunnen dweilen, om de 4 ritten dweilen op de 5km is absurd.
  17. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Als je allround en sprint al wil samenvoegen tot één toernooi, zou ik voor 4 dagen gaan. Zo houd je de toernooien gescheiden. Nu zul je weer geklaag krijgen over te lange programma's. Gevolg: minder deelnemers dus minder schaatsen. Daar moeten we niet naar toe.
    Maar probeer vooral niet geforceerd dingen te gaan doen als je van te voren al weet dat dingen gaan knellen.
  18. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het is me niet duidelijk of voorstel 83 nu is aangenomen. Het deel m.b.t. het EK i.i.g wel. Het deel van het WK is nog niet in de media geweest. Wordt dit ook aangenomen dan is dat echt het slechtst denkbare scenario voor het schaatsen.
  19. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Kun je die laatste opmerking ook motiveren? Ik kan je volgen dat er een nadeel is in het afwisselen van het Wk afstanden en het WK allround. Maar ik zie ook voordelen. Waarom denk jij dat het "het slechtst denkbare scenario" is, dat is namelijk nogal zwaar aangezet?
  20. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Waarom:
    De WK allround/sprint worden dan gereden in het zelfde jaar als de OS. Precies het jaar waarin die toernooien het minst in de belangstelling staan van de schaatsers en dus zullen ondersneeuwen. Het toernooi is dan dus alleen in het tussen-Olympische jaar echt belangrijk.
    De WK afstanden worden in het aantrekkelijke voor-Olympische jaar gehouden, mede omdat men vast zit in het dogma dat dit een voorproefje voor de OS is. Maar dat kan net zo goed in bv. een World Cup finale. Het WK afstanden word ook in het na-Olympische jaar gehouden. Mogen de Olympisch kampioenen dan niet even wat langer van hun roem genieten?

    Een beter voorstel zou zijn (voorstel 1):
    - WK allround/sprint in oneven jaren.
    - WK afstanden in even jaar.
    Dan heb je 2 om 2 tussen allround/sprint en afstanden/OS. Maar dan zou het WK afstanden 2 toernooien moeten inleveren, dus dat gaan ze nooit doen.

    Goed, dan zou het ook zo kunnen (voorstel 2):
    - WK allround/sprint in alle jaren behalve het Olympische.
    - WK afstanden in tussen en voor-Olympische jaar.
    Dan heb je 3 om 3 tussen allround/sprint en afstanden/OS.

    Wat er nu gebeurd is dus het verreweg slechtste van 2 werelden: de allround/sprint vierkampen leveren heel veel prestige in ten gunste (voor de zoveelste keer) van de WK afstanden (en nu ook nog een EK afstanden). En daar wordt ik dus echt niet goed van.

    Waarom wordt er niet helder gekozen: het EK allround staat onder druk. Oplossing: we voeren overbodige EK's in (en verhogen de kampioeninflatie), om een traditie in stand te houden maar waar men zelf (KNSB) eigenlijk ook niet in gelooft. Want in 2014 heeft men die verschrikkelijke vierkamp al ingevoerd als antwoord op het Nederlandse succes van Sochi en de kritiek op de 10km. Dat is een gebrek aan visie/principes waar men nu (wederom) de rekening van gepresenteerd krijgt.
    Een heldere keuze zou zijn: laat het EK allround vallen en maak er een nieuw soort toernooi van voor een andere doelgroep of voer meer World Cups in. Zorg er daarnaast voor dat je het WK allround/sprint voor elk jaar behoud of als beste alternatief voorstel 2.
    EenBrabander vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina