ISU Congres 2016

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 15 mrt 2016.

  1. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    De Noorse bond is zo aardig om de voorlopige voorstellen voor het komende ISU-congres online te zetten, met het verzoek om input.

    Ze staan hier:
    https://skoyte.klubb.nif.no/nyheter...ng/Congress_2016_Provisional_Agenda_draft.pdf

    Belangrijkste voorstellen:
    - Er komt een atletencommissie. Zowel de ISU als andere landen stellen dat voor. Diverse landen doen daar verschillende voorstellen voor.
    - De WKs en EKs worden om en om gehouden. WK afstanden in de oneven jaren, WK allround en WK sprint in de even jaren. Bij de EKs is het net andersom. WK allround en sprint kunnen ook gecombineerd worden in 3 dagen. (* Waarom nu 3, dan krijg je weer zo'n vol programma...*)
    De allroundwedstrijden blijven grote vierkamp (ISU) of worden kleine vierkamp (Nederland).
    De EK afstanden zal zijn 500, 1000, 1500, 5000m voor heren en 500, 1000, 1500, 3000 voor dames. En massastart, ploegeachtervolging en teamsprint.
    Nederland gaat nog uit van een gecombineerd EK allround/EK afstanden en stelt voor om de volgende afstanden te rijden: 500, 1500, 3000 en 5000m. Dus geen 1000m!
    De Noren willen liever een WK-week met alle WKs op één plek.
    Nederland zou liever ook nog de andere schaatsonderdelen er bij hebben. (*Dat gaat natuurlijk niet lukken, want er zijn maar weinig landen met een 400m-baan*).
    Voor de EK deze stijl moeten er nog wel kwalificatiemomenten worden bedacht, analoog aan de huidige voor het WK.
    - De teamsprint wordt onderdeel van de WK afstanden vanaf 2019. (*Na het enorme succes van de Wereldbekerfinale?*)
    - Er komt ook een maximum van 10 deelnemers bij het WK afstanden (ISU)
    - Zweden wil dat elke valse start leidt tot een DQ, en dat die ook na afloop van de race nog kan worden uitgesproken.
    - De Olympische ploegenachtervolging zal voortaan beginnen met een tijdrit, waarbij de snelste 4 ploegen zich plaatsen voor de halve finale, tegen elkaar. Dit in plaats van kwartfinaleritten zoals nu (en die vaak een walk-over waren) (ISU)
    - De Olympische massastart zal met halve finales worden verreden, waarbij de beste 8 in elke halve finale zich plaatsen voor de finale. (ISU) Omdat er gereden wordt met punten voor de tussensprints, zullen die halve finales voor spektakel zorgen, denk ik.
    De Keizer en leenstrafan vinden dit leuk.
  2. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Welgeteld vier goede ideeën staan hiertussen:
    - De atletencommissie had er allang moeten zijn. Hoog tijd dat dat nu een keer gebeurt.

    - Een WK-week met alle WK's op één plek is zowaar een goed idee, maar lastig te realiseren.

    - Olympische TP voorrondes op tijd, daarna knockout is ook een goed idee.

    - Olympische MS met halve finales een tussensprints is eveneens een prima idee. Dat zorgt voor een verschillend wedstrijdverloop tussen de HF en de finale.

    Dan de minder goede ideeën:
    - EKs/WKs om en om is op zich een goed idee, maar op deze manier zijn er gewoon teveel toernooien en teveel kampioenen. Daarnaast bestaat het EK Allround voor 80% uit WK-deelnemers. Het is dus feitelijk hetzelfde toernooi, twee keer per jaar. Daarnaast vind ik de EK Sprint/Afstanden nog steeds overbodig. Ik voel meer voor een gecombineerd EK Afstanden/Allround (Kleine Vierkamp)/Sprint voor junioren en neo-senioren. Een opstapje voor Europese jongeren naar de grotere WK Afstanden/Allround/Sprint.

    - Ik ben nog niet heel enthousiast over de TS. Er zijn teveel valpartijen geweest en er is nog te weinig animo. Wellicht dat de komende jaren gaat veranderen.

    - Een maximum van 10 deelnemers per land op de WK Afstanden is de laatste stap om er gewoon een Olympisch toernooi van te maken in minder dagen en zonder de allure. De prestatiematrixen kunnen dan in drie op de vier jaar uit de kast worden gehaald.

    - Elke valse start een DQ is vragen om problemen.
    G1ant vindt dit leuk.
  3. Koen

    Koen Well-Known Member

    snap dat maximum van 10 deelnemers per land op een WK niet zo, ik zie het vooral als Nederland pesten. wij zijn het enige land die daardoor moeten selecteren.
    elke valse start DQ slaat natuurlijk nergens op.
    SprintMaster en EenBrabander vinden dit leuk.
  4. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Goed idee.
    Hier ben ik tegen. Zo krijgen minder landen grote toernooien, en is de dubbel WK sprint - WK allround niet meer mogelijk. Bovendien komen er voor een WK sprint en WK allround andere landen in aanmerking. Een WK allround in China zou niet zo interessant zijn voor de Chinezen, een WK sprint daar wel.
    Waarom wil Nederland zelf van de 10 km af? Huh?
    EK afstanden? Nee-K afstanden wat mij betreft. Dan wordt het een open Nederlands Kampioenschap...
    3 km. Dat klinkt leuk. Maar dan moet er wel nog een extra wedstrijd komen met een 10 km. Misschien een jaarlijkse 10 km-wedstrijd in Heerenveen? Daar komen mensen wel op af.
    En dan moeten ze heel lang wachten op een WK in eigen land...
    400 meter met vliegende start? Estafette met de bochten rechtsom? 2 km achteruit schaatsen? Wat voor ideeën hebben ze dan?
    Weer bij een World Cup, of wordt het een skate-off?
    Eigenlijk apart dat de TS het zo slecht doet. Er zijn meer landen geïnteresseerd in sprinten, dan in allrounden.
    But why?
    Dan wordt dus de helft gedisqualificeerd als we de starter met het kale hoofd en het staartje hebben.
    Hee! Een goed idee. Dan hangt het ook niet zo van de loting af.
    Maar met hoeveel deelnemers per land per halve finale? Als de twee Nederlanders in dezelfde halve finale komen wordt het heel anders dan als ze allebei in een andere halve finale komen.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  5. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik weet niet of de ISU/de organisator de hotelkosten betaald bij het WK? Dan zou dat natuurlijk de reden kunnen zijn.
  6. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik zie trouwens veel in de WK week en in het afschaffen van de te dominante 10km op de allroudtoernooien. Daarvoor in de plaats de 3000m is ideaal.

    Nieuwe onderdelen zie ik ook zitten, met name de 500m zoals ik hem heb beschreven in het topic van de NOS (dacht ik).
  7. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ik heb liever een WK kleine vierkamp met 500-1500-3000-5000 ter vervanging van het EK en het WK allround mag blijven zoals het is. We moeten de historie van de 10 in het allrounden niet weggooien. En eerlijk is eerlijk, zouden we nu ook zo veel problemen hebben met de 10 km in het allrounden als Sven Kramer niet bestond?
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ook hier weer de centrale vraag: ziet de ISU nog toekomst voor de vierkampen of ziet ze die liever doodbloeden door steeds weer de kant van de WK afstanden te kiezen?
  9. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ja, gezien het niveau op de 5km. Als je van de 5km de langste afstand maakt hoeft niet iedereen die meer te rijden. En dan is het afgelopen met de 5km rijders bij de heren die bij de dames nog niet eens of maar net zouden winnen. Ik denk dat het algehele niveau op de 3000m veel hoger is.
  10. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Is het niveau op de 5 km zo slecht dan? Achter Kramer en Bergsma heb je Pedersen, Bøkko, Contin, De Vries, Stroetinga, Kooiman, Swings, Blokhuijsen, Beckert, Giovannini, Bloemen en Michael die allemaal rond of onder de 6:20 kunnen rijden. Pedersen en Bloemen kunnen zelfs de 6:16 in. En die tijd is een tijd waar je gewoon wedstrijden mee kan winnen, kijk maar naar Inzell of Stavanger dit jaar.
    Monique en Svenfan1 vinden dit leuk.
  11. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

    De hele agenda (uit het document van de eerste post) heb ik globaal doorgenomen en krijg dan het gevoel dat het bijna niet anders kan dan dat hier weer een merkwaardig programma uit voortkomt.
    Alles hangt af van hoe en in welke volgorde de voorstellen in stemming worden gebracht want het ene voorstel staat haaks, of in ieder geval een kwarslag gedraaid op het andere.
    Als voorstel a) wordt aangenomen, dan heeft b) geen zin meer. Of kan een meerderheid voor b) het voorstel a) overrulen?

    Kortom, wat ontbreekt is: visie. Waar willlen we met z'n allen naar toe.
    De Goudsche Doorloper en SprintMaster vinden dit leuk.
  12. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    In de top is het prima. Er zijn een stuk of 12 tot 16 (zeker als je maximaal 3 NLs pakt) prima 5km rijders, maar daarna is het niveau al snel dramatisch. Streep door Bergsma, Stroetinga en Kooiman op het allroundtoernooi. Of anders De Vries. Kijk maar naar het afgelopen EK, met tijden boven de 7 minuten... De 5km hoeft dus ook niet weg, alleen met minder schaatsers zou ik prima vinden. En de 3000m lijkt me een spannende afstand, trouwens.
  13. proeme

    proeme Well-Known Member

    als het een WK-onderdeel wordt gaan ineens meer landen hun best doen. Let maar op... Dat is wel een omgekeerde redenering, maar als het daadwerkelijk zo uitpakt komt het dus wel goed.

    why? :S

    dan wel graag met een meetsysteem dat zeer nauwkeurig kan vaststellen of een start vals was. Of wordt dan elk trillende knietje uit de uitslag geschrapt?

    lijkt me een goede zaak

    he, dan hebben de tussensprints ineens wél nut. Klinkt cool, maar hoe werkt dat met deelnemers uit verschillende landen? Samen in dezelfde halve finale met als risico dat je niet samen de finale haalt? Of moet je eerst zelf de halve finale overleven om in de finale alsnog te kunnen samenwerken?
  14. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    De meeste antwoorden zijn terug te vinden in het document, want er staat ook een reden bij het voorstel.

    - Het maximum van 10 is uit kostenoverwegingen.
    - Nederland wil eens in de vier jaar een groot WK met ook shorttrack en kunstschaatsen.
    - Op de Olympische massastart worden de halve finales ingedeeld op basis van de WB-stand (nummer 1 in HF1, nummer 2 in HF2, etc...), maar maximaal 1 per land in elke halve finale.
    - Het teamsprint vind ik nog een probleem, omdat er maar heel weinig landen zijn met 3 goede sprinters. Zeker bij de vrouwen.
    - Ik weet niet of de atletencommissie nu een verbetering is. Nu zit er een atletenvertegenwoordiger in de Technische Commissies. Dus een langebaanschaatser in de TC langebaan, en een kunstschaatser in de TC kuntschaatsen. Straks komt er 1 atletencommissie met 1 langebaner, 1 shorttracker, 1 kunstschaatser, 1 ijsdanser en 1 synchroonschaatser. Ik weet niet of die zo veel gedeelde belangen hebben. Sowieso vraag ik me af of alle atleten wel dezelfde belangen hebben.

    De redenering achter de verandering van de WKs plak ik hier in zijn geheel.
    ***
    The present structure of the ISU Speed Skating Championships is not giving adequate attention to each of the three different types of World Championships (at senior level). The revised standardized calendar, implemented as from the season 2014-15, has improved the overall structure of the speed skating season, by creating a 3 weeks' Championships period, compared to the previous situation where the same Championships were spread over a period of 2 months. Another benefit of this has been the possibility to create a standardized World Cup season calendar that improves the planning for the ISU Members and the participation of the Skaters. However, having three separate Championships in the same season, with most of the top skaters taking part in at least two of them, inevitably makes it difficult to gain the same level of attention for all Championships. To include the complete program of the three present Championships into one large Championships tournament (extending over at least 10 days) could be seen as a tempting concept, but it is more likely this would deflate the value of the titles, by forcing top athletes to make choices as to which events they would take part, thus diluting the competitive level in several events.

    To enhance the current Championships program, a better option is the following: To have the Olympic style Single Distances Championships held the year before and the year after the Olympic Winter Games, while the Championships based on combined results of races over several distances (the World Allround and the World Sprint Championships) would also be held every second year, in the seasons when the World Single Distance Championships will not be held. Such an alternating cycle would give more attention to each type of Championships. The World Allround and World Sprint Championships, with their combined programs, would then be the only occasion where ISU World Champions titles would be delivered in the respective season. This would increase the value of these titles and focus more attention on these Championships. The World Single Distances Championships, with a program very similar to the Olympic Winter Games, is important for Skaters and ISU Members in the preparation for the Olympic Games. Therefore it should be held in the season prior to Olympic Winter Games.

    These Championships are also important for the kick-off of a new Olympic cycle, and should therefore be held also in the season following the Olympic Winter Games. With this concept for the Championships structure it could be considered to merge the World Allround and the World Sprint Championships into one tournament over 3 days (this concept is already in use with some ISU Members, e.g. the Netherlands). As a consequence, Speed Skating would be similar to the other ISU disciplines, and many other sports, by having one annual World Championships tournament. These Championships could be renamed into the common name "ISU Speed Skating World Championships" (possibly with subtitles indicating the type of race program), and the alternating programs of this annual tournament would be defined in the ISU Special Regulations. The titles of the Champions could remain the same as in the current Regulations.

    Considering the tradition of the European Speed Skating Championships and the format change of these Championships as adopted at the 2014 Congress, it would be consistent to apply the same principle for the European Championships, by alternating every second year between a format with Allround and Sprint combination and a format with Single Distances and Team events. This would solve the problem of the very busy program of the European Championships format that was adopted by the 2014 Congress. By alternating the formats in the opposite cycle of the World Championships (see example in table below) the tradition of awarding an ISU Allround and an ISU Sprint Champion title on an annual basis could be maintained. Moreover, the attention of the European Championships would increase by not having World Championships with the same race program during the same season. With only one World Championships tournament per season the World Cup season program could be extended with two more Competitions, thus allowing blocks of two consecutive World Cup Competitions in January and leading up to the World Cup Final in March. This will place more importance on the World Cup circuit, with more consistency in the competition schedule throughout the season.
    ***

    Maar goed, ik denk dat de oplossing van de dalende populariteit niet ligt in minder schaatsen. Er zou juist meer geschaatst moeten worden om sponsors waar voor hun geld te bieden, en het voor atleten aantrekkelijk te houden om zoveel te trainen.
    Duif en EenBrabander vinden dit leuk.
  15. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Dat juist Nederland van de 10km af wil. Kennen we één land dat een Olympisch nummer kapot wil maken waar het bij uitstek zelf in uitblinkt???

    Dat is hetzelfde als Kenia dat de 10km in de atletiek wil afschaffen.
    Duif vindt dit leuk.
  16. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Halve finale MS op de Spelen kan ik me nu al op verheugen. Dan worden die tussensprints inderdaad belangrijk.

    Time trial als eerste ronde TP op de spelen is ook prima.

    TS ben ik geen fan van. Zie er ook niet de toegevoegde waarde in die de TP wel heeft.

    WK week is niet realistisch.

    EK afstanden ipv EK allround kan een goed idee zijn, maar dan moet er wel een jaarlijks WB allround weekend voor in de plek komen (in de WK-allround-jaren als kwalificatiemoment in plaats van het gedrocht dat we nu hebben).

    WK week met andere schaatssporten is niet realistisch om de reden die Mjøsaman aangeeft. Dan vallen heel veel echte kunstschaatslanden af voor organisatie en dat wil de ISU niet.

    WK-week voor het langebaanschaatsen zou de absolute doodsteek voor het allrounden zijn. Dan zegt bijna iedereen het allroundtoernooi af.

    Verstuurd vanaf mijn GT-I9515 met Tapatalk
    EenBrabander vindt dit leuk.
  17. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Dan moet er wel een reden zijn waarom schaatsers die wedstrijden willen rijden. Meer prijzengeld gaat hem niet worden. Ik zie dan als enige oplosding: minder toernooien die de focus afleiden en een groter WB circuit. Een WB circuit waarbij afzeggen funest is en het eindklassement aantrekkelijk.

    Verstuurd vanaf mijn GT-I9515 met Tapatalk
  18. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Is dit een goede seizoensopzet?
    upload_2016-3-15_20-47-23.png
    De v'tjes houden in dat de afstand meetelt voor de vierkamp. Een witte regel stelt een wedstrijdloze periode voor.

    Bij deze opzet zijn de eerste twee world cups vergelijkbaar met nu. Bij de derde world cup wordt er een klassementje gereden over 500/1500/3000/5000 als kwalificatie voor de WK kleine vierkamp die het EK allround vervangt. World Cup 4 is weer normaal.
    Na het WK kleine vierkamp komt er een World Cup met allroundvierkamp (waarschijnlijk wel in drie dagen). Het WK afstanden blijft op zijn plek. Daarna is er een sprintworldcup op buitenbaan (dubbele punten op buitenbaan :cool: ), gevolgd door het WK sprint. Dan inderdaad een week tussen het WK sprint en allround, daanra het klassieke WK allround, en dan nog de Finals. Het zijn inderdaad wat meer vierkampen, en de ISU zal het daarom vast afkeuren, maar ja.
    G1ant vindt dit leuk.
  19. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Japan leidde de eerste Olympisch Kampioen Judo in Japan op. Deze Nederlander kwam na die opleiding het goud nota bene in Japan zelf ophalen in 1964. Dat had de grootste Japanse Olympische medaille aller tijden moeten zijn...

    En de voorstellen voor de aanpassingen bij het langlaufen kwamen dacht ik ook van het oppermachtige noorwegen. Je wil toch dat de sport waar jij goed in bent groot blijft, zelfs al gaat dat ten koste van je eigen resultaten. Weinig landen zijn blij als een internationale sport waar ze in uitblinken een volksfolklore wordt, kan daarin alleen België met veldrijden verzinnen.
  20. Monique

    Monique Well-Known Member

    Dat zal dat Calimero effect wel weer zijn. Als alleen wij ergens goed in zijn dan kan het niet belangrijk zijn. En dat terwijl de 10 zo'n prachtige afstand is. Wat zal ik die missen als ie ooit wordt afgeschaft. Ik duim dan ook dat dat niet gebeurt.
    Duif vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina