veiligheid en de schaatshelm

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door boeli, 10 jan 2010.

  1. nixmit

    nixmit New Member

    Op skipistes is het dragen van een helm in een paar jaar tijd enorm toegenomen.
    In Sölden/Oostenrijk droeg vorig jaar de meerderheid van de skieërs al een helm.
    Jeugd tot 15 jaar draagt verplicht een helm.
    Van degenen zonder helm is het merendeel Nederlander.
    Die hebben namelijk hardere koppen . . . :roll:
  2. Principia

    Principia New Member

    Prima ontwikkeling toch. Nou is skieen natuurlijk geen schaatsen of judo..
  3. Alwin72

    Alwin72 New Member

    Graag gedaan :wink:

    Ook bedankt voor je aanrader maar ik heb een tijdje aan judo gedaan en heb een behoorlijk goede valreflex daardoor.

    Toch draag ik die helm omdat ik van dichtbij een paar lelijke valpartijen heb gezien. Misschien toeval en komt het inderdaad weinig voor maar ik neem toch maar het zekere voor het onzekere. Ik ben overigens niet voor een verplichting om een helm op te zetten. Iedereen moet vooral doen wat ie zelf wil.
  4. Rinus

    Rinus Member

    Toen ik leerde snowboarden was ik wat roekelozer/wist ik niet goed welke sprongen wel en niet te doen. Toen ben ik een keer lelijk op m'n hoofd/nek/schouder gevallen en de volgende wintersport ging ik toch met helm op pad. Sindsdien heb ik eigenlijk minder grote crashes gemaakt (met uitzondering van het stuitje, dat blijft uitsteken (draag overigens ook crashpants)), maar toch m'n helm opgehouden.

    Bij schaatsen ben ik tot nu toe alleen maar op m'n kont en heup gevallen. Bij natuurijs ook nog wel eens lelijk op m'n knie na een scheur, daarna volleybal kniebeschermers gedragen op natuurijs. Een helm bij het schaatsen had ik nog niet aan gedacht. Ik denk dat het risico beperkt blijft zo lang je weet wat je doet en je grenzen kent in snelheid.

    edit: tot nu toe zou ik meer gehad hebben aan m'n crashpants bij 't schaatsen dan aan m'n helm. Overigens raak je zowel bij het boarden als bij het schaatsen een hoop val-energie kwijt bij het glijden. Bij wielrennen is de ondergrond schuurpapier.
  5. Principia

    Principia New Member

    Vandaag op de Jaap Eden ook iemand met een Ribcap gezien. Goede schaatser, was op natuurijs met een rare frats (barst, pirouett,enz.) op zijn hoofd gevallen dus gelijk maar maatregelen genomen. Mooi modelletje van Ribcap alleen vraag ik me af of deze bij een val blijft zitten?

    Wat zijn verder de mogelijkheden:

    Ribcap
    Smartcap
    Helm (is er iets speciefieks voor schaatsen?)
    ???

    Lijkt me dat de "industrie" volgend seizoen met meer en mooier spul gaat komen, is er iemand die hier een preview van heeft?

    Misschien toch beter om niet eerst te wachten tot het kalf .....
  6. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Mocht er weer eens een grote toertocht komen waar ik aan meedoe op natuurijs, en het ijs is slecht, dan zit ik er sterk aan te denken om ook maar van die volleybalkniedingen te gaan dragen. Scheelt vast in blauwigheid van mijn knieën.


    Hoeveel mensen hebben er een vloerkleed? Hoeveel mensen schaatsen er? Welke kans is dus groter? Als je met cijfers komt, moet het plaatje wel compleet zijn. Even relativeren dus.
  7. VvW

    VvW New Member

    De meeste mensen die ik op het ijs heb zien liggen, waren voor zover ik dat kon zien relatief ongeoefend. Laat iedereen z'n eigen verantwoordelijkheid nemen en een helm op zetten of niet natuurlijk.

    Overigens als Erbgen een helm had opgehad was zijn gezicht niet minder toegetakeld geweest.

    Ik vind het zo'n onzin dat iedereen hier een mening over moet hebben, als je het belangrijk vindt, dan zet een helm en geef het goede voorbeeld. Welke helm? Nou bij het skeeleren worden gewoon fietshelmen gedragen, die zullen voor het schaatsen dan toch ookwel voldoen? Andere optie, een shorttrackhelm.
  8. nixmit

    nixmit New Member

  9. VvW

    VvW New Member

    Als je dan toch met een helm op gaat rijden zet dan gewoon een mooie fiets/skate helm op. En eigenlijk vind ik een shorttrackhelm ook niet eens zo verkeerd, als 't dan moet.
    Een ribcap zou ik ook nog mee kunnen leven maar zo''n smartcap, nooit.
  10. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Dat is nou een verkeerd advies. Een fietshelm is namelijk puntig van achter, en als je dan toch op je achterhoofd valt (zie eerder geplaatst filmpje) dan is die punt juist niet aan te bevelen. Overigens kan zo'n val worden veroorzaakt door een ander (dus hoe je het zelf doet zegt niks) en zelfs door een zakdoekje op het ijs.
  11. Alwin72

    Alwin72 New Member

    Ik heb destijds een ribcap gepast en een smartcap. De ribcap vond ik veels te warm maar de smartcap vond ik wel prettig zitten. Overigens wel het pirate model (met bandana er over), zonder vind ik dat ding ook geen gezicht.
  12. PetraHM

    PetraHM New Member

    Ik ben voorstander van de helm. Ik rij zelf sinds een jaar of 2 met de smartcap, met daar overheen een gewone muts. Ok mijn schaatsmaatje draagt de smartcap. Toen zij afgelopen vrijdag (waarschijnlijk door vermoeidheid) hard onderuit ging op de schaatsbaan was ze enorm blij met deze bescherming.
    Als ze haar smartcap niet op zou hebben gehad, had ze ws heel wat zwaarder letsel opgelopen. Nu kwam ze er vanaf met een lichte hersenschudding en een flinke buil op haar jukbeen.
  13. 1997giorgio1

    1997giorgio1 Member


    Helemaal mee eens!
  14. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Als een helm dragen verplicht wordt dan weet ik nog niet of ik zo graag zou schaatsen. Het belemmert toch het gevoel van vrijheid.

    Iedereen praat hier wel over een helm maar het onderwerp is ook veiligheid. Het gevaar dat je wordt gesneden is vele malen groter. Ik zou liever een verplichting op snijvaste onderkleding zien. Er vallen veel meer gewonden door die scherpe messen dan door een valpartij. Het ernstigste ongeval dat ik heb gezien waarbij iemand zijn hoofd bezeerde was Gerard van Velde die een flinke snee in zijn kop had. Hij ging daar wel ongeveer 60 km/ uur. De meeste recreanten mogen blij zijn als ze de helft van die snelheid halen. De hoeveelheid en de ernst van sommige snijwonden die ik zelf heb gezien is vele malen groter.

    Gelukkig is het schaatsen nog altijd dusdanig veilig dat iedereen dit voor zichzelf uit mag maken. Ik hoop dat dat zo blijft.
  15. harker

    harker New Member

    Helm of niet?

    Afgelopen zomer bij het skeeleren erg hard onderuit gegaan. Was heel blij dat ik knie- elleboog- polsbeschermers en een helm op had. Desondanks duurde het twee maanden voordat ik weer in staat was om een beetje te rijden. Niet alleen lichamelijk maar ook de bovenkamer had wat problemen.

    Ik ga binnenkort de schaatsbaan weer op. De ijzers liggen er al klaar voor.
    Of het er nu 'niet uit ziet' interesseert bij werkelijk geen bal, maar knie-, elleboogbeschermers en helm gaan gewoon op.
    Ben verleden jaar op het ijs een paar keer onderuit gegaan en dat leverde vooral pijnlijke ellebogen en knieën op met als resultaat dat ik een paar weken niet heb kunnen schaatsen.
    Vond het toen een niet stoer om die dingen te dragen.
    Dan maar geen stoere bink.
  16. kwani

    kwani Member

    Voor recreatief schaatsers kan een helm een oplossing zijn. Ik ben van mening dat dit voor de wat gevorderde wedstrijdrijder minder uitmaakt. Recreatieve schaatsers rijden vaak met minder snelheid en zitten meestal niet erg diep. Die zie ik vaker achterover vallen. Terwijl wedstrijdschaatsers meer in de bocht vallen, en bijna nooit achterover gaan. Met de snelheid die je dan hebt schuif je meer onderuit en kom je niet op je hoofd terecht.

    De vergelijking met wielrennen en skeeleren gaat niet op. Wanneer je op asfalt valt en je vangt jezelf op met je armen glij je niet door. Je staat meteen stil en klapt dus vaak juist vol met je hoofd op de weg. Bij schaatsen glij je keurig een eindje door en beland je in de kussens langs de baan. Met skeeleren en wielrennen vind ik een helm persoonlijk de belangrijkste vorm van bescherming.

    Ook is een goed getraind schaatser veel beter in staat zijn eigen fouten te corrigeren. Zelf val ik misschien 2 keer per seizoen, terwijl ik waarschijnlijk 4x zoveel op het ijs sta als de gemiddelde recreant. Niet omdat ik nooit in een scheur rijd of nooit misslagen maak, gewoon omdat wanneer ik een fout maak, ik mezelf kan herstellen en opvangen.

Deel Deze Pagina