Nieuwe ijzers

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door anarchy570, 20 okt 2009.

  1. anarchy570

    anarchy570 New Member

    Beste Forumleden,
    Hier mijn eerste post :)
    Ik ben nieuw in de schaatswereld en heb via een vriend een paar Maple 4G schoenen gekocht,
    en deze om mijn voeten laten vormen (thermoplastisch).
    Nu moet ik nog een paar ijzers erbij hebben, en was mijn oog gevallen op een set Raps Axle van
    een clubgenoot van hem. De naam van deze ijzers is thans veranderd in Raps V12 Dik.
    Nu is mijn grootste vraag: passen deze onder de 4G schoen van Maple? De maat is hetzelfde (45),
    maar ik zie hier op het forum dat er meerdere steken (bevestigingsmethoden??) zijn.
    Ik hoop op een behulpzaam antwoord!
  2. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Je hebt standaard 165 en 195mm. Dan heb je ook nog de zgn. Viking steekmaten, dat zijn oplopende steekmaten van 160mm tot geen idee hoeveel.
    Maple 4G schoen is een schaatsschoen met waarsch. steek 165mm (en als Maple Viking steken hanteert, loopt de steekmaat naargelang de schoenmaat op van 160mm tot xxx). Raps V12 is ook 165mm. Schoenmaat 45 zal steek 165mm hebben, maar meet het voor de zekerheid maar even op.

    Steek 195 is de skeelersteek, ingevoerd omdat bij 165mm het 2de wieltje van voren precies onder het bevestigingspunt zit, waardoor deze ertegenaan komt. Bij 195mm zit het bevestigingspunt tussen 2 wielen, dus kunnen de wielen allemaal even groot. Ze hadden ook het frame hoger kunnen maken ja, maar da's zo koud daarboven tussen de wolken..
  3. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Steek doet in dit geval niet terzake; het gaat vooral om het volgende:

    Bij Viking steekt er een inbusbout van binnenuit door de schoen naar buiten. Onder de beugel van je klapset zit dan een moer.
    Bij een aantal andere merken (o.a. Raps, K2 Svenbock, ... ) zitten er in de schoen 2 moeren verwerkt. In dat geval draai je een bout (niet te lang a.u.b. om pijnlijke voeten te voorkomen) aan de onderkant van de beugel de moer van je schoen in.

    Dat maakt dus nogal wat uit voor de bevestiging. Niet ieder onderstel laat zich eenvoudig onder elke schoen monteren.
  4. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Onzin, een moer kan je vervangen door een bout en andersom. Heb ik zelf gedaan bij mijn materiaal. Dat mag dus echt geen belemmering zijn.
  5. anarchy570

    anarchy570 New Member

    Betekent dit dus dat onder deze schoen elk merk en type onderstel past?
  6. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Nee, alhoewel, bijna wel. Schaats onderstellen met een 195mm steek kan je waarschijnlijk (geen ervaring mee) ook wel plaatsen, maar daarvoor moet je ofwel een speciale 165mm naar 195mm adapter monteren, ofwel een extra gat frezen/boren op de 165mm lengte. Maar then again, 195mm onderstellen zijn zeldzaam en nutteloos om te kopen, tenzij je 195mm steek schoenen hebt.

    Bij een schaatswinkel proberen ze meestal wel alles uit om je gekozen ijzer onder je schoen te bouwen, ze willen 'em tenslotte verkopen.

    Conclusie:
    grote kans dat die Raps Axle eronder passen, maar je kan het beste even een afspraak met de verkoper maken, zodat je gezamenlijk kunt kijken of het past. Of zo regelen dat je ze terug kan geven, mocht het niet passen.
  7. allard

    allard Active Member

    Dan zou ik zeer graag van jou willen horen hoe je van plan was een schoen met de bouten in de zool(dus geen sleuven binnenin) monteert op een Viking onderstel. En dat dan wel zonder drastische ingrepen zoals boren. Veel succes.

    Dan even iets nuttig voor de topicstarter: De Maple schoen samen met een raps onderstel heb ik geen ervaring mee. Ik kan je wel de tip geven om gewoon even bij die clubgenoot van je vriend langs te gaan, en gewoon de schoen naast de ijzers te leggen. Dan zie je zo of het qua lengte mogelijk is om ze te monteren.

    Ik weet trouwens wel dat de beste schoenmaat die je kan hebben voor schaatsen maat 46 is. De schaatssteek bij maat 46 is namelijk precies 195 mm. Je kan er dus gewoon bijna alles onder zetten.

    Viking onderstellen in maat 46. Klaar. :wink:
  8. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member


    Euh.. zooltje eruit halen, boutje eruit halen? Ik begrijp dat je met je felle reactie wilt uitleggen dat er schoenen zijn waarbij je ze niet kunt omwisselen?
  9. allard

    allard Active Member

    Ja, dat wil ik inderdaad.
    Ik had enkele jaren terug een Powerslide schoen, die de schroefdraad gewoon in de zool had. Er viel ook geen zooltje in de binnenkant te verwijderen, dus met dat soort schoenen gaat het je niet lukken.

    Wellicht zijn de duurdere versies met schroefdraad wel verwisselbaar. Daar heb ik geen ervaring mee.

Deel Deze Pagina