De heilige olympische route

Discussie in 'Lange baan' gestart door carlfan1, 21 okt 2009.

  1. carlfan1

    carlfan1 New Member

    Bespreek hier alles over de statistieken en verwachtingen rond de olympische route. Hierbij staan de termen nominatie,kwalitficatie en beschermde status centraal. De huidige stand van zaken is als volgt.

    Dames

    500m: Nominatie: Margot Boer, Annette Gerritsen, Thijsje Oenema, Marianne Timmer
    1000m: Nominatie: Natasja Bruintjes, Annette Gerritsen, Marrit Leenstra, Laurine van Riessen
    1000m: Kwalificatie: Margot Boer
    1500m: Nominatie: Lisette van der Geest, Marrit Leenstra, Laurine van Riessen, Diane Valkenburg, Jorien Voorhuis, Elma de Vries
    1500m: Kwalificatie: Ireen Wüst
    3000m: Nominatie: Diane Valkenburg, Jorien Voorhuis
    3000m: Beschermde Status: Renate Groenewold
    5000m: Nominatie: Renate Groenewold, Jorien Voorhuis, Elma de Vries

    Heren

    500m: Nominatie: Simon Kuipers, Jan Smeekens
    1000m: Nominatie: Jan Bos, Stefan Groothuis, Simon Kuipers, Remco Olde Heuvel, Mark Tuitert, Erben Wennemars
    1500m: Nominatie: Stefan Groothuis, Sven Kramer, Simon Kuipers, Wouter Olde Heuvel, Mark Tuitert, Erben Wennemars
    5000m: Nominatie: Ted-Jan Bloemen, Bob de Jong, Wouter Olde Heuvel, Carl Verheijen
    5000m: Beschermde Status: Sven Kramer
    10000m: Nominatie: Ted-Jan Bloemen, Carl Verheijen
    10000m: Kwalificatie: Bob de Jong
    10000m: Beschermde Status: Sven Kramer

    Is het nieuwe systeem bij jullie trouwens al bekend?
  2. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Een nominatie is toch deelname aan het OKT op basis van een plek bij de 1e 8 op een worldcup?

    Maar wat moet ik mij bij kwalificatie en beschermde status voorstellen? Waar geven die recht op?
  3. carlfan1

    carlfan1 New Member

    Ik zal het even uitleggen.

    Nominatie: Wanneer krijg je het? Als je vorig jaar bij de top 8 bent geëindigd in een World-cup wedstrijd of op het wk afstanden. Wat heb je eraan? Het zorgt dat je makkelijker een kwalificatie krijgt. Ook geeft het je recht op deelname aan het kwalificatie toernooi.
    kwalificatie: Wanneer krijg je het? Als je dit jaar bij de top 8 bent geëindigd in een World-cup wedstrijd. Mensen die al een nominatie hebben, kunnen door top 12 bij een world-cup wedstrijd hun nominatie omzetten in een kwalificatie. Als je vorig jaar op het podium stond bij het wk afstanden heb je op die afstand ook al een kwalificatie. Wat heb je eraan? Als een gekwalificeerde rijder op het kwalificatie toernooi zich bij de beschikbaar aantal plaatsen rijdt mag hij/zij naar de spelen.
    Beschermde Status: Wanneer krijg je het? Als je vorig jaar wereldkampioen bent geworden op de betreffende afstand. Wat heb je eraan? Als diegene dit seizoen op dezelfde afstand een wereldbekerwedstrijd wint, dan mag hij/zij direct naar de spelen zonder naar het kwalificatie toernooi te gaan. Lukt dat niet dan wordt de Beschermde Status omgezet in een kwalificatie en dan moet deze rijder naar het kwalificatie toernooi.

    N.B. 1. Mocht een niet gekwalificeerde rijder het kwalificatie toernooi winnen dan zal dit vrijwel zeker leiden tot een skate-off.
    N.B. 2. Mocht een gekwalificeerde rijder ziek zijn bij het kwalificatie toernooi, dan zal dit leiden tot een skate-off.
  4. Zenschaatser

    Zenschaatser New Member

    Hoe kan Bob de Jong een kwalificatie hebben als hij dit jaar nog geen worldcup gereden heeft?
  5. carlfan1

    carlfan1 New Member

    Je bent scherp. :) Ik was een regeltje vergeten, sorry. Nu staat het erbij.
  6. Cheizberd

    Cheizberd New Member

    Ik dacht dat het criterium voor beschermde status was dat je met overmacht/dominantie wereld kampioen moest worden en dat zodoende alleen Sven Kramer een beschermde status heeft op 5 en 10k. Want Groenewold werd wereldkampioen met slechts0.07'' marge in tegenstelling tot Kramer met 1.82'' (5 km) en 8.63'' (10 km).

    edit:

    Ik heb het even nagekeken http://www.knsb.nl/content/langebaan/downloads/SelectienormenintLB12102009.pdf en of ik heb het vorig jaar verkeerd begrepen of ze hebben het veranderd. In ieder geval heeft Groenewold wel de beschermde status.
  7. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Ik denk dat dat niet realiseerbaar is, want het is heel subjectief.Wat is dominantie? Met hoeveel seconden moet je dan winnen?
  8. Cheizberd

    Cheizberd New Member

  9. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Fijn, zo'n heldere uitleg! Het klinkt des KNSB's ingewikkeld, maar eigenlijk is het best simpel.

    Sven Kramer en Renate Groenewold moeten dus zorgen dat ze een worldcup (op de goede afstand) winnen, dan zijn ze verzekerd van de Spelen en hoeven ze niet meer mee te doen aan het OKT op die afstand. Waarschijnlijk krijgen we Kramer dus alleen op de 1500m op het OKT te zien.
  10. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Sven heeft ergens gezegd dat hij wel de 5 en 10 rijdt op het OKT, maar weet niet of dat doorgaat.
  11. Monique

    Monique Well-Known Member

    Als het niet per se noodzakelijk is, denk ik dat Sven zeker de 10 aan zijn neus voorbij laat gaan op het OKT. De 5 zal hij wel rijden (denk ik) om toch wedstrijdritme te houden, en een 5 is niet zo'n aanslag als een 10. En idd, zeker de 1500 gaat hij natuurlijk rijden.
  12. carlfan1

    carlfan1 New Member

    Het is tegenwoordig AKT, geen OKT meer trouwens. Ik denk dat Kramer niet eens mag meedoen op de 5km als hij een wereldbekerwedstrijd wint.
  13. Edwin

    Edwin Active Member

    Klopt, het woord "Olympisch" mag niet zomaar "gedragen" worden. Dus maken ze van Olympisch maar Aegon....
  14. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Huh Aegon? Is nu toch KPN? KKT?
  15. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Met ingang van volgend seizoen pas.
  16. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Oh ja. :oops: :lol:
  17. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Deze link werkt niet, is deze nog van de oude knsb-site? Weet je misschien ook de nieuwe link

    Bedankt voor de uitleg carlfan, erg duidelijk! Nog wat vraagjes aan de hand van een voorbeeld:

    Stel Groenewold wint vandaag in Berlijn en ze mag dus naar de OS op de 3000m. Dan zijn er nog twee plaatsen op de 3000m vrouwen. Daarvoor hebben Voorhuis en Valkenburg een nominatie, stel verder ook dat niemand voor de rest een kwalificatie of nominatie verdient en stel Valkenburg zet haar nominatie om in een kwalificatie vandaag en Voorhuis niet (zij zit immers niet in het wereldbeker circuit). En stel dat de uitslag van het AKT op de 3000 vrouwen alsvolgt is: (1) van Deutekom, (2) Leenstra, (3) Wust, (4) Voorhuis en (12) Valkenburg. Wat gebeurt er dan?

    - Komt er een skate-off? Zo ja, mogen van Deutekom en Leenstra daaraan meedoen (ze hebben geen nominatie maar zich wel bij het beschikbare aantal plaatsen gereden)? Mag Wust daaraan meedoen (ze heeft én geen nominatie, én ze heeft zich niet bij het beschikbare aantal plaatsen gereden)? Mag Voorhuis daaraan meedoen (ze heeft een nominatie maar zich niet bij het beschikbare aantal plaatsen gereden)? Mag Valkenburg daaraan meedoen (ze heeft een kwalificatie maar rijdt niet eens bij de beste tien)?
    - Is de uitslag van die skate off alles bepalend? Dat is, tellen nominaties en kwalificaties daar niet meer mee?
    - Mogen Deutekom, Leenstra en Wust uberhaupt meedoen met de AKT (ze hebben immers geen nominatie)? En zo ja hoe wordt dat bepaald?

    Ik hoop dat iemand deze vragen kan beantwoorden. Alvast bedankt!!
  18. Zonnebloem

    Zonnebloem Member

    Leuk voorbeeld. Zoals het nu in de regels staat moet het dan zo gaan: van Deutekom mag naar skate-off (het AKT 2 zoals dat heet) en Valkenburg mag daar heen. De winnaar van dat duel op AKT 2 mag naar de OS. De situatie betekent volgens mij namelijk dat er maar 2 rijders naar de OS mogen op die afstand. Groenewold sowieso en er was maar 1 gekwalificeerde naast Groenewold. Die heeft het op AKT1 nog niet waargemaakt. Er staat in de regels namelijk dat dus de winnaar van een afstand (in sommige gevallen de eerste 2 van een afstand) die geen kwalificatie had een AKT 2 afdwingt en dat aan dat AKT 2 de nog niet voor de OS geplaatste gekwalificeerden mee mogen doen en dat is alleen Valkenburg. Ik denk dat het echt zo is dat er maar 2 gaan in deze situatie op de 3000 meter naar de OS, omdat je anders naar andere sporten toe ongelijkheid creeert als je er wel 3 gaat sturen: er waren maar 2 gekwalificeerden voordat het OKT startte. Maar deze situatie is niet waarschijnlijk: er worden kwalificatieplaatsen verdient door iedere rijder die in de 3000 meter bij een top 8 plaats eindigt in de A-groep tijdens de WC's (3000 meter wordt 4 keer verreden dit najaar). Als dat alleen lukt door Groenewold (die wint een keer en plaatst zich) en Valkenburg, dan is het erg droevig gesteld met de Nederlandse vrouwen op de 3000 meter. Dat is onwaarschijnlijk, maar het kan eventueel natuurlijk wel. In ieder geval is het dan wel terecht dat Nederland op deze afstand maar 2 rijders stuurt.
  19. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Je hebt gelijk denk ik, ik had er geen rekening mee gehouden dat het aantal plekken voor NL ook niet vast staat. Zou ik mogen weten waar je die regels voor AKT1 en AKT2 vandaan hebt trouwens, ik kan ze namelijk nergens vinden...

    ps. Betekent dat trouwens dat het in het genoemde voorbeeld helemaal niet uitmaakt wat Valkenburg op de AKT1 doet? Ze mag sowieso naar AKT2?
  20. Zonnebloem

    Zonnebloem Member

    Nee, alleen als er een AKT2 komt mag ze daar heen. Valkenburg krijgt in dit geval hulp van van Deutekom: die wint en dwingt AKT2 af en daar mogen de nog niet voor de OS geplaatste gekwalificeerden heen. Dus Valkenburg krijgt een herkansing door van van deutekom.
    Overigens zou Nederland op grond van ISU en OS regels zeg maar even misschien 3 vrouwen mogen sturen, maar ons NOC NSF (in overleg met KNSB) heeft zijn eigen kwalificatieregels. Bij iedere sport: alleen door goede prestaties mogen mensen naar de OS. En Nederlanders hebben in dit voorbeeld maar 2 plaatsen verdiend in de ogen van de NOC NSF, dus zenden we er geen 3 uit.

Deel Deze Pagina