scheuren en klapschaatsen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door ojap, 11 jan 2009.

  1. ojap

    ojap New Member

    ik schaats dit jaar voor het eerst met klapschaatsen op natuur ijs,dit
    bevalt mij prima.
    alleen, ik ben nu al een paar keer voorover gelanceerd als ik in een scheur terecht kom ,waar ik anders geen last van had met gewone
    vaste schaatsen.
    zijn er meer schaatsers die daar last van hebben.
    ik zit er over na te denken om vaste schaatsen voor het natuur ijs.
    of Salomon met hoge schoen en mischien met klappers er onder :?
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Zelf heb ik ook voor het eerst met klapschaatsen op natuurijs geschaatst. Ik hou altijd een kortere slag aan als ik over scheuren/slecht ijs rijd. Dit zorgt ervoor dat je niet snel uit balans raakt.
  3. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Ik heb ook met klapschaatsen op natuurijs geschaatst en het valt me op dat je wel degelijk sneller valt. Ik ging door een iets te hoge sneeuwduin met volle vaart. Wanneer ik op vaste schaatsen was geweest. dan was ik hooguit op mijn knieën gevallen omdat de hak die vast zou zitten had geremd. Nu was de hak los en werd ik gelanceerd, met een buikschuiver van 30 meter als gevolg. Ook struikelde ik veel eerder bij scheuren, je komt er met klapschaatsen gewoon minder makkelijk uit.

    Ik denk dus dat een Salomon schoen met klaponderstel geen verschil zal maken wat het vallen en lanceren betreft.
  4. janlanting-66

    janlanting-66 New Member

    Hoi Jongens...

    Het gaat om de vorm van het ijzer... Als je de normale klap/ vaste schaats hebt die je gebruikt op de kunstijsbaan, hebben die een hele korte ronding van de punt voor, naar het ijzer wat het ijs raakt...

    Als je de Almgrens/ salomon/ clicknoor van Zandstra hebt , die is niet zo rond, die ijzers lopen geleidelijker af naar benenden. Hierdoor glijden zij makkelijker over het vaak wat minder gladde , mooie natuurijs.

    Ook is de vorm van onder naar boven geleidlijker zodat je niet zo snel vast schiet in een scheur. Ik heb deze schaatsen ook puur voor het natuurijs en ook ong.80% van de toerrijders op de weissensee rijdt op dit soort schaatsen.
    Verder heb je ook als voordeel dat je dus geen dunne leren schoen aan hebt, maar een lekker warme langlauff schoen waar je voet heeeeeeel lekker warm in blijft. Ik heb eerder wel toertochten van 4 uur op mijn nagano's gereden, waar ik wel koude voeten in kreeg.

    Gr Jan
  5. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Als je het zo bekijkt levert de Salomon dus wel degelijk voordeel op. Wat me trouwens ook op is gevallen dat die klikdingen uitermate handig zijn als er een file bij de kluunplaats met tapijt staat en je daarnaast ook over de stenen kunt. Effe klik en lopen maar.
  6. iceman

    iceman Member

    Hoi ojap

    Ik rij op de baan met een paar dure klappers , na geschaatst te hebben op FlevOnice en op natuur ijs heb ik ze afgezworen nooit meer. Ik heb van mijn Kerstgeld een paar Salomons en daar onder een paar Free Skate "s ijzer gekocht.

    Ik rij er nu 2 weken mee maar ik kan ze iedereen aanraden, gisteren een 80 km geschaatst ik kwam lachend van het ijs 2 keer bijna!!! gevallen.
    Wij waren met een koppel van 8 man na 30 km haakten de mannen op de klappers af(wegens regelmatig vallen) en met ze vieren hebben we daarna een heerlijke dag gehad.
    Ik heb ze nooit willen kopen, Maar nu nooit meer op mijn klappers op natuur ijs.

    THE ICEMAN 2
  7. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    ik heb nu voor de tweede keer een langere periode op klapschaatsen geschaatst op natuurijs de eerste keer was een week in 2002 en toen heb ik bij anderen gezien dat klapschaatsen ook nog eens kwetsbaarder zijn qua materiaal pech..

    ik zelf vind buikschuivers maken gelukkig geen vervelende val, want dan worden mijn knieen niet zo blauw..

    paps die heeft dit jaar van die zweedse kluunschaatsen gekocht omdat die ook nog in zweden gaat schaatsen en ik heb gemerkt dat ik wel veeel sneller val dan hij doet.. alleen als hij valt valt die achterover en ik val standaard eigenlijk voorover...

    ik denk dus wel dat die schaatsen van paps beter zijn qua scheuren..

    ik zelf probeer mijn slag aan te passen en gewoon lekker kort te rijden en verder goed concentreren op scheuren ;)

    vaste schaatsen daar ga ik niet meer aan beginnen, want denk niet dat ik daar nog op vooruit kom, ga in ieder geval veel krassen want mijn klappers gingen niet meer open en dat schaatste erg vervelend..

    dus als ik voor natuurijs schaatsen zou kopen dan zou ik overstappen op die zweedse kluunschaatsen!
  8. Bernard

    Bernard New Member

    Ik heb wat vergelijkingsmateriaal, omdat we met zij drieën allemaal verschillende
    schaatsen gebruikten op de tocht in aarlanderveen en een tocht in waterland.

    Zelf rijd ik op klapschaatsen (met iets opgeslepen punten want ik gebruik ze ook op de Weissensee), mijn ene tochtgenoot op kluunschaatsen en de ander op vaste schaatsen (niet opgeslepen).

    Dat opslijpen is echt maar een minimale aanpassing het is nauwelijks te zien en op de kunstijsbaan merk je er niets van.

    De enige die af en toe viel was degene op de vaste schaatsen. Volgens mij komt dat door twee dingen: Klappers en kluunschaatsen klappen open zodat je minder hard je punt een scheur kan duwen. En het opslijpen zorgt ervoor dat je minder snel blijft hangen.
  9. nixmit

    nixmit New Member

    Is dat opslijpen iets dat iedere goede schaatsenslijper kan doen?
    Of is er nog uitleg nodig?
  10. Bernard

    Bernard New Member

    Een goede slijper die marathonschaatsers over de vloer krijgt, of dat zelf is (geweest), weet precies wat de bedoeling is. Mijn vorige schaatsen had ik bij Waterman op de Jaap Eden laten doen, mijn huidige bij Jan van der Hoorn. De aanpassing is zo klein dat ik de eerste keer eerst dacht dat ze niets gedaan hadden.
  11. Slijper

    Slijper New Member

    Kan iemand die zijn schaatsen heeft laten aanpassen voor natuurijs de ronding eens opmeten? Gewoon overtrekken op karton en passen met iets ronds. Dan is het iets minder "black Magic"
  12. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Ik merkte juist dat mijn klappers bleven hangen in de scheuren, terwijl mijn medeschaatsers met vaste schaatsen weer uit de scheuren konden komen door kun lichaamsgewicht dat naar voren ging. Mijn lichaam deed dat ook, maar dat had geen effect op het ijzer in de scheur omdat de schoen alleen naar voren ging.
  13. Lammert

    Lammert Member

    Ik had vrijdag precies dezelfde ervaring in Kortenhoef. Er kwam ook nog een rugzak bij die zo ongeveer over m'n hoofd gelanceerd werd richting Hilversum. En tja, dan is er natuurlijk geen houwen meer aan. Gevolg: lekker op m'n knie gekwakt en nu vooral last bij traplopen. Schaatsen gaat nog wel een beetje (zondag toch nog tochtje gereden), maar schaatsles van morgen moet ik maar overslaan, want diep zitten is er nu zeker niet bij. Hopelijk volgende week weer.

    Overweeg nu om voor m'n weekje Zweden eind februari toch nog een kluunschaats te gaan kopen.
  14. icecristal

    icecristal New Member

    Het verslijpen van je punt geeft wel degelijk andere stuur eigenschappen aan je schaats. Het probleem van het in scheuren rijden is, is dat we het met z'n allen niet meer gewend zijn. Gewoon goed kijken waar je rijdt. Je moet immers ook de luchtbellen, windwakken, etc herkennen.
  15. Eddie

    Eddie New Member

    ik zit er ook over te denken om zo'n klunschaats te kopen (of hoe je ze ook noemt) maar wat ik mij steeds afvraag is of zo'n schaats ten koste gaat van de snelheid. Kan iemand mij hier iets over vertellen.
  16. Tjark

    Tjark Active Member

    Het gaat zeker ten koste van snelheid. Het ijzer is dikker en de hele schoen/schaats is zwaarder. Voor op de baan heb je ook nog eens het nadeel dat ze breder en (vaak) lager zijn, waardoor je niet goed onderdoor kan strekken met links en je dus geen goede bocht op snelheid kan lopen.

    Maar daar zijn ze ook niet voor bedoeld, ze zijn bedoeld om 'rechtopstaand' te toeren...
  17. Mat59

    Mat59 New Member

    Ik heb ook in Kortenhoef gereden afgelopen zaterdag, met rugzak en op mn viking gold 2000 klappers zonder opgeslepen punt. No problemo, redelijk tempo (alles en iedereen voorbijgereden) en ondertussen scheuren ontweken. Vooral goed kijken en de scheur dwars oversteken is van belang. Gewicht achterop houden is ook van belang, een beetje voorover en de punt zoekt als het ware de scheur op. Voor de Weissenssee relaxt schaatsen vakantie heb ik ook nog een stel kluunschaatsen van Arno. Schoen weegt bijna niks, schaats is van aluminium, weegt ook niet veel. Grootste verschil met gewone schaats: diep zitten is wat onhandiger. Geen last van scheuren. Enorm lang (ik heb extra lange schaatsen, >50cm) dus bochtjes op de baan niet makkelijk. Comfortabele schoen waar ik voldoende steun aan heb en lang op door kan. Het maken van een S is wat minder goed te doen: erg grote rondingdiameter.
  18. janlanting-66

    janlanting-66 New Member

    Hee Mat...

    Die ronding kun je zo veranderen..Ik heb een stel Zandstra clicknoren gekocht , daar zat ronding 27 in en heb hem veranderd naar 22, kan nu ook op de ijsbaan goed meekomen...

    gr jan
  19. EMGEE-IKS1

    EMGEE-IKS1 New Member

    Ik heb de afgelopen natuurijs periode op verschillende MOGEMAijzers gereden, en ben wel heel erg vaak onderuit gegegaan. Op Biddinghuizen touwens ook.
    Het lijkt wel alsof de schaatsen heel snel vastlopen en botsen in plaats van dat ze over de hobbels heenglijden.
    Nog eens gekeken naar de punten, en deze lopen niet rond over in het glijvlak maar met een hoekje dat je duidelijk kunt voelen.
    Het maakt dan ook niet uit of je op vaste ijzers of klappers rijdt en hoever je achterop blijft zitten, die punten moeten rond zijn. bij Viking zijn ze wel mooi rond terwijl sommige Maple ijzers lijken ontworpen om in scheuren vast te lopen.
    Toen ik op de Gouwzee weer 10 keer onderuitging, heb ik er ter plekke en op de gok toerpunten op geslepen. Daarna was het probleem weg.
  20. Tjark

    Tjark Active Member

    Dat 'hoekje' kan ook gekomen zijn door (verkeerd?) de ronding te zetten.

    Viking's zijn standaard 'allround' schaatsen, de maple's zijn duidelijk baanschaatsen (vanuit de fabriek)

Deel Deze Pagina