Invloed TV

Discussie in 'Lange baan' gestart door Duif, 20 okt 2008.

  1. Duif

    Duif Well-Known Member

    Op zijn site zegt Bart van den Berg (www.bartberg.nl) onomwonden dat het aantal deelnemers op de 5km tijdens het NK afstanden ivm de tv uitzending teruggebracht is van 24 naar 20.

    Als dit inderdaad zo is vind ik dit een treurige zaak. Blijkbaar gaat de NOS (want dat is de "schaatstv" in Nederland) dus bepalen wie er aan de start van een wedstrijd mogen komen als die op tv wordt uitgezonden !
    Dat het een NK betreft waar velen zich de blubber voor hebben getraind om überhaupt mee te kunnen doen is voor hen kennelijk niet interessant.
    Wat mij betreft doen er zoveel mogelijk mee. Wel van een behoorlijk niveau uiteraard, maar als er bijv. 40 man rond of onder de 1.50 op de 1500m kunnen rijden zouden die allemaal moeten kunnen starten.

    De KNSB zou op dit gebied nooit haar oren naar de NOS moeten laten hangen !
     
  2. Lars-Lover

    Lars-Lover Active Member

    Dat vind ik ook wel erg raar, als dat zo is. Wel een erg stomme reden om het aantal deelnemers op een NK in te korten :eek:
     
  3. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Zou vorig jaar ook zo zijn maar toen is er gepleit voor extra deelnemers en is dit gehonoreerd naar wat ik heb begrepen.
     
  4. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik vind het ook schandalig, maar goed, alle sporten draaien tegenwoordig om de commercie en daar wordt veel te veel rekening mee gehouden. Neem maar het zwemmen in Beijing dat 's ochtends vroeg gehouden moest worden omdat het dan op prime time in Amerika op de buis kon. Het moet niet gekker worden.

    Wat die 5 km betreft vind ik het trouwens nog idioter, want dan zendt je toch gewoon niet alles uit op tv? Je kan de eerste 2 ritten toch niet uitzenden, en vanaf daar alles live oppakken? Ik denk dat de rijders van die 2 ritten daar nog wel begrip voor kunnen opbrengen. Ik kan me van vorig jaar nog herinneren dat Mark zich daar ook enorm over opwond.
     
  5. KlaasJan

    KlaasJan New Member

    Dat het aantal deelnemers wordt teruggeschroefd om commercie vind ik niet zo'n schokkende zaak. Het is is immers door deze commercie dat sport kan bestaan.

    Maarja wat Monique hier zegt is natuurlijk erg waar. Als het om uitzendtijd gaat, zend die eerste ritten dan niet uit.
     
  6. Jirku-Sablikova

    Jirku-Sablikova New Member

    Dat de NOS niet alle 5km wil uitzenden begrijp ik , maar zoals Monique zegt dan begin je toch gewoon later met uitzenden of geef je eerst nog een reportage over een bepaalde deelnemer.
     
  7. jboter11

    jboter11 New Member

    Dit is inderdaad wel heel apart. Het is geen wk maar toch heeft iedereen recht op een startplek als hij/zij dit wil.
    Ik ben het ook eens met monique, ik denk dat die eerste paar het niet erg vinden om een keer minder op tv te komen. Uiteindelijk gaat het allemaal om de wedstrijd.
     
  8. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Maar als je er 24 toelaat dan zijn er nog steeds heel veel goede schaatsers die thuisblijven. Als je er 30 toelaat ook ook. Je moet ergens een grens trekken, want je kunt geen 5 km met 200 man gaan rijden, want je hebt hoe dan ook te maken met de tv-kijker en de toeschouwer in het stadion. Ja dat is commercie. Maar dat is niet per se schandalig. Zonder de NOS konden wij niet zo ontzettend vaak van schaatsen genieten.

    De regels zijn duidelijk en op de 500, 1000, 1500 en 5km zijn ze heel erg eerlijk en waren vooraf duidelijk. Bart van den Berg had gewoon harder moeten schaatsen, zo is topsport. Dat geldt ook voor de persoon die straks zesde wordt op het NK en dus de World Cup mist, en dat geldt ook voor een B-pupil die op basis van de SARA-lijst net niet aan het baankampioenschap mee mag doen.

    Het enige wat ik wel vind, maar dat is een heel andere discussie, is dat Mark 100% gelijk heeft in het andere topic dat het belachelijk is dat de 10km geen apparte kwalificatie afstand is. En dat dus bijvoorbeeld op één na snelste Nederlandse 10km rijder van 2008 (Wierd Osinga) op basis van zijn 5-km tijd geen NK mag rijden.
     
  9. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Het is een beetje een rare driehoeksverhouding tussen de sporter, de sponsor en de televisie...

    Maar de kernvraag moet zijn, waar gaat het om, om wie gaat het.

    Gaat het allemaal om de sponsor, gaat het om de (tv)kijker of gaat het om de sporter.

    In de gewestelijke wedstrijden gaat het 95% om de sporter, zoveel mogelijk mensen moeten mee kunnen doen. Op nationaal niveau wordt er een limiet gesteld, men moet onder een bepaalde tijd rijden. De vraag is dan, als de limiet zo is dat veel mensen die halen, moet je dan alles uitzenden (wat veel sponsoren wel leuk vinden want ze komen in beeld) of moet de uitzendgemachtigde een grens stellen omdat niet alles uitgezonden kan worden (en sommige sponsoren dus buiten de boot vallen of alleen in de hal te bewonderen zijn en niet op de buis).

    Als sporter / vrijwilliger zeg ik uit m'n hart dat zoveel mogelijk mensen aan een NK mee moeten kunnen doen, maar als tv-kijker wil ik iets meer selectie. Als ik in de hal zou staan zou het me weer niks uitmaken, laat alles maar rijden wat kan!
     
  10. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik ben het er ook wel mee eens dat niet 200 man aan de start van een 5km kunnen verschijnen, en dat iedere grens die je stelt in principe willekeurig is. Maar die 24 man stond er nu eenmaal, en als dan de enige reden om er 20 van te maken is dat het de NOS beter uitkomt, blijf ik dat belachelijk vinden, om redenen die ik hierboven al genoemd heb. Als ze van 30 naar 24 waren gegaan had ik het ook idioot gevonden.
     
  11. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik weet niet precies hoe het gegaan is. Als de 24 echt op het laatste moment is teruggedraaid naar 20, dan ben ik het met je eens dat het toch wel vreemd is, en lullig voor die vier rijders die buiten de boot vallen.

    Maar goed, de KNSB heeft ooit op verzoek van een televisiezender bijna een gehele tak van het schaatsen om zeep geholpen. Ik doel dan op de marathon. Dus dan valt dit nog wel mee. Hoe lullig ook.
     
  12. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Ik vind het niet zo heel erg schokkend. Er moet nou eenmaal een grens getrokken worden en ik vind 20 deelnemers nog genoeg hoor. Ik zal eerlijk zeggen dat ik toch niet alle ritten uitgebreid ga lopen bekijken met een 5, ik volg toch alleen echt degene met mijn favorieten of kanshebbers voor de world cup. En ik denk niet dat je met die 4 mensen thuis laat die zich eventueel voor de world cup zouden kwalificeren. En daar draait het uiteindelijk toch om. Ik snap jullie punt wel, maar zo erg vind ik het niet ;). We mogen in principe al blij zijn dat NOS alles maar uitzendt, dat was vroeger ook niet het geval.
     
  13. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Dit ben ik totaal NIET met je eens. Een NK is een NK, en je kunt er Nederlands Kampioen mee worden. Een belangrijk toernooi waarbij het om titels gaat, daarna pas voor wc tickets. Het is tevens de plaatsingswedstrijd voor de worldcups, maar denk je nu echt dat Sven Kramer voor de 4e plaats gaat omdat hij daarmee geplaatst is? Nee, hij wil Nederlands Kampioen worden.
    Dus ik snap het wel dat het zuur is voor die 4 rijders. Deelname aan het NK afstanden is voor vele rijders wel een van de hoogtepunten van het seizoen. Beetje denigrerend om dat af te doen als 'het gaat om de wc tickets'.
     
  14. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Op het NK zijn er een stuk of 4 die rijden voor de titel, en de rest heeft de hoop zich op een of andere manier te plaatsen voor de world cups. En dan heb je nog wat jongens die meedoen omdat het kan, maar die weten dat de kans op world cup zeer klein is. Ik bedoel het niet denigrerend maar de world cup plaatsen is toch echt hetgene dat ik het belangrijkste vind aan het NK afstanden.
     
  15. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Veel schaatsers denken daar anders over. Anders zouden er wel veel minder deelnemers zijn, als het echt alleen maar om de wc's gaat. Daarnaast zijn er bij veel afstanden wel meer dan 4 kandidaten voor de titel, er zijn bij een aantal afstanden wel een man of 10 die kunnen strijden voor het podium.
     
  16. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Daar zat ik zojuist ook aan te denken... Osinga heeft afgelopen maart in Calgary ontzettend hard gereden en toch ontbreekt hij op het NK. Terwijl je op basis van een 5 in mijn ogen niet kan zeggen wie er geschikt zijn voor de 10 omdat dat toch een ander soort afstand is.
     
  17. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Ik dacht dat het al voor de selectiewedstrijden bekend was dat er maar 20 mochten rijden op het NK....Toen zag ik al dat er 6 plaatsen te verdienen waren en er al 10 geplaatst waren. Dus ik geloof niet dat de KNSB de aantallen last minute heeft veranderd want het lijkt me raar dat ze 8 aanwijsplekken hebben.
     
  18. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Ja maar als het aan de schaatsers ligt mogen ze allemaal meedoen aan het NK ;) iedereen wil zoiets zien. En je kan zeggen wat je wil, maar er wordt nou eenmaal naar het publiek gekeken bij dit soort dingen. Als er geen hond naar kijkt is de schaatssport ook niet op het niveau van nu, dat moet je niet vergeten. Ik snap je punt dat de schaatsers in principe het belangrijkst zijn wel, maar zo zit het nou eenmaal niet in elkaar.
     
  19. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    Ik zou denk ik ook niet zo'n NK willen als in Japan waar er gigantisch veel deelnemers zijn, dan kan je er haast een week van maken en dat is beetje te veel van het goede.. Op een 5km liggen ook nog eens de niveaus van de top en subtop best ver uit elkaar dus denk ook dat 20 of 24 niet heel veel zal uitmaken, al snap ik dat het voor de jongens die er net buiten vallen wel frustrerend is, die hebben ook sponsoren die ze willen laten zien aan het publiek..


    enne dat je via 5km voor een 10km moet plaatsen vind ik ook belachelijk, ze moeten daar zeker eens naar gaan kijken voor de plaatsingsgebeuren .. wie dan mag starten op een 10km want sommigen vinden de 5km te kort en andere 5km rijders kunnen niet altijd een 10km goed aan..
     
  20. Mark

    Mark Active Member

    Even een reactie

    Goed dat het onderwerp weer besproken wordt. Sinds 2006-2007 is het aantal plaatsen op 5000m inderdaad teruggebracht van 24 naar 20, vanwege de televisie. In het eerste seizoen, was ik hier tot het stoppen van Gianni Romme de dupe van. Gelukkig kwam het toen goed en werd ik 10de op de 5km en 7de op de 10km en mocht ik naar Turijn waar ik de 5 en 10km won op de Universiade. Het had weinig gescheeld of ik had dat allemaal moeten missen.

    Programmatechnisch is 24 deelnemers bovendien beter dan 20. Op de meeste banen wordt om de 4 ritten gedweild. Dat is dus 8 rijders per blok. In 3 blokken kunnen dus 24 rijders rijden. Dus voor het aantal dweilen maakt het niet uit. In de laatste 4 ritten zitten normaal gesproken de snelste rijders. Bij 24 is dit gewoon 1 blok, maar bij 20 zit er 2 ritten voor het eind een dweil. Midden in het spannendste gedeelte.

    En even over dit jaar het verschil tussen de laatste 2 die zich plaatsten en de eerste 3 daarna zat minder dan 0.1 punt...

    Voor de continuïteit en ontwikkeling van het Nederlandse schaatsen ben ik overigens eigenlijk van mening dat er: 32-32-32-32-20 deelnemers moeten rijden bij de Heren. Zeker volgend jaar bij een OKT wat over 4 dagen wordt gehouden. Kan me van 3 jaar geleden nog wel herinneren dat er daardoor dagen waren dat de wedstrijd wel erg kort duurde.
     

Deel Deze Pagina