Sven Kramer draait een minder seizoen

Discussie in 'Lange baan' gestart door Oxylus, 12 feb 2008.

  1. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    ik denk dat het juist goed is, met het oog op vancouver, om het op deze manier te doen
    ik zie hem ook liever volle bak gaan, rijd dan maar de concurrentie aan flarden, maar ga tot het uiterste, maar zoals hij nu rijdt, zn races kiest en niet volluit gaat is erg slim

    turijn kwam net een week ofzo te vroeg, en de 4 tussenliggende jaren zijn lang... laat hem nu maar een "minder" seizoen hebben, des te groter is de vooruitgang strax, als het echt echt nodig is

    zou zonde zij als het een beetje wotherspoon verhaal wordt: oppermachtig in elke wedstrijd, maar nog steeds (helaas :cry: ) zonder olympisch goud...
  2. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Sven haalde destijds alles uit de kast, maar zijn seizoensopbouw was zo dat hij nog niet op het toppen van zijn kunnen was. Als het WK allround op een hooglandbaan gehouden wordt moet hij denk ik nog sneller kunnen.
  3. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Hang toch niet alles op aan Olympische goud. Dat hebben meerdere groten uit de schaatssport nooit gehaald. Wat te denken van Igor Zjelezovsky, Rintje Ritsma, Leo Visser, Atje Keulen Deelstra, maar die behaalden nog een medaille. Michael Staxrud (3WK, 2EK), Hilbert van der Duim (2WK, 2EK), Hein Vergeer (2WK, 2EK) haalden dat zelfs noot. Toch sla ik hun hoger aan dan bijvoorbeeld Olaf Zinke of zelfs Dan Jansen.
    Voordat Eric Heiden vijf keer goud won was hij al één van de grootsten.
  4. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Was sarcastisch bedoelt ;)
  5. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    je kunt het draaien hoe je het wilt, maar in de wereld wordt olympisch goud/ medailles toch hoger aangeslagen dan een EK-titeltje (met alle respect) en ik denk dat de meeste sporters daar ook zo over denken

    denk dat rintje toch ook zelf vindt dat een plakkie goud zn carriere compleet maakt...

    en bovendien, de olympisceh spelen zorgen er juist voor dat het schaatsen toch nog enigszins internationaal is en dat er elders nog een klein beetje aandacht aan wordt besteed...
  6. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Denk dat Sven Kramer ook niet zal stoppen voordat hij Olympisch goud in de kast heeft hangen.

    Maar serieus. Vorig jaar won hij 10 uit 10 keer op de 5km. Dit jaar tot nu toe 6 van de 7 keer, maar wel een 1500 meter World Cup. Conclusie lijkt me dat Sven ongeveer op hetzelfde niveau zit als vorig jaar, hij is zelfs nog iets sterker. Pas als hij op een allroundtournooi weer moeite moet doen om te winnen, zou je kunnen concluderen dat hij zwakker is geworden.
  7. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Misschien is Kramer wel sterker geworden, zoals de meesten in dit topic zeggen. Echter de stelling dat zijn prestaties volgens een asymptoot (?) groeien klopt niet helemaal. Mijn stelling was juist dat hij dit jaar in vergelijking met vorig jaar minder wint. Minder NK titels, Geen wereldbeker, en ondanks een worldcup 1500m ook een zure nederlaag voor het eerst in 1,5 jaar op de 5000 meter. Tja, dat kan ik alleen maar een achteruitgang noemen.
  8. Gerben

    Gerben New Member

    Welnee, dat is onzin.
    De wereldbeker wint hij niet omdat hij bewust meer wedstrijden laat lopen dan vorig seizoen. De wedstrijden (5K en 10K) die hij wel schaatste won hij met overmacht, op die ene na die Fabris won. Dat was niet omdat Kramer niet zo sterk was, maar omdat hij een inschattingsfout maakte (hij wilde zijn wereldrecord een klein beetje scherper zetten (foutje), en had nooit verwacht dat Fabris er nog onder zou kunnen). Dat maakte hij de week daarop weer goed door het wereldrecord met ruim verschil terug te pakken (meer dan 3 seconden, zei iemand niet dat 1 seconde op de 5K al veel is?).
    Daarnaast mengt hij zich tegenwoordig in de strijd om de medailles op de 1500m, wat hij vorig jaar niet deed. Desondanks blijft deze afstand nog steeds de moeilijkste voor Kramer, daarin kan hij nog een hoop groeien.
    Op de allround toernooien domineert hij veel meer dan vorig jaar, omdat zijn 500m veel beter is geworden. Daardoor kan hij het veel rustiger aan doen op de langere afstanden, wat mogelijk de indruk geeft dat het wat minder gaat (wat niet het geval is).

    Ik vermoed dat Kramer in de zomer met name op de korte afstanden heeft getraind en dat heeft zich dit seizoen uitbetaald. Zijn lange afstanden hebben daar niet onder te lijden gehad, want die wint hij nog steeds met gemak.

    Er zijn nog wat World Cup wedstrijden en er komt nog een WK afstanden, ik denk dat Kramer daar ook nog wel wat zal laten zien. Hopelijk start hij niet steeds in de laatste rit.
  9. Kimmy

    Kimmy New Member

    Amen :D
  10. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Jammer dat je helemaal niet ingaat op het punt dat ik maak. Ik heb het niet over het feit dat dit best een aardig seizoen is, maar als je de cijfers naast elkaar legt zie je dat hij gewoon minder gewonnen heeft. Jij komt met verklaringen met waarom hij dan wel minder succesvol zou zijn, maar het blijft een feit dat dat hem vorig jaar wel allemaal lukte. Vorig jaar won hij die wereldbeker wel , verloor hij geen wedstrijd en won hij ook de 1500m op het NK. Dat lukte hem dit seizoen gewoon niet. Zijn smadelijke nederlaag tegen Fabris dit jaar is maar een indicatie dat ook zijn tactisch inzicht minder is dan vorig jaar. Met de handrem erop rijden heeft ervoor gezorgd dat hij minder gewonnen heeft.
  11. lau

    lau New Member

    Als je meer rijdt is het ook logisch dat je meer wint;)
    Vorig jaar schaatste sven volges mij alleen de world cup in Moskou niet.
    Dit jaar heeft hij: Kolomna, Hamar en Baselga niet gereden. Anders had hij echt wel gewonnen.
    En daar tegenover staat wel dat hij dit jaar 1500 worldcup heeft gewonnen wat vorig jaar niet zo was.
  12. Gerben

    Gerben New Member

    Als we inderdaad (om bij lau aan te sluiten) de wedstrijden die hij dit jaar bewust niet gereden heeft buiten beschouwing laten, dan concludeer ik dat Sven:

    A) 1x een 5km niet gewonnen heeft
    Waarom niet: teveel zelfvertrouwen, inschattingsfout, onderschatting? Is niet zo relevant. Hij was wel de sterkste die dag. Puur naar het resultaat kijkend was het 'minder' inderdaad, maar dat geeft voor mij niet de doorslag.
    Als ik me goed herinner verloor Sven ook vorig seizoen een wedstrijd. Ik weet niet zeker welke en wanneer (volgens mij een 10km), maar wel dat hij van Carl verloor. Toen verloor hij niet omdat hij iets verkeerd inschatte, maar omdat Carl beter was.

    B) 1 medaille minder heeft gewonnen op de NK afstanden
    Dat betrof de 1500m. Zoals ik al aangaf blijkt dat voor Sven de lastigste afstand.
    Daar staat tegenover dat hij dit seizoen een Worldcup wedstrijd 1500m won.

    C) de wereldbeker niet wint
    Dat is een bewuste keuze van Sven (of TVM) door het laten lopen van wedstrijden. Qua resultaat minder dan vorig seizoen, maar niet het gevolg van mindere prestaties.

    Met A en B kun je concluderen dat Sven het dus net zo goed doet als vorig seizoen.

    Maar volgens mij doet Sven het beter. Waarom?

    A) Hij heeft veel progressie geboekt op de 500m. Hij won die afstand op het EK en zat niet ver van Davis af op het WK.

    B) Hij is beter geworden op de 1500m. Nogal lastig voor hem, maar hij zit constant dicht achter de top en soms zelfs in de top.

    C) Hij won op het NK allround alle 4 de afstanden. Dat was hem vorig jaar niet gelukt.
  13. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Zoals ik al eerder heb gezegd. Er zijn uiteraard redenen dat hij minder wint, zoals dat hij minder wedstrijden doet, maar het overaall resultaat is dat hij een minder seizoen draait, met minder overwinningen. Vorig jaar kon hij dit nog wel blijkbaar.
  14. Gerben

    Gerben New Member

    Tja, als cijfers je niet overtuigen, dan houdt het voor mij op.
  15. BertusTalsma

    BertusTalsma Member

    Tijden zijn afhankelijk van de banen waarop gereden wordt, de verschillen tijdens een toernooi daarintegen veel minder.

    Als we dan naar het de (tot nu toe) 2 belangrijkste toernooien van dit jaar kijken dan zien we dat Sven juist een beter seizoen draait.
    Tijdens het EK van vorig jaar was Sven over 4 afstanden gemiddeld 0.28 seconden sneller (alle tijden omgerekend naar 500m tijden) dan de gemiddelde tijd van de beste vijf per afstand. Dit jaar was hij gemiddeld 0.30 seconden sneller.
    Op het WK is dit verschil nog veel groter, in 2007 0.10 sec. Dit jaar 0.24 seconden.
    De verbetering komt vooral door zijn veel betere 500m en 1500m. Daarbij komt ook nog eens dat de concurentie weer beter is geworden dus is het voor Sven veel moelijker om de verschillen zo groot te houden.

    Wat ik maar wil zeggen is dat Sven echt geen slechter seizoen draait, hij heeft een VEEL BETER seizoen.
  16. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Ik heb je toch de cijfers al voorgeschoteld. Minder gepresteerd op het NK, 2 wereldrecords minder en vorig jaar 5 gewonnen worldcups (winspercentage 100%) dit jaar 2 (winstpercentage 66%). Daar staat een worldcup 1500 meter tegenover, maar verder behaalt hij gewoon minder overwinningen. Hij heeft inderdaad niet alles geschaatst, dat is zijn eigen keuze, maar dat heeft hem wel de overwinning in de worldcup gekost. Dat zijn nou eenmaal de cijfers. Door welke cijfers moet ik me nog laten overtuigen?
  17. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Tja tegen semantische kwesties is het moeilijk redeneren natuurlijk. Ik definieer een succesvol seizoen aan het Aantal belangrijke overwinningen. Jou beredenering nehandeld alleen de manier WAAROP hij wint. Voor mij persoonlijk is een WK winnen met 0,1 seconden voorsprong net zo succesvol (niet net zo knap) als winnen met 10 seconden. maar als je succesvol definieert aan de voorsprong van het gewonnen wedstrijd en niet aan de aantal gewonnen wedstrijden, dan heb je wel gelijk.
  18. guus

    guus New Member

    Als je de stelling poneert: Sven Kramer draait een minder seizoen, lijkt mij dat je het hebt over het niveau waarop hij acteert, de kwaliteit die hij levert, en dan is het wel degelijk relevant of hij met 0,1 of met 10 seconden wint. Bovendien betekent elk record dat hij nu rijdt, een verbetering t.o.v. vorig jaar. Dus al reed hij er vorig jaar 10, als hij er dit jaar 1 rijdt is hij dit jaar beter.
    Als je had gezegd: Sven Kramer draait een minder succesvol seizoen, had je misschien nog gelijk gekregen. Maar het zou nog te vroeg zijn om daarover conclusies te trekken, aangezien enkele belangrijke wedstrijden nog moeten komen.
  19. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    nee, ik heb uitvoerig in mijn OP uitgelegd hoe ik het migrip "minder" interpreteerde. naar aanleiding van de voorbeelden bedoelde ik dus minder succesvol. Ik heb het in de OP niet gehad over het nivo waarop hij acteert, maar slechts succesvolheid met betrekking op wat hij dit seizoen wint. Eveneens heb ik hin de OP uitgelegd dat het seizoen weliswaar nog niet over is. Mocht hij op het WK 4 afstanden winnen dan is hij dit seizoen succesvoller dan vorig seizoen, zoals vermeld in de OP.
  20. guus

    guus New Member

    Dan vind ik de vraag niet zo interessant, want zoals anderen voor mij al hebben vastgesteld: het eventuele mindere succes is een gevolg van gemaakte keuzes en niet van veranderde krachtsverhoudingen.

Deel Deze Pagina