NK Allround en Sprint, Heerenveen, 24 en 25 februari

Discussie in 'Lange baan' gestart door Yuskov, 19 feb 2024.

  1. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Wel flink kl*te voor mensen met een ticket voor het NK. Die hadden een week geleden verwacht Schouten, Kok en Beune in actie te zien en nog een beetje hoop mogen hebben op De Boo, Leerdam, Groenewoud of Roest. Niets van dat alles nu.
    Ko Savabli, fransvanbakel, Mcat en 3 anderen vinden dit leuk.
  2. Duif

    Duif Well-Known Member

    Ah das mooi. Zal ongetwijfeld een gekkenhuis worden met pers en publiek.
  3. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Nee, zie bijvoorbeeld Wijfje. Maar ook een Dul rijdt amper tot geen schaatsmarathons meer. Al is dat eerder door het gegeven dat slechts vier vrouwen per ploeg mogen starten en zij dit seizoen hetzelfde schema had als Schouten en Groenewoud. Als Schouten volgend seizoen nog marathons rijdt zullen ze sowieso niet veel ruimte hebben in de marathonploeg.

    Ik moet nog maar zien of een langebaantopper de plek van Schouten in de langebaanploeg van Zaanlander inneemt. Jillert kennende, neemt hij er eerder een jonge skeeleraar en marathonrijdster bij. Sofia Schilder bijvoorbeeld. Maar ik zou bijvoorbeeld een Merel Conijn zeker adviseren om misschien eens een gesprekje daar aan te gaan.
  4. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Is er ooit iets gezegd over de mogelijkheid om aanwijsplekken uit te delen nu? Nee toch? Dan is het raar dat het gebeurt.

    Natuurlijk, Beune en Kok verdienen het. Zij zouden zich allebei met 99 procent zekerheid hebben geplaatst. En omdat ze allebei de gunfactor hebben (ook bij mij) zijn de reacties hier mild. Maar ik vind het toch vreemd om zoiets ineens te verzinnen.
    chicagodude vindt dit leuk.
  5. Stolletje

    Stolletje Active Member

    Ik had dus nog niet gezien dat Beune een aanwijsplek had gekregen. Ik zat alweer vooruit te kijken naar een goede allround wedstrijd ;)
    Laatst bewerkt: 21 feb 2024
  6. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Het selectiereglement voorziet in één aanwijsplaats voor een allroundtoernooi, sprinttoernooi of losse afstand voor "uitzonderlijke" gevallen. Van die clausule wordt nu gebruik gemaakt, dus het kan wel. Eerder dit seizoen werd daar ook al gebruik van gemaakt om Femke Kok een aanwijsplaats te geven voor de WB 1000 meter.

    In het gebruik van deze aanwijsplaatsen om Kok en Beune op het WK te krijgen, zie ik toch ook een bekentenis van de KNSB dat ze een fout hebben gemaakt in de selectieregels. Want je kan je afvragen in hoeverre dit 'uitzonderlijk' is. Vanuit sporttechnisch oogpunt lijkt het me logisch dat de KNSB niet wil dat hun medaillekandidaten bij het WK Allround/Sprint nu een vierkamp moeten rijden. Daarom hebben ze al besloten om voor de beste rijder toegang te verschaffen via de combi op het NK Afstanden. Wat ze echter onvoldoende hebben gerealiseerd, is dat er bij de dames meer dan 1 rijder is die medaillekandidaat zou kunnen zijn bij het WK Allround en je dus meerdere rijders deze shortcut zou willen geven. In dit geval dus Groenewoud én Beune of Leerdam én Kok. Dat wordt nu rechtgetrokken middels dat kapstokartikel over aanwijsplaatsen, maar dat is mijn insziens niet de goede weg. Gevolg is nu dat deze aanwijsplaats vrij onverwachts komt, dat lijkt me niet de bedoeling. Er zouden duidelijkere kaders moeten zijn wanneer iemand in aanmerking komt voor een aanwijsplaats. De huidige werkwijze heeft een aantal nadelen:
    1. Je krijgt toch het gevoel dat er zaken in achterkamertjes beklonken worden. Dat lijkt me niet goed.
    2. De aanwijsplaatsen komen nu vrij onverwachts. Hier op het forum speculeerde de afgelopen dagen niemand over een eventuele aanwijsplaats. Ik kan me voorstellen dat ook Dul bijvoorbeeld hierdoor verrast is. En ook voor het publiek in Thialf is het een onaangename verrassing. Ik heb ook nog even getwijfeld naar Heerenveen te gaan dit weekend, ben inmiddels blij dat ik niet ga.
    3. De aanwijsplaatsen zijn nu niet meer beschikbaar op het NK. Dus als een dame met overmacht Nederlands kampioen zou worden, maar ergens een blokje raakt, kan diegene geen aanwijsplaats meer krijgen. Het is nu heel simpel, de winnaressen van het NK Sprint en Allround plaatsen zich, ongeacht hoe de uitslag tot stand komt.

    Kortom: mijn mening is dat Kok en Beune zich voldoende hebben bewezen om zonder NK na het WK te gaan (in geval van Beune wel pas na het afmelden van Schouten), maar de wijze waarop ze hun tickets nu hebben verkregen had wat transparanter gemogen.
    Hannah, RodyTur10, tostiees-31 en 2 anderen vinden dit leuk.
  7. zopie

    zopie Active Member

    Ik denk dat het wel transparant genoeg was. Gezien de prestaties over het hele seizoen en hun huidige vorm hebben Kok en Beune de grootste kans op goud op het WK, of ze het NK nou winnen of niet. De KNSB heeft dat ook expliciet gezegd toen ze die aanwijsplekken gaven.
    G1ant vindt dit leuk.
  8. michiel0128

    michiel0128 Active Member

    De KNSB heeft zich ook in deze situatie gebracht door een NK tussen 2 WK’s te plannen.

    Alleen ben ik niet eens met de opmerking over Schouten.

    Persoonlijk zo ik op basis van de prestaties eerder de aanwijsplek aan Beune geven dan Schouten op basis van prestaties in Salt Lake/Calgary
    Calgary
    1500
    JB brons
    IS -

    3000
    JB goud
    IS zilver

    SLC
    1500
    JB brons
    IS -

    3000
    IS goud
    JB -

    5000
    JB goud IS zilver

    Beune verslaat Schouten 2x op de lange afstand en pakt 2x een medaille op de 1500. Beune haar 500 is ook beter.

    Schouten aanwijzen gebeurt dan op sentiment, zij gaat stoppen en is regerend kampioen.
    Eelco vindt dit leuk.
  9. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Goed verhaal. In dat geval ben ik het ook eens met de aanwijsplek.
  10. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Zag jij het aankomen dan? Ik zal eerlijk zijn, ik zag deze aanwijsplaatsen 2 dagen geleden niet aankomen.
  11. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    De zitplaatsen voor het NK zijn uitverkocht, dus het kon nu wel naar buiten. Waarschijnlijk zijn ze al eerder toegezegd, want er heeft niemand om gezeurd van het weekend.
  12. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Een beetje raar is het wel om Quebec hier niet te benoemen. Daarnaast is Beune wel ietsje beter op de 500 meter, maar niet veel. Het doet er nu niet veel meer toe, maar het laaglandPR van Schouten is zelfs paar honderdsten beter. Nu was het laaglandPR voor Schouten een vrij bijzondere uitschieter.

    Ik ben zeer benieuwd naar de 500 op het WK van Beune en denk niet dat zij zomaar een 38'er uit de benen schut. Probleem zit met name in de eerste 100 meter. Bij haar huidige laaglandPR, gereden bij het NK Allround 2019 werd Beune op de eerste 100 meter er volledig uitgereden door nota bene Carlijn Achtereekte (10.98 om 11.23). En dat was geen uitzondering. Ik heb even in de historie van Beune gekeken en vind nergens een opening onder de 11. Het rondje is vervolgens vaak wel goed.
  13. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Ik heb toevallig in tijden weer eens kaarten voor een NK. Voor zondag. Weliswaar gratis. Maar zou anders echt flink de balen hebben. Vooral omdat ik het staan in Thialf minder leuk vind geworden (te druk) en zitplaatsen steeds duurder worden. Dacht wel na het nieuws van Schouten "oh misschien op zondag een afscheid" maar dat is dus zaterdag.
  14. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Bij de mannen ben ik heel erg benieuwd wat Gert Wierda kan, gezien zijn sterkte 13:31 in Haarlem.
  15. Duif

    Duif Well-Known Member

    Helemaal over het hoofd gezien maar Robin Groot zou ook nog een kandidaat kunnen zijn voor de 3e WK plek. Het is alleen gissen naar haar vorm want na het NK afstanden eind december is ze niet veel meer in actie gekomen. Laatste wedstrijd van haar was een niet afgemaakte 1500m vorige week, begin deze maand de eerste dag van de Utrecht City Bokaal ( met een hele matige 500m) en een maand geleden een 3km in Heerenveen in 4.09.
  16. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ze stopte na 1100 meter en het was niet best: 26.15-29.20-31.07. Doe daar een snelle 32.50 bij en je zit op 1:58.92. Met zulke tijden maakt ze geen schijn van kans.

    Ze reed trouwens tegen Evelien Vijn, die met 2:03.36 bijna zes seconden boven haar PR (dat uit Hveen komt). Dat is ook zeer matig.
    Laatst bewerkt: 22 feb 2024
    Duif en Yuskov vinden dit leuk.
  17. michiel0128

    michiel0128 Active Member

    In mijn hoofd reed Schouten Québec niet, zij reed daar wel. Vanwege de vermeende absentie van Schouten heb ik deze wedstrijd buiten beschouwing gelaten.

    Daar won Schouten voor Beune de 3000, Beune won daar de 1500m waar Schouten zich niet voor geplaatst had.
  18. Tuft

    Tuft Active Member

    Ik had stiekem gehoopt op Daleman hier op een van de twee toernooien, maar die staat niet op de startlijst. Is die weer aan het shorttracken?
  19. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Stolletje, Jeronimo1 en Tuft vinden dit leuk.
  20. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Gisterenmiddag stond er een bijgewerkte deelnemerslijst (update 22 februari 11.00) met onder meer Beune en Kok doorgestreept. Vandaag staat deze er niet meer op en is de oude versie van 20 februari er weer opgezet. Echt netjes vind ik dat niet.

Deel Deze Pagina