Diep zitten minder belangrijk?

Discussie in 'Techniek & training' gestart door ReneW, 17 dec 2023.

  1. ReneW

    ReneW Active Member

  2. Duif

    Duif Well-Known Member

    Van der Poel is een groot sportman met een enorme motor. Een groot schaatser vind ik hem niet. Technisch is hij echt niet bijzonder. Van der Poel is een hardrijder op schaatsen, maar geen schaatsenrijder.
    Zijn fysieke trainingsmethodes zullen best navolging vinden, zijn schaatstechnische niet.
    ReneW en Yuskov vinden dit leuk.
  3. ReneW

    ReneW Active Member

    Maar is het dan alleen conditie waardoor hij zoveel beter was dan de rest? Of is diep zitten misschien minder belangrijk dan ons altijd verteld is?
  4. Duif

    Duif Well-Known Member

    Op langere afstanden is diep zitten sowieso wat minder belangrijk. Bovendien ook moeilijker vol te houden ivm vermoeidheid. Het moet ook bij de technische kwaliteiten van iemand passen om diep te zitten. Lange mensen zitten over het algemeen van nature al iets minder diep.
    Van der Poel had wel de perfecte houding gevonden om uit zijn techniek zo efficiënt mogelijk snelheid te halen, en in combinatie met zijn voortreffelijke conditie en grote motor had hij daardoor al een hoop gewonnen.
  5. ReneW

    ReneW Active Member

    Absoluut. Maar vraag me af of het voor de gemiddelde amateur dan ook niet beter is om op techniek te focussen in een meer comfortabele houding dan altijd maar onmogelijk diep proberen te zitten.
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ik denk dat de gemiddelde amateur niet dieper zit dan vd Poel.
  7. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Zo rechtop reed Van der Poel nou ook weer niet hoor, vergelijk hem maar met Bart Swings. Dat lijkt me toch aardig dezelfde houding:
    [​IMG]



    Van der Poel is duidelijk niet Denis Kuzin oftewel "Denis Rechtop":
    Schermafbeelding 2023-12-18 om 11.08.58.png

    Edit: als ik bij "https://www.schaatsforum.nl/index.php?recent-activity/" kijk, zie ik maar een plaatje, dat van Kuzin. Er moet ook nog een plaatje zijn van Nils. Is dat zichtbaar?
    Jeronimo1 vindt dit leuk.
  8. ReneW

    ReneW Active Member

    Ik lees vaak over kniehoek die 90 graden moet zijn. Ook vaak over 110 graden bij amateurs. Vd Poel schaatste met kniehoek 150 graden. Ook lijkt zijn enkelhoek minder klein. Lijkt mij dus belangrijker de juiste hoeken te zoeken die bij jou passen. En dan zal je een sprint iets dieper inzakken dan een wat langere afstand.
  9. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    In de praktijk haalt niemand die 90 graden. Kulizhnikov haalde, begin 2020, op zijn top 93 graden. De rest zit graden hoger. Die 150 graden is ook niet heel netjes gemeten, denk dat het eerder 120-130 graden is.
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  10. SchaatsDaan

    SchaatsDaan Active Member

    Over hoeken wordt veel gezegd. 90° is wel een heel algemene richtlijn. Daarbij maakt het ook nog verschil hoe je deze hoek precies meet (meet je de hoek tussen de tibia en de femur, of houd je de omvang van de spieren aan).

    Wat betreft het diepzitten: ieder persoon heeft zijn eigen optimale hoek waarbij schaats efficiëntie het hoogste is (zo weinig mogelijk luchtweerstand en zo lang mogelijke afzet). Dit wordt onder andere bepaald door de verhouding van de lengte van je onderbeen, bovenbeen en torso, je spiervezel typering en de mobiliteit in je heupen.
    Mocht je hier meer over willen weten, google eens naar "action types". Verschillende mensen hebben voorkeur voor verschillende bewegingspatronen. Iemand als Nils van der Poel of Jordan Stolz beweegt van nature beter in een hogere schaatshouding, terwijl iemand als Pavel kulizhnikov beter schaatst in een extreem lage houding. Wanneer Jordan Stolz "echt diep" zou gaan zitten, zou hij hoogstwaarschijnlijk langzamer schaatsen.

    Nils van der Poel is esthetisch gezien niet de meest mooie schaatser, maar rijd wel super efficiënt. Het ziet er niet uit zoals een schaatsslag er volgens het klassieke boekje uit zou moeten zien, maar hij heeft wel een enorm lange afzet fase in zijn slag. Daardoor kan hij ondanks de grote kniehoek toch zo hard schaatsen.


    Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 9 Pro met Tapatalk
    Duif, De Goudsche Doorloper en ReneW vinden dit leuk.
  11. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Als kniehoek van 90º = hard schaatsen echt een ijzeren wet was geweest, hadden we Kazuya Yamada natuurlijk nooit wereldbekermedailles zien halen.
    ReneW vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina